beleggen voor beginners

Beleggen voor Beginners

In Beleggen voor Beginners ga ik kort uitleggen wat beleggen precies is, op welke manieren (en in wat) je kan beleggen en er geld mee verdienen, en tot slot waar ik persoonlijk in beleg.

Wat is beleggen?

Beleggen is investeren. Je kan geld investeren in allerlei zaken, materieel of anders, voor een bepaalde tijd, met als doel om die zaken later terug om te zetten in meer geld.

In feite is het een vorm van beredeneerd gokken. Je zet geld in en hoopt dat het meer zal opbrengen.

Hiermee wil ik dan meteen het volgende duidelijk maken:

  • Beleggen geeft geen zekerheden. Je kan geld verliezen, dus beleg alleen wat je kan missen
  • Ik ben geen financieel adviseur, en deel alleen mijn mening en ervaringen. Neem die voor wat ze zijn

Welke vormen van beleggen zijn er?

Je kan in principe in bijna alles beleggen/investeren. Aandelen, vastgoed, cryptocurrency, zeldzame speelkaarten, strips, horloges, goud,… Je kan het zo gek niet bedenken en het is mogelijk om er op een of andere manier in te beleggen.

Sommige vormen van investeren zijn veiliger dan andere, maar hebben dan meestal ook een lager rendement.

Doorgaans kan je de vuistregel hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement aanhouden.

Uiteraard proberen we het risico zo laag mogelijk te houden, en het rendement zo hoog mogelijk, met zo weinig mogelijk moeite, zodat we een betrouwbaar passief inkomen kunnen creëren.

De meest voorkomende vormen van beleggen zijn:

Een spaarboekje op de bank

Jazeker, als jij je geld op de bank zet, beleg je dat. Je krijgt immers een bepaald % rente op het geld dat je aan de bank leent.

Momenteel is dat in de Lage Landen niet super, en als je pakweg minder dan €50.000 hebt staan, is de kans groot dat je in feite verlies maakt. Veel banken rekenen immers kosten aan per maand voor het openhouden van je rekening.

Maar het grootste risico dat je loopt is inflatie. Als je spaargeld aan een lager rentepercentage wordt uitgekeerd dan het inflatiepercentage, word je armer en armer.

Hier bovenop komt nog het debiteurenrisico: de bank kan failliet gaan.

Sparen op de bank en hopen daar geld mee te verdienen is volgens mij echt geen goed idee, vandaag de dag.

Het is een relatief veilige methode om je geld te bewaren, maar daar blijft het dan ook bij. Je geld staat daar maar, niets te doen, niets op te brengen, in de meeste gevallen kost je geld je zelfs geld.

Een van de meest alomtegenwoordige vormen van investeringen is tevens, volgens mij, de slechtste methode.

Aandelen op de beurs

emotioneel vs rationeel beleggen

Kort gezegd: je koopt een deel van een bepaald beursgenoteerd bedrijf, en hoopt dat dat aandeel in waarde zal stijgen.

Had je bijvoorbeeld aandelen van Apple gekocht 30 jaar geleden, kon je ze nu incasseren en lekker gaan pensioneren.

Geen slecht idee op zich, maar er komt zeer veel risico en giswerk bij te pas.

Je kan er 99% zeker van zijn dat een bepaald bedrijf het goed doet en zal stijgen in waarde, maar voor hetzelfde geld keldert het bedrijf de volgende dag, door bijvoorbeeld een loze tweet van de CEO.

Je weet het gewoon nooit zeker.

Bedrijven die van de ene dag op de andere failliet gaan zijn zeldzaam, maar het is al gebeurd en je zou niet de eerste zijn die een enorme financiële kater overhoudt aan wild aandelen kopen en verkopen.

Met investeren in aandelen kan je snel rijk worden, maar ook snel arm. Hoog risico, hoog rendement.

Kaas

Kaas is lekker op de boterham.

Vastgoed

Veel hoef ik hierover niet te zeggen, het is een hele subsectie van Passief Inkomen voor een reden! Lees hier alles over Investeren in Vastgoed voor Beginners.

Obligaties

Ook wel gekend onder de naam bond, dit is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door een bedrijf of overheid is aangegaan en is een redelijk veilige vorm van investeren.

Met andere woorden, je leent geld aan je overheid of aan een bedrijf, die je in ruil hiervoor rentevergoeding geeft (meestal per kwartaal of per jaar) en na een bepaalde looptijd de originele waarde van de lening terugbetaalt.

Bijvoorbeeld:

  1. Je koopt een overheidsbond van €1000 aan, met een looptijd van 10 jaar
  2. Elk jaar betaalt de overheid je rente op dat bedrag, pakweg 5%, wat €50 is
  3. Je krijg dus 10 jaar lang €50 per jaar, voor een totaal van €500
  4. Op het einde van de 10 jaar krijg je je origineel bedrag van €1000 terug
  5. Eindsom: €500 + €1000 = €1500. Passief 50% winst gemaakt!

Dit is geen gigantisch bedrag op 10 jaar tijd, maar stel nu dat je €100.000 aan obligaties koopt, met een duurtijd van 30 jaar en een rente van 5%.

Even snel rekenen, en dan heb je na 30 jaar €150.000 (5000 per jaar) + €100.000 = €250.000. Je hebt je originele investering x 2,5 gedaan. Niet slecht, toch?

Uiteraard komen er hier nog andere factoren bij kijken, zoals belastingen (erg hoog in België, voordelig in Nederland) en waar je je obligaties koopt (bedrijven geven doorgaans een hoger rendement dan een overheid, maar komen met meer risico).

Dit is volgens mij een van de meest interessante manieren om slapend rijk van te worden, maar je hebt er wel wat initieel kapitaal voor nodig.

Mijn grootouders hebben geen opleiding genoten en tijdens het grootste deel van hun leven samen was er maar 1 inkomen voor een gezin van 4, maar omdat ze slim hebben belegd in overheidsbonden, konden ze beide op pensioen op hun 55ste, en zijn ze nu financieel erg comfortabel.

Uiteraard kon je in de jaren ’60-’80 gekke rendementen krijgen van 15%+, maar toch.

Ik heb wel geen zin om 25%+ van mijn winst af te staan aan de Belgische staat in de vorm van allerlei belastingen, dus momenteel ben ik bezig met onderzoek naar obligaties aankopen van Aziatische overheden, waar het rendement hoger is en de belastingen lager zijn.

Zodra ik meer concrete info heb, laat ik het weten!

Edele metalen/edelstelen

beleggen in goud

Beleggen in edele metalen/stenen in een notendop: goud/zilver/diamanten/… aankopen, bewaren voor een bepaalde tijd, en verkopen als de prijzen hoger staan.

Omdat deze metalen een eindige voorraad hebben, gaat de prijs ervan in theorie altijd blijven stijgen.

Persoonlijk begrijp ik totaal niet waarom dit het geval is, goud en zilver zijn waardeloos op zich, zelfde voor edelstenen.

Maar het gaat niet wat ik denk, het gaat om wat de markt denkt, en de markt zegt dat goud, zilver en diamanten waardevol zijn. En dat de prijs ervan is verviervoudigd in de laatste eeuw.

Als ik de historische prijzen van bijvoorbeeld goud bekijk, valt me wel meteen op dat het geen gestage groei is, er zijn hoge pieken maar ook lage dalen.

In 1980 had goud zijn maximale waarde bereikt, een maximum dat we zelfs nu niet evenaren.

Wat ook belangrijk is om te overwegen is het fysieke aspect ervan. Als je goud koopt, heb je effectief goud in je handen.

Dan moet je dat ergens bewaren, wellicht in een kluis of in de bank. Iemand kan het stelen, je kan het verliezen, je kan vergeten waar je het hebt begraven,…

Uiteraard kan het voor jou interessant zijn om fysiek goud in je tuin te bewaren, in het geval dat de maatschappij ineen stort (geen loze angst, helaas) heb je dan iets om voedsel en andere dingen mee te kopen, maar voor mij hoeft dat niet.

Een andere optie is beleggen in de goudprijs op de markt, maar dat valt dan onder Aandelen.

Conclusie: op lange (laaaaange) termijn zijn edele metalen en stenen wellicht een goede investering, maar er is een reële kans dat je ze koopt net voor een crash, en dan zit je daar met je blinkende steentjes.

beleggen voor beginners
Goudprijs de voorbije eeuw

Cryptocurrency

Cryptocurrency is volgens mij een goede investering, en is veel toegankelijker dan de meeste mensen denken. Ik geef er ook de nodige aandacht aan in specifieke blogposts, waarvan je Cryptocurrency voor Beginners hier kan lezen.

Kunst

Schilderijen stijgen doorgaans ook in waarde, dus als je een Picasso kan kopen en dat 20 jaar op je zolder bewaart, kan je dat wellicht verkopen met winst. Maar de prijs ervan kan ook kelderen, en dan zit je daar met je dure tekening.

Investeren in kunst die de moeite waard is om in te investeren vergt meestal een vrij grote initiële investering. Als je dergelijk geld hebt, zou ik dat persoonlijk eerder investeren in vastgoed of een hele boel obligaties.

Varia

Je kan horloges verzamelen, Pokémonkaarten, postzegels, Suske en Wiske-albums, oude munten,… Al die dingen zijn ook een vorm van beleggen, en vallen onder dezelfde bezwaren dan de andere fysieke beleggingen zoals goud en kunst.

Toevallig heb ik 4 van de 5 vermelde voorbeelden op mijn zolder thuis liggen, maar ik reken die niet bij mijn persoonlijk vermogen.

Indien de zaken er echt enorm slecht voor zouden staan, zou ik misschien proberen er wat geld uit te halen op Kapaza of eBay, maar omdat er zoveel andere en betere opties zijn om je tijd en geld in te steken, zou ik dergelijke prutsen niet veel aandacht geven.

beleggen in postzegels

Beleggingsfondsen

Bij een beleggingsfonds leggen alle deelnemende beleggers van dat fonds hun middelen samen in een fondsvermogen, en dat wordt dan gebruikt om te investeren in allerlei markten, meestal door een beleggingsmaatschappij.

Je bent dan een aandeelhouder in het fonds, en krijgt dividenden en/of rente. Uiteraard zal de beleggingsmaatschappij eerst haar commissie en andere onkosten aanrekenen, wat ervoor zorgt dat de meeste beleggingsfondsen je amper winst opleveren.

Het is ook een feit dat dergelijke fondsen worden gestuurd door fondsmanagers. Dit zijn (hopelijk) professionele traders, jazeker, maar het blijven feilbare mensen, die proberen te winnen van de markt.

En de overgrote meerderheid van dergelijke fondsen slagen daar niet in.

In de plaats van te proberen de markt te verslaan, is het veel beter om de markt te volgen.

Want de markt stijgt in waarde, op lange termijn.

Er zijn soms crashes, zoals in 2000, 2008, en nu recent dankzij Corona, maar de markt herstelt zich steevast.

Stel nu dat je zou kunnen investeren in de top 100 bedrijven op de markt, een klein deeltje kopen van elk bedrijf…dan zou je bijna gegarandeerd winst maken, op lange termijn.

En dat is precies wat een indextracker/indexfonds doet. Ook wel bekend als een ETF (Exchange-Traded Fund), een indextracker is een passief beheerd beleggingsfonds dat een beursindex volgt.

Je hebt dan bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500, de Dow Jones, Aziatische beurzen, enzovoort. Er zijn honderden indextrackers, en hierin investeren is volgens mij een erg goede zet.

En als je dan een broker kan vinden met zo laag mogelijke kosten, kan je geld investeren in een aantal trackers, je winst opnieuw investeren, en zo over een lange periode gestaag, consistent en betrouwbaar passief geld verdienen.

Mijn persoonlijke beleggingen

Ok, de sectie hierboven was een hele boterham, en hopelijk is duidelijk geworden dat je niet in alles moet investeren. Maar het is sowieso wel een prima idee om in meerdere opties geld te steken.

Diversificatie in methodes en markten is hoe je een succesvol en profijtig investeringsportfolio kweekt.

Persoonlijk investeer ik in cryptocurrency en vastgoed, die beide hun eigen sectie hebben op de site, dus ik ga er niet meer over vertellen hier.

Qua beleggingen op de beurs investeer ik elke maand in een paar ETFs, waarmee ik de markt van een aantal grote regio’s volg.

Momenteel is die investering niet enorm groot, €250 per maand, maar ik ga dit cijfer sowieso omhoog halen in de toekomst.

Wat ik hier vooral belangrijk vind is consistent en rationeel investeren. Elke eerste dag van de maand koop ik ETFs, ongeacht hoe de markt het doet.

Emotioneel vs rationeel investeren is een interessant onderwerp, waarover je hier meer kan lezen.

Ik doe mijn investeringen via DeGiro, een Nederlandse bank/online broker. Ik heb tientallen uren zitten onderzoek doen naar hoe je best kan online beleggen als Belg (omdat ik in het buitenland woon is even naar de bank stappen geen optie), en uiteindelijk kwam ik bij twee opties uit: BrandNewDay en DeGiro.

Met BnD heb ik nog geen ervaring, maar ik ga ze sowieso een kans geven en zal hier later over berichten.

DeGiro is, volgens mijn onderzoek, veruit de goedkoopste online broker op de markt in België en Nederland. Als ik mijn maandelijkse beleggingen doe, kost me dat amper 15 eurocent!

Dit is een beurstaks, en dat moet je sowieso bij andere partijen ook betalen. Maar andere partijen, zoals gewone banken, rekenen dan nog eens hoge kosten aan per transactie.

 Als je interesse hebt om DeGiro een kans te geven, kan je deze link gebruiken om een account aan te maken, en dan krijgen wij beide €20 tegoed van hen.

Zodra je €20 op je DeGiro account zet, krijg je dat vergoed van hen. Goede deal, en kan ik enorm aanraden om je eerste stappen te zetten op de beleggingsmarkt.

Ik heb een hele post geschreven over hoe je in vijf stappen kan beginnen beleggen bij DeGiro.

Buiten crypto, vastgoed en ETFs wil ik mijn portfolio zo snel mogelijk uitbreiden met obligaties, voornamelijk in de Aziatische markt. Deze is immers aan het boomen, en daar wil ik van profiteren.

Ik had gepland om daar een tweetal maanden terug mee te beginnen, maar dankzij Corona is daar niets van in huis gekomen. To be continued!

Tot slot is er nog een vrij veilig beleggingsfonds waar ik eventueel interesse in zou hebben, een pensioenspaarrekening.

Je kent dat ongetwijfeld wel, elke maand zet je wat geld opzij, en je bank investeert dat dan voor jou.

Zoals je bovenaan hebt gelezen, ben ik vrij zeker dat hier weinig winst uit zal komen, maar het is wel redelijk veilig en je zal IETS van winst maken, in tegenstelling tot een reguliere spaarrekening.

Ik had gedacht aan dit te doen bij KBC of Argenta, waar je dit al kan vanaf €25 per maand.

Enfin, je moet hiervoor in persoon in België zijn, dus voorlopig is dit niets meer dan een vaag toekomstplan.

Beleggen voor Beginners samengevat:

Beleggen is investeren in allerlei zaken voor een bepaalde tijd, en hopelijk kan je hier een hoog rendement uit halen met zo laag mogelijk risico.

De meest interessante vormen van beleggen zijn (volgens mij) vastgoed, ETFs, obligaties en cryptocurrency. 3 van die 4 zijn momenteel aanwezig in mijn persoonlijk portfolio, en ik hoop obligaties zo snel mogelijk eraan toe te voegen.

Geschreven door

Stefan

Stefan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *