portfolio john bogle

Portfolio John Bogle

Laatste update: 31 maart 2022

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

Wie is John Bogle?

John Bogle is een van de meest invloedrijke investeerders van de voorbije eeuw en heeft wellicht meer gedaan voor individuele investeerders dan om het even wie.

Hij is immers de man die indexfondsen heeft gecreëerd en populair gemaakt.

John Bogle is de oprichter en voormalige CEO van Vanguard Group, de grootste mutual fund management firm in de wereld, met bijna 3000 miljard dollar in beheer.

Vanguard Group werd opgericht in 1974, toen indexfondsen slechts een academische theorie waren.

Bogle is een slimme vent die  ervan overtuigd was dat mutual funds met lage-kosten die simpelweg de hele beurs volgen het beter zouden doen dan de meeste beheerde fondsen.

En in de decennia na het oprichten van het allereerste indexfonds heeft Bogle ruim gelijk gekregen.

Indexfondsen zijn een gemakkelijke en meer winstgevende optie voor de meeste individuele beleggers, en we hebben dat aan John Bogle te danken.

Portfolio John Bogle

De ideale portfoliostrategie volgens John Bogle is gebaseerd op de volgende principes:

 • Verspreiding van je assets aan de hand van je tolerantie voor risico en je beleggingsdoelen
 • Diversificatie via lage-kosten indexfondsen
 • Een erg ruwe stelregel: gebruik je leeftijd als percentage dat je in obligatiefondsen steekt (bijvoorbeeld: als je 30 bent, moet je zien dat je 30% van je portfolio in obligaties steekt)

Die principes komen wel niet volledig naar voren in zijn persoonlijk portfolio:

 • 60% in aandelen, voornamelijk via Vanguard indexfondsen
 • 40% in obligaties. Hij is 80+, dus voor jonge mensen is het wellicht beter om er minder in te steken

Hij lijkt hier wel zijn eigen strategie niet te volgen en steekt minder dan zijn leeftijd in obligatiefondsen (zoals Vanguard Total Bond Market Index Bond).

Iemand met zijn ervaring en fortuin kan het zich wellicht veroorloven om meer van zijn portfolio in de meer risicovolle assets te steken.

Lessen geleerd uit het portfolio John Bogle

Bogle heeft meerdere boeken geschreven over beleggen, die zeker de moeite waard zijn om te lezen.

Persoonlijk kan ik je vooral The Little Book of Common Sense Investing aanraden.

Hier zijn alvast een paar parels van zijn wijsheid:

 • De meeste individuele beleggers betalen veel te veel voor een middelmatig resultaat, omdat ze in fondsen investeren die actief beheerd worden. De beheerders zijn immers ook maar mensen en maken fouten, én ze rekenen kosten aan voor van alles en nog wat.
 • Kleine percentjes maken arme ventjes (en vrouwtjes)! Actief beheerde fondsen kosten je gemiddeld 2% per jaar, in vergelijking met een indexfonds aan ongeveer 0.05%. Dat maakt het verschil tussen je geld over een halve eeuw maal tien zien gaan of maal dertig. Percentjes zijn belangrijk.
 • Compound interest (rente op rente) is een erg krachtig principe dat je zeker in je voordeel moet laten werken, maar het compounding van kosten en percentjes is ook erg krachtig, dus je moet zien dat je zo laag mogelijke kosten hebt bij het beleggen!
 • Op lange termijn komt de helft van de winst van de beurs van dividenden. Het is dus belangrijk dat je investeert in aandelen of indexfondsen die een degelijk dividend uitkeren. Zoals ik in mijn post over dividenden heb aangetoond, kan je met een dergelijk sneeuwbaleffect op lange termijn erg welvarend worden.
 • Beursgenoteerde bedrijven gaan wellicht minder snel groeien in de toekomst dan ze in het verleden hebben gedaan, maar ze kunnen nog steeds groeien.
 • Bogle schat de kansen op een globale depressie op ongeveer 1 in 10. Dat is dus niet erg waarschijnlijk, maar is zeker geen onbestaande kans.
 • “Doe niets, kijk er gewoon naar!”. Hiermee bedoelt Bogle dat veel mensen geld verliezen omdat ze ofwel zelf voortdurend kopen en verkopen (emotioneel beleggen), ofwel investeren in een actief beheerd fonds dat in hun naam voortdurend koopt en verkoopt. Dit loopt vaak mis en geeft je op lange termijn een inferieur resultaat wegens de kosten per transactie, commissies voor de beheerders, en omdat de meeste actief beheerde fondsen geen beter resultaat kunnen voorleggen dan je kan halen met gewoon de markt volgen.

Wat mij vooral opvalt bij het portfolio John Bogle is, opnieuw, de zware voorkeur en aanbeveling voor indexfondsen.

Dat is wellicht geen verrassing komende van John Bogle, de reden dat indexfondsen überhaupt bestaan en zo populair zijn, maar ook Warren Buffett en Ray Dalio hebben dit aangeraden.

Je kan hun portfoliospreiding hier in detail bekijken voor meer duiding:

Wat me ook opviel in het beleggingsadvies van John Bogle:

 • Dividenden zijn erg belangrijk om je portfolio te groeien
 • Passief beleggen is de beste manier om financieel welvarend te worden
 • Ik merkte een licht pessimistische toon voor de toekomst op, de kans dat er een crisis aankomt is reëel

En tot slot: net als Warren Buffett en Ray Dalio merkt John Bogle terecht op dat je moet beleggen aan zo laag mogelijke kosten.

Dat doe ikzelf via DEGIRO in een aantal ETFs (indexfondsen die op de markt geruild kunnen worden), toevallig ook in één van de fondsen van Vanguard (Vanguard FTSE All-World) 

De kosten hiervoor zijn verwaarloosbaar.

Als je zelf ook wil beginnen met beleggen in indexfondsen, kan je je inschrijven bij DEGIRO via deze link.

Indien je wat meer informatie nodig hebt over het hele proces, kan je eerst Beleggen bij DEGIRO in 5 stappen lezen!

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

LET OP! Met beleggen kan je altijd je inleg verliezen, dus beleg alleen wat je kan missen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *