financieel advies voor je kinderen

Financieel advies voor je kinderen

Laatste update: 27 maart 2022

Wat zal jouw nalatenschap voor je kinderen zijn? Laat je ze met veel geld en een uitgebreid vermogen achter, of zonder rooie duit en misschien zelfs met schulden?

Veel hangt af van jouw keuzes in het leven.

Heb je je hele leven voor geld gewerkt om op het einde ervan met een pensioentje te moeten rondkomen?

Of ben je voor financiële onafhankelijkheid gegaan en heb je meerdere bronnen van passief inkomen vergaard?

Ondanks het belang van wat je ze nalaat, is er iets dat nog veel belangrijker zal zijn voor de toekomst van je nageslacht: wat je ze hebt geleerd!

Het is immers jouw taak als ouder om je kinderen voor te bereiden op het leven, en wat jij ze vertelt over waarden en de wereld in het algemeen is van groot belang voor hun karakter en ontwikkeling.

In dit artikel bespreek ik het financieel advies dat ik aan mijn kinderen ga meegeven als ze oud genoeg zijn, zowel op directe wijze door erover te praten als op indirecte wijze door deze levensstijl zelf aan te hangen en een goed voorbeeld te zijn.

Begin zo snel mogelijk te beleggen

Omwille van het principe van rente op rente kan je enorme winst halen – als je maar vroeg genoeg begint met beleggen.

De regel van 72 zegt dat je geld verdubbelt om de (72 gedeeld door het rentepercentage) jaar.

Dus als je bijvoorbeeld 8% rendement neemt, wat haalbaar is op lange termijn via indexfondsen of ETFs, verdubbelt je geld elke 9 jaar (72/8).

Hoe sneller je begint te beleggen, hoe meer verdubbelingscycli je in je leven kan hebben.

Beginnen beleggen op je 18e tegenover op je 36ste betekent dus dat je 4 keer zoveel kapitaal kan hebben op het einde van je leven.

Als je dit aan je kind uitlegt en hem/haar goed duidelijk maakt waarom dit zo belangrijk is, is de kans zeer groot dat zij/hij financieel comfortabel zal zitten later in het leven.

Plus het is ook een goede les op het vlak van wiskundige concepten.

rente op rente

Werk voor jezelf, niet voor iemand anders

Op school leert men je niet hoe je financieel welvarend kan worden.

Men leert je om een goede werknemer te zijn, een goede slaaf voor iemand anders of voor de overheid.

Leer je kind om zelfstandig te zijn, en niet om zijn of haar hele leven geld te verdienen voor anderen.

Hierbij kan je het principe van de Financiële Balans gebruiken, en tonen dat als hun inkomen van buiten hun eigen balans komt, ze zeer afhankelijk zijn van anderen en dus financieel risico lopen.

Als het inkomen van binnenin de balans komt, zijn ze veel financieel robuuster.

Zoek geen werk voor geld, maar wel om bij te leren

Het zal wellicht voorvallen dat je kinderen toch een job moeten nemen meerdere malen in hun leven: vakantiejobs, studentenjobs, starterjobs, enzovoort.

Probeer hen zo goed mogelijk duidelijk te maken dat ze, indien er keuze is, best de jobs kiezen waar ze het meeste van kunnen leren, en niet degene die iets meer geld opbrengen.

Belangrijke vaardigheden leren zal hen immers op lange termijn veel meer baten dan een tijdelijke paar extra honderd euro per maand.

Het belang van financieel stabiel zijn

Het concept van sparen is belangrijk om je kinderen mee te geven, maar wel binnen een bepaalde context.

Gewoon al je geld sparen op een spaarboekje gedurende je hele leven is een zeer slecht idee.

Dat geld brengt je immers bijna niets op, en door inflatie verlies je meestal zelfs aan koopkracht.

Leer je kinderen dat het wijs is om een spaarpotje aan te leggen, een noodfonds, ter waarde van een halfjaar tot een jaar kosten, zodat ze altijd een vangnet hebben om op terug te vallen.

Maar het geld dat ze daarna kunnen sparen, zouden ze beter beleggen om hun vermogen te laten groeien in plaats van traag te laten krimpen.

Een bijkomende factor hier is schuldenvrij zijn. Iemand geld verschuldigd zijn is een vreselijk gevoel en het beperkt je financiële vrijheid enorm.

Ik ga mijn kinderen dus duidelijk maken dat ze er alles aan moeten doen om ofwel nooit schulden te hebben, ofwel die schulden zo snel mogelijk af te betalen.

Leg activa's aan

Zodra er een vangnet is in de vorm van een noodfonds en geen schulden hebben, ga ik mijn kinderen leren om al het geld dat ze daarna op overschot hebben, beter in activa’s steken: bronnen van passief inkomen opstellen.

Beleggen in vastgoed, aandelen, ETFs, obligaties, copytrading, enzovoort.

Deze dingen kunnen hen immers na verloop van tijd geld opbrengen: hun geld begint geld voor hen te verdienen, en dat is een enorm krachtig concept dat ze op lange termijn zeer welvarend kan maken.

Bespaar op alle onbelangrijke zaken

tips om te sparen

Veel geld verdienen en het even snel uitgeven kan voor veel mensen leuk zijn, maar zo zal je op termijn niet financieel welvarend blijven.

Denk aan beroemdheden zoals Michael Jackson of MC Hammer die miljoenen dollars hebben verdiend tijdens hun leven, maar ofwel failliet gingen ofwel gigantische schulden hadden.

Een goede mentaliteit om aan je kinderen te leren is dat ze gerust geld kunnen uitgeven aan zaken die ze echt belangrijk vinden, zoals een bepaalde sport of andere hobby, maar dat ze best voor alle andere zaken zoveel mogelijk besparen.

Ik heb eerder 14 manieren getoond waarmee je honderden tot duizenden euro’s kan besparen per jaar, en wees maar zeker dat ik mijn kinderen die principes zal meegeven.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat zo

Dit is sowieso een belangrijke algemene levensles, maar het geldt vooral voor financiën: je moet realistisch zijn in je verwachtingen.

Als iemand je iets aanbiedt, of als je iets tegenkomt dat te mooi lijkt om waar te zijn … dan is dat waarschijnlijk niet volledig koosjer.

Je moet natuurlijk kansen grijpen als ze zich voordoen, maar gebruik je gezond verstand.

Er zijn veel vormen van oplichting in de wereld (denk aan de Bitcoin scams), dus informeer je zo goed mogelijk voordat je een financiële beslissing neemt die verregaande gevolgen kan hebben.

Leer zoveel mogelijk

De beste investering ben jij zelf.

Wees nooit tevreden met je kennis, probeer elke dag iets nieuws te leren, elk jaar een nieuwe vaardigheid te verwerven.

Lees elke dag in een boek, volg interessante blogs, seminaries, bestudeer cursussen, enzovoort.

Geld kan je verliezen, beleggingen kunnen ten onder gaan, maar als je in jezelf investeert kan je daar doorgaans voor de rest van je leven de vruchten van plukken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *