update degiro

Update 2023 dividenden met mijn belegging in ETFs via DEGIRO

Even een korte update over hoe het gesteld is met mijn beleggingsportfolio.

Zoals je misschien weet als je deze site al even volgt, investeer ik al een aantal jaren in ETFs via DEGIRO, een Nederlandse lagekostenbroker.

Mijn primaire doel hier is een passief inkomen verdienen via dividenden.

Groeien in waarde van de ETFs is van secundair belang, en is zelfs meestal niet gewenst – want als ze meer waard worden, kost het me meer om er nog van aan te kopen, terwijl de dividenden vaak niet op hetzelfde niveau meegroeien.

Bij aanvang van dit jaar had ik een degelijk aantal van de volgende 5 ETFs in bezit:

Na maart 2023 heb ik echter besloten om alle S&P 500 ETFs te verkopen. De dividend yield was niet schitterend, en ik ben tevens van mening dat de Amerikaanse beurs voor een grote crash staat – en dus zie ik mijn investering liever niet kelderen.

De opbrengst ervan heb ik gewoon opnieuw belegd in de andere ETFs, voornamelijk in Latin America en Asia Pacific – twee regio’s waarvan ik denk dat ze het in de komende decennia goed zullen doen, en de dividend yield is ook vrij degelijk.

Wat betreft groei in waarde is de Latin America met 13% gegroeid, en FTSE All-World met 29%, en zijn de Asia Pacific met 5% en Global HY Corp Bond met 3,6% gedaald.

Qua dividenden is het vrij degelijk. Als we kijken naar de yield komen we uit op:

  • LatAm: 3,73%
  • All-World: 1,77%
  • Asia Pacific: 5,86%
  • HY Corp Bond: 4,9%

Niet uitstekend, maar ook niet slecht gezien het feit dat ik hier erg weinig voor moet doen, behalve om de zoveel maanden eens mijn DEGIRO account openen en de dividenden investeren.

Hoe staat het met de groei van mijn portfolio? Laten we eerst kijken naar de totale opbrengst van dividenden in de voorbije jaren.

De absolute getallen zijn aangepast, vanwege privacy, maar de verhoudingen zijn hetzelfde, om je een idee te geven:

  • 2020: $391
  • 2021: $1332
  • 2022: $4250
  • 2023: $6117

Let op dat ik de laatste jaren geen extra geld op mijn account meer stort (wegens diversificatie) en dat de toename enkel en alleen te danken is door het herinvesteren van de dividenden.

Zoals je kunt zien is dit een aanzienlijke toename, en jaar na jaar groeit mijn portfolio nu, zonder dat ik er nog extra geld in hoef te steken.

Het plan is nu om dit portfolio gewoon te laten groeien op de achtergrond, en rond de tijd dat ik het iets kalmer wil gaan doen wat betreft werken (binnen ongeveer 30 jaar), zal de opbrengst van de dividenden min of meer een degelijk maandloon binnenbrengen.

Precies wat ik wil bereiken met passief inkomen.

Wil je zelf ook beginnen beleggen bij DEGIRO, lees dan zeker eens mijn gids, of maak gelijk een account aan via deze link!