investeren in olie

Investeren in olie

Investeren in olie is een ongewone vorm van beleggen, maar het kan je portfolio zeker meer divers maken. In deze post bespreek ik hoe je kan investeren in olie en waarom je dat überhaupt zou doen.

1. Hoe kan je investeren in olie?

1.1 Olie aankopen en verkopen

Olie is een handelswaar, dus de meest simpele vorm van erin te beleggen is simpelweg wat olie aankopen aan een bepaalde prijs en die dan verkopen aan een hogere prijs.

Dit is vergelijkbaar met investeren in (fysiek) goud, maar er komt veel meer bij kijken.

Een paar kilo goud is bijvoorbeeld al een hele hoop geld waard, en dat kan je nog relatief gemakkelijk bewaren en verplaatsen, maar als je echt veel geld wil investeren in olie, zal je al gauw honderden vaten moeten aankopen (de prijs per vat is ongeveer $60 momenteel).

Waar ga je die in godsnaam opslaan, en hoe begin je eraan om die te kopen en verkopen? Voor mij is dat alleszins redelijk onmogelijk en totaal niet gewenst om me daarmee bezig te houden.

Fysieke olie kopen en verkopen is dus wellicht geen optie voor jou als gewone belegger, maar er zijn gelukkig andere opties.

1.2 Olie aandelen kopen

Je kan indirect profiteren van de prijzen van olie door simpelweg aandelen te kopen van oliebedrijven. Als de prijs van olie omhoog gaat, doen die bedrijven het doorgaans goed, en zal jouw investering goed renderen.

Je kan dan best veel onderzoek doen naar welke bedrijven het goed doen, en daar gewoon aandelen van aankopen. Ik zou je wel aanraden om alleen bedrijven te kiezen die ook dividenden uitkeren.

Een paar voorbeelden zijn Diamond S Shipping Inc, Frontline Ltd en DHT Holdings Inc.

Amerikaanse olie aandelen zijn vaak een goede optie, maar je moet je hier zeker niet tot beperken. Je kan dergelijke aandelen aankopen via DEGIRODEGIRO en eToro.

1.3 Beleggen in olieprijs

Beleggen in de prijs van olie is nog iets anders dan aandelen aankopen van olieproducerende bedrijven.

Net als goud en cryptocurrency kan je speculeren op de markt via futures: een contract waarmee je afspreekt om een bepaald goed, aan te kopen aan een bepaalde prijs op een bepaald tijdstip.

Hiernaast kan je ook gewoon ETF’s aankopen, dit zijn fondsen die op de beurs geruild worden en waarmee je ervoor kan kiezen om in de olieprijs te investeren.

Je hebt hier de optie om te beleggen in ETF’s in de energiesector (zoals iShares Global Energy Sector Index Fund), die ook in gas en andere vormen van energie investeren. Daarnaast kan je ook een ETF aankopen die enkel en alleen in olie investeert.

Opnieuw kan je dit doen via DEGIRO en eToro.

1.4 Oliebronnen

Tot slot kan je nog een stapje verder gaan dan fysieke olie aankopen of investeren in oliebedrijven: je kan zelf oliebronnen aankopen.

Als je die dan operationeel maakt en die produceren effectief olie, zal je hier mooi mee kunnen boeren.

Hopelijk hoef ik niet te benadrukken dat er met een dergelijke aanpak veel risico en werk gemoeid gaat, dus dit is alleen een optie als je hier echt goed over hebt nagedacht en je er volledig op wil storten.

2. Waarom zou je investeren in olie?

De oliemarkt is geen gemakkelijke sector, en als je een beginner bent is het wellicht geen goed idee om je hierin te wagen. De prijs van olie hangt volledig af van vraag en aanbod, dus daar komen veel voor- en nadelen bij kijken.

2.1 Voordelen

  • Olieprijzen zijn voor het grootste deel onafhankelijk van de beurs, dus het is een uitstekende methode om je risico te spreiden en een divers portfolio aan te leggen
  • Als je belegt in olie, kan het je helpen om inflatie te ontlopen
  • Veel mogelijkheden om in olie te beleggen
  • De olieprijs gaat historisch gezien omhoog
beleggen in olieprijs

2.2 Nadelen

  • De voorraad is min of meer volledig onder controle van een kartel (OPEC)
  • De grootste producenten van olie zijn de Verenigde Staten, Rusland en Saudi Arabië, niet echt betrouwbare landen
  • De prijs van olie is zeer volatiel en politiek gevoelig. Zoals je in de bovenstaande afbeelding kan zien, gaat de prijs op lange termijn omhoog, maar wat een gigantische pieken en dalen! Investeren in olie is niet voor mensen met een zwak gestel of die geen risico willen nemen
  • Omdat de prijs van olie zo afhankelijk is van vraag en aanbod, kan die prijs van de ene dag op de andere volledig in elkaar zakken als de vraag opdroogt. Dat kan gebeuren als iemand een synthetische variant uitvindt, of een andere soort brandstof. De hele oliemarkt is slechts 1 uitvinding verwijderd van volledig irrelevant te worden
  • Door te investeren in olie draag je onrechtstreeks bij aan vervuiling van onze planeet, en in sommige gevallen (zoals in bedrijven van Saudi Arabië investeren) aan terrorisme en andere walgelijke praktijken

3. Investeren in olie samengevat

Investeren in olie is een interessant onderwerp. Er valt veel over te vertellen, en er zijn veel mensen die hier stinkend rijk mee zijn geworden.

Jij als gewone belegger hebt een paar opties om in deze markt te stappen, voornamelijk fysieke olie aankopen, aandelen van oliebedrijven aanschaffen, beleggen in de olieprijs en zelf oliebronnen gaan kopen.

Het grootste voordeel van investeren in olie is meer diversiteit in je portfolio brengen met een beleggingsmiddel dat grotendeels onafhankelijk is van de beurs.

Wat betreft nadelen zijn er wel een paar probleempunten: de oliemarkt is bijna volledig in handen van despotische landen, de prijs is zeer volatiel en politiek gevoelig, en de hele sector is slechts 1 uitvinding verwijderd van volledige implosie.

Ik zou dus geen gigantische bedragen in olie investeren, maar wat ETF’s of futures aankopen lijkt me geen slecht idee. Een beetje dezelfde aanpak die ik voor goud hanteer.

Als je zelf wil beginnen beleggen in olie, kan je dat doen via DEGIRO of eToro.

LET OP! Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *