diversificatie slecht idee

Wanneer is diversificatie niet goed?

Laatste update: 31 maart 2022

Één van de basisprincipes van Passief Inkomen is dat je een divers inkomen moet opstellen.

Dat komt neer op meerdere bronnen van geld hebben, waarmee je dus veilig zit als één van die bronnen opdroogt.

Recent zag ik een video waarin Warren Buffet, een titaan van de investeringsmaatschappij, zei dat diversificatie geen goede strategie is.

Hij wordt in deze mening bijgestaan door onder andere Marc Cuban en Charlie Munger, ook grote investeerders.

In dit artikel bespreek ik die uitspraken, leg uit in welke context diversificatie inderdaad geen goed idee is, en in welke gevallen wel.

Maar bekijk eerst eens de video in kwestie:

Wanneer is diversificatie niet goed?

Diversificatie op het vlak van investeren in aandelen en fondsen is geen goed idee als je na grondige en professionele analyse een aantal beleggingsinstrumenten hebt gevonden die duidelijk de beste zijn.

Je kan bijvoorbeeld Apple, Coca-Cola en Amazon aandelen met elkaar vergelijken en besluiten dat Apple veruit de beste optie is, omdat het meer rendement per jaar geeft.

Laten we stellen dat ze respectievelijk 10, 8 en 7% jaarlijks rendement geven.

Als je er “zeker” van bent dat alle bedrijven evenveel risico lopen op faillissement of lagere winst, of een andere situatie waarbij je van dat rendement zou afwijken, dan is het logisch om 100% van je geld in Apple te steken, in plaats van het in 3 te verdelen, toch?

Want dan heb je 10% winst op je geld, in plaats van (10+8+7)/3= 8,3%.

Natuurlijk is dit een simpel voorbeeldje, en Buffett zegt ook niet om alles in 1 bedrijf te steken maar in een paar van de beste keuzes.

Dus in plaats van in de top 100 beste bedrijven geld te steken, waarom niet in de top 3? Daar krijg je in theorie meer rendement op.

Dat gaat een beetje in tegen Buffett’s advies voor de gewone amateurbelegger om te investeren in brede indexfondsen, maar natuurlijk had hij het in die video over de professionele belegger die echt weet waar hij of zij mee bezig is.

Bedenkingen

Ik begrijp het standpunt dat hier wordt uitgedrukt volkomen, en voor iemand met Buffett’s ervaring is dat ongetwijfeld een goede strategie.

Merk wel op dat hij niet zegt dat diversificatie in het algemeen een slecht idee is, alleen binnen een bepaalde categorie van beleggingsinstrumenten, zoals aandelen.

Het is nog steeds een goed idee om je beleggingportfolio te richten op meerdere specifieke categorieën, zoals vastgoed, aandelen, obligaties, edelmetalen, cryptocurrency, enzovoort.

Voor de gemiddelde amateurbelegger is het ook niet altijd een goed idee om je slechts op 1 bedrijf te richten in de sectie “Aandelen”.

Dat kan zeker goed meevallen op korte termijn.

Zelfs op lange termijn kan investeren in bijvoorbeeld Amazon of Tesla een briljante zet zijn.

Maar het blijft een feit dat dit gokken is.

Als je mijn serie over copytrading hebt gevolgd, weet je dat er 1 copytrader bij zat die alleen maar in Apple investeert.

Het rendement dat die eruit haalt is degelijk, maar inferieur en minder betrouwbaar dan het rendement dat ik krijg van de andere twee, die wel divers beleggen.

En tenzij je op quasi professioneel niveau op de hoogte blijft van wat er speelt in dat bedrijf, de markt in het algemeen en je goed en voortdurend informeert over marktanalyses, loop je nog steeds risico dat jouw top bedrijf het plots minder goed zal doen.

Dat kan zijn door een onverwachte pandemie zoals Covid, een nieuwe technologie die de vorige volledig teniet doen, of gewoon een faillissement, wanbeheer, enzovoort.

Kortom, diversificatie is in bepaalde gevallen inderdaad niet de beste zet, maar voor de gemiddelde persoon blijft het op lange termijn de enige strategie die je de best mogelijke risico/rendement verhouding geeft.

Beleg dus in allerlei zaken, en als je je op de beurs begeeft en hier zo weinig mogelijk moeite mee wil hebben, doe dat dan met een passief beheerd indexfonds of ETF.

Als je daar zelf mee wil beginnen, kan je dat doen via eToro of DEGIRO.

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

LET OP! Met beleggen gaat altijd een zeker risico gepaard, dus beleg alleen wat je kan missen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.