ecommerce site opstellen

Een eCommerce website opstellen

Laatste update: 23 oktober 2022

Vandaag bespreken we het onderwerp “eCommerce websites”. Als je dit goed aanpakt, kan een dergelijke website immers een uitstekende bron van passief inkomen voor je zijn, en kan het terecht als een activa worden bestempeld.

Wat is een e-Commerce site?

e-Commerce betekent gewoon “electronic commerce”, oftewel handelen/kopen en verkopen online.

Een eCommerce website is dus een online winkel, of toch alleszins een website waar je iets kan aankopen.

Dit gaat van fysieke producten (denk aan speelgoed, boeken, via sites zoals Bol.com) die dan bij je thuis worden afgeleverd, tot digitale producten (zoals eBooks, cursussen, video’s, enzovoort) die je na aankoop kan downloaden of die naar je mailbox zullen verstuurd worden.

Het verschil met een affiliate site is dat je op een eCommercesite zelf de producten verkoopt (of met dropshipping), via een winkelkarretje op je website.

Bij een affiliate site stuur je mensen gewoon door naar een andere partij die de producten verkoopt.

Voordelen van een e-Commercesite

 • Het vergt wat werk om op te zetten, maar eens alles goed loopt, zal je een mooie bron van passief inkomen hebben
 • eCommercewebsites zijn vrij eenvoudig te schalen. Eens je een succesvolle website hebt in jouw land, is het slechts een kwestie van te vertalen, je website wat aan te passen, de logistiek in orde te brengen, en nog wat andere details te regelen, en je kan die uitbreiden naar om het even welk ander land
 • Het is een volledig online bron van inkomen, wat betekent dat je van waar dan ook ter wereld geld kan verdienen. Wil je digital nomad worden? Dan is een e-Commercesite een prima idee en optie (als onderdeel van een gevarieerd aantal bronnen van inkomen, uiteraard)
 • Afhankelijk van je product kan je ook een serieuze winstmarge realiseren. Vooral bij digitale producten kan je al snel 100x de “productiekost” per product verdienen. Bij fysieke producten is dat heel wat minder, dus in dat geval zal je je best op massaverkoop richten

Nadelen van een e-Commercesite

 • Het vergt heel wat opzetten in het begin
 • Je zal je moeten bezighouden met omgaan met (ontevreden) klanten, of hiervoor een externe klantendienst inhuren. Of het gewoon negeren, maar dan zullen er sowieso klachten over je komen op externe sites
 • Als je fysieke producten verkoopt zal je vaak weinig winst maken per product
 • Er is vandaag de dag gigantisch veel competitie. De markt is nog niet verzadigd, maar gaat hier in snel tempo heen. Als je een profijtige eCommercesite wil, moet je een weinig gekozen niche vinden, en heel wat marketing inzetten
 • Je website moet echt snel en foutloos lopen, wat betekent dat je je ofwel zelf zal moeten bezighouden met voortdurend optimaliseren, ofwel iemand hiervoor inhuren
 • Marketing is zeer belangrijk, dus je zal je hier voortdurend mee moeten bezighouden

Hoe kan je een e-Commercesite oprichten?

Een eCommercewebsite opzetten is in feite vrij simpel. Het is niet altijd even eenvoudig, en er komt zeer veel bij kijken, maar in grote lijnen komt dit neer op:

 1. Zoek een geschikte niche
 2. Maak producten, of zoek een producent waarmee je gaat samenwerken
 3. Stel een website op
 4. Doe aan marketing

Laten we deze zaken even in meer detail bekijken.

Zoek een geschikte niche

Trouwe lezers weten ondertussen al dat ik grote fan ben van een dubbele niche: een subcategorie van een gewild goed aanbieden aan een specifieke en nauwe doelgroep.

Dit is het geval bij bloggen (je kan er meer over lezen in Bloggen voor Beginners), eBooks schrijven, affiliate websites, enzovoort.

Een goede niche is alles, want zo zorg je ervoor dat je je competitie zo laag mogelijk houdt, en dat mensen jou als een expert zien.

Neem nu als voorbeeld dat je prullen voor huisdieren wil gaan verkopen.

Je zal dan al meteen moeten opboksen tegen een heleboel andere, bestaande en hoog-gewaardeerde websites.

Dat is, in mijn ervaring, onbegonnen werk als beginner die er geen geld tegenaan wil gooien.

(Als je weet waar je mee bezig bent en een budget hebt voor marketing en linkbuilding, dan kan je natuurlijk altijd competitief worden.)

Bij dit voorbeeld zou het dus een beter idee zijn om je te richten op een subcategorie van huisdierenprullen, gericht op een specifieke doelgroep: hondenspeeltjes voor op het strand, of biologisch afbreekbare kattenpalen.

Ja, op andere algemene webwinkels zal je deze zaken wellicht ook kunnen vinden, maar omdat die tussen duizenden andere artikelen liggen, is hier minder aandacht aan besteed.

Als jouw website daarentegen zich volledig richt op een dergelijke niche, kan je niet alleen een groter aanbod opstellen binnen die niche, maar zal je ook veel makkelijker een plaats kunnen veroveren in de top 10 van zoekmachines voor zoekopdrachten naar die specifieke producten.

Nu denk je wellicht dat het zonde is om je aanbod niet uit te breiden naar pakweg alle soorten hondenspeeltjes, maar opnieuw: dergelijke webwinkels bestaan al.

Als je daarentegen bij je niche blijft, zal jij met, en door, je nauwe aanbod een “expert” worden.

Er zijn een heel pak minder mensen die op zoek gaan naar hondenspeeltjes voor op het strand dan er zijn die andere soorten hondenspeeltjes zoeken, dat klopt.

Maar wanneer je iemand hebt die expliciet een hondenspeeltje voor op het strand zoekt, komt die veel waarschijnlijker bij jou uit, en is die veel waarschijnlijker om een aankoop te doen.

Zie het zo: zou je liever 10% van 100 bezoekers krijgen met een 50% conversieratio (5 producten verkocht) of 100% van 10 bezoekers met een 80% conversieratio (8 producten verkocht)?

Die cijfers zijn uit de lucht gegrepen en zijn louter illustratief. In werkelijkheid haal je nooit 50% conversieratio.

Bij het zoeken en vinden van een goede niche hoort ook een heel pak zoekwoordonderzoek, dus lees zeker Zoekwoordonderzoek voor Beginners.

Maak producten, of zoek een producent waarmee je gaat samenwerken

Eens je een goede niche hebt, wordt het tijd om te kijken wat je precies gaat verkopen, en hoe.

Bij ons voorbeeld van hondenspeeltjes op het strand kan je die ofwel zelf maken en versturen (geen goed idee), ofwel een producent ervan zoeken die de dropshipping op zich kan nemen, of ook nog een dropshippingdienst vinden die kan samenwerken met de producent.

Zo kan je het hele proces automatiseren: klanten kopen iets aan op jouw site, waarna de order naar de producent gaat.

Die verstuurt dat naar het dropshippingbedrijf, en dat zal vervolgens het product dan effectief bij de klant bezorgen.

Dropshipping via een aanbieder die zowel producten als verzending op zich neemt is de beste zet.

Je kan dit nog verder zetten, want er zijn er ook die de klantendienst verzorgen, wat betekent dat jij slechts 1 taak hebt: producten verkopen en je geld tellen.

Digitale producten verkopen kan ook, maar dan zal je wellicht zelf producten moeten maken en verkopen, anders heb je gewoon een de facto affiliate website.

Bouw een website

Eens je volledig weet wat je gaat verkopen aan wie en hoe je dat gaat doen, kan je gewoon een website opstellen.

Je kan dat volledig zelf doen, dus een domein en hosting kopen bij pakweg BlueHost en dan alles zelf opzetten, maar dat vergt veel tijd en heel wat kennis.

Je moet immers niet alleen de lay-out verzorgen en de website optimaliseren, maar ook zorgen dat functies zoals een betaalprovider aan je winkelkarretje gekoppeld zijn, enzovoort.

Ik heb dat zelf al geprobeerd, en dat is niet eenvoudig zonder wat kennis van programmeren.

Gelukkig kan je ook gewoon eCommerce-templates aanschaffen, zoals bij Shopify.

Je kan kiezen uit een heleboel templates, en dan zet je dat gewoon op je website en kan je het personaliseren.

Zeer eenvoudig, en iedereen kan dit doen.

Doe aan marketing

Zo, nu alles is opgesteld en werkt, blijft er nog 1 taak over: klanten naar je winkeltje halen en overtuigen om je producten te kopen.

Marketing, met andere woorden.

Je kan gratis adverteren via social media en mond-aan-mondreclame, of wachten tot je website hoog in de rangschikking van zoekmachines komt en je natuurlijke verkeer krijgt, maar als je nog maar net begint zou ik je aanraden om wat advertenties op te stellen via Facebook of Google Ads.

Dat kost geld, maar als je een goede niche hebt en je advertenties alleen richt op je nauw doelpubliek, heb je veel kans dat die mensen op je advertenties zullen klikken.

En als je dan nog eens producten verkoopt met een hoge marge, zal je in alle waarschijnlijkheid meer verdienen per klik dan het je kost.

Zo niet, optimaliseren die handel: test verschillende advertenties en hou alleen degene met de beste resultaten.

Met marketing ben je in feite nooit klaar, je zult altijd moeten blijven promoten – mits je de verkoop via je eCommercewinkel naar boven wil zien blijven gaan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *