crypto in portfolio

De evolutie van Bitcoin

De evolutie van Bitcoin is een erg interessant onderwerp.

Bitcoin bestaat nu al meer dan een decennium en die periode was erg woelig.

In deze post blik ik kort terug op de geschiedenis van Bitcoin, bespreek hoe de munt het vandaag de dag doet, en speculeer over de toekomst ervan.

1. Wat is Bitcoin?

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptocurrency: een vorm van digitale valuta en globaal betaalmiddel.

Dat betekent dat er geen fysieke Bitcoins bestaan en dat Bitcoin volledig online wordt gecreërd, verdeeld, geruild, verkocht en opgeslagen.

Bitcoin (en de meeste cryptomunten die erop gebaseerd zijn) is gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale autoreit zoals een bank of overheid mee gemoeid is.

Het Bitcoin-netwerk is volledig onafhankelijk van één bepaalde persoon of entiteit en maakt gebruik van cryptografie om de creatie en verdeling van Bitcoin te leiden.

De software die dit mogelijk maakt heet “blockchain”. Ik heb dit meer in detail besproken in Cryptocurrency voor Beginners.

Wat Bitcoin zo interessant maakt als investering is dat het een eindig goed is: in tegenstelling tot fiatgeld, waar overheden gewoon geld kunnen printen, kan er slechts een beperkt aantal Bitcoin worden gemaakt.

De totale hoeveelheid Bitcoin die ooit kan bestaan is 21 miljoen, en momenteel zijn er reeds 13,5 miljoen in omloop. Tot 2140 kan je de overige 8,5 miljoen Bitcoin mijnen, erna is het gedaan.

Een van de meest voorname kenmerken van cryptomunten is dat ze enorm volatiel zijn: de prijs fluctueert enorm, soms op erg korte periodes.

Hierdoor kan je erg snel erg rijk worden, maar ook erg snel al je geld verliezen.

2. Evolutie Bitcoin koers

Omdat Bitcoin (en cryptocurrency in het algemeen) zo volatiel is en de prijzen in een bepaald jaar gemakkelijk meerdere keren kunnen verdubbelen (of gehalveerd worden), zal ik enkel de (afgeronde) hoogste prijs per jaar tonen.

Hou er rekening mee dat dit niet altijd representatief is voor de prestatie van Bitcoin in een bepaald jaar. Er kunnen immers 9 kutmaanden in een jaar zijn en dan plots een gigantische groei in het laatste kwartaal.

In 2018 bijvoorbeeld is er een schijnbaar hoge piek, maar die was in januari. Tegen december dat jaar was de prijs van Bitcoin slechts 20% van die piek!

De waarde van 1 Bitcoin was in:

 • 2008-09: praktisch niets
 • 2010: $0,125
 • 2011: $31
 • 2012: $13
 • 2013: $1000
 • 2014: $800
 • 2015: $450
 • 2016: $1.000
 • 2017: $19.000-20.000
 • 2018: $15.000
 • 2019: $12.000
 • 2020: $12.400 (DD September 2020)
cryptocurrency voor beginners

3. Bitcoin verleden

3.1 Pre 2008

Het idee van cryptocurrency hangt al heel wat langer rond.

In de jaren ’90 werden er stappen gezet door allerlei programmeurs doorheen de wereld in de richting van een gedecentraliseerde munteenheid.

Dat is niet echt van toepassing hier, dus als je er meer over wil weten kan dit artikel lezen.

3.2 2008-2013

Bitcoin zelf is ontstaan rond 2008-2009. In 2008 reeds werd de domeinnaam bitcoin.org geregistreerd en heeft een zekere Satoshi Nakamoto er een introductie-artikel over geschreven.

Bitcoin in die dagen was zeer onbekend en werd alleen gebruikt (in erg beperkte mate) door programmeurs in het cryptografie-milieu.

In 2010 kwam er een groot hiaat in het Bitcoin-protocol naar voren. De bug werd snel uitgebuit en meer dan 184 miljard bitcoins werden gegenereerd.

Een groot voordeel van een dergelijk peer-to-peernetwerk is dat er meerdere mensen voordurend mee bezig zijn, en binnen een paar uur werd deze bug eruit gehaald.

Het is de dato het enige grote mankement in de geschiedenis van Bitcoin.

2013 was het jaar waarin Bitcoin van relatief onbenullig tot globaal belangrijk groeide.

Bitcoin werd steeds bekender en een paar bedrijven begonnen het zelfs te aanvaarden als betalingsmiddel.

De cryptomunt kreeg publiciteit op televisie en in allerlei vaktijdschrijften, en de prijs ging relatief gezien gigantisch de hoogte in.

Een paar landen (zoals China) beginnen wetten en allerlei regels uit te vaardigen met betrekking tot cryptocurrency.

3.3 2014-2017

Bitcoin krijgt internationale bekendheid, met allerlei beroemdheden die erover praten, mensen die miljonair worden met de munt, grote bedrijven en organisaties die het aanvaarden als betaalmiddel, enzovoort.

Ter illustratie: Microsoft en Dell begonnen het ook te aanvaarden. Er werden zelfs liedjes over Bitcoin geschreven!

Bitcoin krijgt meer en meer gebruikers en ruilplatformen. Vooruitstrevende overheden zoals Japan en Zwitserland beginnen het in beperkte mate te gebruiken.

2017 was een gek jaar voor Bitcoin. De prijs ervan begon redelijk lag, rond de $800, om dan naar $5000 te stijgen begin september.

Een week erna zakte die ineen naar $2.900, maar schoot dan gigantisch de hoogte in om midden december zijn (voorlopige) piek van ongeveer $20.000 te bereiken.

Stel je voor dat je 10 Bitcoin had gekocht in het begin van het jaar aan $8.000, en die verkocht had in december aan $200.000. Dat is een winst van meer dan 2000%!

In dit jaar zijn er veel mensen heel rijk geworden met Bitcoin, en kwam de munt voortdurend in het nieuws.

3.4 2018-2019

Helaas bleef Bitcoin niet stijgen in waarde. Na de piek van eind 2017 zakte de prijs op een jaar tijd naar $3300. Een gigantische crash!

De regulaties werden ook steeds strikter.

Na de crash van 2018 lijkt het erop dat Bitcoin redelijk ‘stabiel’ is, in de mate dat je dat kan zeggen van een cryptocurrency.

De prijs in 2019 schommelde voortdurend tussen de $5000 en $10000, met hier en daar een uitsteker.

4. Bitcoin heden

Momenteel is Bitcoin een redelijk gevestigde waarde in de online wereld.

Er zijn zeer veel bedrijven die het als betaalmiddel aanvaarden, veel landen die er wetten over hebben opgesteld, het is een miljardenindustrie, enzovoort.

Je kan nog steeds goed geld verdienen met Bitcoin. Zoals ik heb aangetoond in mijn Bitcoin Scams artikel, kon je dit jaar je geld verdubbelen door het in Bitcoin te investeren.

Midden maart was de waarde ongeveer €4500, en eind augustus €10.000. Had je 10 Bitcoins gekocht in maart en die verkocht in augustus, had je €55.000 verdiend.

De mogelijkheden om Bitcoin te vergaren en er geld mee te verdienen zijn uitgebreid: van puur kopen en verkopen tot het mijnen of verdienen voor allerlei online taken of erin investeren op de beurs, Bitcoin is alomtegenwoordig

5. Bitcoin toekomst

Wat de toekomst zal brengen voor Bitcoin is koffiedik kijken, helaas.

Het principe erachter geeft sowieso de indruk dat cryptocurrency (en dan zeker Bitcoin) zal blijven bestaan. Dit is bijna gegarandeerd.

Een gedereguleerde, gedecentraliseerde, globaal bruikbare en eindige munteenheid is erg aantrekkelijk voor veel mensen, voor duidelijke redenen.

Mensen verliezen immers hun vertrouwen in banken en overheden (de crisis van 2008, laag tot zelfs negatief rendement op spaarrekeningen, allerlei schandalen, enzovoort).

Velen gaan op zoek naar alternatieve mogelijkheden, en dan springt cryptocurrency er meteen bovenuit.

Waar veel experts in cryptocurrency (voor zover dat een ding is) het niet over eens zijn is de mate waarin crypto/Bitcoin zal blijven bestaan.

Er zijn er veel die zeggen dat het een rage is (zoals Pokémonkaarten of flippo’s), of een bubbel die onvermijdelijk zal barsten en dat Bitcoin slechts een fractie van zijn waarde zal behouden.

Dat is mogelijk, maar die mening is doorheen de jaren voortdurend geuit, en Bitcoin is al talrijke keren geïmplodeerd en gecrasht. Om erna dan sterker terug te komen.

Anderen denken dan weer dat Bitcoin nog steeds in zijn beginjaren zit, en dat de groei die we tot nu toe hebben gezien slechts een voorproefje is van wat er zal gebeuren in de komende decennia.

Bitcoinprijs die stijgt tot €100.000? Klinkt onwaarschijnlijk op dit moment, maar veel mensen in het milieu (en gerenommeerde experts in andere sectoren) zien dit als een duidelijke optie.

Speculeren is leuk maar je moet het op feiten baseren:

Bitcoin is een eindig goed. Er kunnen er maar een bepaald aantal van worden gemaakt, dus op een gegeven moment zal er schaarste zijn.

Steeds meer mensen beginnen Bitcoin te ontdekken en gebruiken. De vraag ernaar neemt dus toe.

Momenteel zijn er ongeveer 25 miljoen actieve bitcoingebruikers. De wereldbevolking is bijna 8 miljard, dus er is nog ruimte voor gigantische groei.

Schaarste + toenemende vraag = stijging in prijs. Dit is een simpel economisch basisprincipe dat erop wijst dat Bitcoin inderdaad zal toenemen in waarde.

Maar uiteraard zijn er veel factoren waar we nu nog geen inzage in hebben en die de toekomst van Bitcoin enorm zullen beïnvloeden.

Bijvoorbeeld:

 • Overheidsinmenging
 • Ineenstorten van de Verenigde Staten/de westerse wereld
 • Andere/betere cryptomunten die Bitcoin van de troon storen
 • Hackers die het systeem omzeilen
 • Globale conflicten
 • Goede of slechte publiciteit
 • Bekendheden die zich positief/negatief over Bitcoin uitlaten

Enzovoort.

De meeste van die factoren kunnen de prijs negatief OF positief beïnvloeden.

De toekomst van Bitcoin kan in principe alle richtingen uit, maar als je deze onoverzichtelijke warboel herleidt tot de twee bovenvermelde feiten, lijkt het voor mij duidelijk dat Bitcoin een glorieuze toekomst zal hebben.

Als je zelf Bitcoin wil kopen, kan je dat doen via Binance.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *