emotioneel vs rationeel beleggen

Emotioneel vs rationeel beleggen

1. Wat is emotioneel beleggen?

Emotioneel beleggen is beleggen met je emoties (uit hebzucht of angst). Klinkt voor de hand liggend, maar meer specifiek en in de praktijk komt dit neer op emotioneel reageren op wijzigingen in de markt.

Dus ofwel in paniek slaan als de markt naar beneden gaat en snel je beleggingen verkopen aan een lage prijs, uit schrik om nog meer te verliezen, of de markt omhoog zien gaan en uit hebzucht snel mee wil profiteren en veel beleggen, aan een hoge prijs.

Je reageert op de markt, en per definitie ben je hiervoor altijd te laat. Je probeert de markt te slim af te zijn, en dat gaat op lange termijn meestal niet goed.

1.1 Waarom reageren mensen emotioneel?

Emotioneel reageren op het vlak van je beleggingen is erg begrijpelijk.

Misschien herken je je wel in de volgende cyclus:

 • Je belegt wat, op goede hoop dat je geld kan verdienen.
 • Als je je geld (of het equivalent ervan in investeringen) ferm ziet dalen, kan je snel in paniek raken en wil je ervoor zorgen dat het niet nog erger wordt, en probeer je te redden wat er te redden valt. Je verkoopt met verlies, maar je denkt dat het beter is dan te wachten tot er nog meer verlies is.
 • Maar later (dit kan dagen, weken, of zelfs jaren zijn) herstelt de markt zich, zoals ze altijd doet.
 • En als je dan terug belegt, is het aan een hogere prijs.
 • Zodra de markt naar beneden gaat (wat ze onvermijdelijk zal doen), verkoop je weer.
 • Ad nauseam.

Het probleem met een dergelijke vicieuze cyclus is dat je koopt op een moment dat de prijzen hoog staan, en verkoopt wanneer ze laag staan.

Zo maak je zeker geen winst, en je zal al geluk moeten hebben om geen groot verlies te lijden.

Volgens data van meerdere grote fondsen wordt het meest geïnvesteerd als de markt op een hoogtepunt staat, en het meest verkocht op een laagtepunt.

Verlieslatend kuddegedrag, met andere woorden.

Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat je zo niet rijk zal worden.

1.2 Persoonlijke ervaringen

Zelf heb ik hier in het verleden ook al een grote fout in gemaakt, door cryptocurrency munten te kopen op het moment dat ze allemaal erg hoog stonden en bleven stijgen…om een maandje later naar beneden te kelderen, met ongeveer 75-90% verlies voor mij.

Ondertussen zijn ze nog steeds niet hersteld.

Maar gelukkig heb ik snel van mijn fout geleerd, en die crypto munten niet verkocht als ze laag stonden.

Je maakt immers pas verlies als je effectief je beleggingen omzet in geld, en zolang je dat niet doet, heb je alleen verlies geleden IN THEORIE.

2. Wat is rationeel beleggen?

Rationeel beleggen daarentegen is beleggen zonder angst of hebzucht deel te laten uitmaken van je beslissingen.

 • Stijgt de markt? Yay, super! Je bent tevreden, maar je doet niets anders dan normaal, en gaat al zeker niet gek gaan en allerlei extra investeringen beginnen doen.
 • Daalt de markt? Jammer, maar je blijft kalm en doet gewoon verder zoals je bezig was. En je gaat al zeker niet in paniek slaan en al je beleggingen aan dumpingprijzen verkopen.

Kalm en rationeel investeren is de enige manier waarop je rijk kan worden in deze branche. Of toch een bron van passief inkomen vergaren, op zijn minst.

3. Hoe kan je emotioneel beleggen vermijden?

Op zich is dit erg simpel: je legt op voorhand een investeringsplan vast en je houdt je eraan, om het even wat er gebeurt.

Als je een goede strategie hebt, en hieraan vast blijft houden, heb je veel meer kans om winst te maken op lange termijn.

Maar in de praktijk is het niet zo gemakkelijk.

Je kan de theorie achter je strategie begrijpen, weten dat je rationeel moet blijven en dat dit je beste kans is om consistent en op lange termijn profijtig te beleggen, maar eens je je beleggingen 50% of meer ziet zakken, zal je toch serieuze discipline aan de dag moeten brengen om niet in paniek te slaan.

3.1 Mijn persoonlijke strategie

Mijn persoonlijke strategie is simpel. Ik investeer in een paar ETFs (trackers die de markt volgen) met Degiro en koop hier elke eerste dag van de maand ongeveer €250 van, ongeacht hoe de markt zich gedraagt.

Dat is niet super veel, en ik ben van plan dit omhoog te halen (een extra tracker), maar dankzij compound interest en consistent beleggen begint dit vrij goed te renderen.

Anders dan die ene keer per maand, hou ik de markten niet in de gaten.

Out of eye, out of sight, en als ik niet zie dat de markt ferm aan het dalen is, ga ik me er ook geen zorgen over maken.

Deze strategie heeft meerdere voordelen.

 • Ik moet me nooit zorgen maken over hoogtes en laagtes op de markt. Ik heb in totaal redelijk wat geld geïnvesteerd, en ik kan eerlijk zeggen dat ik hier niets van stress of zorgen over heb.
 • Het is gemakkelijk en kost me geen tijd. Ik spendeer elke maand welgeteld 5 minuten aan mijn beleggingen. Wat veel mensen tegenhoudt om te beleggen is dat ze denken dat het moeilijk en ingewikkeld is, dat er een specialist aan te pas moet komen. Niets is minder waar, en zoals ik heb getoond in mijn artikel over hoe je kan beleggen via DeGiro in 5 stappen, is dit erg simpel.
 • In tijden van crisis doe ik goeie zaken. Bijvoorbeeld twee maanden geleden, toen de markt ineen stortte door het coronavirus, heb ik meer van mijn ETFs kunnen kopen dan ik had kunnen doen indien de markt op hetzelfde niveau bleef. Ondertussen heeft de markt zich hersteld (zoals verwacht) en heb ik mooie winst gemaakt.

Contrasteer dit met hoeveel mensen er in de problemen zijn gekomen door deze crisis. Vaak was dit omdat ze slechts 1 bron van (actief) inkomen hadden.

De beste manier om financieel stabiel en veilig te zitten voor de rest van je leven is meerdere bronnen van (passief) inkomen hebben, in verschillende markten.

Dat is ook het motto van Passief Inkomen:

Als je actief (pun intended) bent met bloggen, cryptocurrency, beleggen, vastgoed en misschien nog wat andere sectoren, heb je een ijzersterke financiële basis, ongeacht waar je woont, en er zal al veel moeten gebeuren om je in de problemen te brengen.

4. Emotioneel vs rationeel beleggen samengevat

Emotioneel beleggen is je investeringen baseren op angst en hebzucht. Je probeert de markt te verslaan en laat je leiden door je emoties.

Hierdoor zal je vaak kopen aan een hoge prijs en verkopen aan een lage prijs, en geen winst maken met beleggen.

Rationeel beleggen is je investeringen baseren op een vooraf samengesteld investeringsplan, ongeacht wat de markt doet. 

Dit kan je doen door je zo weinig mogelijk met je investeringen bezig te houden, te beleggen in diverse markten, en discipline aan de boeg te brengen bij het volgen van je plan en niet in paniek slaan als de markt ineen stort.

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *