bloggen voor beginners

Bloggen voor Beginners

Laatste update: 15 december 2020

In deze post ga ik je vertellen wat bloggen precies is, hoe je ermee kan beginnen in een mum van tijd, en hoe je uiteindelijk passief geld kan verdienen met je blog.

1. Wat is bloggen?

Bloggen is regelmatig op een bepaalde website schrijven over een bepaald onderwerp. Een blog wordt meestal geschreven door één persoon, die dan uitvoerig schrijft over het onderwerp van de blog.

Passief Inkomen is een voorbeeld van een blog. Op deze site schrijf ik artikels/blogposts die allemaal te maken hebben met het onderwerp van passief geld verdienen.

Ik ben hier immers zelf veel mee bezig, weet er vrij veel van, en dus is het een ideaal onderwerp om een blog over te maken – voor mij.

1.1 Over wat kan je schrijven?

In principe kan je over alles schrijven.

Als je zelf wil beginnen met een blog, kan ik je zeker aanraden om op voorhand goed na te denken over het onderwerp van je blog, het centrale thema.

Dit is immers cruciaal in je blogavonturen en zal het verschil maken tussen succes en falen!

Je kan uiteraard ook gewoon een blog maken over jouw persoonlijke leven, waarbij je schrijft over wat dan ook in je opkomt.

Dat is normaliter geen goed idee, tenzij je een beroemd persoon bent of een erg excentriek leven leidt.

Je moet ook zorgen dat je onderwerp van je blog niet te breed is, of te populair.

Vandaag de dag, in 2020, zijn er immers blogs over min of meer elk thema, en als je een onderwerp kiest waarover er al 1000 andere blogs zijn, zijn de kansen klein dat je veel lezers zal aantrekken.

Schrijf niet over honden, maar schrijf over Pitbulls verzorgen. Schrijf niet over dansen maar over flamenco voor kinderen.

Een dubbele niche is vereist: een subsectie van een breed onderwerp, gericht op een specifiek publiek.

Mijn blog bijvoorbeeld gaat niet over online geld verdienen, of gewoon geld verdienen, want de competitie hiervoor is immens.

Passief geld verdienen (subsectie van een breed onderwerp) voor Nederlandstaligen (een specifiek publiek), daarentegen, is een veel kleinere niche, met minder competitie.

In de volgende sectie leg ik je kort uit hoe je kan beginnen met bloggen als beginner in slechts 5 stappen.

2. Hoe kan je beginnen bloggen?

 1. Zoek je niche
 2. Doe KeyWord onderzoek
 3. Koop een domein en hosting
 4. Installeer WordPress
 5. Begin te schrijven

2.1 Zoek je niche

Dit is de eerste en meest belangrijke stap. Een goede niche is alles in de wereld van bloggen, zoals ik eerder reeds heb uitgelegd.

Als je een beetje zoals mij bent, heb je in het begin nog geen enkel idee waarover je in godsnaam een blog kan schrijven.

Geen probleem, het is bloggen voor beginners, niet bloggen voor experten!

2.1.1 Voorbeelden van populaire blogniches

 • Geld verdienen
 • Fitness
 • Gezondheid
 • Persoonlijke financiën
 • Voedsel/culinaire kunsten
 • Mode en schoonheidsproducten
 • Lifestyle
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Marketing
 • Technologie
 • Gaming
 • Reizen
 • Seks
 • Dieren

Zoals je kan zien zijn al deze sectoren enorm breed en erg gevarieerd. Indien je zou kiezen voor een van deze opties, wil ik je eraan herinneren om een dubbele niche te kiezen.

Je snapt mijn punt ondertussen al, maar ik herhaal het nog eens omdat het zo belangrijk is!

Kies niet voor fitness in het algemeen, maar bijvoorbeeld gewichtsverlies voor single moeders.

Kies niet voor gaming maar voor World of Warcraft Classic dungeon guides, of iets dergelijks.

Ik heb dit hele thema meer uitgebreid besproken in mijn Top 15 Blog onderwerpen.

2.1.2 Hoe doe je dit praktisch:

Ik kan je aanraden (zo heb ik het gedaan) om een Word of Excel document te nemen en een tabel met 2 kolommen te maken.

In de linkse kolom schrijf je alle onderwerpen die je interesseren, waar je enigszins graag over zou schrijven, om het even hoe vaag en breed ze zijn.

Later gaan we specificeren.

In de rechtse kolom schrijf je alle onderwerpen waar je iets over weet, om het even hoe obscuur.

Dat kan echt alles zijn, iedereen heeft wel iets van ervaring of kennis over dit of dat. Zelfs tieners of mensen met geen specifieke opleiding kunnen anderen iets leren.

Als je hiermee klaar bent kan je kijken welke onderwerpen in de twee kolommen overeen komen. Trek een lijn tussen die twee (of geef ze dezelfde kleur).

Nu je reeds een redelijk goed idee hebt over welke dingen je WIL schrijven, en over welke dingen je KAN schrijven, komen er ongetwijfeld een aantal sectoren/algemene onderwerpen naar voren.

Maak een shortlist van die onderwerpen en ga naar stap 2.

2.2 Doe KeyWord onderzoek

zoekwoordonderzoek voor beginners

Met je shortlist van de sector(en) waarover je wil schrijven bij de hand, is het tijd om te kijken of andere mensen hier effectief interesse in hebben, en hoe diep je niche moet gaan.

Tijd voor wat KeyWord Onderzoek!

KeyWord Onderzoek is opzoeken welke zoektermen mensen in zoekmachines op internet gooien, en hoeveel competitie er is hiervoor.

Ik bespreek dit meer uitvoerig in Zoekwoordonderzoek voor Beginners, maar hier is een korte samenvatting:

 1. Maak een Google Ads account
 2. Ga naar KeyWord Planner
 3. Zet je gewenste locatie op de landen die je wil bereiken
 4. Geef je onderwerpen in en druk Enter
 5. Bekijk de KeyWord suggesties en copy paste die in een documentje
 6. Sorteer zowel op volume van zoekopdrachten en de competitie. Ideaal is een keyword met lage competitie maar hoog zoekvolume
 7. Doe dit voor al je onderwerpen en zet al die informatie in je document
 8. Je kan ook je onderwerp in de Google zoekbalk intypen en zien wat andere mensen nog zoeken. Hiermee kan je sowieso nog ideeën vinden
 9. Nu heb je jouw passies en talenten gecombineerd met effectieve data, en heb je alles wat je nodig hebt om een niche te kiezen
 10. Kies een niche!

De eerste 2 stappen waren de meest verwarrende en onduidelijke van het proces, dus als je op dit punt bent beland: proficiat, het zwaarste deel is achter de rug.

Zodra je duidelijkheid hebt over je niche en de richting waarin je je blog wil sturen, volgt al de rest erg gemakkelijk.

De volgende 2 stappen bijvoorbeeld kan je in minder dan 30 minuten klaren.

2.3 Koop een geschikte domein-naam en hosting

Ja, je kan gratis een blog maken via WordPress. Dan krijg je een website met een titel zoals jansmit109270640.wordpress.com of iets dergelijks.

Dat komt volgens mij niet professioneel over, en als je goed wil scoren in Google en het vertrouwen winnen van je publiek, ben je veel beter met een professionele websitetitel, zoals www.passiefinkomen.eu.

Voor SEO redenen is het ook erg interessant om je niche in de URL te zetten. Zo is het voor jouw bezoekers (en Google) meteen duidelijk waarover je site gaat.

(SEO = Search Engine Optimization, de kunst om je website hoog in de zoekresultaten van Google laten verschijnen.)

www.pietersblog.be kan over alles gaan, en is dus geen goede titel.

Als je over bulldogs verzorgen wil schrijven, zou www.bulldogs-verzorgen.be een goede sitenaam zijn, gesteld dat het keyword bulldogs verzorgen weinig competitie heeft en een hoog zoekvolume.

Gelukkig kost een dergelijke website niet veel. De meeste domeinen heb je voor €5-€10 PER JAAR!

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig, want je website moet ergens op een server staan, uiteraard.

De meeste providers waarbij je een domeinnaam koopt, hebben ook hosting, en wat meer is: een hostingpakket heeft vaak een gratis domeinnaam erbij!

Ik kan je hiervoor Bluehost aanraden, een van de meest bekende en populairste webhosting diensten ter wereld. Je kan reeds hosting hebben vanaf $3,95 per maand!

Ik heb zelf veel ervaring met NameCheap en kan die erg aanraden voor beginners. Een pakket met hosting voor een jaar, beveiliging, domeinnaam, enzovoort, kost je ongeveer €40. PER JAAR!

Dat is niets, vergeleken met wat je kan verdienen met een professionele blog (daarover later meer).

Een ander voordeel van NameCheap is hoe gemakkelijk en overzichtelijk hun dashboard is. Toen ik voor het eerst begon met een website, wist ik echt de kloten van dingen zoals cPanel, DNS, en dergelijke.

Maar met NameCheap had ik weinig problemen, en de weinige problemen die ik had, kon ik gemakkelijk oplossen door met hun live-chat-support te spreken, 24u per dag bereikbaar!

Je kan mijn review van NameCheap hier lezen.

2.4 Installeer WordPress

De meeste hosting providers maken het erg gemakkelijk om WordPress te installeren, dit is meestal via het cPanel.

Bij Bluehost bijvoorbeeld duurt het +- 3 minuten om WordPress te installeren!

Om je in detail en met afbeeldingen te tonen hoe dit alles in zijn werk gaat, heb ik deze post gemaakt: Hoe kan je een blog beginnen met WordPress?

WordPress is een CMS, een Content Management System, specifiek gericht op websites en blogs.

Zodra je WordPress op je site hebt, kan je best een websitebouwer installeren, die je leven gemakkelijker maakt. Ik kan je Elementor aanraden, waarmee je je website kan samenstellen met een drag and drop systeem, erg gemakkelijk.

Je zal ook best een thema kiezen, waarvan de meeste gratis zijn.

WordPress heeft een enorme catalogus, dus je kan op je gemak de beschikbare thema’s doorlopen en er eentje kiezen die je bevalt.

Hierna kan je nog specifieke veranderingen aanbrengen op je site, om je blog helemaal jou te maken.

2.5 Begin je eerste blogpost te schrijven

Je niche is duidelijk, je website is online. Al wat je nu moet doen is beginnen schrijven en regelmatig blogposts publiceren!

Ik heb zelf nog geen consistent schema voor deze blog, het is wat aftasten in het begin, maar ik ga proberen om minstens tweemaal per week te posten.

Dat is, in theorie, frequent genoeg om de interesse van je publiek te houden, maar niet TE frequent om het te overspoelen met blogposts.

3. Passief geld verdienen met bloggen

OK, je hebt de voorbije stappen keurig gevolgd. Je blog is live en je post regelmatig.

We zijn een aantal maanden/jaren later, je hebt je nichepubliek gevonden (en zij hebben jou gevonden) en je blog begint wat verkeer te krijgen.

Nu zou je stilaan wat geld willen verdienen met je blog, maar hebt geen idee hoe.

Geen probleem, bloggen voor beginners zou niet volledig zijn zonder deze sectie.

Zeldzaam immers is de blogger die puur voor de passie schrijft!

Wat betreft passief geld verdienen met bloggen heb je, naar mijn mening, deze opties:

 • Advertenties: meestal via Google Adsense
 • Affiliate marketing: promoten van bepaalde dingen, waarvoor je een commissie krijgt
 • Patreon: je kan je publiek om een kleine donatie vragen, als ze je werk leuk vinden
 • Producten verkopen: dat kan echt alles zijn, afhankelijk van je niche. Meest voorkomend zijn digitale producten, zoals eBooks of cursussen

Er zijn ook andere opties, zoals links op je blog verkopen, of mensen laten betalen voor een gastpost, maar dit zijn actieve manieren om geld te verdienen, en vallen buiten mijn niche.

Omdat dit een vrij uitgebreid onderwerp is, kan je hier mijn meer uitgebreide post over passief geld verdienen met bloggen lezen.

4. Hoeveel kan je verdienen met je blog?

Je kan in principe enorm veel geld verdienen met een succesvolle blog. Alles hangt af van je niche, je verkeer, en hoe je het monetaire aspect aanpakt.

Het is niet ongewoon voor een gemiddeld succesvolle blog om passief €10.000 per maand te verdienen.

Er zijn ook een hele boel grotere blogs die meer dan een miljoen per jaar verdienen met hun schrijfkunsten!

Die hebben uiteraard honderdduizenden bezoekers per maand, verkopen producten aan €500+ per stuk, enzovoort, maar toch, dat is vrij waanzinnig.

Dit om je een idee te geven wat mogelijk is als je het goed aanpakt!

5. Bloggen voor Beginners: samengevat

Even snel recapituleren:

Bloggen is regelmatig op een bepaalde website schrijven over een bepaald onderwerp, je kan beginnen bloggen in 5 korte stappen, je hebt keuze uit 4 goede manieren om passief inkomen te verdienen met bloggen, en hiermee kan je een hele hoop geld verdienen!

Als je zelf ook wil beginnen met bloggen, kan je goedkope en kwalitatieve hosting en een domeinnaam halen bij Bluehost!

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *