the creature of jeckyll island

The Creature of Jekyll Island review

Laatste update: 27 maart 2022

Wat is The Creature of Jekyll Island?

The Creature of Jekyll Island is een non-fictieboek geschreven door G. Edward Griffin in 1994.

De auteur maakt hierin het argument dat de Amerikaanse Federal Reserve een bank-kartel en een instrument voor oorlog en totalitarisme is.

Griffin vertelt ook over de interessante geschiedenis over geld, toont aan welke systemen goed gingen, welke niet, en waarom.

Waar komt geld vandaag, waar gaat het heen?

Griffin vertelt over de meest flagrante oplichting in de geschiedenis van de mensheid, de oorzaak van oorlogen, inflatie en depressie.

The Creature of Jekyll Island gaat over geld en de Federal Reserve, maar je leert er zeer veel uit over wereldpolitiek, corruptie, geschiedenis, enzovoort.

Hoewel de Federal Reserve een Amerikaans instituut is, wordt snel duidelijk waarom dit relevant is voor iedereen ter wereld, hoe ver de tentakels van “the creature” reiken.

Het IMF en de Wereldbank zijn vergelijkbare en verwante instituten.

Het is een zeer fascinerend boek en opent je ogen, maar het is zeer jammer dat wat Griffin beschrijft accuraat lijkt te zijn.

Hij baseert zijn bevindingen op feiten, en die feiten zijn enorm verontrustend.

Dit is een boek dat je niet zal loslaten, eens je het gelezen hebt zal je nooit meer met dezelfde ogen naar de wereld kijken.

Samenvatting The Creature of Jekyll Island

Het is een beetje moeilijk om een samenvatting te geven, want het is een boek van 600+ pagina’s waarin  zeer veel aan bod komt.

Ik ga dus de meest belangrijke elementen aanhalen, en het verhaal kort schetsen:

In het begin van de 20ste eeuw waren bijna alle financiële middelen ter wereld in de handen van een paar elite bankenconglomeraten (denk aan Morgan, Rockefeller, Rothschild, Warburg).

In november 1910 kwamen vertegenwoordigers van deze groepen samen in het geheim op een privaat eiland in Georgia, genaamd Jekyll Island.

Het doel? Competitie en de vrije markt in de banksector vernietigen en hun monopoliepositie (enfin, oligarchie) verstevigen.

Dit kwam tot stand door het vormen van een kartel, waarbij de Amerikaanse overheid hen hielp om controle over de geldvoorraad te krijgen en houden: de oprichting van de Federal Reserve.

Griffin gaat hierna terug in de tijd, toont hoe er in het verleden al centrale banken zijn geweest en hoe die stuk voor stuk de economie volledig hebben verkloot.

Het principe van bijna ongelimiteerd geld printen/maken en dat in de economie gooien heeft desastreuze gevolgen voor een economie, waarvan serieuze inflatie wellicht de meest flagrante is.

Hij gebruikt feiten en voorbeelden uit het verleden om 7 redenen te onderstrepen waarom de Federal Reserve zo snel mogelijk moet afgeschaft worden:

  1. Het kan zijn objectieven niet halen
  2. Het is een kartel dat tegen het publieke belang handelt
  3. Het is een gigantisch woekerwinstinstrument
  4. Het genereert de meest oneerlijke belasting: inflatie
  5. Het moedigt oorlog aan
  6. Het destabiliseert de economie
  7. Het is een instrument van totalitarisme

Na dit te hebben onderzocht, kom ik tot de conclusie dat ik het eens ben met alle redenen behalve de eerste.

De Federal Reserve kan zijn publieke objectieven inderdaad niet halen (een sterke economie promoten, stabiele prijzen,…) en doet in feit het tegenovergestelde, maar als je bedenkt onder welke omstandigheden en voor welke redenen het echt werd opgericht in 1910 (financiële macht concentreren in een elite groep) dan lijkt het me nogal geslaagd te zijn.

The Creature of Jekyll Island heeft veel kritiek gekregen doorheen de jaren, vooral door mensen die indirect of direct tewerkgesteld zijn bij bedrijven die in handen zijn van de elite bankengroepen die Griffin aanvalt met zijn boek.

Kan je dergelijke kritiek dan serieus nemen, als je het vergelijkt met de feiten die Grifin naar voren schuift?

Toen de crisis van 2008 begon en de rol van de Federal Reserve en de grote banken duidelijk werd, en de subsequente “bail out” ten koste van de belastingbetaler (ook voelbaar in onze landen), was de kritiek al heel wat minder.

Maar uiteraard bestaat het systeem tot op de dag van vandaag nog steeds, en het zal wellicht niet snel verdwijnen.

Mijn incoherente bespreking moet je niet als goede vertegenwoordiging zien, ik zou je aanraden om dit boek te lezen en zelf je mening te vormen.

Ik vond het alleszins enorm de moeite waard, en het gaf me nog een reden om ver weg te blijven van de invloed van dergelijke banken … en om te investeren in cryptocurrency en goud!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *