gratis backlinks

Gratis backlinks

Laatste update: 22 januari 2023

In deze post ga ik het hebben over backlinks. Wat zijn backlinks, waarom zijn die nodig, en waar kan je gratis backlinks halen?

Na het lezen van dit artikel kan je meteen aan de slag en kan je binnen een paar uur zeker 10 gratis backlinks halen.

Je kan ook een link op Passief Inkomen en 7 van mijn andere sites krijgen. Bekijk deze pagina voor meer informatie: Backlinks halen.

Gratis backlinks - inleiding

Bezoekers naar je blog halen is enorm belangrijk. Als niemand je artikels leest, wat is dan het punt?

Er zijn veel manieren om verkeer naar je blog te trekken.

Je kan advertenties kopen, op sociale media reclame maken, via andere kanalen of blogs mensen doorsturen,. ..

Maar waar je wellicht het meeste baat van zal hebben is je artikels SEO-proof maken.

Dat wil zeggen dat je ze schrijft met het oog op zo hoog mogelijk in de resultaten van zoekmachines te komen.

Natuurlijk verkeer halen, met andere woorden.

SEO is een enorm uitgebreid onderwerp dat ver buiten de schaal van dit artikel gaat. Ik hou het hier zo eenvoudig en beperkt mogelijk, maar als je er meer over wil weten kan je SEO-technieken even bekijken.

Een paar manieren om ervoor te zorgen dat je blogposts aantrekkelijk worden voor Google om aan mensen te tonen:

 • Schrijf goede artikels. Klinkt logisch, want hoe meer mensen naar jouw site komen en je artikels effectief lezen (in plaats van meteen terug te gaan naar de zoekmachine), hoe hoger Google je site zal beoordelen. Google wil immers aan zijn (haar?) gebruikers de beste resultaten tonen.
 • Richt je op een bepaald populair zoekwoord. Schrijf je artikels rond een bepaald thema, een kernwoord dat veel mensen opzoeken. Voor dit artikel is het bijvoorbeeld “gratis backlinks”. Dit heb ik reeds uitvoerig besproken in Zoekwoordonderzoek voor Beginners.
 • Optimaliseer je site zoveel mogelijk. Een efficiënt thema, kleine afbeeldingen, caching,… Alles om de laadtijd van je site zo kort mogelijk te maken.
 • Backlinks naar je site halen. Kort gezegd komt dit neer op links naar jouw website (voorpagina of specifieke artikels) van andere sites.

Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link die naar een andere website verwijst. Als ik het bijvoorbeeld heb over Wikipedia, kan je zien dat er een link naar die site staat. Dat is een backlink.

Hoe meer backlinks naar jouw site verwijzen, hoe hoger je site (doorgaans) zal worden gewaardeerd door Google.

De kwantiteit van de links is belangrijk, maar minder dan de kwaliteit ervan (de authoriteit van de sites die de link naar jou hebben).

Niet alle websites zijn immers gelijk in de ogen van God Google.

Forbes.com bijvoorbeeld heeft meer authoriteit dan janpietersblog.nl.

Als janpietersblog.nl een backlink naar jouw site heeft, zal dat niet evenveel effect hebben dan als Forbes naar jou verwijst.

Backlinks kopen is ook een optie, maar dit valt onder blackhat-SEO en wordt afgeraden en afgestraft door Google.

Je kan dit doen om snel veel (en goede) links binnen te halen, maar het zal je geld kosten en als je ontdekt wordt verlies je je ranking en daaraan gelinkte inkomsten.

Top 8 methodes voor gratis backlinks

Kwalitatieve gratis backlinks halen is helaas niet zo gemakkelijk, zeker niet als je net begint.

Eenvoudig te halen gratis backlinks zullen meestal van lagere kwaliteit zijn, en dus zal je er toch wel een hele hoop van moeten halen om een duidelijk effect te merken.

Hieronder deel ik met je een aantal methodes om gratis backlinks naar jouw blog te krijgen.

Er bestaan meer opties dan ik hier toon, zoals Linkpartners, maar die zou ik echt afraden, en ga ik dus ook niet vermelden.

De eerste 5 methodes tonen je links die je actief vrij snel kan verkrijgen, binnen een paar uren tot een paar dagen. De meeste ervan kan je zelfs vandaag nog opzetten.

Dan geef ik je 2 methodes hoe je met meer werk en tijd hogere kwaliteitsbacklinks kan halen.

En tot slot is er nog de laatste methode, waarmee je passief links kan binnenhalen.

Dat duurt uiteraard het langst, maar is het eenvoudigst en ook het meest waardevol.

Sociale media

Het is zonder twijfel een goed idee om allerlei social media op te stellen voor je site/blog, en je kan die ook gebruiken voor gratis backlinks te halen.

Op Facebook bijvoorbeeld kan je gemakkelijk een link naar je site zetten.

gratis backlinks

Die links tellen mee voor Google, maar in beperkte mate. Het is daarom een goed idee om je in te schrijven bij zoveel mogelijk sociale media!

Bijvoorbeeld:

Forums

Ongetwijfeld kan je forums vinden die over jouw niche gaan.

Schrijf je hiervoor in, neem deel aan wat gesprekken, en als je merkt dat er over een onderwerp wordt gesproken waarover jij een artikel hebt geschreven, is het nogal eenvoudig (en gepast) om hier een link naar te plaatsen.

Behalve niche-specifieke-forums kan je ook terecht op sites zoals Quora en Reddit. Vooral Quora vind ik interessant om te gebruiken.

Je kan bepaalde niches volgen, en dan stelt men daar vragen. Als jij een antwoord kan geven op die vraag, en een relevant artikel hebt, kan je dit makkelijk eens vermelden.

gratis backlinks

Directories (startpagina's)

Een directory is een website die voornamelijk bestaat uit links.

Het is een soort adresboek, een verzameling van allerlei links, vaak gesorteerd per thema.

Ik moet meteen vermelden dat gratis backlinks via directories vrijwel altijd negatief worden beoordeeld door Google, zeker als je dit en masse doet. Ik kan je dus aanraden om er slechts een aantal van te gebruiken tijdens de eerste maanden dat je site live is. Daarna kan je er om de zoveel maanden nog eentje aan toevoegen.

Veel startpagina’s bieden je de mogelijkheid aan om een gratis backlink naar je site te plaatsen, maar sommige vragen hiervoor een vergoeding.

Dit is meestal goedkoop, een aantal euro, maar eerlijk gezegd zou ik me daar niet mee bezig houden. Directories zijn alleen de moeite waard als ze gratis zijn.

Wat veel directories die gratis backlinks aanbieden wel doen is vragen om een weder/teruglink. Dus ze geven je alleen een gratis link indien jij eerst naar hun site linkt.

DOE DAT NIET! Het is vrijwel altijd een slecht idee om naar dergelijke directories te linken.

Je kan online lijsten vinden van tientallen directories, maar bij nader onderzoek zijn de meeste hiervan waardeloos, of vragen ze geld, of bestaan ze niet meer.

Hier zijn er twee die op dit moment nog bestaan en die je een gratis backlink kunnen opleveren:

 • https://www.alsstartpagina.nl/
 • https://www.sitedirectory.nl/
directories voor backlinks

Eigen websites

Je eigen website opstarten kan snel en goedkoop, zoals ik heb aangetoond in Hoe kan je een blog beginnen met WordPress?.

Als je een paar websites hebt (affiliate sites of blogs) kan je die gebruiken om naar elkaar te linken – indien ze over verwante niches gaan.

Het is een slecht idee om niet-verwante sites naar elkaar te laten linken, bijvoorbeeld een affiliate site over dating naar de site van je beenhouwersbedrijf (tenzij je een grappige allusie maakt over een vleeskeuring of iets dergelijks).

In het begin zal de waarde hiervan vrij laag zijn, maar naarmate beide sites groeien in de achting van Google, zullen ze elkaar ook boosten.

Together to the top!

Maak een profiel aan op grote sites

Sommige sites laten je toe om een profiel aan te maken met  daarin een link naar jouw site. Dat is erg vergelijkbaar met sociale media en forums.

Die backlinks zijn niet enorm waardevol, maar ze tellen wel mee en je kan ze gratis en snel verkrijgen.

Broken link building

Broken link building komt neer op niet-werkende links op websites vinden en de beheerder van die sites jouw alternatieve link voorstellen, in de hoop dat hij of zijje link gratis op zijn pagina zet ter vervanging.

Niet-werkende links zijn immers slecht voor een website, dus de kans bestaat dat men je dankbaar is.

Hiervoor moet je op zoek gaan naar sites die rond jouw niche actief zijn, hun pagina’s afspeuren met bepaalde tools, een relevant artikel van jouw blog vinden (of het schrijven) en dan de eigenaar van die site mailen.

Voorbeelden van dergelijke tools:

Broken link building vergt veel werk, voornamelijk in het begin van het proces.

Websites zoeken en vinden, alle relevante pagina’s onderzoeken met je tool en hopen dat er relevante gebroken links op die pagina staan waarvoor jij een geschikt artikel hebt duurt echt lang.

En dan moet je nog de eigenaar van die website te pakken krijgen en hem/haar kunnen overtuigen om jouw link daar te plaatsen.

Het is gratis en het kan je goede backlinks opleveren, maar je zal ervoor moeten zwoegen.

Gastblogs

Artikels schrijven voor gastblogs is de beste manier om kwalitatieve gratis backlinks te verkrijgen, maar dit vergt veel tijd en moeite.

Veel blogs en websites staan open voor bijdragen van anderen, en laten toe dat je hierin een backlink naar je eigen website zet (vaak ter betaling).

De truc hier is om niet in je eigen niche te gaan zoeken, maar in een verwante niche waarvan de niche van jouw site hun niche lichtjes overlapt.

Als we even Passief Inkomen als voorbeeld nemen, is het voor mij een slecht idee om blogs te gaan opzoeken die het hebben over online geld verdienen, passief inkomen binnenhalen, en dergelijke.

Hiervan ben ik immers een concurrent, en die gaan me geen link gunnnen.

Wat ik wel kan doen is bij immokantoren die een blog hebben gaan aankloppen en een artikel aanbieden over vastgoed in Azië.

Dat is immers een onderwerp waar ik veel over weet, maar immokantoren in België en Nederland wellicht niet.

Onze niches overlappen lichtjes, maar we concurreren niet.

Dit is wellicht de beste manier om actief kwalitatieve gratis backlinks te halen, maar het vergt veel tijd en moeite.

Je moet niet alleen geschikte sites vinden, die contacteren, en dan – mits succes – een artikel schrijven.

Eigen ervaringen hiermee

In een vorig leven heb ik dit op grote schaal gedaan.

Duizenden websites massaal zitten analyseren aan de hand van allerlei SEO-tools, e-mailmarketing naar geschikte sites, en dan de artikels laten schrijven door iemand op Fiverr.

Hierdoor heb ik een idee van de succesratio, en dat is niet erg hoopgevend.

Zelfs met al die tools die goede matches vonden, had ik een 2 tot 3% succesratio.

Dus voor elke 100 sites die ik analyseerde, gaven er ongeveer 10 antwoord op mijn mail, en daarvan waren er 2 tot 3 geïnteresseerd in een gastpost. En dan meestal nog tegen betaling.

Ik gok dat je een 1% succesratio hebt voor gratis backlinks te halen op deze manier.

Maar kijk, als je gratis kwalitatieve backlinks wil, zijn gastblogs wellicht de beste optie.

Super interessante en unieke artikels schrijven

Het nec plus ultra van SEO en link building is spontaan natuurlijke links ontvangen van anderen, zonder er iets voor hoeven te doen.

Geef andere websites een reden om jou een backlink te geven. Schrijf goede artikels die nergens anders te vinden zijn.

Als je “Top 10 altcoins in 2020” schrijft, is er voor andere websites weinig reden om naar jou te linken. Er zijn immers genoeg andere sites die dit onderwerp ook behandelen.

Maar als je daarentegen “Top 10 altcoins in 2020 voor tieners die willen investeren in cryptocurrency” schrijft (ik zeg maar wat), is er bijna geen competitie.

Als een andere site dan iets schrijft over het opkomen van cryptogebruik bij jongeren, gaan ze naar jouw artikel kunnen linken, want er is bijna geen andere relevante content hierover te vinden.

Het is hetzelfde als bij een niche kiezen voor je blog: als je te breed gaat heb je veel competitie.

Als je nauw en diep gaat, trek je een specifiek publiek aan waarvoor er (bijna) geen andere sites zijn.

Hou hetzelfde principe in gedachten bij het opstellen van je artikels, en de kans is groter dat men spontaan naar jou linkt.

Lijstjes opstellen of zelf grafieken maken is altijd een goed idee om “linkbaar” te zijn.

Gratis backlinks - bonus!

Heb je geen zin in al dat gedoe? Dan heb ik een andere oplossing voor je: ik kan je 8 backlinks aanbieden, al dan niet gratis, waarvoor je amper iets moet doen.

Bekijk deze pagina voor meer informatie: Backlinks halen.

Gratis backlinks - samenvatting

Backlinks zijn links op andere sites die naar jouw site verwijzen.

Je hebt die nodig om aan Google te tonen dat je een kwalitatieve site hebt en dat anderen dat ook vinden. Zo kom je hoger in hun rangschikking en zal je meer verkeer halen.

Meer bezoekers = meer inkomen.

Wat betreft gratis backlinks halen zijn er volgens mij 8 goede opties:

 1. Sociale media
 2. Forums
 3. Directories
 4. Eigen andere websites
 5. Maak een profiel aan op grote sites
 6. Broken link building
 7. Gastblogs
 8. Super interessante en unieke artikels schrijven

De eerste 5 opties zijn erg snel en eenvoudig en leveren dan ook weinig kwalitatieve backlinks op.

Broken link building en gastblogs schrijven kunnen je meer kwalitatieve backlinks geven, maar het zal je veel tijd en moeite kosten om die links te behalen.

Super interessante en unieke artikels schrijven waar andere websites spontaan, graag en en masse naar toe linken is de allerbeste optie.

Hiervoor hoef je immers zelf niets te doen om gratis backlinks van te ontvangen.

Wat je natuurlijk ook kan doen is mij contacteren, en dan kan ik je helpen met meteen 8 links naar je site op te stellen. Lees deze pagina voor meer informatie hierover!

Als je zelf ook wil beginnen met een blog, kan ik je aanraden om een website aan te kopen bij Namecheap! Lees ook Bloggen voor Beginners voor alle relevante informatie!

5 thoughts on “Gratis backlinks

 1. Joey

  Bedankt voor de goede tips! Gaan we zeker wat mee doen

 2. Lievelyne

  Bedankt voor de fijne tips! Ik heb er alweer wat mee kunnen doen om mijn website weer een beetje vooruit te kunnen helpen.

  Groetjes!

 3. Rijschool Eindhoven
  Rijschool Eindhoven says:

  Ik ga je tips uitproberen

 4. Frits

  Zijn deze tips nog relevant eind 2023?

  1. Stefan

   De meeste tips wellicht wel, omdat ze algemene concepten omschrijven. Specifieke sites misschien niet, die komen en gaan helaas.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our advertising partner, Google. See  Google’s Privacy & Terms site for more information. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://www.passiefinkomen.eu.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings