vastgoed voor beginners

Investeren in Vastgoed voor Beginners

Laatste update: 27 maart 2022

Wat is beleggen in vastgoed?

Vastgoed is een synoniem voor onroerend goed, wat huizen, bedrijfspanden, fabrieken, appartementen, … omvat. Hierbij wordt ook de grond gerekend.

De term ‘vastgoed’ wijst op het niet-verplaatsbare karakter van deze materiële zaken. Een andere term is immobiliën.

Bon, geld beleggen in vastgoed is dus simpelweg een van deze vaste goederen aankopen, op om het even welke manier dan ook (liefst legaal), en deze te gebruiken om geld mee te verdienen.

Dat kan zijn door het te

Dat laatste is precies waar ik mee bezig ben, en waar we het voornamelijk over gaan hebben.

Met vastgoed aan te kopen creëer je meerwaarde, ben je beschermd tegen inflatie, en heb je een activa vast waar je bijna altijd winst uit kan halen.

Het rendement op vastgoed is meestal ook vrij hoog, of je nu wil investeren in huizen of investeren in een appartement.

Let op! Investeren in vastgoed is GEEN zekerheid op winst, ongeacht wat iemand je zegt, maar het komt wel dicht in de buurt en is veruit een van de beste opties om in te investeren.

Je moet echt al pech hebben of een slechte deal sluiten om er verlies mee te lijden.

Hoe investeer je in vastgoed?

Het meest voorkomende model van investeren in vastgoed is:

 1. Geld lenen (meestal bij een bank, met een fikse rente, of bij de papa, met emotionele rente)
 2. Een huis of appartement aankopen met het geleende geld
 3. Je schuld aflossen over een bepaalde periode, vaak 10-30 jaar

Als je ondertussen in dat huis of appartement woont, kan je die maandelijkse aflossing zien als huur betalen, waarbij je na X jaren het pand in eigendom hebt. Een soort huurkoop dus!

Als je er niet in woont, kan je het verhuren en de huur gebruiken om de bank te betalen. Zo betaalt iemand anders (je huurder) jouw schuld af!

Indien je het goed aanpakt, kan je je eigendom verhuren voor een hogere prijs dan je maandelijkse aflossing is, en dan heb je elke maand een passief inkomen.

Dit onderwerp heb ik in detail besproken in Koop-Woon-Verhuur.

De onderstaande video legt uit hoe je kan investeren in vastgoed met weinig eigen vermogen:

Soorten vastgoed als belegging

De meest voorkomende en profijtige soorten vastgoed zijn:

 • Investeren in huizen
 • Beleggen in bedrijfspanden
 • Investeren in appartementen (studio’s, condominiums, flats)

1. Investeren in huizen

Een huis is doorgaans het duurste om aan te kopen, maar hier kan je op zich het meest betrouwbare passieve inkomen mee genereren.

Huizen stijgen ook het meeste in waarde, afhankelijk van de locatie.

In steden zoals Gent en Rotterdam heb je ook de mogelijkheid om je huis om te bouwen tot meerdere studentenkamers, maar daar komt veel rompslomp bij kijken.

Uiteraard is dat wel enorm lucratief. Je kan gemakkelijk 4-8 studenten in een huis steken.

Stel nu dat die elk €300 per maand betalen, zit je al gauw aan €1200-€2400.

Je hele huis verhuren aan één persoon of een koppel voor die prijs zal al wat moeilijker worden.

2. Beleggen in bedrijfspanden

Een bedrijfspand aankopen kan ook een goede optie om geld te verdienen zijn, vooral als het in een drukke / hippe buurt ligt.

Maar er zijn veel regels aan verbonden, en persoonlijk heb ik daar geen ervaring in, noch interesse.

Wat me tegen de borst stuit bij investeren in bedrijfspanden is dat ik er zelf niets mee kan aanvangen.

Bij een huis of een appartement kan je, als je geen huurders kan vinden, er zelf in gaan wonen.

Zo gaat je maandelijkse aflossing toch niet verloren!

Een bedrijfspand daarentegen kan alleen gebruikt worden om een bedrijf in te vestigen, en daar heb ik geen enkele interesse in.

Steeds meer bedrijven stappen over op deels of volledig online te gaan, dus de vraag naar bedrijfspanden zal volgens mij ook dalen.

3. Investeren in appartementen

Appartementen zijn volgens mij the way to go.

Ze kosten minder dan huizen, dus je totale aflossing is lager, maar de prijs waartegen je ze kan verhuren per maand is vergelijkbaar met dat van een huis, afhankelijk van de locatie en andere factoren.

Steeds meer mensen gaan in appartementen wonen, vooral jonge koppels, dus er is veel vraag naar, wat de prijs ook gestaag doet stijgen.

Een appartement is onderdeel van een gebouw met meerdere appartementen in, dus vaak zijn dingen zoals brandverzekering, afvalophaling en dergelijke gemakkelijk geregeld.

Mijn persoonlijk vastgoed als belegging

Ik woon in Zuidoost Azië, een regio die volop aan het boomen is. Vooral Thailand, Vietnam en de Filipijnen zijn landen waar er veel winst te halen valt.

Als je interesse hebt om hier te investeren, kan je mijn Top 6 landen in Zuidoost-Azië voor vastgoed investeringen lezen. Je kan ook een dienst zoals Serenity Real Estate Investing inschakelen om dit op afstand te regelen.

Investeren in vastgoed kost je veel minder hier (momenteel!), en je kan er redelijk zeker van zijn dat je investering goed zal boeren in de toekomst.

Een aantal jaar geleden heb ik 2 studio-condominiums aangekocht in de Filipijnen, aan ongeveer €50.000 elk, af te betalen op 10 jaar tijd.

Een fikse som, en die maandelijkse aflossingen hebben me lange tijd in nauwe schoentjes geplaatst.

Maar nu kan ik beide op AirBnB zetten, en kan ik €27 per unit per dag krijgen. In een goede maand, dus alle dagen een huurder, kan ik bruto €1620 binnenhalen.

Hiervan moeten wel nog alle lasten, taksen en dergelijke worden afgetrokken, dus het komt op ongeveer €1200 per maand uit.

Even rekenen en dat betekent dat ik mijn originele investering van €100.000 kan terugverdienen na ongeveer 7 jaar.

Elk jaar erna is pure winst, €14.400 per jaar, gesteld dat de prijzen na 7 jaar niet hoger zullen zijn, wat naar verwachting wel het geval zal zijn.

Maar ik moet eerlijk zijn, AirBnb is goed voor geld te verdienen, maar wat een rotzooi heb je ermee!

Het past niet echt in mijn Passief Inkomen mantra, dus ik ben momenteel op zoek naar lange-termijn-huurders, wat met de huidige Coronacrisis niet evident is.

vastgoed kopen in de filipijnen

Voor een studio-condo op deze locatie, kan ik per maand ongeveer € 400-450 per maand vragen en krijgen.

Voor beide samen komt dat dus neer op €800-900, een heel pak minder dan AirBnB’en.

Maar!

Ik verwacht er minder last mee te hebben (minder kans op slechte huurders), en lagere maandelijkse kosten (internet, water, elektriciteit zijn dan voor de huurder, niet voor de eigenaar, in tegenstelling tot bij AirBnB).

Ik heb alle cijfers eens bekeken, en ik denk dat ik ongeveer 20-25% minder geld ga verdienen als ik verhuur op lange termijn ten opzichte van elke dag AirBnB’en.

Dat is aanzienlijk, en het gaat wat extra jaren duren tot ik mijn originele investering heb terugverdiend, maar het feit dat ik me er niet veel mee moet bezighouden, en het echt een bron van passief geld zal worden, lijkt me dat waard.

Ondertussen ben ik ook bezig met een groter appartement aan te kopen hier, maar de ruwbouw daarvan ligt volledig plat (bedankt Corona), dus ik zal daar later een update over plaatsen.

Mijn idee is dat ik de maandelijkse aflossing van dat appartement zal financieren met de inkomsten van het rendement op vastgoed van de studio’s.

Een huis aan het strand kopen op lange termijn ligt ook in de vooruitzichten. Die afbetaling hoop ik dan volledig te regelen met de inkomsten van de studio’s en het appartement.

Vastgoed betaalt voor vastgoed, en zo kan je bezig blijven en je vastgoedportfolio laten groeien over een periode van 15-20 jaar.

Geld beleggen in vastgoed samenvatting

Geld verdienen met vastgoed betekent, kort door de bocht, een appartement/huis/bedrijfspand aankopen en verhuren voor passief inkomen, of verkopen voor winst.

Verhuren voor passief inkomen is volgens mij de beste optie, en dat is ook waar ik me op toespits en jou zou aanraden.

Of je best bent met vastgoed verhuren of verkopen heb ik uitgebreid besproken in mijn artikel erover, dus bekijk dat zeker als je wat concrete cijfers wilt zien.

Begin met een kleine studiootje/appartementje, en zodra je daar een goed vastgoed rendement op hebt, kan je er nog eentje aanschaffen, en zo groeit je passief inkomen (en netto vermogen) gestaag en betrouwbaar.

Als je twijfelt of beleggen in onroerend goed iets voor jou is, heb ik een overzicht van de voor- en nadelen van investeren in vastgoed opgesteld.

Geen zin om te beleggen in België of Nederland wegens de hoge aankoopprijzen, belastingen en kans dat die landen in elkaar storten? Ik ook niet!

Er zijn een heleboel andere regio’s doorheen de wereld waar je terecht kunt om te investeren in vastgoed:

Kortom, investeren in vastgoed is een ideale manier om een activa op te stellen en het kan je een prima bron van passief inkomen opleveren.

2 thoughts on “Investeren in Vastgoed voor Beginners

 1. Jeffrey de Kramer
  Jeffrey de Kramer says:

  Beste Stephan,

  Excuses voor mijn brutaliteit. Ik probeer al een tijdje wegwijs te worden in het kopen/verhuren van een huis in het buitenland. Bij jou is er duidelijk ruime ervaring met deze materie, waardoor ik het dus niet kon laten je een berichtje te sturen in de hoop op informatie in de goede richting.

  Mooie blog, je hebt hier alles helder en overzichtelijk uiteengezet. En gaaf dat je voor jezelf een netwerk van passief inkomen hebt opgebouwd. Zelf ambieer ik ook zoiets op te bouwen. Ik loop al enige tijd met de gedachte rond te gaan investeren in vastgoed. Tot op heden alleen orienterend actief geweest en met name in Europa. Helaas heb ik nog niet het gevoel alle aspecten van het kopen en verhuren in het buitenland te hebben doorgrond. Het voelt nog steeds als een grote stap naar onbekend terrein. Dat heeft me er tot op heden van weerhouden het idee ook echt van de grond te zetten. De bevestiging in jouw artikel dat dit daadwerkelijk een interesante manier is om een inkomen te creeren heeft me vertrouwen gegeven ermee verder te gaan. Ik ben nu ook aan het kijken in Zuid-Oost Azie (Fillepijnen).

  Helaas zorgt het ontbreken van kennis en specifieke informatie om de aankoop/verhuur gestructureerd op poten te zetten ervoor dat het alleen nog bij orienteren is gebleven. Ik ga niet over 1 nacht ijs en wil graag van te voren een duidelijk plan hebben met alle te belopen stappen en aspecten. Nu is mijn vraag of er op een bepaalde manier de mogelijkheid is begeleiding te krijgen om meer inzicht te krijgen wat er inhoudelijk allemaal bij komt kijken. Heb jij bijvoorbeeld een cursus hiervoor gevolgd of een bepaald boek gelezen?

  Nogmaals lof voor de blog en voorbaat dank voor je tijd.

  Gr.
  Jeffrey

  1. Stefan

   Hallo Jeffrey, bedankt voor je vraag.

   Fijn dat je vastgoed in het buitenland als optie overweegt, dit is naar mening een uitstekend idee, maar het is niet voor iedereen.

   Ik heb hiervoor geen cursus gevolgd of boek gelezen, maar ik woon wel in de Filipijnen. Op locatie aanwezig zijn is natuurlijk een niet te onderschatten voordeel.

   Via mijn voormalige huurbazin heb ik er informatie over vergaard (zij heeft immers 15+ panden in verhuur en weet dus hoe dit in zijn werk gaat), en dan ben ik gewoon naar een condominiumvereniging gestapt. Die waren zeer vrijgevig met informatie, en ik had er meteen een goed gevoel bij.

   Na goed alle opties te hebben overlopen, heb ik gewoon besloten om de stap te zetten en te investeren, en ik heb het me nog niet beklaagd.

   Inhoudelijk komt er in feite niet heel veel bij kijken. Je moet eerst een aantal papieren tekenen, maandelijks een bepaalde som betalen voor het voorschot (dat was +-15% van het totaalbedrag, en kwam bij mij neer op +- €240 per studio per maand), en na 2 jaar moet je dan de overige 85% betalen, ofwel meteen (voor een stevige cash-discount!) ofwel op afbetaling gedurende 5 tot 15 jaar (via een lening bij de bank).

   De hele som in het begin betalen gaat natuurlijk ook, en dan krijg je een fikse korting.

   Dan zal je worden uitgenodigd om het pand in bezit te nemen (zodra het gebouwd is, mits je investeert in een “pre-selling” unit), moet je wat papieren tekenen, en dan krijg je de sleutels en de akte.

   Nu, jij bent niet de eerste die me hier vragen over stelt, dus ik zit al enige tijd met het idee om hier een bedrijfje voor op te starten, om Belgen en Nederlanders te helpen bij het aanschaffen van vastgoed in Zuidoost-Azië (te beginnen met de Filipijnen).

   Het idee is dan dat ik de tussenpersoon ben, en hier op locatie alle informatie vergaar, dit met klanten communiceer, en verder alles regel.

   Eventueel ook om later huurders te zoeken voor de panden en de klanten het rendement door te sturen, terwijl ik het op locatie beheer.

   Heel concreet is dit nog niet, dus ik ben de opties nog aan het overlopen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our advertising partner, Google. See  Google’s Privacy & Terms site for more information. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://www.passiefinkomen.eu.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings