vastgoed voor beginners

Investeren in Vastgoed voor Beginners

Laatste update: 10 oktober 2021

1. Wat is beleggen in vastgoed?

Vastgoed is een synoniem voor onroerend goed, wat huizen, bedrijfspanden, fabrieken, appartementen, … omvat. Hierbij wordt ook de grond gerekend.

De term ‘vastgoed’ wijst op het niet-verplaatsbare karakter van deze materiële zaken. Een andere term is immobiliën.

Bon, geld beleggen in vastgoed is dus simpelweg een van deze vaste goederen aankopen, op om het even welke manier dan ook (liefst legaal), en deze te gebruiken om geld mee te verdienen.

Dat kan zijn door het te

Dat laatste is precies waar ik mee bezig ben, en waar we het voornamelijk over gaan hebben.

Met vastgoed aan te kopen creëer je meerwaarde, ben je beschermd tegen inflatie, en heb je een activa vast waar je bijna altijd winst uit kan halen.

Het rendement op vastgoed is meestal ook vrij hoog, of je nu wil investeren in huizen of investeren in een appartement.

Let op! Investeren in vastgoed is GEEN zekerheid op winst, ongeacht wat iemand je zegt, maar het komt wel dicht in de buurt en is veruit een van de beste opties om in te investeren.

Je moet echt al pech hebben of een slechte deal sluiten om er verlies mee te lijden.

2. Hoe investeer je in vastgoed?

Het meest voorkomende model van investeren in vastgoed is:

  1. Geld lenen (meestal bij een bank, met een fikse rente, of bij de papa, met emotionele rente)
  2. Een huis of appartement aankopen met het geleende geld
  3. Je schuld aflossen over een bepaalde periode, vaak 10-30 jaar

Als je ondertussen in dat huis of appartement woont, kan je die maandelijkse aflossing zien als huur betalen, waarbij je na X jaren het pand in eigendom hebt. Een soort huurkoop dus!

Als je er niet in woont, kan je het verhuren en de huur gebruiken om de bank te betalen. Zo betaalt iemand anders (je huurder) jouw schuld af!

Indien je het goed aanpakt, kan je je eigendom verhuren voor een hogere prijs dan je maandelijkse aflossing is, en dan heb je elke maand een passief inkomen.

Dit onderwerp heb ik in detail besproken in Koop-Woon-Verhuur.

De onderstaande video legt uit hoe je kan investeren in vastgoed met weinig eigen vermogen:

3. Soorten van vastgoed als belegging

De meest voorkomende en profijtige soorten vastgoed zijn:

  • Investeren in huizen
  • Beleggen in bedrijfspanden
  • Investeren in appartementen (studio’s, condominiums, flats)

3.1 Investeren in Huizen

Een huis is doorgaans het duurste om aan te kopen, maar hier kan je op zich het meest betrouwbare passieve inkomen mee genereren.

Huizen stijgen ook het meeste in waarde, afhankelijk van de locatie.

In steden zoals Gent en Rotterdam heb je ook de mogelijkheid om je huis om te bouwen tot meerdere studentenkamers, maar daar komt veel rompslomp bij kijken.

Uiteraard is dat wel enorm lucratief. Je kan gemakkelijk 4-8 studenten in een huis steken. Stel nu dat die elk €300 per maand betalen, zit je al gauw aan €1200-€2400.

Je hele huis verhuren aan één persoon of een koppel voor die prijs zal al wat moeilijker worden.

3.2 Beleggen in Bedrijfspanden

Een bedrijfspand aankopen kan ook een goede optie om geld te verdienen zijn, vooral als het in een drukke / hippe buurt ligt.

Maar er zijn veel regels aan verbonden, en persoonlijk heb ik daar geen ervaring in, noch interesse.

Wat me tegen de borst stuit bij investeren in bedrijfspanden is dat ik er zelf niets mee kan aanvangen.

Bij een huis of een appartement kan je, als je geen huurders kan vinden, er zelf in gaan wonen.

Zo gaat je maandelijkse aflossing toch niet verloren!

Een bedrijfspand daarentegen kan alleen gebruikt worden om een bedrijf in te vestigen, en daar heb ik geen enkele interesse in.

Steeds meer bedrijven stappen over op deels of volledig online te gaan, dus de vraag naar bedrijfspanden zal volgens mij ook dalen.

3.3 Investeren in Appartementen

Appartementen zijn volgens mij the way to go.

Ze kosten minder dan huizen, dus je totale aflossing is lager, maar de prijs waartegen je ze kan verhuren per maand is vergelijkbaar met dat van een huis, afhankelijk van de locatie en andere factoren.

Steeds meer mensen gaan in appartementen wonen, vooral jonge koppels, dus er is veel vraag naar, wat de prijs ook gestaag doet stijgen.

Een appartement is onderdeel van een gebouw met meerdere appartementen in, dus vaak zijn dingen zoals brandverzekering, afvalophaling en dergelijke gemakkelijk geregeld.

4. Mijn persoonlijk vastgoed als belegging

Ik woon in Zuidoost Azië, een regio die volop aan het boomen is. Vooral Thailand, Vietnam en de Filipijnen zijn landen waar er veel winst te halen valt.

Als je interesse hebt om hier te investeren, kan je mijn Top 6 landen in Zuidoost-Azië voor vastgoed investeringen lezen. Je kan ook een dienst zoals Serenity Real Estate Investing inschakelen om dit op afstand te regelen.

Investeren in vastgoed kost je veel minder hier (momenteel!), en je kan er redelijk zeker van zijn dat je investering goed zal boeren in de toekomst.

Een aantal jaar geleden heb ik 2 studio-condominiums aangekocht in de Filipijnen, aan ongeveer €50.000 elk, af te betalen op 10 jaar tijd.

Een fikse som, en die maandelijkse aflossingen hebben me lange tijd in nauwe schoentjes geplaatst.

Maar nu kan ik beide op AirBnB zetten, en kan ik €27 per unit per dag krijgen. In een goede maand, dus alle dagen een huurder, kan ik bruto €1620 binnenhalen.

Hiervan moeten wel nog alle lasten, taksen en dergelijke worden afgetrokken, dus het komt op ongeveer €1200 per maand uit.

Even rekenen en dat betekent dat ik mijn originele investering van €100.000 kan terugverdienen na ongeveer 7 jaar.

Elk jaar erna is pure winst, €14.400 per jaar, gesteld dat de prijzen na 7 jaar niet hoger zullen zijn, wat naar verwachting wel het geval zal zijn.

Maar ik moet eerlijk zijn, AirBnb is goed voor geld te verdienen, maar wat een rotzooi heb je ermee!

Het past niet echt in mijn Passief Inkomen mantra, dus ik ben momenteel op zoek naar lange-termijn-huurders, wat met de huidige Coronacrisis niet evident is.

vastgoed kopen in de filipijnen

Voor een studio-condo op deze locatie, kan ik per maand ongeveer € 400-450 per maand vragen en krijgen.

Voor beide samen komt dat dus neer op €800-900, een heel pak minder dan AirBnB’en.

Maar!

Ik verwacht er minder last mee te hebben (minder kans op slechte huurders), en lagere maandelijkse kosten (internet, water, elektriciteit zijn dan voor de huurder, niet voor de eigenaar, in tegenstelling tot bij AirBnB).

Ik heb alle cijfers eens bekeken, en ik denk dat ik ongeveer 20-25% minder geld ga verdienen als ik verhuur op lange termijn ten opzichte van elke dag AirBnB’en.

Dat is aanzienlijk, en het gaat wat extra jaren duren tot ik mijn originele investering heb terugverdiend, maar het feit dat ik me er niet veel mee moet bezighouden, en het echt een bron van passief geld zal worden, lijkt me dat waard.

Ondertussen ben ik ook bezig met een groter appartement aan te kopen hier, maar de ruwbouw daarvan ligt volledig plat (bedankt Corona), dus ik zal daar later een update over plaatsen.

Mijn idee is dat ik de maandelijkse aflossing van dat appartement zal financieren met de inkomsten van het rendement op vastgoed van de studio’s.

Een huis aan het strand kopen op lange termijn ligt ook in de vooruitzichten. Die afbetaling hoop ik dan volledig te regelen met de inkomsten van de studio’s en het appartement.

Vastgoed betaalt voor vastgoed, en zo kan je bezig blijven en je vastgoedportfolio laten groeien over een periode van 15-20 jaar.

5. Geld Beleggen in Vastgoed samengevat

Geld verdienen met vastgoed betekent, kort door de bocht, een appartement/huis/bedrijfspand aankopen en verhuren voor passief inkomen, of verkopen voor winst.

Verhuren voor passief inkomen is volgens mij de beste optie, en dat is ook waar ik me op toespits en jou zou aanraden.

Of je best bent met vastgoed verhuren of verkopen heb ik uitgebreid besproken in mijn artikel erover, dus bekijk dat zeker als je wat concrete cijfers wilt zien.

Begin met een kleine studiootje/appartementje, en zodra je daar een goed vastgoed rendement op hebt, kan je er nog eentje aanschaffen, en zo groeit je passief inkomen (en netto vermogen) gestaag en betrouwbaar.

Als je twijfelt of beleggen in onroerend goed iets voor jou is, heb ik een overzicht van de voor- en nadelen van investeren in vastgoed opgesteld.

Geen zin om te beleggen in België of Nederland wegens de hoge aankoopprijzen, belastingen en kans dat die landen in elkaar storten? Ik ook niet!

Er zijn een heleboel andere regio’s doorheen de wereld waar je terecht kunt om te investeren in vastgoed:

Kortom, investeren in vastgoed is een ideale manier om een activa op te stellen en het kan je een prima bron van passief inkomen opleveren.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *