The Price of Tomorrow

The Price of Tomorrow review

Laatste update: 15 januari  2022

In dit artikel bespreek ik wat The Price of Tomorrow is en geef er een korte samenvatting van.

1. Wat is The Price of Tomorrow?

The Price of Tomorrow (Why Deflation is the key to an abundant future) is een boek geschreven door Jeff Booth, een succesvolle Canadese ondernemer.

Hij heeft reeds een zeer succesvol bedrijf opgericht maar houdt zich tegenwoordig vooral bezig met jonge ondernemers te helpen, en met het communiceren met andere succesvolle mensen in zijn sector.

In The Price of Tomorrow spreekt hij over de gevaren van twee specifieke factoren die in de toekomst voor veel problemen zullen zorgen:

  1. Technologie en deflatie van prijzen zullen voor permanente en wijdverspreide werkloosheid zorgen
  2. De globale economie rust op een onstabiele hoop schulden, en die kan elk moment in elkaar storten

Lezers van deze blog zullen ongetwijfeld weten dat ik die tweede factor ook erg gevaarlijk vind voor de gemiddelde persoon, en dat ik hier al meerdere keren over geschreven hebt.

2. Samenvatting The Price of Tomorrow

2.1 Deflatie leidt tot werkloosheid

Artificiële Intelligentie is een softwaretak die steeds sneller groeit en overal wordt gebruikt.

In de meeste bedrijven maakt men reeds gebruik van AI in een bepaalde vorm (zoals voor beveiliging, productie, enzovoort), en steeds meer vervangen slimme machines menselijke operatoren.

Op zich is dat geen probleem (in het algemeen) want de jobs die vervangen worden zijn meestal repetitieve, saaie of gevaarlijke jobs.

Dit kunnen uitbesteden aan machines die de job sneller en beter doen is zeker een positief iets voor de economie in het algemeen.

Maar vertel dat maar eens aan de mensen die ontslagen worden en niets anders kunnen, geen andere vaardigheden hebben.

Het hoofdpunt van de auteur is dat technologie deflationair is.

Hoe meer geavanceerd het wordt, hoe sneller, efficiënter en vooral: goedkoper.

Enfin, dat is toch de theorie.

Over het algemeen klopt het wel dat zaken zoals laptops en smartphones goedkoper worden naarmate het makkelijker wordt om die te produceren, en automatisering zit daar zeker voor een stuk tussen.

Het eindresultaat van deflationaire technologie?

Wijdverspreide werkloosheid.

Het is moeilijk om te argumenteren tegen het feit dat als jobs vervangen worden door computers, die jobs verloren zullen gaan, dus het zal cruciaal worden om ervoor te zorgen dat je geen one-trick-pony bent, dat je meer kan dan slechts 1 bepaalde job.

Booth geeft aan dat deflatie ons ook de mogelijkheid geeft tot welvaart.

Alles is goedkoper, iedereen kan genieten van de voordelen die technologie ons kan bezorgen.

Hij zegt dat prijzen van producten zullen blijven dalen, wat wellicht mogelijk zal zijn … maar ze zullen nooit nul worden.

En als je geen job of geld hebt, maakt het dan uit of een product €100 of €95 kost? In beide gevallen kan je het je niet veroorloven.

Enfin, Booth denkt wel dat het nog een paar decennia zal duren voordat machines alles kunnen overnemen van mensen, dus als je zelf in de situatie zit dat je slechts 1 specifieke job kan die ook door een slimme machine zou kunnen worden gedaan, heb je nog tijd om er iets aan te doen.

(Door bijvoorbeeld een aantal activa’s op te richten die je een passief inkomen opleveren!)

2.2 Gigantische schuldenberg

Hoewel het vorige probleem me dus niet echt zorgen baart, want het zal mij persoonlijk niet veel deren, is het tweede grote punt van Booth een iets grotere zaak.

Zo vertelt hij dat in het jaar 2000 de globale schuld ongeveer 62 biljoen dollar was. In 2020 is het 247 biljoen, waarbij de schuld 3x het gemiddelde BNP is.

Geen interessante situatie.

Momenteel wordt dit nog binnen de perken gehouden door kunstmatige ingrepen van wereldbanken, maar de trucjes beginnen stilaan op te raken en het is slechts een kwestie van tijd tot we een gigantische economische ramp zien.

Zal dit tot de val van het Westen leiden? Misschien wel.

3. Conclusie

Laten we eindigen met duidelijk te maken dat Booth geen duidelijke oplossingen heeft of geeft voor de twee grote problemen die hij aanhaalt.

Het doel van dit boek is meer “awareness”, mensen bewust maken van de problemen en vooral: hoe groot en rampzalig die kunnen zijn.

Wat betreft het eerste probleem: Als je in Europa woont krijg je bij werkloosheid wellicht gewoon een uitkering, dus geen probleem.

Maar als een heleboel mensen in die situatie zitten (nog meer dan vandaag het geval is) is het natuurlijk onmogelijk voor de overheid om iedereen gratis geld te blijven geven.

Tenzij ze nog meer geld printen. Wat op zijn beurt voor inflatie zorgt, wat eventuele deflatie volledig teniet doet, net als de overkoepelende premisse van The Price of Tomorrow.

Het boek roept goede vragen op, zonder twijfel, maar geeft een iets te utopische en hoopvolle conclusie. Technologie zal de situatie helpen, maar bijlange niet voldoende.

De gigantische schuldenberg zal onvermijdelijk op een bepaald punt te zwaar worden en de economie zal een zware klap krijgen.

Meerdere bronnen zijn het erover eens dat we op weg zijn naar een financiële crisis vele malen erger dan de Grote Depressie.

Persoonlijk ben ik het daarmee eens.

Een belangrijk motto in mijn leven is: “Alles in mijn leven is mijn eigen schuld”.

Dat komt neer op persoonlijke verantwoordelijkheid. Indien ik dus in de problemen zou komen door het ineenstorten van de economie, dan zou dat mjn schuld zijn.

Neen, ik kan niets veranderen aan de globale economische situatie, maar wel aan die van mezelf.

En jij ook aan die van jou.

Het is nog niet te laat, als je vreest dat jij hard getroffen zou worden door een dergelijke situatie, is het aan jou nu om maatregelen te nemen en tot actie over te gaan:

  • Zet je eigen bedrijf op of werk voor jezelf als freelancer. Voor iemand of iets anders werken is het tegenovergestelde van financieel onafhankelijk zijn, dus maak het een prioriteit om je job op te zeggen en voor jezelf te gaan werken
  • Onderricht je, niet alleen op financieel vlak maar ook door het aanleren van nuttige en lucratieve vaardigheden
  • Een locatie-onafhankelijk inkomen is van het grootste belang. Je wil niet afhankelijk zijn van een bepaalde streek om je geld te verdienen. Je moet de vrijheid hebben om wanneer je ook wil naar een ander land te kunnen verhuizen, zonder een groot verlies in inkomen
  • Bouw een gediversifieerd portfolio op. Investeer in ETFs, goud, cryptocurrency, vastgoed, enzovoort. Richt je voornamelijk op zaken die je een passief inkomen kunnen opleveren

Ik kan je garanderen dat als je de bovenstaande 4 dingen een prioriteit maakt in je leven, de rampscenario’s en waarschijnlijke toekomst die Booth schetst jou weinig tot niet zullen deren.

Maar je moet er natuurlijk wel werk van maken.

The Price of Tomorrow is een goed boek, en ik kan het zeker aanraden om te lezen … want het zal je wellicht aanzetten tot actie.

En dat is meestal al wat er nodig is om voor jezelf een betere toekomst op te houwen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *