het probleem met FIRE

Het probleem met FIRE

Laatste update: 27 maart 2022

Hoewel het bekende concept van FIRE op het eerste gezicht erg positief lijkt, is er toch een vrij groot onderliggend probleem waar veel mensen niet aan denken.

Wat is FIRE?

FIRE staat voor “Financial Independence, Retire Early”.

Financiële Onafhankelijkheid, Eerder/Vroeg/Snel met Pensioen Gaan.

Het komt neer op voor jezelf werken, veel beleggen en zo snel mogelijk een passief inkomen vergaren waardoor je niet meer hoeft te werken, omdat je van je investeringen kan leven.

Dat kan zijn via vastgoed (inkomen van huur), beleggen op de beurs in aandelen/fondsen (inkomen van dividenden), een boek/liedje schrijven (royalties), een blog of andere website (affiliate, e-commerce) opstellen en daar passief geld mee blijven verdienen, enzovoort.

Allemaal concepten die ik uitvoerig bespreek op deze site en dus van harte kan aanraden.

Ik heb zelfs een boek geschreven over Financieel Onafhankelijk Worden (Nu te koop via Bol of Amazon!), dus zoals je je wel kan voorstellen heb ik geen enkel probleem met het “FI” deel van FIRE.

Iedereen zou financiële onafhankelijkheid moeten nastreven, en dat is wat ik met deze site en mijn boek probeer aan te leren.

Het probleem met FIRE

Het concept van FIRE lijkt op het eerste gezicht dus volledig congruent met wat ik op deze site allemaal predik, en zoals ik eerder zei is het eerste deel dat absoluut.

Maar het probleem met FIRE is de “RE”: Retire Early.

De filosofie erachter komt immers neer op zoveel mogelijk beleggen in zaken die je een passief inkomen opleveren, zodat je kan stoppen met werken, om eindelijk te beginnen doen wat je graag doet.

Maar … als je jarenlang werkt om geld te verdienen zodat je er zo snel mogelijk mee kan ophouden en eindelijk eens je leven leiden op een manier waar je eens gelukkig van wordt – dan leef je een miserabel leven.

Als het doel van financieel onafhankelijk worden gewoon ontsnappen aan je huidige situatie is, moet je je misschien eens afvragen waar je mee bezig bent.

Als je financiële onafhankelijkheid nastreeft om eindelijk te kunnen stoppen met je helse job, en hier echt serieus naar zit uit te kijken, dan vrees ik dat je een groot deel van je leven hebt verspild.

Zoek een manier om geld te verdienen waar je gepassioneerd door bent, niet iets dat je gewoon doet puur om rond te komen.

En als je dan financieel onafhankelijk wordt na verloop van tijd, dan heb je de vrijheid om te stoppen werken … maar dat is gewoon een leuk neveneffect, niet het doel.

Je kan ervoor kiezen om eens een paar maanden naar een ander land te gaan, of om je een jaartje toe te leggen op het leren van een vreemde taal.

Daarna doe je dan gewoon verder met wat je dan ook doet om geld te verdienen, want je doet het graag.

Je kan ermee ophouden wanneer je maar wil, maar dat is voor jou geen aantrekkelijke optie.

Het liefste blijf je gewoon werken aan je missie – in wat voor capaciteit dan ook – voor de rest van je leven.

Het doel van financiële onafhankelijkheid is vrijheid.

De vrijheid om waar dan ook te leven, te doen wat je wil, zonder je ooit nog zorgen te maken.

Het probleem met het “Retire Early” deel van FIRE is dus dat het impliceert dat je moet beleggen omdat je niet meer wil werken, zodat je er zo snel mogelijk mee kan ophouden.

Dat is geen aanpak die je een gelukkig leven zal opleveren, in mijn mening.

Een betere optie is iets vinden wat je echt graag doet, daar geld mee verdienen, en met dat geld financiële onafhankelijkheid opbouwen.

Voor mij komt FIRE dus neer op de vrijheid om te kunnen stoppen met waar ik mee bezig ben, maar dat dat geen aantrekkelijke optie is, omdat ik graag doe wat ik doe.

Niet het nastreven van een verlossing van het helse leven waar ik al jarenlang tot gedwongen ben, wat naar mijn ervaring het geval is bij de meeste mensen die het over FIRE hebben.

Als je interesse hebt om zelf financieel onafhankelijk te worden, kan ik je aanraden om mijn boek te kopen, waarin ik je glashelder uitleg hoe je dat precies kan doen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *