Koop-Woon-Verhuur

Koop-Woon-Verhuur: vastgoed kopen en verhuren

Laatste update: 27 maart 2022

Investeren in vastgoed kan je een stabiele bron van passief inkomen opleveren en het is een uitstekende manier om rijk te worden.

90% van alle miljonairs zijn immers rijk geworden door vastgoed!

Ongetwijfeld wil jij hen vergezellen, maar weet je niet goed waar te beginnen.

(Je kan alvast Investeren in Vastgoed voor Beginners lezen, en de Voor- en nadelen van Vastgoed!)

In tegenstelling tot andere methodes van een passief inkomen opzetten, zoals bloggen en beleggen op de beurs, moet je bij vastgoed kopen om te verhuren op voorhand reeds geld hebben.

En dat is een drempel die veel mensen tegenhoudt om ook in de vastgoedmarkt te stappen.

Dat is jammer, want die drempel is redelijk laag, en haalbaar voor bijna iedereen.

Vastgoed kopen voorbeeld

Je wil een woning aanschaffen van €300.000.

Een fikse som voor de meeste mensen, en je hebt dat geld niet ergens liggen. Je zal dan gaan moeten lenen, wellicht bij een bank.

De meeste banken zullen je slechts tot 80% van de waarde van de woning lenen.

In dit geval is dat €240.000, dus je zal zelf €60.000 moeten inleggen.

Om het simpel te houden negeren we andere factoren zoals administratie- en notariskosten.

€60.000 is nog steeds een stevige hap, maar als je een paar jaar werkt (of andere bronnen van passief inkomen hebt!), kan je dit na een tijdje opzij zetten.

Vervolgens

Zodra je je huis hebt gekocht kom je voor een keuze te staan:

De meeste mensen kiezen onbewust voor de eerste optie.

Ze lopen hun kans mis om rijk te worden met vastgoed omdat ze hun aangekocht huis als een liability behandelen, een aansprakelijkheid.

Liabilities zijn zaken waar je geen geld mee verdient en die je zelf geld kosten. Denk aan een auto, kinderen, belastingen,…

Je huis waar je in woont en verder niets mee doet is een liability want het kost je voortdurend geld: de hypotheek, vaste lasten, belastingen,…

Wat je beter doet als je rijk wil worden is je stuk vastgoed behandelen als een asset. Een activa, een onderdeel van je vermogen dat geld voor jou verdient.

En een goede manier waarop je dat kan doen is een cyclus van koop-woon-verhuur inzetten: vastgoed kopen om te verhuren.

Wat is Koop-Woon-Verhuur?

Het is een beetje vanzelfsprekend, maar bij een Koop-Woon-Verhuur-cyclus koop je je eerste stuk vastgoed aan, woon je er een tijdje in, en dan verhuur je het.

Je begint de lening af te betalen met inkomen van je job, zaak of bronnen van passief inkomen.

Als je het begint te verhuren, gebruik je dat geld om het af te betalen.

En dan zet je de cyclus opnieuw in gang en koop je een nieuw pand aan, om hier dan in te gaan wonen.

Je betaalt de hypotheek van het tweede huis met de huur-inkomsten van het eerste huis en met je inkomen van andere bronnen.

Later verhuis je opnieuw, naar een ander pand dat je gekocht hebt.

Herhaal dat een aantal keer en na meerdere jaren ben je de trotse eigenaar van allerlei stukken vastgoed die allemaal passief inkomen voor jou binnen brengen.

De hypotheken worden allemaal afgelost door de huurinkomsten van alle panden samen.

Uiteraard moet de huur die je ontvangt hiervoor hoger liggen dan de hypotheek, maar dat is in bijna alle gevallen zeer realistisch.

Vastgoed kopen en verhuren leidt dus tot: vastgoed betaalt voor meer vastgoed.

Dit staat in sterk contrast met de statische, rechtlijnige en meestal eenmalige transactie van koop-woon, die erg gebruikelijk is bij de meeste mensen, en die hun financiële onafhankelijkheid sterk in de weg staat.

Vastgoed kopen en verhuren voordelen

  • Je bouwt een aanzienlijk vermogen op doorheen de jaren. Vastgoed neemt doorgaans toe in waarde als je je huiswerk hebt gedaan en in goede locaties hebt geïnvesteerd
  • Je zit nergens vast qua locatie. Als mensen traditioneel een huis kopen, zitten ze vast in die regio, ongeacht wat er gebeurt. Ja, ze kunnen altijd het huis verkopen en elders kopen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan voor de meeste mensen
  • Je vergaart meerdere bronnen van passief inkomen. De huur van een aantal panden die volledig jouw eigendom zijn zal wellicht meer dan genoeg zijn om je maandelijkse kosten te dekken
  • In tegenstelling tot je geld op een spaarboekje te laten staan brengt vastgoed kopen en verhuren een goed rendement met zich mee
  • Je kan gemakkelijk diversifiëren op het vlak van geografische locaties. Zin om een paar jaar in Thailand te gaan wonen en daar een woning aan te schaffen, om die daarna dan te verhuren? Geen probleem! Ga je daarna naar de Filipijnen, kan je daar hetzelfde doen. Je kan de wereld rondreizen en in opkomende markten overal goede deals opsnorren en die toevoegen aan je portfolio

Vastgoed kopen en verhuren nadelen

  • Een pand verhuren kan een nachtmerrie worden als je huurders klootzakken zijn. 10 panden verhuren geeft je kans op 10 klootzakken, waar jij dan mee zal moeten omgaan. Als je alles zelf wil regelen zal je met veel problemen moeten kampen. Uiteraard kan je gewoon een vastgoedmanager/kantoor inhuren!
  • Je zal wellicht een goede boekhouder moeten gebruiken want de papieren, belastingen en andere bureaucratische onzin van meerdere eigendommen zelf regelen is een hels karwei
  •  Je portfolio zal qua sectoren weinig divers zijn, zeker in het begin van je carrière, tenzij je veel geld verdient en dat evenredig investeert in aandelen/obligaties, goud, enzovoort

Eigen ervaringen met vastgoed kopen om te verhuren

vastgoed kopen in de filipijnen

Ik woon in Zuidoost-Azië, waar het vastgoed veel goedkoper is en sterker stijgt in waarde dan in België en Nederland.

Je kan hier bijvoorbeeld al investeren in condominiums op toplocaties in grote steden vanaf €40.000 – €50.000.

De maandelijkse afbetaling is dan ongeveer ongeveer €250.

Zoals je kan zien is dat erg haalbaar voor iedereen!

(Je kan hier ook huizen kopen voor minder dan €10.000, maar dat is dan ver weg in de provincies, en je kan dat alleen op naam van je Filipijnse vrouw of man zetten, dus dat lijkt mij geen goed idee.)

Mijn eerste investering was in studio’s die puur voor de AirBnb-markt zijn bedoeld.

Met het geld dat ik van die investeringen verdien, ga ik een groter appartement aankopen (waarschijnlijk in Vietnam of Thailand), om daar dan wellicht in te wonen, en de hypotheek af te lossen met de inkomsten van de andere appartementen.

Niet echt een Koop-Woon-Verhuur cyclus, maar toen ik jaren geleden begon met investeren, had ik me nog niet zo goed in deze materie verdiept.

Indien ik opnieuw zou kunnen beginnen, zou ik steevast beginnen met een groot appartement aan te kopen, met het doel om erin te leven en dan later te verhuren.

Dat zou me geweldig veel aan huur hebben bespaard door de jaren heen!

Leer van mijn fouten, en denk goed na over Koop-Woon-Verhuur te implementeren in je eigen leven, in plaats van zomaar wat te doen, en zeker in plaats van gewoon vastgoed aan te kopen om in te leven.

Vastgoed kopen en verhuren samenvatting

Koop-Woon-Verhuur is het cyclisch principe van vastgoed aan te kopen, er een tijdje in te wonen, en dan te verhuren.

Het uiteindelijke doel is een aanzienlijk vermogen op te bouwen en een passief inkomen te genereren.

Dat doe je door na de aankoop een tijdje in je huis/appartement te wonen (en zodoende geen huur te moeten betalen aan iemand anders), en het dan uiteindelijk te verhuren en er geld mee te verdienen.

Dat geld betaalt dan voor jouw lening, en/of onkosten.

Je koopt hierna nog een pand aan, waarbij je hetzelfde patroon volgt. En dan herhaal je die cyclus ad nauseam, tot je rijk genoeg bent.

Er zijn een aantal nadelen aan een dergelijke cyclus, voornamelijk met betrekking tot de rompslomp en mogelijke zorgen die komen kijken bij het hebben en verhuren van een aantal panden.

De voordelen daarentegen zijn veel talrijker.

Koop-Woon-Verhuur geeft je immers de kans om een aanzienlijk vermogen op te bouwen, passief inkomen te vergaren en de mogelijkheid tot diversificatie en vrijheid op het vlak van geografische locaties.

Ik ben alleszins razend enthousiast over een dergelijke aanpak.

Vastgoed kopen om te verhuren is niet flashy en je zal er niet van de ene dag op de andere rijk van worden, maar het is een gestage en betrouwbare methode om welvarend en financieel onafhankelijk te worden.

Ik heb deze materie in meer detail besproken in mijn boek Financieel Onafhankelijk Worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *