cryptocurrency voor beginners

Cryptocurrency voor beginners

Laatste update: 21 september 2022

Cryptocurrency is een enorm actueel en interessant onderwerp, en voor de slimme belegger kan het een essentieel onderveel vormen van een divers portfolio.

Als je zelf gewoon zo snel mogelijk wil beginnen met cryptocurrency, kan je dit doen via Binance.

Beleg in cryptocurrency aan lage kosten

Bezoek Binance

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is een digitale (of virtuele) vorm van een valuta/munteenheid, beveiligd door cryptografie, wat ervoor zorgt dat het bijna onmogelijk is om mee te knoeien.

Dat komt omdat de meeste cryptocurrency munten (Bitcoin en altcoins) op een soort gedecentraliseerd netwerk bestaan, gebaseerd op een nieuw soort technologie, genaamd blockchain.

Blockchain technologie is vrij ingewikkeld als je in detail gaat, maar simpel gezegd is het een digitaal logboek dat alle gegevens van transacties van die cryptomunt bijhoudt.

En het revolutionaire hieraan is dat dit digitale boek verspreid staat op een groot netwerk van onafhankelijke computers.

Het is dus peer-to-peer, en er is geen centrale server, geen spil waar de volledige werking en veiligheid van het systeem van afhangt.

Hoe meer gecentraliseerd iets is, hoe makkelijker het is om er mee te knoeien, hoe meer er kan mislopen.

Een dergelijke gedecentraliseerde vorm vorm van een netwerk is waarlijk revolutionair en dit zal onze technologische toekomst sterk beïnvloeden.

Een van de grootste kenmerken van cryptocurrencies is dat ze niet uitgegeven worden door een overheid of een of andere centrale autoriteit, waardoor ze – in theorie – immuun zijn voor inmenging of manipulatie van de regering.

In de praktijk uiteraard is dat anders, en een paar overheden hebben al banden gelegd aan cryptocurrencies, net omdat ze zo niet-manipuleerbaar zijn – of ze zelfs volledig verbannen.

Andere landen hebben dan weer het licht gezien en aanvaarden crypto, sommige gebruiken het zelfs als officiële munt!

Op dit moment is crypto in België en Nederland nog volledig legaal.

Er zijn alleen wetten wat betreft de belastingen erop, en heel wat winkels in onze landen beginnen reeds met het aanvaarden van Bitcoin en andere altcoins.

1. Welke soorten cryptocurrency zijn er?

Er zijn honderden verschillende soorten cryptomunten, en Bitcoin is de eerste en meest bekende ervan, met een interessante geschiedenis en evolutie.

Andere grote namen zijn Tether, LiteCoin, Ripple en Ethereum. Alle munten die niet Bitcoin zijn, worden altcoins genoemd.

Hier kan je de top altcoins in 2022 vinden!

Een aantal andere cryptomunten die ik reeds heb besproken:

2. Wat kan je doen met cryptocurrency?

Het is reeds mogelijk om in bepaalde winkels (online) met cryptocurrency te betalen, en steeds meer handelaren en online zaken zoals casino’s en obscure nichewinkels stappen over op deze vorm van betalen.

Er zijn immers weinig tot geen taksen, je overdracht gebeurt onmiddellijk, en het is erg veilig.

Ook internationaal betalen is geen enkel probleem, en dat is vaak een van de grootste troeven van cryptomunten.

Vergelijk dat met het trage systeem van betalen per bank, waarbij je vaak ook extra moet betalen als je een internationale overschrijving doet, en je kan zien waarom cryptocurrency erg interessant begint te lijken.

Bij een internationale overschrijving via een bank zal je bijvoorbeeld 1% van je som moeten ingeven.

Dat kan vaak meer zijn, maar laten we dit getal even nemen als voorbeeld.

Stuur je €50.000, dan betaal je €500 aan kosten – een volle maand huur hier in Zuidoost Azië!

Als je dit via Bitcoin doet zijn de kosten een fractie van dat bedrag – en het gaat ook nog eens veel sneller.

 

Hoe kan je passief geld verdienen met cryptocurrency?

Cryptocurrency, zoals Bitcoin, Ethereum, en de duizenden altcoins die er momenteel zijn, is een handelswaar.

Dat betekent dat de meest voorkomende, bekendste en simpelste manier om er geld mee te verdienen neerkomt op: laag kopen, hoog verkopen.

Dit is ongetwijfeld geen nieuws meer voor je, maar had je eendecennia geleden een paar honderd euro aan Bitcoin gekocht, kon je die vandaag verkopen en multi-miljonair zijn.

Dat is een bijna ongezien gigantisch winstpercentage.

Tussen 2010 en 2012 ging de prijs van 1 Bitcoin van een paar cent naar ongeveer €10.

In december 2017 bereikte het een piek van bijna €17.000, om in het jaar erna in elkaar te storten en ‘slechts’ rond €3000 waard te zijn.

In november 2020 hebben we opnieuw een hoog niveau behaald, rond de €16.500 per Bitcoin.

Je kan er meer over lezen in De evolutie van Bitcoin.

cryptocurrency voor beginners
Prijs van Bitcoin tussen 2013 en vandaag

Helaas hebben we geen teletijdmachine en kunnen we niet teruggaan naar 2010.

We moeten het doen met hedendaagse, meer consistente en voorspelbare methodes.

In 2020 schommelde de prijs tussen €4500 en €16.500. Je kan dus nog steeds je geld verdubbelen/verdriedubbelen als je laag koopt en hoog verkoopt.

Bijvoorbeeld: half maart stond Bitcoin aan €4500 en half augustus stond het hoger dan €9000. Dat is een verdubbeling van je investering op 5 maanden tijd!

Sterker nog: had je 10 Bitcoin gekocht in maart aan €45.000, kon je die in november verkopen aan €165.000. Een mooie verdrievoudiging van je geld, op 8 maanden tijd.

Had je die langer vastgehouden tot november 2021 toen de huidige piek van ongeveer €60.000 had bereikt, was je winst meer dan €500.000.

Rijk worden met cryptocurrency is dus nog steeds mogelijk, maar het vergt tijd en meer dan een beetje geluk.

Persoonlijk heb ik op dit moment een winst van 2500% met mijn altcoins.

1. Vanwaar komt de winst?

Persoonlijk heb ik een paar duizend euro in crypto geïnvesteerd.

Ik ben er redelijk van overtuigd dat de cryptomarkt op een gegeven moment zal omhoog schieten, nog veel meer dan het in de pieken van 2017 en 2020 heeft gedaan, dus het is sowieso een goed idee om IETS in deze sector te doen.

Wat me tot die conclusie brengt is dat veel cryptomunten (Bitcoin is prominent in die groep) een eindig handelswaar zijn, een zogenaamde controlled supply.

Tot 2140 kunnen er Bitcoins worden gemijnd, maar daarna is het gedaan. Het algoritme laat simpelweg niet toe dat er nog meer op de markt komen.

Dus als je een veelbelovende alternatieve manier van betalen combineert met een eindig aantal van die eenheden, krijg je schaarste.

De meeste mensen vandaag de dag zijn totaal niet bezig met cryptocurrency, maar dit aantal stijgt en stijgt elk jaar, net als de vraag naar crypto.

Conclusie: Schaarste + toenemende vraag = gigantisch winstpotentieel.

Maar het is voorlopig wel nog meer een risico dan investeren in vastgoed of beleggen op de beurs, dus hou hier rekening mee.

Dit zijn volgens mij de beste methodes om te starten met cryptocurrency voor beginners, in volgorde:

2. Copytrading

Wat is copytrading?

Op bepaalde platforms zoals Binance kan je cryptocurrency kopen en verkopen, zoals op een normale beurs.

Hier kan je veel winst mee maken, als je weet wat je doet.

Ik heb een vaag idee, heb er al veel over gelezen, heb al wat minimale ervaring opgedaan met crypto trading, maar het is me nog steeds veel te riskant om een consistent en gemakkelijk inkomen mee te verdienen.

Zou het niet gemakkelijk zijn als je de strategie van een professionele trader kan kopiëren?

Dat is precies wat copytrading is! Je zet wat geld op je account, kiest een trader, en begint die te volgen. Bij elke trade die hij maakt, zal automatisch een deel van je investering dezelfde trade maken.

Als die trader winst maakt, jij ook.

Maakt hij verlies, dan hetzelfde voor jou, uiteraard.

Daarom is het belangrijk een trader te volgen met een goede geschiedenis van succesvolle trades.

Waar kan je aan copytrading doen?

Ikzelf doe dit bij eToro, een erg bekend en betrouwbaar platform. Er zijn hier een heleboel traders die meer dan 20% winst hebben gemaakt het voorbije jaar!

Stel je voor, een spaarboekje bij de bank met 20% winst na een jaar, in tegenstelling tot de 0,05% of wat het tegenwoordig ook is (soms negatieve rente!).

Je kan bij eToro ook traders vinden die 1000%+ winst maken, maar dat is puur geluk in een bepaalde maand en is niet houdbaar op lange termijn.

En het beste deel van copytrading? Het is volledig passief.

Je moet op voorhand wat instellingen regelen (hoe comfortabel je bent met risico, hoeveel je maximaal wil investeren, enzovoort), onderzoek doen naar een goede trader, maar daarna is het werk gedaan.

Je volgt de trader, en dan blijf je passief geld verdienen!

3. Lange-termijn-investeringen

Je koopt een bepaalde coin op en bewaart die voor een aantal jaar, om die dan later met winst te verkopen.

Dit vergt veel onderzoek, geluk, en er is de kans dat je je investering (deels of volledig) kwijt raakt, dus begin er niet zomaar aan!

Het is niet 100% passief omdat je een handeling moet stellen om je geld op te eisen later (de coin verkopen), maar als de coin in waarde stijgt, zie je doorheen de jaren je investering wel groeien.

Soms heb je echt een gigantisch sterke groei … maar op weg naar dat punt enorm veel dalen.

Zelf heb ik een aantal jaren geleden via eToro gespeculeerd op de prijzen van Bitcoin, LiteCoin, Ethereum en DASH, maar omdat ik ze heb gekocht midden in de bull run van eind 2017, net voor alle cryptocurrency munten zwaar zijn gekelderd, heeft het geduurd tot begin 2021 voordat ik de Bitcoin en Ethereum met winst kon verkopen.

Had ik die gehouden tot eind 2021, was het met enorme winst.

LiteCoin en DASH daarentegen hebben nog steeds een negatief rendement.

Pijnlijk, en dat was te vermijden met wat meer ervaring, maar ik heb ervan geleerd.

EN!

Je maakt pas verlies als je effectief verkoopt aan een lagere prijs, dus ik hou ze gewoon lekker bij, en denk/gok/hoop dat ze in de toekomst  in waarde zullen stijgen.

Wat betreft effectief cryptomunten aankopen, doe ik dat via Binance, ’s werelds grootste en meest populaire crypto-tradingplatform.

Zoals ik reeds eerder heb aangegeven, heb ik daar momenteel 2500% winst mee gemaakt.

4. Cryptocurrency mijnen

Kort gezegd komt crypto mijnen neer op: bepaalde software gebruiken om ingewikkelde logaritmes die aan de basis liggen van cryptocurrency op te lossen.

De eerste (in de wereld) die een logaritme oplost, krijgt hiervoor een coin.

De competitie is zwaar, en je hebt hier enorm sterke hardware (computer units) voor nodig, net als technische know-how, de gepaste software, een betrouwbaar elektriciteitsnetwerk en de middelen om de bijhorende rekening te betalen.

Vooral dat laatste is tegenwoordig geen sinecure meer, met de sterk stijgende energieprijzen!

Als je al het voorgaande hebt, kan je gaan mijnen op je eentje.

Je kan je ook bij een zogenaamde miningpool aansluiten en je hard- en software samenvoegen met een bende andere miners.

Alle coins die jullie dan verdienen worden verdeeld onder de leden.

Een derde, en naar mijn mening meest aantrekkelijke, optie is cloud mining.

Simpel gezegd huur je hiermee de benodigdheden om te minen op afstand (je krijgt geen computers, die staan ergens en je huurt ze digitaal), en betaal je gewoon een maandelijkse huurprijs.

Het vergt wat opzetten in het begin, maar daarna zou je in principe een passief inkomen moeten verdienen, afhankelijk van de prijs van de coin die je mijnt, enzovoort.

Ik heb dit onderwerp in meer detail onderzocht in Cloud Based Crypto mining.

Starten met cryptocurrency samenvatting

Cryptocurrency is een vorm van gedecentraliseerde virtuele munteenheden, en de beste manieren om er een passief inkomen mee te verdienen zijn copytrading, lange-termijn-investeren en cryptocurrency mijnen!

Je kan eventueel ook aan day-trading doen, maar dat is absoluut een zeer actieve vorm van geld verdienen en je zal er veel tijd en moeite moeten insteken.

Starten met cryptocurrency voor beginners is dus geen enkel probleem, en ook jij kan hiermee geld verdienen.

Dit is geen verkoopspraatje, ik klets niet uit mijn nek.

In meerdere artikelen kom ik met bewijs naar voren dat aantoont dat ik effectief op zeer eenvoudige manier geld heb verdiend met cryptocurrency:

En als ik dat kan, dan kan jij dat ook.

Het is niet zo moeilijk, al wat je moet doen is je inlezen over deze markt, en geen overhaaste beslissingen nemen.

Bekijk dus zeker de andere artikelen over dit onderwerp!

Als je zelf ook meteen wil beginnen met cryptocurrency kopen (Bitcoin of altcoins), kan ik je aanraden om dat te doen via Binance, het grootste en meest betrouwbare cryptocurrency ruilplatform ter wereld.

Beleg in cryptocurrency aan lage kosten

Bezoek Binance

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *