beste land om te investeren in vastgoed

Beste land om te investeren in vastgoed

Wat is het beste land om te investeren in vastgoed? Dat was de vraag die ik mij een jaar geleden heb gesteld, en waarvoor ik bijna honderd landen heb onderzocht.

Meer specifiek heb ik over de volgende regio’s een artikel geschreven:

Voor deze beoordelingen heb ik vooral naar de volgende factoren gekeken:

 • Gemiddeld rendement per jaar (dit is vóór alle kosten zoals belastingen)
 • Kan je vastgoed effectief bezitten als buitenlander?
 • Hoe zit het met een visum?
 • Andere factoren, zoals de economie, misdaadcijfers, prijs van het vastgoed, enzovoort

Vandaag ga ik de beste landen uit alle regio’s die ik heb bekeken met elkaar vergelijken, om je een goed overzicht te geven wat het beste land om te investeren in vastgoed is.

In de onderstaande tabel zie je alle landen die in de top van hun regio zijn geraakt, en toon ik je de volgende gegevens:

 • Rendement: ik toon hier het maximaal haalbare dat ik kon vinden, dus hou er rekening mee dat dit voor een specifieke stad of situatie kan verschillen
 • Bezitten ja of nee? Hiermee bedoel ik specifiek of je land kan bezitten. In de meeste gevallen kan je je huis of appartement altijd bezitten, maar er zijn veel landen waar je als buitenlander de grond niet in eigendom kan nemen
 • Staat de wet aan de kant van de huisbaas of aan de kant van de huurder? Uiteraard is het voor ons beter dat we problematische huurders eruit kunnen gooien zonder al te veel problemen
 • Is het land veilig? Vastgoed verhuren in een land met een gigantisch rendement maar waar je huurders niet buiten kunnen gaan of ze worden overvallen is ook maar niets
 • Groei: zowel qua economie van het land als de waarde van vastgoed
 • Duur: is het duur om vastgoed aan te kopen, en zijn de belastingen op je inkomen van huur hoog?

1. Beste land om te investeren in vastgoed: overzicht

beste land om te investeren in vastgoed
beste land om te investeren in vastgoed
beste land om te investeren in vastgoed
beste land om te investeren in vastgoed

2. Beste land om te investeren in vastgoed: conclusie

Zoals je kan zien is er hier heel wat informatie te vinden over 30 landen. Als we willen kijken naar wat de beste landen ter wereld zijn om te investeren in vastgoed moeten we eerst wat richtlijnen en maatstaven opstellen.

Allereerst moet het rendement minstens 6% zijn. Dat is een degelijke rendement voor vastgoed, maar ook niet gigantisch hoog. Zoals je kan zien halen veel landen uit deze lijst dat gemakkelijk (in tegenstelling tot Nederland en België).

Daarnaast wil ik ook dat het een veilig land is, dus waar ik me geen zorgen moet maken om overvallen te worden, bestolen door corrupte politie of voortdurend inbraken te mogen verwachten.

De groei van het land en de prijs van het vastgoed moeten minstens Gemiddeld zijn. Hoog is beter natuurlijk.

Het vastgoed mag ook niet al te duur zijn, dus maximaal Gemiddeld. De wet moet ook aan de kant van de huisbaas staan, maar een neutrale, “Gemiddelde” score is ook goed.

Tot slot is er de kwestie van land bezitten of niet. Mijn onmiddellijke gedachten hier waren “Natuurlijk moet dat!”, maar op zich is het in feite geen probleem als je alleen maar een condominium unit kan bezitten die uitmaakt van een groot gebouw waarvan jij de grond niet bezit.

Hier komen immers minder kopzorgen bij kijken (belastingen, alles regelen met de lokale overheid en dergelijke) en je rendement blijft hetzelfde.

De veiligheid gaat ook naar boven als je een studio of appartement dat onderdeel uitmaakt van een groot gebouw koopt.

Ideaal is dat je de grond kan bezitten, maar voor mij is het geen vereiste. Als dat voor jou wel zo is, moet je de landen waar je dat niet kan gewoon negeren.

Na alles te filteren komen we bij 7 landen uit. Bij de eerste 4 kan je land bezitten, bij de laatste 3 niet:

beste land om te investeren in vastgoed

Het gaat dus om:

 1. Georgië
 2. Kazakhstan
 3. Uruguay
 4. Kroatië
 5. Mongolië
 6. Vietnam
 7. Filipijnen

Persoonlijk heb ik in vastgoed in de Filipijnen geïnvesteerd, en ben ik zeker van plan om dat in Vietnam ook te doen, net als in Uruguay. Georgië staat ook op mijn radar.

Als je zelf ook wil investeren in de Filipijnen, kan je dat doen via Serenity Real Estate Investing.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *