ebook publiceren

Een eBook schrijven en publiceren in 8 stappen

Je kan passief geld verdienen door eBooks (boeken in digitaal formaat) te schrijven en die online te verkopen, op je eigen site, en/of via een externe verdeler zoals Amazon.

Dit is een geweldige manier om een passief inkomen te vergaren, omwille van deze redenen:

 • Een eBook schrijven is gemakkelijk en toegankelijk: iedereen heeft wel wat te vertellen waar anderen interesse in hebben.
 • Eens je boek geschreven is, het te koop staat en je initiële marketing goed is aangepakt, is je werk in feite gedaan. Het epitoom van passief inkomen!
 • Het is leuk en geeft je voldoening om een product te creëren waar je trots op kan zijn.

In deze gids ga ik je uitleggen hoe je in 8 stappen kan een eBook schrijven en je eBook publiceren.

1. Een eBook schrijven

1.1 Zoek een geschikt onderwerp

De allereerste stap is erg vergelijkbaar met hoe je een blog kan beginnen. Je moet weten waarover je boek zal gaan!

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar er komt meer bij kijken dan gewoon denken ik schrijf over katten.

Je moet rekening houden met welke niche, jouw kennis over het onderwerp, de competitie, welk doelpubliek je voor ogen hebt, waar je het zal verkopen, enzovoort.

Enkele tips:

 • Kijk niet naar het geld dat je kan verdienen met bepaalde niches, maar kies een onderwerp waarover je veel weet en waarover je graag zal schrijven. Dat bespaart je erg veel onderzoek, en verhoogt je kansen dat je effectief zal doorzetten om het te publiceren.
 • Dat onderwerp moet ook aansluiten bij wat je doelpubliek precies wil. Als je van plan bent je eBook over katten (bijvoorbeeld) te verkopen aan je lezers op je kattenblog, is het interessant om te kijken welke van je blogposts veel verkeer halen, of welke vragen je lezers je stellen in de reacties.
 • Als ze bijvoorbeeld veel vragen hebben over hoe kan ik mijn kat ontvlooien, en er is weinig competitie op de markt, dan is een eBook over dit onderwerp wellicht een goed idee!
 • Doe op voorhand onderzoek naar de competitie op Amazon. Als er reeds honderden eBooks zijn geschreven over het onderwerp, is de kans klein dat je veel zal verdienen.
 • Kies een dunbevolkte niche en je hebt veel meer kans om in de top 20 van die niche terecht te komen, en dus meer te verkopen.

1.2 Maak een goede structuur/raamwerk

Als je zonder plan gewoon begint te schrijven, hoofdstuk per hoofdstuk en wel zal zien waar je uitkomt, kan ik je bijna garanderen dat je snel in de problemen zal komen.

Een boek schrijven zonder raamwerk zal je hoofdpijn, stress, veel meer werk, en een verwarrend en weinig coherent eindproduct opleveren.

De allereerste stap voor je begint te schrijven is een raamwerk voor je boek opstellen in een Word documentje waarin je de titels en ondertitels van je boek duidelijk structureert.

Denk niet te veel na over de precieze verwoording, dit is enkel om je een goed overzicht te geven van je hele boek.

Vanaf je de overkoepelende structuur van je boek hebt, kan je dit meer in detail beginnen doen voor elk hoofdstuk.

Schrijf neer waarover elk hoofdstuk zal gaan, en leg dan kort de structuur per hoofdstuk uit.

We zullen het voorbeeld van katten ontvlooien er even bij nemen om dit te illustreren. Een algemene structuur zou er dan bijvoorbeeld zo uitzien:

Titel: Help! Mijn kat heeft vlooien

Hoofdstukken en onderverdelingen:

 1. Introductie
 2. Wat is ontvlooien?
 3. Kan ik mijn kat zelf ontvlooien?
 4. Hoe vaak moet ik mijn kat (laten) ontvlooien?
 5. Welke gevaren zijn er bij ontvlooien?
 6. Wist-je-datjes
 7. Tips and tricks

Bij hoofdstuk 4 kan je dan iets zetten als:

 • Kort bespreken hoe vaak vlooien voorkomen bij katten
 • Aangeven hoe vaak men dit moet doen
 • Eventuele verschillen per ras toelichten

Enfin, ik weet niets over katten ontvlooien, dus dit is een puur fictief voorbeeld om je een idee te geven hoe een structuur van je boek eruit kan zien.

Zorg er ook voor dat je een consistente structuur per hoofdstuk hebt, zodat er een duidelijke vooruitgang is van het ene hoofdstuk naar het andere.

1.3 Schrijf je boek

Gelukkig is het effectief schrijven van je boek redelijk rechttoe rechtaan, indien je de vorige stap goed hebt gevolgd.

Je hoeft nu alleen nog maar je raamwerk in te vullen, want je weet precies waarover je moet schrijven per hoofdstuk. Als je een niche hebt gekozen waar je zelf veel over weet, zal dit erg vlot gaan.

Gaandeweg kan je ook de exacte titel en ondertitels van je boek neerpennen. Enkele tips voor een goede titel:

 • Wees kort, krachtig en duidelijk. Als mensen de titel niet begrijpen, zullen ze je boek wellicht niet kopen.
 • Zorg dat het duidelijk is voor je publiek wat ze krijgen van je eBook. Wat zijn de voordelen voor de lezers, wat kunnen ze verwachten te weten/hebben na het lezen?
 • Grijp meteen de aandacht van je lezers. De titel moet woorden bevatten dat mensen inspireert, motiveert, intrigeert of opwindt (hopelijk gebeurt dat laatste niet bij een kattenboek).
 • Sommige onderwerpen hebben een ondertitel nodig. Je kan je hoofdtitel gebruiken om de aandacht te trekken, en je ondertitel het onderwerp wat meer laten verduidelijken.
 • Als je echt geen idee hebt, ga gewoon naar Amazon en bekijk andere eBooks in een vergelijkbare niche. Inspiratie halen bij succesvolle boeken is een goed idee.

Stel jezelf als doel om X aantal hoofdstukken te schrijven per dag, en voor je het weet heb je een ordelijk en gestructureerd eBook!

Als je klaar bent, laat het even bezinken. Na een paar dagen er niet aan te denken, overloop de algemene structuur en bekijk je boek hoofdstuk per hoofdstuk.

Vaak heb je dingen gemist bij je eerste lezing, heb je iets dubbel vermeld, zijn er logische tegenstrijdigheden, enzovoort.

Zodra je 100% tevreden bent met de inhoud van je boek (en niet eerder), is het erg belangrijk dat je het laat nalezen door iemand met ervaring, en/of iemand die erg goed is in spelling.

Je kan het meest interessante boek ooit schrijven over katten ontvlooien, maar als het vol staat met spelfouten zal het moeilijk zijn voor mensen om je serieus te nemen.

Zelfs als dit je wat kost, is het nog altijd de moeite waard.

1.4 Ontwerp een mooie boekomslag/cover

Het visuele onderdeel van je boek is erg belangrijk, de omslag is immers het eerste wat mensen zien.

Wat precies zal werken voor jouw genre/niche kan ik je niet met zekerheid vertellen, het varieert enorm.

Het is ook niet meteen de beste zet om gewoon de competitie te kopiëren, want dan val je zeker niet op.

Wat werkt in algemene marketing, zal ook hier werken. Aantrekkelijke kleuren, een duidelijk lettertype, enzovoort.

Maak het niet te ingewikkeld, vaak is een eenvoudige afbeelding die je onderwerp aangeeft en een mooie titel voldoende.

Mijn (schijnbaar tegenstrijdig) advies is: kijk naar de competitie, en doe dan iets vergelijkbaars, maar anders. Ga net iets verder, iets beter, iets meer opvallend dan wat andere mensen doen.

Je kan je eigen omslag ontwerpen via sites zoals Canva (of met Paint, Photoshop, enzovoort), of je kan iemand inhuren om dit te doen via freelance sites zoals Fiverr.

Het is ook mogelijk om dit later met Amazon Cover Creator te doen, gratis en gemakkelijk.

2. Een eBook publiceren

De volgende stappen kan je gebruiken als je je boek via Amazon wil uitgeven.

Dat heeft volgens mij meerdere voordelen: je kan een groot publiek bereiken, Amazon heeft een erg gemakkelijk platform om te publiceren, en je hebt er weinig werk of zorgen mee.

Nadeel is dat je slechts 35 tot 70% van de prijs van je boek krijgt. Als je het zelf publiceert, zal je alles kunnen houden, maar dan zal je uiteraard moeten betalen voor andere dingen.

Het is aan jou wat je verkiest te doen, maar voor deze gids zal ik uitleggen hoe je je boek met Amazon KDP kan publiceren.

2.1 Maak een Amazon KDP account

Ga naar de KDP (Kindle Direct Publishing) sectie van Amazon.

Klik op Registreren.

ebook schrijven

Als je reeds een Amazon account hebt, kan je hiermee inloggen. Anders kan je op Je KDP-account aanmaken klikken.

geld verdienen met ebook

Vul je naam, e-mail en wachtwoord in, en ga verder. Verifieer je email, vul de code in die Amazon je heeft gestuurd en maak je account aan.

ebook publiceren

Ga Akkoord met de voorwaarden.

Nu zal je naar je KDP dashboard worden doorverwezen. Dat ziet er zo uit:

geld verdienen met ebook

De eerste stap is je accountgegevens vervolledigen. Klik op Nu updaten en vul alle vereiste gegevens in.

2.2 Zet je Word doc om dmv Kindle Create

Op zich is deze stap niet nodig. Je kan je boek gewoon publiceren als Word document, maar dat is niet de beste optie.

Je krijgt dan een vrij saai boek, pure tekst.

Voor sommige onderwerpen is dat geen probleem, maar als je iets wil met een mooiere opmaak, inhoudstabel en dergelijke, kan je gratis Kindle Create downloaden.

Met dit programma kan je je boek optimaliseren voor e-bookgebruik. Als je het opslaat, kan je dan kiezen voor MOBI of ePub.

Kindle Create ziet er zo uit:

ebook schrijven

2.3 Voltooi de KDP publicatie

Ok, zodra dit in orde is, kan je in je dashboard naar Nieuw boek maken gaan en op Kindle e-book klikken.

Nu moet je drie grote stappen doorlopen: Gegevens, Content en Prijzen van je boek. Dit wijst zichzelf nogal uit, want Amazon KDP legt goed uit wat wat is. De volgende dingen moet je zeker invullen en aandacht aan besteden:

Voor Trefwoorden kan je deze gids lezen.

Bij Categorieën neem je best de diepste mogelijkheid die bij je onderwerp hoort. Dus bij ons voorbeeld van katten ontvlooien ga je voor iets als:

ebook schrijven

Manuscript van e-book uploaden – gebruik de Preview optie om je ervan te vergewissen dat elke pagina in je boek er goed uitziet op elk formaat van e-Reader.

Inschrijving bij KDP Select: dit is optioneel, maar is volgens mij wel een goed idee. Hier kan je er meer informatie over lezen.

Royalty’s en prijzen: stel je prijs in, en welk royaltyplan je verkiest. Een interessante optie is KDP Pricing Support, waarmee je kan zien welke prijs Amazon je aanraadt om te nemen voor je boek.

Als je dan alles hebt ingevuld, kan je onderaan je boek Publiceren. Het kan tot 72u duren alvorens het effectief live staat!

2.4 Promoot je boek

Wat je nu moet doen is je boek beginnen promoten op je blog, aan je e-maillijst, social media, enzovoort.

Het is belangrijk dat je je promotie rond de uitgave van je e-Book goed op voorhand plant, zodat je meteen veel boeken verkoopt vanaf het gepubliceerd is.

Je kan andere mensen met een Amazon account betalen om je boek aan te kopen, om de bal aan het rollen te brengen.

Vanaf je een goed aantal boeken hebt verkocht, en een goede rating  hebt, zal Amazon automatisch je boek beginnen promoten.

Met een dergelijk sneeuwbaleffect kan je snel een groot publiek bereiken.

3. Een eBook schrijven en publiceren samengevat:

Een eBook schrijven om er passief geld mee te verdienen is erg gemakkelijk, en iedereen kan hiermee beginnen in 8 stappen:

 1. Zoek een geschikt onderwerp
 2. Maak een goede structuur/raamwerk
 3. Schrijf je boek
 4. Ontwerp een mooie boekomslag/cover
 5. Maak een Amazon KDP account
 6. Zet je Word Doc om met Kindle Create
 7. Voltooi de KDP publicatie
 8. Promoot je boek

Zelf heb ik al meerdere boeken gepubliceerd op die manier, waarvan A King in the Philippines: 49 tips for an Amazing Island Life het meest recente is.

Als je zelf interesse hebt om een e-Book te schrijven en hier een bron van passief inkomen mee te verdienen, wil ik je alle succes wensen!

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *