the unchained man review

The Unchained Man review

Laatste update: 27 maart 2022

Wat is The Unchained Man?

The Unchained Man is zonder twijfel het meest onbekende en minst populaire boek dat ik hier ga bespreken.

Waar boeken zoals Money Master the Game en Rich Dad, Poor Dad miljoenen mensen aanspreken en bereiken, heeft The Unchained Man een lezerspubliek in de duizenden.

Dat komt omdat dit boek zich richt op een erg nauwe niche, slechts 2,5% van de bevolking.

The Unchained Man is geschreven door Caleb Jones en is een handboek voor mannen om een Alpha Male 2.0 te worden.

Jones maakt een goed punt dat de meeste mannen vast zitten in “The Prison”, een mentale gevangenis die ons is opgelegd door de maatschappij en door allerlei andere externe factoren.

Alleen de Alpha Male 2.0 kan hieraan ontsnappen.

Jones toont je hoe belangrijk het is om doelen in je leven op te stellen, en vooral om een overkoepelende missie en persoonlijke code aan te hangen.

Dat klinkt meteen nogal blasé en ongepast voor deze site, maar ik zal mooi uitleggen waarom dit boek een goede aanwinst is voor je collectie, zelfs als je niet helemaal in het doelpubliek past.

The Unchained Man samenvatting

Deel 1: De Alpha Male 2.0

Dit hele deel gaat over wat een Alpha Male 2.0 precies is en hoe je er eentje kan worden.

Een Alpha Male 2.0 is een man die over de volgende eigenschappen beschikt:

 • Hij maakt geen verontschuldigingen voor wie en wat hij is. Het kan hem geen reet schelen wat iemand anders van hem denkt.
 • Bij elke individuele situatie heeft hij een hoge graad van outcome independence, met andere woorden hij is volledig onafhankelijk van de uitkomst van de situatie. Om het even wat er gebeurt, om het even hoe de situatie verloopt, hij weet dat het op zich niet uitmaakt op lange termijn en in het algemeen en dat hij volledig oké zal zijn.
 • Hij is mannelijk, zit vol zelfvertrouwen en leeft een overvloedig leven.
 • Hij beschikt over vrijheid op de volgende vlakken:
  • Bewegingsvrijheid
  • Financiële vrijheid
  • Seksuele vrijheid
  • Sociale vrijheid

Maar wellicht de meest belangrijke eigenschap van een Alpha Male 2.0 is dat hij consistent gelukkig is op lange termijn.

Dat klinkt best goed, toch?

Deel 2: Je vijanden

Een Alpha Male 2.0 worden is niet voor iedereen. Slechts 5% van alle mannen kan dit bereiken. Waarom dit zo moeilijk te halen is wordt uitgelegd in dit hoofdstuk.

Je kan ook de bovenstaande video bekijken.

2 vijanden staan in de weg van consistent geluk voor mannen:

 1. Maatschappelijke programmering

Dit zijn “feiten” en meningen die in je brein zitten die zijn geprogrammeerd door de maatschappij. Ze klinken correct maar zijn volledig vals.

 1. Verouderde biologische impulsen

Dit gaat over het feit dat we nog steeds denken zoals 50.000 jaar geleden, we hebben nog steeds dezelfde biologische impulsen als onze oermens-voorvaders, terwijl onze levensstijl en cultuur enorm is veranderd.

Denk aan de nood om kinderen te kweken, racisme, territorialiteit, monogamie, militaire conflicten om land, trouwen, enzovoort.

Waarom laten mannen zich blokkeren door die twee vijanden in plaats van consistent gelukkig te worden?

Dat komt omdat ze meer waarde hechten aan deze maatschappelijke waarden:

 1. Controle over anderen
 2. Veiligheid
 3. Emotionele validering
 4. Sociale validering
 5. Niet alleen zijn
 6. Conformiteit

Jones legt mooi uit waarom persoonlijk consistent geluk belangrijker is dan om het even wat, en hoe je kan ontsnappen aan maatschappelijke programmering en verouderde biologische impulsen.

Hij toont ook goed aan dat de Westerse wereld enorm vervrouwelijkt is in de laatste 50 jaar, en waarom het een goed idee is voor mannelijke mannen om hier zo snel mogelijk uit te vertrekken.

Deel 3: Je leven

Hier gaat Jones dieper in op wat effectief belangrijk is in het leven: consistent geluk.

Hij bespreekt de 7 onderdelen van je leven waarin je (relatief en subjectief) succesvol moet worden om gelukkig te zijn:

 • Je financiële leven
 • Je seksleven
 • Je familieleven
 • Je fysieke leven
 • Je sociale leven
 • Je vrije tijd
 • Je spirituele leven

In dit hoofdstuk spreekt hij ook over één van de belangrijkste dingen die je kan doen om iets te bereiken in je leven: een overkoepelende missie en onderliggende persoonlijke code opstellen.

Time-management en specifieke persoonlijke levensdoelen selecteren (onafhankelijk van de maatschappelijke waarden) worden ook besproken.

Deel 4: Je vrouwen

Dit hele deel gaat over vrouwen.

Hoe ze verschillen van mannen, hoe je ermee om moet gaan en hoe je je seksuele programmering kan overwinnen.

Intern en extern aantrekkelijk worden als man komen ook aanbod.

Het hele punt van dit deel komt neer op: monogamie werkt niet meer, dus het is gekheid om je hieraan te verbinden.

Tot pakweg 50-60 jaar geleden was monogamie een goed idee voor de meeste mannen, maar in de globale wereld van vandaag, met torenhoge kans op een scheiding, vreemdgaan, casual sex-apps, datingsites, enzovoort, is dat geen manier om consistent gelukkig te zijn.

Jones praat over welke modellen van relaties dan wel werken, en waarom. Hij legt ook uit hoe je aan seks kan raken wanneer je wil.

(En dan gaat het niet over prostitutie of suikerdaten)

Deel 5: Je geld

En nu komen we aan het deel dat het meeste te maken heeft met deze site: geld!

Jones legt uit waarom je werk moet doen dat je graag doet (hangt allemaal mooi samen met je missie), hoe je snel een hoog inkomen kan bereiken, en andere tips om je financiën te optimaliseren.

De hoofdmoot van dit deel gaat over een (of liefst meerdere) Alpha 2.0 Business(es) oprichten. Dit is een locatie-onafhankelijke, erg winstgevende zaak, zonder personeel.

Jij bent de volledige baas van je eigen zaken en je kan werken en wonen waar je dan ook wil.

Dat is wat ik met Passief Inkomen ook probeer te leren aan mensen.

Financieel onafhankelijk worden is cruciaal voor consistent gelukkig te zijn, iets dat ik al meerdere keren duidelijk heb aangehaald op deze site.

Deel 6: Je wereld

In dit laatste deel bespreekt hij nog een paar andere aspecten van het leven van een Alpha Male 2.0: hoe een goede vader zijn (als je dat wil), fysiek in goede conditie zijn en de wereld verkennen.

Wat er hier vooral interessant is, is het hoofdstuk “Getting Out of the Box”.

Hier legt Jones uit waarom veel mensen vast zitten in “the box”, een interne omstandigheid die je vrijheid en/of je consistent geluk in de weg staat, iets dat je jezelf oplegt.

Denk aan een falend huwelijk, een kutjob, negatieve familiale situatie, een financiële beperking, enzovoort. Dit is een privé-Gevangenis waarin je vrijwillig verblijft.

Als je even je leven overloopt kan je ongetwijfeld een eigen “box” ontdekken, iets waarbij je veel gelukkiger zou zijn als het niet in je leven zou zijn, en dat je volledig kan verwijderen, maar waarover je, voor welke reden dan ook, ervoor kiest om het toch te houden, ondanks het feit dat het je geluk in de weg staat.

Ontsnappen uit je eigen “box” (wellicht zelfs “boxes”) is cruciaal als je een Alpha Male 2.0 en consistent gelukkig wil worden.

Persoonlijk ben ik, onder andere, uit de volgende “boxes” ontsnapt:

 • Uit België vetrokken naar Azië zonder hier iemand te kennen of ook maar iets van idee te hebben hoelang ik er zou blijven, waar en hoe en ik zou overleven, wat ik zou doen met mijn leven
 • Mijn stabiele en leuke job opgezegd om voor mezelf te beginnen werken. Ik heb een lucratieve en redelijke veilige bron van inkomen ingeruild voor veel onzekerheid en heel wat tijdelijke stress

Beide zaken waren volledig tegen wat de maatschappelijke waarden me zeiden om te doen.

Beide waren beslissingen die mijn leven volledig hebben omgegooid en in het begin tot erg veel onzekerheid en twijfel hebben geleid.

Maar waren ze de moeite waard? Absoluut. Uit je “boxes” ontsnappen is niet comfortabel en beangstigend, maar eens je eruit bent gaat een heel nieuw leven voor je open.

The Unchained Man beoordeeling

Dit is een boek dat mijn leven heeft veranderd, op veel manieren.

Allemaal positief.

Een Alpha Male 2.0 worden is niet voor iedereen, dat begrijp ik, maar in The Unchained Man zitten genoeg interessante ideeën om toch de moeite waard te zijn,

The Unchained Man is leuk geschreven, informatief, opent je ogen en de vele anekdotes uit het leven van Caleb Jones maken het een plezier om te lezen.

Sommige dingen kunnen je tegen de borst stuiten (zoals hoe monogamie niet werkt), maar zelfs dan is het een goed idee om als rationele man/vrouw de argumenten en logica die Jones gebruikt met een open geest te lezen.

Alle meningen en stellingen in dit boek worden ondergraven met rationele argumenten en feiten.

En als je één van die 5% van mannen bent voor wie een levensstijl als Alpha Male 2.0 en een pad naar consistent geluk op lange termijn erg goed klinken, dan moet je dit boek gewoon kopen en meerdere keren lezen.

Je kan dat hier doen.

Op het einde van het boek geeft Jones tot slot een quote van Gene Simmons die mij persoonlijk enorm inspireert om zoveel mogelijk uit dit leven te halen, en ik sluit dit artikel hiermee af.

“What will you say right before they put you six feet under? Will you say “I wish I could have, I wish I would have, I wish I should have,” or will you say, “I did it all. Thank you and good night”?”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *