met games geld verdienen

Met games geld verdienen

Met games geld verdienen is ongetwijfeld de leukste manier om een online inkomen te vergaren.

En waar dit concept jaren geleden zou worden weg gelachen door de meeste mensen, zijn er vandaag de dag miljoenen gamers die precies dit doen.

Leven in de 21ste eeuw is fantastisch. Om het even wie je bent en wat je achtergrond is, je kan een (passief) online inkomen verdienen, waar je ook woont.

En je hebt de mogelijkheid om je passie/hobby om te zetten in een uitstekende bron van inkomen.

Ik richt me voornamelijk op bloggen, crypto, vastgoed en beleggen, maar er zijn tientallen andere opties die je kan aanwenden: affiliate sites, YouTube, Instagram, e-books,…en uiteraard gaming, het onderwerp van dit artikel.

Als jij graag videogames speelt en hiermee je kost wil verdienen, zal ik je tonen hoe en waar je hiermee kan beginnen.

Zoals reeds gezegd in het introductieartikel van Passief Inkomen, betekent passief geld verdienen niet dat je er niets voor hoeft te doen!

Net als bij alle andere methodes die ik bespreek op de site, moet je op voorhand zeker werk steken in je bron van inkomen, maar in tegenstelling tot een actief inkomen waar je evenredig betaald wordt voor je tijd, kan je na het opzetten passief geld blijven verdienen.

Je initiële investering (tijd of geld) blijft renderen.

En bij videogames spelen is die initiële tijdsinvestering iets wat je graag doet, dat maakt deze methode des te leuker!

In deze post overloop ik 18 manieren hoe mensen met games geld verdienen, en in de gaming-industrie in het algemeen.

Sommige opties zijn geschikt om een passief inkomen te verdienen, andere zijn erg actief.

LET OP: ik gebruik veel Engelse termen in deze post, in de veronderstelling dat jij een gamer bent en die begrijpt. Zo niet, Google is je vriend.

1. Met games geld verdienen: Top 18 manieren

1.1 YouTube video’s maken

passief geld verdienen met youtube

YouTube staat zonder twijfel op #1 op het vlak van geld verdienen met videogames, zowel wat betreft de hoeveelheid mensen die hier poen mee pakken, de hoeveel poen die gepakt kan worden, en het gemak waarmee je de poen kan pakken.

Iedereen kan een YouTube-kanaal maken, en dat is mogelijk op vijf minuten. Video’s maken duurt meestal langer, maar veel gamers nemen gewoon hun speeltijd op, zetten er later een voice-over bij, et voilà.

Qua type video kan je in de niche videogames veel richtingen uit:

 • Je kan tutorials maken waarbij je kijkers uitlegt hoe ze een bepaald item kunnen halen, hoe ze een dungeon kunnen uitspelen, een bepaalde vijand verslaan,…
 • Commentaar video’s waarin je een bepaald onderwerp in de gaming-industrie bespreekt
 • Reviews van bepaalde games. Hier kan je dubbel geld mee verdienen, zowel met de YouTube-advertenties als commissies voor het game zelf
 • Hoogtepunten van je stream. Je kan streamen via Twitch, Facebook,… dat opnemen en dan gewoon op YouTube zetten
 • Komische of serieuze machinima: dit soort video’s vergt veel meer tijd, maar je kan echt enorm creatief zijn

Eens je video live staat, is het gewoon een kwestie van wachten tot veel mensen ernaar kijken.

Je kan ongeveer €4-5 verdienen per 1000 keer dat je video bekeken wordt, dus als je een populaire video hebt met miljoenen views, blijf je passief geld verdienen.

Je kan je volgers ook vragen om je een kleine donatie te geven via bijvoorbeeld Patreon, of rechtstreeks naar je PayPal.

Additionele opties zijn producten aanraden en hiervoor betaald krijgen, meestal via Amazon. Denk aan je microfoon, stoel, bepaalde games, enzovoort.

Je kan deze simpelweg vermelden in het Beschrijvingsvakje onder je video met een affiliate link, en als mensen die producten kopen, krijg jij een commissie.

Je kan ook gesponsord worden door een bepaald game/bedrijf dat gamingproducten verkoopt, die aanprijzen, en hiervoor betaald krijgen.

Populaire YouTubers verdienen miljoenen per jaar.

Als je hier zelf mee wil beginnen, kan je mijn gids Passief geld verdienen met YouTube lezen.

1.2 Geld verdienen met (streamen) Twitch

Dit is technisch gezien erg actief werk, en telt alleen als passief inkomen als je het combineert met YouTube video’s. Je kan immers je stream van Twitch opnemen, en die later op YouTube zetten. Gemakkelijk!

Tijdens je stream verdien je geld terwijl je je favoriete game speelt, voornamelijk door donaties van je kijkers en advertenties van Twitch zelf.

Je kan ook producten promoten en hiermee commissies verdienen.

Een gemiddeld inkomen voor goede streamers is $3000-5000 per maand, als ze rond de 40 uur per week streamen. Hierbij komt nog ongeveer $250 per 100 abonnees.

Dit kan echt een enorm lucratieve bron van inkomen zijn, zeker als je het combineert met YouTube.

Om te beginnen met geld te verdienen met Twitch zijn er wel strengere vereisten dan bij YouTube. Zo moet je:

 • minstens 500 minuten in totaal hebben gestreamd de voorbije maand
 • op 7 unieke dagen
 • minstens 50 volgers hebben op je kanaal
 • minimaal 3 kijkers tegelijk op je stream hebben gehad

1.3 (Maken en) verkopen van videogame merchanise

Videogame-gerelateerde producten verkopen via een online winkel is een uitstekende niche in e-commerce.

Het vergt wat werk om alles op te zetten, maar vanaf je site klaar is, en je marketing on point, loopt alles op automatische piloot.

Je hoeft dan normaal gezien slechts een paar uur per maand te spenderen aan het onderhouden van je site en de marketing, en de rest van de tijd verdien je passief geld.

Je kan hier echt creatief bij zijn. T-shirts zijn het meest gebruikelijk, maar er zijn ook mensen die klokken, medailles, kronen, zwaarden, enzovoort, allemaal met de hand maken.

Die dingen kan je verkopen aan hoge prijzen, en er zijn voldoende videogamefanaten die dat geld willen neertellen.

met games geld verdienen

1.4 Patreon

Patreon geeft je fans de mogelijkheid om aan jou te doneren. Ze zijn dan je patroon, oftewel een mecenas.

Jouw fans ondersteunen jou, de ‘kunstenaar’, financieel. Je kan je patronen exclusieve content aanbieden, behind-the-scenes, ze laten stemmen op wat voor video/artikel je zal schrijven,…

Als je duizenden fans hebt, die elk €1 per maand aan je schenken (dit kan automatisch geregeld worden), heb je een erg passieve bron van inkomen vast.

Dit werkt goed op YouTube en Twitch, zeker als je een vrouw bent met te kleine kleren.

1.5 Ingame items verkopen

Tegenwoordig hebben de meeste games vanity items. Dit zijn meestal niet-essentiële voorwerpen die puur cosmetisch zijn en je karakter bijvoorbeeld een ander paar kleren geven, een ander paard, enzovoort.

Bij MOBA’s is dit erg populair, vooral dan Skins. Je kan die verdienen ingame, en dan verkopen voor echt geld.

Er zijn ook veel games die pay-to-win aanbieden, waarbij je items kan verkopen die een effect hebben op hoe sterk characters zijn.

1.6 Videogame blogs

Zoals ik reeds heb besproken in Bloggen voor Beginners en Hoe je een blog kan opstarten met WordPress, kan je goed passief geld verdienen met een blog.

Je moet op voorhand uiteraard artikelen schrijven, maar eens die live staan met een duidelijke manier om geld te verdienen, zijn blogs een uitstekende bron van passief inkomen.

De allereerste stap bij het opzetten van een blog is een niche kiezen. En zoals ik in die artikels reeds heb aangegeven is gaming een van de meest populaire niches.

Maar je moet dan wel een dubbele niche kiezen. Gewoon een blog over gaming in het algemeen maken zal je niet ver brengen, zo zijn er immers duizenden.

Je moet een bepaalde niche kiezen waarbij er weinig competitie is, en waar er een bepaald publiek voor is.

Dat kan dan bijvoorbeeld een blog zijn over Dungeon Guides voor World of Warcraft, of Heartstone voor beginners in Japan, Nintendo Switch game reviews, of wat dan ook.

1.7 Sponsoring/producten promoten

met games geld verdienen

Dit hangt vooral samen met YouTube, Twitch en Bloggen. Op al die platforms kan je bepaalde producten promoten en hiervoor een commissie ontvangen als je kijkers/lezers die kopen.

Dit heet affiliate marketing. Ik heb reeds uitgelegd hoe je dit kan doen met specifieke sites, maar het principe is hetzelfde.

Je kan ook gesponsorde artikelen of video’s maken, waarbij een bedrijf, pakweg Razer, je allerlei gratis merchandise stuurt en jij gebruikt en promoot die dan, tegen betaling.

Veel mensen zijn erg beïnvloedbaar en als ze hun favoriete gamer met een bepaalde headset zien, willen ze die ook.

1.8 Kwaliteitscontrole

Beter bekend als Quality Assurance, of QA. Videogamebedrijven willen een zo goed mogelijk product op de markt brengen, en als dat vol bugs en fouten zit, zullen ze niet veel geld verdienen.

Als je een job als QA hebt, is het jouw taak om alle hoeken van een game af te speuren voor bugs en problemen.

Dat klinkt op het eerste gezicht erg leuk, maar ik betwijfel dat je elk videogame dat je al hebt gespeeld honderdmaal wil uitspelen, met elk karakter, met elke mogelijke skillset, en elke vierkante centimeter van de wereld wil verkennen.

Toegegeven, er zijn een paar videogames waarbij ik dat heb gedaan puur voor het plezier ervan, maar die zijn pakweg 2% van alle games die ik ooit al heb gespeeld.

Een QA heeft ook een specifiek diploma nodig, want je kan niet zomaar willekeurig beginnen doen wat je wil, je moet bepaalde processen volgen.

Veel leuker lijkt mij de volgende optie…

1.9 Videogames testen

Videogames testen was vroeger mijn droomjob.

Nadat de meeste bugs eruit zijn gehaald, gaat een videogame vaak over naar de alfa en beta fases, en is het de bedoeling dat zoveel mogelijk ‘gewone’ mensen het spel spelen en hun mening geven.

Grote bedrijven met populaire games, zoals Blizzard, hoeven mensen niet te betalen om de beta van hun games te testen. Er zijn genoeg gamers die dit gratis willen doen.

Maar kleinere bedrijven met onbekende games hebben dit ook nodig, en die zijn bereid om ervoor te betalen.

met games geld verdienen

1.10 Toernooien winnen

E-sports wordt steeds populairder en lucratiever. Het is een miljoenenindustrie geworden, en games zoals Fortnite en League of Legends hebben heuse kampioenschappen, met miljoenen kijkers.

De top deelnemers krijgen steeds vaker riante prijzenpotten, en de winnaars vaak miljoenen.

1.11 Game developer

Je kan ook gewoon bij de bron beginnen en zelf videogames creëren. Enfin, op je eentje zal dit niet zo gemakkelijk zijn, maar als je bij een groot videogamebedrijf gaat werken, kan je veel geld verdienen.

Uiteraard moet je hiervoor een bepaalde skillset hebben, met een bijhorend diploma, dus het is niet iets dat je zomaar kan beginnen doen.

1.12 Klantendienst van een gaming bedrijf

Alle bedrijven hebben een klantendienst nodig, en jij kan dit doen bij een videogame-bedrijf.

Technisch gezien verdien je hiermee geld in de gaming industrie, maar het telt amper, als je alleen maar omgaat met klachten van klanten wat betreft zaken buiten de videogames die je bedrijf maakt.

Dit is dan veruit de minst aantrekkelijke manier om geld te verdienen met videogames.

Maar je kan ook op de klantendienst werken en omgaan met spelers binnen de videogames, zogenaamde moderators of game masters.

Dan moet je disputen tussen spelers over loot onderling bekijken, allerlei game-breaking ongein oplossen, en is een pak leuker dan aan de telefoon omgaan met boze mensen.

met games geld verdienen

1.13 In-game currency farmen

Veel games, vooral MMO-RPGs, hebben een soort van munteenheid, meestal gewoon Gold genoemd. Je kan dit verzamelen en verkopen aan andere spelers voor echt geld.

Dit is op zich een degelijke manier om geld te verdienen als je erg goed bent in die ingame munteenheid te verzamelen en er per uur genoeg van kan farmen dat het equivalent ervan in echt geld genoeg is om van te leven.

Maar helaas, in veel populaire games zijn bots en Chinezen 24/7 hier ook mee bezig, en die verkopen de munteenheden en andere items aan dumpingprijzen, verneuken de ingame economie en verknoeien meestal alle kans die je hebt om hier een goed inkomen mee te vergaren.

1.14 In-game diensten

Als je goed bent in een bepaald spel, kan je je in-game diensten verkopen aan andere spelers. Ofwel voor in-game currency (die je dan kan verkopen voor echt geld), of rechtstreeks voor keiharde euro/dollars.

Denk aan: dungeon boosts, arena ranking boosts, level boosts, of pseudoseksuele diensten.

Jazeker, er zijn genoeg creeps online die je betalen om je character langzaam uit te kleden, of te gaan neerzitten op iemands gezicht. Als je ooit zo wanhopig bent dat je dit overweegt, wellicht is het dan tijd om te stoppen met gaming.

1.15 eSports team

Als je goed genoeg bent in een bepaald game, kan je in loondienst gaan bij een bepaald eSports team, en dan doen jullie mee aan toernooien om geld te verdienen, of allerlei evenementen en sponsoring.

met games geld verdienen

1.16 Accounts verkopen

Mensen zijn lui, en bij games waar je een bepaald level moet bereiken alvorens je endgame content kan spelen, willen die maar al te graag betalen voor accounts die reeds op dat level zitten.

Dat kan zowel character level zijn als een bepaalde rating.

Als jij een specifiek game graag speelt en er goed in bent, kan je accounts maken, het vereiste level halen, en die accounts dan verkopen.

Ik heb hier zelf ook ervaring mee. Een tiental jaar geleden heb ik een aantal World of Warcraft accounts gemaakt, geboost, en dan verkocht voor een paar honderd euro elk. Niet gigantisch veel geld, maar ik vond het leuk om te doen.

1.17 Je eigen server opzetten

In games zoals Minecraft kan je je eigen server maken, en hiermee geld verdienen op allerlei manieren. Denk aan toegangsgeld, lidmaatschap, digitale producten verkopen, enzovoort.

1.18 Videogames verkopen

Als je een oog hebt voor de markt, kan je bepaalde games goedkoop aankopen en dan verkopen voor een hogere prijs.

Dit is vooral gericht op consoles en bijhorende games. Een Nintendo 64 bijvoorbeeld kan je tegenwoordig verkopen voor €100+, en een tiental jaar geleden stonden die aan €30.

Geen gigantische winst in absolute getallen, maar wel percentueel gezien.

Veel antieke games, waarvan er maar een bepaald aantal zijn gemaakt, stijgen ook in waarde.

Het is een soort belegging en speculatie, op lange termijn gericht. Je zal hier wellicht niet rijk van worden, tenzij je er echt veel tijd en moeite in steekt.

met games geld verdienen

2. Met games geld verdienen: samengevat

Geld verdienen met videogames is een droom voor elke gamer. Er zijn grofweg 18 manieren om een inkomen te vergaren in de videogame-industrie:

 1. YouTube video’s maken
 2. Geld verdienen met streamen (Twitch)
 3. (Maken en) verkopen van videogame merchanise
 4. Patreon
 5. In-game items verkopen
 6. Videogame blogs
 7. Sponsoring/producten promoten
 8. Kwaliteitscontrole
 9. Videogames testen
 10. Toernooien winnen
 11. Game ontwikkelaar
 12. Klantendienst van een gaming bedrijf
 13. Ingame currency farmen
 14. Ingame diensten
 15. eSports team
 16. Accounts verkopen
 17. Je eigen server opzetten
 18. Videogames verkopen

Sommige zijn een erg actieve bron van geld verdienen, maar gelukkig zijn er redelijk wat opties om een passief inkomen te halen met videogames.

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *