met games geld verdienen

Met games geld verdienen

Laatste update: 8 november 2023

Met games geld verdienen is voor velen ongetwijfeld de leukste manier om een online inkomen te vergaren.

En waar dit concept jaren geleden onmogelijk zou zijn voor de meeste mensen, zijn er vandaag de dag miljoenen gamers die precies dit doen.

UPDATE: Als je rechtstreeks geld wil verdienen met kleine en leuke videogames, dan moet je EazeGames zeker eens bekijken!

Lees mijn artikel erover hier.

Intro

Leven in de 21ste eeuw is fantastisch. Om het even wie je bent en wat je achtergrond is, je kan een (passief) online inkomen verdienen, waar je ook woont.

En je hebt de mogelijkheid om je passie/hobby om te zetten in een uitstekende bron van inkomen.

Ik richt me voornamelijk op bloggen, cryptocurrency, vastgoed en beleggen, maar er zijn tientallen andere opties die je kan aanwenden: affiliate sites, YouTube, Instagram, e-books,…en uiteraard gaming, het onderwerp van dit artikel.

Als jij graag videogames speelt en hiermee je kost wil verdienen, zal ik je tonen hoe en waar je hiermee kan beginnen.

Zoals reeds gezegd in het introductieartikel van Passief Inkomen, betekent passief geld verdienen niet dat je er niets voor hoeft te doen!

Net als bij alle andere methodes die ik bespreek op de site, moet je op voorhand zeker werk steken in je bron van inkomen, maar in tegenstelling tot een actief inkomen waar je evenredig betaald wordt voor je tijd, kan je na het opzetten passief geld blijven verdienen.

Je initiële investering (tijd of geld) blijft renderen.

En bij videogames spelen is die initiële tijdsinvestering iets wat je graag doet, dat maakt deze methode des te leuker!

In deze post overloop ik 18 manieren hoe mensen met games geld verdienen, en in de gaming-industrie in het algemeen.

Sommige opties zijn geschikt om een passief inkomen te verdienen, andere zijn erg actief.

LET OP: ik gebruik veel Engelse termen in deze post, in de veronderstelling dat jij een gamer bent en die begrijpt. Zo niet, Google is je vriend.

Youtube video's maken

passief geld verdienen met youtube

YouTube staat zonder twijfel op #1 op het vlak van geld verdienen met videogames, zowel wat betreft de hoeveelheid mensen die hier poen mee pakken, de hoeveel poen die gepakt kan worden, en het gemak waarmee je de poen kan pakken.

Iedereen kan een YouTube-kanaal maken, en dat is mogelijk op vijf minuten. Video’s maken duurt meestal langer, maar veel gamers nemen gewoon hun speeltijd op, zetten er later een voice-over bij, et voilà.

Qua type video kan je in de niche videogames veel richtingen uit:

 • Je kan tutorials maken waarbij je kijkers uitlegt hoe ze een bepaald item kunnen halen, hoe ze een dungeon kunnen uitspelen, een bepaalde vijand verslaan,…
 • Commentaar video’s waarin je een bepaald onderwerp in de gaming-industrie bespreekt
 • Reviews van bepaalde games. Hier kan je dubbel geld mee verdienen, zowel met de YouTube-advertenties als commissies via het game zelf
 • Hoogtepunten van je stream. Je kan streamen via Twitch of Facebook, dat opnemen en dan gewoon op YouTube zetten
 • Komische of serieuze machinima: dit soort video’s vergt veel meer tijd, maar je kan echt enorm creatief zijn

Eens je video live staat, is het gewoon een kwestie van wachten tot veel mensen ernaar kijken.

Je kan ongeveer €4-5 verdienen per 1000 keer dat je video bekeken wordt, dus als je een populaire video hebt met miljoenen views, blijf je passief geld verdienen.

Je kan je volgers ook vragen om je een kleine donatie te geven via bijvoorbeeld Patreon, of rechtstreeks naar je PayPal.

Additionele opties zijn producten aanraden en hiervoor betaald krijgen, meestal via Amazon. Denk aan je microfoon, stoel, bepaalde games, enzovoort.

Je kan deze simpelweg vermelden in het Beschrijvingsvakje onder je video met een affiliate link, en als mensen die producten kopen, krijg jij een commissie. Affiliate marketing mag je niet onderschatten, hier kan je echt veel geld mee verdienen.

Je kan ook gesponsord worden door een bepaald game/bedrijf dat gamingproducten verkoopt, die aanprijzen, en hiervoor betaald krijgen.

Populaire YouTubers verdienen miljoenen per jaar.

Als je hier zelf mee wil beginnen, kan je mijn gids Passief geld verdienen met YouTube lezen.

Geld verdienen met Twitch (streamen)

Streamen (voornamelijk via Twitch, maar er zijn ook andere opties) is technisch gezien erg actief werk, en telt alleen als passief inkomen als je het combineert met YouTube video’s.

Je kan immers je stream van Twitch opnemen, en die later op YouTube zetten. Gemakkelijk!

Tijdens je stream verdien je geld terwijl je je favoriete game speelt, voornamelijk door donaties van je kijkers en advertenties van Twitch zelf.

Je kan ook producten promoten en hiermee commissies verdienen (affiliate marketing, net als bij YouTube).

Een gemiddeld inkomen voor goede streamers is $3000-5000 per maand, als ze rond de 40 uur per week streamen. Hierbij komt nog ongeveer $250 per 100 abonnees.

De meest populaire streamers verdienen miljoenen per maand.

Dit kan echt een enorm lucratieve bron van inkomen zijn, zeker als je het combineert met YouTube.

Om te beginnen met geld te verdienen met Twitch zijn er wel strengere vereisten dan bij YouTube. Zo moet je:

 • minstens 500 minuten in totaal hebben gestreamd de voorbije maand
 • op 7 unieke dagen
 • minstens 50 volgers hebben op je kanaal
 • minimaal 3 kijkers tegelijk op je stream hebben gehad

Als je een populair videogame speelt, redelijk goed en/of aantrekkelijk bent, zal dit geen probleem vormen.

(Maken en/of) verkopen van videogame merchandise

met games geld verdienen

Videogame-gerelateerde producten verkopen via een online winkel is een uitstekende niche in e-commerce.

Het vergt wat werk om alles op te zetten, maar vanaf je site klaar is, en je marketing on point, loopt alles op automatische piloot.

Je hoeft dan normaal gezien slechts een paar uur per maand te spenderen aan het onderhouden van je site en de marketing, en de rest van de tijd verdien je passief geld.

Je kan hier echt creatief bij zijn. T-shirts zijn het meest gebruikelijk, maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld klokken, medailles, kronen of zwaarden allemaal met de hand maken.

Die dingen kan je verkopen aan hoge prijzen, en er zijn voldoende videogamefans die dat geld ervoor willen neertellen.

Patreon

Patreon geeft je fans de mogelijkheid om aan jou te doneren. Ze zijn dan je patroon, een mecenas.

Jouw fans ondersteunen jou, de ‘kunstenaar’, financieel. Je kan hen exclusieve content aanbieden, behind-the-scenes, ze laten stemmen op wat voor video/artikel je zal schrijven,…

Als je duizenden fans hebt, die elk €1 per maand aan je schenken (dit kan automatisch geregeld worden), heb je een erg passieve bron van inkomen vast.

Dit werkt goed op YouTube en Twitch, zeker als je een vrouw bent met te kleine kleren en geen scrupules.

In-game items verkopen

Tegenwoordig hebben de meeste games vanity items. Dit zijn meestal niet-essentiële voorwerpen die puur cosmetisch zijn en je karakter bijvoorbeeld een ander paar kleren geven, een ander paard, enzovoort.

Bij MOBA’s zoals DOTA2 en League of Legends is dit erg populair, vooral dan Skins.

Je kan die verdienen in-game, en dan verkopen voor echt geld.

Er zijn ook veel games die pay-to-win aanbieden, waarbij je items kan verkopen die een effect hebben op hoe sterk characters zijn, zoals bijvoorbeeld bij Diablo.

Videogame blogs

Zoals ik reeds heb besproken in Bloggen voor Beginners, Hoe je een blog kan opstarten met WordPress en Passief geld verdienen met bloggen kan heel wat geld verdienen met een blog.

Je moet uiteraard artikelen schrijven en die publiceren, maar eens die live staan en je hebt een manier om er geld mee te verdienen, zijn blogs een uitstekende bron van passief inkomen.

De allereerste stap bij het opzetten van een blog is een niche (een specifiek onderwerp) kiezen, en gaming is een van de meest populaire niches.

Maar je moet dan wel een dubbele niche kiezen.

Gewoon een blog over gaming in het algemeen maken zal je niet ver brengen, zo zijn er immers duizenden.

Je moet een bepaalde niche kiezen waarbij er weinig competitie is, en waar er een bepaald publiek voor is.

Dat kan dan bijvoorbeeld een blog zijn over Dungeon Guides voor World of Warcraft, of Hearthstone voor beginners in Japan, Nintendo Switch game reviews, of wat dan ook.

Sponsoring / producten promoten

met games geld verdienen

Gesponsord worden en producten van anderen verkopen hangen vooral samen met YouTube, Twitch en Bloggen. Op al die platforms kan je bepaalde producten promoten en hiervoor een commissie ontvangen als je kijkers/lezers die kopen.

Dit heet affiliate marketing. Ik heb reeds uitgelegd hoe je dit kan doen met specifieke sites, maar het principe is hetzelfde.

Je kan ook gesponsorde artikelen of video’s maken, waarbij een bedrijf, pakweg Razer, je allerlei gratis merchandise stuurt en jij gebruikt en promoot die dan, tegen betaling.

Veel mensen zijn erg beïnvloedbaar en als ze hun favoriete gamer met een bepaalde headset zien, willen ze die ook.

Zoals je ondertussen reeds kunt zien, zijn er heel wat manieren om verschillende bronnen van inkomen op te stellen met gaming.

Kwaliteitscontrole

Beter bekend als Quality Assurance, of QA. Videogamebedrijven willen een zo goed mogelijk product op de markt brengen, en als dat vol bugs en fouten zit, zullen ze niet veel geld verdienen.

Als je een job als QA hebt, is het jouw taak om alle details van een game te testen voor bugs en problemen.

Dat klinkt op het eerste gezicht erg leuk, maar ik betwijfel dat je elk videogame dat je al hebt gespeeld honderdmaal wil uitspelen, met elk karakter, met elke mogelijke skillset, en elke vierkante centimeter van de wereld wil verkennen.

Toegegeven, er zijn een paar videogames waarbij ik dat heb gedaan puur voor het plezier ervan, maar dat is pakweg 2% van alle games die ik ooit al heb gespeeld.

Een QA heeft ook een specifiek diploma nodig, want je kan niet zomaar willekeurig beginnen doen wat je wil, je moet bepaalde processen volgen.

Veel leuker lijkt mij de volgende optie:

Videogames testen

met games geld verdienen

Videogames testen was vroeger mijn droomjob.

Nadat de meeste bugs eruit zijn gehaald, gaat een videogame vaak over naar de alpha en beta fases, en is het de bedoeling dat zoveel mogelijk ‘gewone’ mensen het spel spelen en hun mening geven.

Grote bedrijven met populaire games, zoals Blizzard, hoeven mensen niet te betalen om de beta van hun games te testen. Er zijn genoeg gamers die dit gratis willen doen.

Maar kleinere bedrijven met onbekende games hebben dit ook nodig, en die zijn bereid om ervoor te betalen.

Toernooien winnen

E-sports wordt steeds populairder en lucratiever. Het is een miljoenenindustrie geworden, en games zoals Fortnite en League of Legends hebben heuse kampioenschappen, met miljoenen kijkers.

De top deelnemers krijgen steeds vaker riante prijzenpotten, en als je wint loopt dit vaak op in de miljoenen euro’s.

En dat is dan nog zonder allerlei sponsoring en andere mogelijkheden die dit voor je opent.

Games ontwikkelen

Je kan ook gewoon bij de bron beginnen en zelf videogames creëren. Enfin, op je eentje zal dit niet zo gemakkelijk zijn, maar als je bij een groot videogamebedrijf gaat werken, kan je veel geld verdienen.

Uiteraard moet je hiervoor een bepaalde skillset hebben, met een bijhorend diploma, dus het is niet iets dat je zomaar kan beginnen doen.

Het vergt jarenlange studie en voortdurende verbetering, maar als je graag programmeert, video’s of afbeeldingen maakt, is videogames maken een mooie en lucratieve passie.

Klantendienst van een gaming bedrijf

met games geld verdienen

Alle bedrijven hebben een klantendienst nodig, en jij kan dit doen bij een videogame-bedrijf.

Technisch gezien verdien je hiermee geld in de gaming industrie, maar het telt amper, als je alleen maar omgaat met klachten van klanten wat betreft zaken buiten de videogames die je bedrijf maakt.

Dit is dan veruit de minst aantrekkelijke manier om geld te verdienen met videogames.

Maar je kan ook op de klantendienst werken en omgaan met spelers binnen de videogames, zogenaamde moderators of game masters.

Dan moet je disputen tussen spelers over loot onderling bekijken, allerlei game-breaking ongein oplossen, en is een pak leuker dan aan de telefoon omgaan met boze en vaak irrationele mensen.

In-game currency farmen en verkopen

Veel games, vooral MMO-RPGs, hebben een soort van munteenheid, meestal heet dat gewoon Gold. Je kan dit verzamelen en verkopen aan andere spelers voor echt geld.

Dit is op zich een degelijke manier om geld te verdienen als je erg goed bent in die ingame munteenheid te verzamelen en er per uur genoeg van kan farmen dat het equivalent ervan in echt geld genoeg is om van te leven.

Maar helaas, in veel populaire games zijn bots (automatische software) en Chinezen hier 24 uur per dag ook mee bezig, en die verkopen de munteenheden en andere items aan dumpingprijzen, verkloten de in-game economie en verknoeien meestal elke kans die je hebt om hier een goed inkomen mee te vergaren.

In-game diensten

Als je goed bent in een bepaald spel, kan je je in-game diensten verkopen aan andere spelers. Ofwel voor in-game currency (die je dan kan verkopen voor echt geld), of rechtstreeks voor keiharde euro’s/dollars.

Denk aan: dungeon boosts, MMR rating boosts, level boosts, of pseudoseksuele diensten.

Jazeker, er zijn genoeg creeps online die je betalen om je character langzaam uit te kleden, of te gaan neerzitten op iemands gezicht.

Als je ooit zo wanhopig bent dat je dit overweegt, wellicht is het dan tijd om te stoppen met gaming en wat andere manieren om geld te verdienen zoekt.

eSports team

met games geld verdienen

Als je goed genoeg bent in een bepaald game, kan je in loondienst gaan bij een bepaald eSports team, en dan doen jullie mee aan toernooien om geld te verdienen, of allerlei evenementen en sponsoring.

Dit is totaal geen passieve manier om geld te verdienen. Integendeel, je zal vaak een zeer stevig regime van meer dan 12 uur per gamen moeten doorstaan.

En hoewel dat leuk klinkt, besef dan dat de stress en druk om echt beter te worden nogal intens kunnen worden.

Gaming is dan echt je job, waarvoor je goed zal moeten presteren.

Accounts verkopen

Mensen zijn lui, en bij games waar je een bepaald level moet bereiken alvorens je endgame content kan spelen, willen veel gamers vaak maar al te graag betalen voor accounts die reeds op dat level zitten.

Dat kan zowel character level zijn als een bepaalde PvP rating.

Als jij een specifiek game graag speelt en er goed in bent, kan je accounts maken, het vereiste level halen, en die accounts dan verkopen.

Ik heb hier zelf ook ervaring mee. Een tiental jaar geleden heb ik een aantal World of Warcraft accounts gemaakt, de characters tot een bepaald niveau gebracht, en dan verkocht voor een paar honderd euro elk.

Niet gigantisch veel geld, maar ik vond het leuk om te doen en ik heb er een nieuwe computer mee kunnen kopen.

Je eigen server opzetten

In games zoals Minecraft kan je je eigen server opstellen, en hiermee geld verdienen op allerlei manieren. Denk aan toegangsgeld, advertenties, lidmaatschap, digitale producten verkopen, enzovoort.

Omdat er reeds heel wat mensen zijn die dit doen, zal je ervoor moeten zorgen dat je een bepaalde niche hebt, een reden waarom gamers op jouw server willen spelen en niet bij de concurrentie.

Ook voor games zoals World of Warcraft is dit een optie, waarbij private realms die oude versies van het game gratis aanbieden aan spelers.

Op de server spelen kost vaak niets, maar in bijna alle gevallen is er een cash-shop, waarbij spelers bepaalde items kunnen kopen voor geld.

En als je kijkt naar hoeveel private realms er doorgaans live zijn, is duidelijk dat dit een lucratieve bezigheid is.

Je zult er wel heel wat programmeerkennis voor nodig hebben. Op je eentje zal dit niet lukken, dus je moet een team aanwerven.

Maar eens alles is opgericht en het goed werkt, kan je passief geld blijven verdienen, vaak met een minimum aan werk.

Videogames en accessoires verkopen

met games geld verdienen

Als je de markt goed kent, kan je bepaalde videogames goedkoop aankopen en dan verkopen voor een hogere prijs.

Dit is vooral gericht op consoles en bijhorende games. Een Nintendo 64 bijvoorbeeld kan je tegenwoordig verkopen voor €100+, en een tiental jaar geleden stonden die aan €30.

Geen gigantische winst in absolute getallen, maar wel percentueel gezien.

Veel antieke games, waarvan er maar een bepaald aantal zijn gemaakt, stijgen ook in waarde.

Het is een soort belegging en speculatie, gericht op lange termijn. Je zal hier wellicht niet rijk van worden, tenzij je er echt veel tijd en moeite in steekt, maar dit is wel een goede niche voor een e-commercewinkeltje.

Met games geld verdienen samengevat

Geld verdienen met videogames  is een droom voor elke gamer. Er zijn grofweg 18 manieren om een inkomen te vergaren in de videogame-industrie:

 1. YouTube video’s maken
 2. Geld verdienen met Twitch (streamen)
 3. (Maken en) verkopen van videogame merchandise
 4. Patreon
 5. In-game items verkopen
 6. Videogame blogs
 7. Sponsoring/producten promoten
 8. Kwaliteitscontrole
 9. Videogames testen
 10. Toernooien winnen
 11. Games ontwikkelen
 12. Klantendienst van een gaming bedrijf
 13. In-game currency farmen en verkopen
 14. In-game diensten
 15. eSports team
 16. Accounts verkopen
 17. Je eigen server opzetten
 18. Videogames en accessoiresverkopen

Sommige zijn een erg actieve bron van geld verdienen en zou ik persoonlijk vermijden, maar gelukkig zijn er redelijk wat opties om een passief inkomen te halen met videogames.

2 thoughts on “Met games geld verdienen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our advertising partner, Google. See  Google’s Privacy & Terms site for more information. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://www.passiefinkomen.eu.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings