Top boeken voor financiële ontwikkeling

Top boeken voor financiële ontwikkeling

1. Financiële kennis

Omgaan met geld is een van de belangrijkste dingen om goed in te zijn in je leven, en dat leren ze ons niet op school.

Kennis is macht, en financiële kennis is rijkdom. Maar helaas is dat iets waar het merendeel van de bevolking zwaar tekort in schiet.

Om het even wat je opleidingsniveau is, om het even welke richting je hebt gestudeerd, de kans is groot dat je een veel te beperkte financiële kennis hebt.

1.1 Waarom is dat belangrijk?

Als je financieel ongeletterd bent, heb je veel meer kans om later in je leven in de problemen te komen.

Vooral nu de rente op een spaarboekje en obligaties belachelijk laag is, twee van de meer bekende en gemakkelijke manieren om te investeren in de toekomst.

De meeste mensen zijn bang om te beleggen, want ze weten niet wat ze doen. Ze weten niet waar te beginnen, en denken dat het ingewikkeld is.

(Zoals ik heb aangetoond in mijn gids Hoe je in 5 stappen kan beleggen bij DeGiro, is dit erg gemakkelijk!)

Ze zijn bang om geld te verliezen, terwijl ze ironisch genoeg geld verliezen door NIET te investeren, wegens inflatie.

Elk jaar dat je je geld op een spaarboekje laat staan, verliest het in waarde.

Had je dat geld geïnvesteerd in een aantal brede indexfondsen die de markt volgen en die jaarlijks gemiddeld 8% opleveren, zou je op tien jaar tijd je geld verdubbelen.

Financiële wijsheid wordt ons niet ingelepeld, dus als je interesse hebt om ooit financieel onafhankelijk te worden, moet je het roer in eigen handen nemen.

En dat betekent jezelf onderrichten.

1.2 Hoe?

Je kan dit doen door video’s te bekijken, cursussen te volgen, naar seminaries te gaan, financiële blogs te lezen, enzovoort.

Maar wat voor mij het meeste effect heeft gehad op mijn financiële kennis en welvaart is boeken lezen over de financiële wereld, persoonlijke ontwikkeling, en de psychologie achter rijkdom.

Ik heb je reeds 11 manieren gegeven hoe je geld kan sparen en je een heleboel gidsen gegeven over hoe je (passief) geld kan verdienen.

In deze post geef ik je een overzicht van de beste (financiële) boeken die ik persoonlijk heb gelezen, en waar ik het meeste aan heb gehad.

Ik zet er ook meteen een link naar Amazon bij, waarmee je de paperback of e-Book versie kan aanschaffen. Deze post zal vaak updates krijgen, telkens ik een goed boek heb gelezen zal ik het toevoegen.

Money Master the Game

7 Simple Steps to Financial Freedom​

Tony Robbins

money master the game review

Tony Robbins is een vrij bekend figuur in de Engelstalige wereld. Hij heeft miljoenen boeken verkocht over persoonlijke ontwikkeling, fitness, psychologie, enzovoort.

Met Money: Master the Game probeert hij uit te leggen hoe iedereen financiële vrijheid kan halen.

Hiervoor geeft hij je een 7-stappen-plan gebaseerd op veel onderzoek en interviews met legendarische investeerders en rijke mensen (denk aan Warren Buffet en John Bogle).

Hij steekt ook veel tijd in bepaalde mythes omtrent de financiële wereld te ontkrachten en goede tips te geven, wat voor mij een grote impact heeft gehad op mijn keuzes wat betreft investeren.

Een aanrader, maar met zijn 500+ pagina’s aan financiële informatie is het niet iets dat je zomaar op een avondje zal verteren.

Dat is ook meteen het grootste nadeel van het boek, er staat veel filler in. Er is ook veel focus op puur Amerikaanse zaken, zoals Roth IRAs, 401ks,…, dingen waar wij niets aan hebben.

Lees mijn review ervan hier!

Rich Dad Poor Dad

What the Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not!​

Robert Kiyosaki

Dit is het #1 Personal Finance boek ooit. Dat feitje leek mij overdreven, maar blijkbaar is dit echt het geval. Ik begrijp waarom, de auteur gebruikt een simpel concept om bepaalde waarheden over geld (verdienen) aan te tonen.

Kiyosaki had 2 vaderfiguren in zijn leven, die hem beide levensadvies gaven over geld.

Zijn biologische vader, de poor dad, is een hoog-opgeleide man, die zijn hele leven voor geld heeft moeten werken.

Hij verdiende veel, maar zat vol met sociaal aanvaarde ‘wijsheid’, en dat heeft ervoor gezorgd dat hij uiteindelijk als een arm man is gestorven, ondanks zijn hoge opleiding en hoog salaris.

De rich dad was iemand zonder opleiding, die zijn eigen bedrijven heeft opgericht, met een volledig andere filosofie dan de poor dad ten opzichte van geld.

Hij was immers voorstander van geld voor jou te laten werken, een concept dat ik met deze site 100% ondersteun.

Kort gezegd komt dat neer op:

  • Rijke mensen investeren in assets, zaken die geld opleveren (zoals vastgoed, beleggingen, obligaties, een eigen zaak…)
  • Arme mensen investeren in liabilities, zaken die geld kosten (zoals een auto, een huis, nieuwe smartphone,…)

Met minder dan 200 pagina’s, kennis die globaal toepasbaar is en een goed geschreven stijl is dit een boek dat iedereen zou moeten lezen. Op een paar uur ben je klaar, en je zal wellicht anders denken over je hele financiële aanpak.

Ik heb het boek hier samengevat.

I Will Teach You to Be Rich

No Guilt. No Excuses. No BS. Just a 6-Week Program That Works

Ramit Sethi

financiele literatuur

Een boek dat de basis dekt van financieel welvarend worden, maar staat vol met advies gericht op Amerikanen.

Persoonlijk heb ik er niets spectaculairs van geleerd, maar dat is omdat ik alle feiten uit dit boek reeds kende door andere boeken die ik heb gelezen.

Redelijk gemakkelijk verteerbaar, en goed voor beginners. Als je al iets geavanceerder bent in je financiële kennis, zou ik dit boek zo laten.

The Unchained Man

The Alpha Male 2.0: Be More Happy, Make More Money, Get Better with Women, Live More Free

Caleb Jones

Dit boek heeft een grote impact gehad op mijn leven. Het is een meer algemeen lifestyle boek, gericht op een klein percentage van de mannelijke bevolking, dus de kans is groot dat dit niet voor jou zal zijn.

In The Unchained Man legt Jones uit hoe de meeste mannen vast zitten in de gevangenis van de maatschappij, vol met gedateerde biologische impulsen en schadelijke sociaal aanvaarde normen.

Een dergelijk leven maakt mannen niet gelukkig (dit is allemaal onderlegd met statistieken).

Hij legt uit hoe je een Alpha Male 2.0 kan worden, en uiteindelijk consistent geluk op lange termijn kan halen.

Het boek bespreekt zaken zoals non-monogamie, een missie in je leven vinden, je niets aantrekken van wat anderen denken, en hoe je een locatie-onafhankelijk inkomen kan vergaren en waarom dat zo belangrijk is.

Je kan mijn review en samenvatting ervan hier lezen.

The 4-Hour Workweek

Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich

Timothy Ferriss

financiele literatuur

Dit boek is wellicht het meest bekende uit de hele lijst.

The 4-hour Workweek is ondertussen al 13 jaar oud, en toont je hoe je de dagelijkse sleur kan ontsnappen, je leven outsourcen aan virtuele assistenten, en passief geld kan verdienen, waar je ook bent, met slechts een paar uur werk per week.

Veel boeken uit deze lijst hebben inspiratie gehaald bij The 4-Hour Workweek, en bouwen verder op de concepten die hierin worden besproken.

Een absolute moet-je-lezen als je interesse hebt in een zo gemakkelijk mogelijk leven te leiden, passief geld wil verdienen, en de wereld wil verkennen terwijl je jong bent.

The E-Myth Revisited

Why Most Small Businesses Don't Work and What to Do About It

Michael E. Gerber

financiele literatuur

Dit boek is meer gericht op je eigen zaak oprichten, en hoe dit zo vlot en succesvol mogelijk te doen.

De E in E-myth staat voor Entrepreneur, en het boek toont je aan de hand van een groot voorbeeld waar je op moet letten, wat de gevaren zijn en geeft je tips hoe je een succesvolle entrepreneur kan worden.

Veel boeken op deze lijst hebben inspiratie gehaald bij The E-Myth, want het boek is een van de oudste op de lijst en vormt een goede basis voor iedereen die een (online) zaak wil oprichten.

Company of One

Why Staying Small Is the Next Big Thing for Business

Paul Jarvis

financiele literatuur

De titel en ondertitel geven genoeg informatie om te begrijpen waar dit boek over gaat, maar even samengevat:

Jarvis argumenteert erg overtuigend voor je eigen bedrijf opzettelijk klein houden. Winstgevend, maar binnen zelf opgelegde grenzen.

Waar veel beginnende bedrijven immers aan ten onder gaan is veel te snel veel te groot willen worden.

Ze hebben een goed concept, en in plaats van zich te richten op zo goed mogelijke service te verlenen (diep gaan), willen ze meer, meer, meer (breed gaan).

Als je zelf ook een eigen bedrijfje hebt, is Company of One een boek dat je ogen zal opentrekken en hopelijk je visie met betrekking tot je bedrijf zal veranderen.

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *