wat is een etf

Wat is een ETF?

Laatste update: 14 april 2023

Investeren in een ETF is een goede manier om een bron van passief inkomen op te stellen. In dit artikel leer je alles over wat een ETF is, hoe en waar je erin kan investeren, wat de beste ETFs zijn (volgens mij), en veel meer.

Als je zelf in ETFs wilt beleggen, kan je dat doen via de Nederlandse lagekostenbroker DEGIRO.

Wat is een ETF?

Een ETF is een Exchange-Traded Fund, een beleggingsfonds dat bestaat uit een heleboel activa’s, zoals aandelen/grondstoffen/obligaties of een combinatie ervan.

ETFs volgen meestal een onderliggende index (zoals de S&P500) en kunnen op de beurs worden verhandeld.

Als je investeert in een ETF koop je in feite een mandje waarin (deeltjes van) een heleboel individuele aandelen zitten.

Beleggen in ETFs is verstandig omdat het je de mogelijkheid geeft om goedkoper te investeren in een groot aantal aandelen zonder die allemaal individueel te moeten kopen.

Diversificatie is een van de belangrijkste aspecten van een robuust portfolio voor particuliere beleggers, dus investeren in een of meerdere ETFs is een goede manier om dat te bereiken.

Je kan een ETF zien als de combinatie van een beleggingsfonds en aandelen.

Een ETF heeft de beste eigenschappen van beide en is erg aantrekkelijk voor amateurbeleggers wegens hun lage kosten en mogelijkheid tot passief geld verdienen.

Hoe werken ETFs?

 1. De eigenaar van het ETF (grote bedrijven zoals Vanguard of iShares) creëert een verzameling aandelen/obligaties/… op basis van allerlei criteria
 2. Beleggers kunnen dan deeltjes van die verzameling kopen en verkopen, waarmee je de facto deeltjes van elk aandeel/obligatie/… die in de verzameling zitten koopt/verkoopt

Je zou hetzelfde effect kunnen bereiken door elk individueel onderdeel van de verzameling te gaan kopen op de beurs, maar dat is niet erg efficiënt en kan vaak duurder uitvallen.

De ondergrens om te beginnen beleggen in een ETF is ook erg laag, wat het zeer aantrekkelijk maakt voor beleggers die slechts een paar honderd euro per maand kunnen investeren.

Bijvoorbeeld:

 • ETF Y kost €30, en bestaat uit aandeel A en B.
 • Aandeel A op zich kost €150 en aandeel B €75. Je investering van €30 in ETF wil zeggen dat je €15 in waarde hebt gekocht van zowel aandeel A  als B, mits de verdeling 50/50 is.
 • Je bezit dus 10% van aandeel A en 20% van aandeel B met je aankoop van 1x ETF Y.
 • Als je 10x ETF Y koopt, ter waarde van €300, heb je de facto 1x aandeel A en 2x aandeel B gekocht.

Uiteraard is het niet zo simpel, want er zijn vaak dozijnen aandelen in een bepaald ETF.

Als de bedrijven die zijn opgenomen in een bepaald ETF dividenden uitkeren, krijg je via dat ETF uiteraard ook die dividenden uitgekeerd, gebaseerd op welk percentage van elk bedrijf in het ETF zit.

Welke ETF kan je kiezen?

De meest voorkomende soorten ETFs zijn:

 • Bond ETFs: hierin kan je overheids- en bedrijfsobligaties vinden, en allerlei onderverdelingen ervan
  • Bijvoorbeeld: iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF USD (Dist)
 • Industry ETFs: deze volgen een bepaalde industrie zoals olie/gas, technologie, energie,…
  • Bijvoorbeeld: BlackRock iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF  
 • Currency ETFs: investeren in allerlei munteenheden
 • Commodity ETFs: bij deze ETFs kan je allerlei goederen vinden zoals goud, ruwe olie,..
  • Bijvoorbeeld: ETFS 1X DAILY SHORT GOLD

En dan zijn er nog ETFs die een aantal van de bovenstaande combineren, of nog andere speciale dingen doen, zoals zich richten op bedrijven die een hoog dividend uitkeren (erg interessant!).

Als je meer in detail wil leren over ETFs, heb ik er al een aantal van besproken:

Beleggen in ETFs

Hopelijk is ondertussen duidelijk dat beleggen ETF’s een prima optie zijn om in te investeren en een passief inkomen mee te verdienen door middel van dividenden.

Ze zijn relatief goedkoop, spreiden het risico, geven je een gediversifieerd beleggingsportfolio en hebben lage kosten.

Elke maand investeer ikzelf ook volop in een paar ETFs, en ik doe dat via DEGIRO, een online broker met erg lage kosten.

Meer specifiek beleg ik voornamelijk in:

Hiernaast zijn er nog een aantal andere kleinere ETFs die ik gebruik om mijn portfolio wat diverser te maken en meer te verdienen met dividenden:

Momenteel (de dato 26 oktober 2021) heb ik een gemiddelde winst van 32% via investeren in de eerste twee ETFs.

Dat is een erg degelijk rendement, en daar ben ik erg blij mee.

Kortom, investeren in ETFs is een belangrijk onderdeel van mijn beleggingsstrategie, naast vastgoed en mijn eigen bedrijfjes en projecten.

Lees ook zeker mijn gids Hoe je kan beginnen beleggen bij DEGIRO, waar ik stap voor stap uitleg hoe je kan beginnen investeren als volkomen beginner.

Wat is een ETF? - samenvatting

Wat is een ETF? Een Exchange-Traded Fund, een beleggingsfonds dat bestaat uit een heleboel activa en dat meestal een onderliggende index volgt.

Er zijn meerdere soorten ETFs, en hierin investeren is enorm aan te raden omdat het je portfolio erg divers maakt en je een inkomen via dividenden geeft.

Als je meteen wilt beginnen met investeren in ETFs, kan ik je aanraden om dat te doen via DEGIRO.

LET OP! Met beleggen kun je je inleg verliezen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *