bitcoin scams

Bitcoin Scams

Bitcoin scams worden steeds meer alomtegenwoordig en zorgen ervoor dat cryptocurrency een slechte naam krijgt. In deze post bespreek ik deze vorm van Bitcoin oplichting en toon ik je hoe het precies werkt.

Maar eerst wat achtergrond.

1. Wat is mogelijk met cryptocurrency?

Geld verdienen met cryptocurrency is realistisch en doenbaar voor iedereen. Als ik het kan doen (in een bescheiden capaciteit), dan jij ook.

En ja, het was/is mogelijk om gigantische winst te maken en rijk te worden met cryptomunten. Als je een paar honderd euro in Bitcoin had gestoken in 2010, had je die in 2017 kunnen verkopen voor een paar miljoen euro.

cryptocurrency voor beginners

Vandaag de dag is het moeilijker om dergelijke woekerwinsten te maken.

Sommige cryptomunten schieten plots de hoogte in en je kan er een pak geld mee verdienen, maar dat is gebaseerd op speculatie en geluk, en het is geen strategie die ik zou aanraden.

Bitcoin is de meest bekende en meest betrouwbare cryptomunt, en je kan hier nog steeds geld mee verdienen, maar de munt is redelijk “stabiel”.

De prijs gaat voortdurend op en neer, maar blijft binnen een bepaalde marge.

Ter illustratie:

 • Half maart: 1 Bitcoin = €4500
 • Eind november: 1 Bitcoin = €16500
 • Op 8,5 maanden tijd kon je dus met Bitcoin je geld meer dan verdriedubbelen

Cryptomunten zijn enorm volatiel, dus de kans is groot dat Bitcoin de komende maanden terug zal zakken.

En wellicht zal het daarna terug omhoog gaan.

Tot het (dit is speculatie) een nieuwe piek bereikt, waarna het opnieuw op en neer zal gaan, en dan terug een nieuwe piek, enzovoort.

Er bestaat een kans dat Bitcoin naar de €100.000 gaat, jazeker. Meerdere experts delen die mening, maar met cryptocurrency weet je het nooit zeker.

Ik heb dit alles in meer detail besproken in Cryptocurrency voor Beginners, dus als je hier meer over wil weten, kan je dit altijd lezen.

Wat belangrijk is voor het onderwerp van vandaag, is wat je niet moet verwachten van cryptocurrency.

2. Wat is niet mogelijk

Een betrouwbaar, revolutionair, automatisch en gratis te gebruiken cryptocurrency-systeem dat mensen over de hele wereld consistent snel rijk maakt.

Als het te goed lijkt om waar te zijn, dan is het zo.

En als iemand je een dergelijk systeem belooft, gaat het om een van de vele Bitcoin scams die actief zijn in de wereld:

 • Is Bitcoin Evolution betrouwbaar? Neen! Zeker niet, dit is pure Bitcoin oplichterij.
 • Is Bitcoin Future oplichting? Ja! Bitcoin Future is puur bedrog om mensen geld af te troggelen.
 • Is Bitcoin Revolution een hoax? Ja! Bitcoin Revolution is een hoax en heeft als doel je te bedriegen.

3. Wat zijn Bitcoin scams concreet?

Bitcoin scams zijn een vorm van oplichting waarbij bepaalde louche bedrijven mensen grof geld afhandig maken door ze te laten geloven in een droom van snel rijk te worden met een revolutionair Bitcoinsysteem.

Deze oplichters gebruiken hiervoor valse artikels, vaak met een bekend persoon erin die schijnbaar vertelt hoe hij/zij gebruik heeft gemaakt van een bepaald systeem om stinkend rijk te worden.

Uiteraard is dat vals, maar veel mensen lopen nog steeds in die val.

Voorbeelden van dergelijke scams zijn Bitcoin Revolution, Bitcoin Evolution, Bitcoin Era, Bitcoin Millionaire Pro, OPTFX, enzovoort.

Ze lijken allemaal legitiem op het eerste gezicht (als je hier nog nooit van hebt gehoord), hebben een relatief professionele site en pakken allemaal uit met allerlei (vals) bewijs dat ze te betrouwen zijn.

Hoewel er zeker verschillen zijn tussen de bedrijven, volgen ze allemaal een vergelijkbaar patroon en zijn ze erg gemakkelijk te herkennen.

4. Hoe werken Bitcoin scams?

Er zijn meerdere vormen van Bitcoin scams, maar de meeste houden het volgende stramien aan:

Stap 1: Aantrekkelijke, intrigerende en mysterieuze advertentie, mail of andere vorm van communicatie

Het doel van Stap 1 is zoveel mogelijk mensen te bereiken en ze aan te zetten om naar een relatief onschuldige (op het eerste gezicht) maar volledig verzonnen en arglistige webpagina te gaan.

Bekijk onderstaand voorbeeld eens, een advertentie waarin BV Philippe Geubels zogezegd een ‘geheim’ om rijk te worden zit aan te prijzen.

Let op het feit dat de advertentie het niet heeft over ‘Bitcoin Revolution maakt je rijk!’ of iets dergelijks. Dat komt pas later.

De tekst bij dergelijke advertenties is opzettelijk vaag en intrigerend, zodat er veel mensen op klikken.

Indien ze meer specifiek zouden zijn, zou er bij veel mensen al een belletje gaan rinkelen en zouden er niet zoveel zijn die op die advertentie klikken.

Meestal staan er geen links naar de Bitcoin oplichterij in deze stap, want dan zouden die advertenties/mails nogal snel gevlagd en verboden worden.

Wat dergelijke oplichters ook doen is SEO voor hun product toepassen en zorgen dat ze hoog bij Google ranken voor zoekwoorden die hen in diskrediet kunnen brengen, zoals Bitcoin Revolution hoax?, is Bitcoin Future oplichting? of is Bitcoin Evolution betrouwbaar?.

Als je hier dan op klikt, kom je op een valse bespreking die zegt dat Bitcoin Revolution (of wat dan ook) volledig betrouwbaar is.

Of ze maken websites die ranken voor een dergelijke zoekwoord, en dan zetten ze een redirection (omleiding) op de URL, en als je op de schijnbaar onschuldige URL klikt, zal je naar de oplichtingssite worden gebracht.

Bijvoorbeeld:

Als je op deze link klinkt, kom je niet op thesmartcityproject.ca uit, maar bij één van meerdere Bitcoin scams.

Stap 2: Prelander met (meestal) een bekende persoon die praat over het systeem in kwestie

Als je dan op die advertentie (of mail,..) klikt, zal je naar een vals artikel worden gebracht, waar Philippe Geubels (of wie dan ook) een bepaald cryptocurrency-systeem aanprijst.

Deze artikels staan beter bekend als prelanders, als in de pagina waarop je landt alvorens je effectief bij het Bitcoinsysteem in kwestie terecht komt.

Het doel van prelanders is dubbel:

 • Mensen overtuigen om het systeem te proberen, want als ze zien dat een bekende persoon het aanprijst, zijn ze veel meer geneigd om het te vertrouwen. Hiervoor worden veel trucjes aangewend, zie verder.
 • Een buffer om het veilig te spelen. Een soort katalysator tussen de advertentie en de effectieve pagina van het oplichtingssysteem, zodat hun advertenties niet gevlagd en verboden worden.

Dit is hoe het mogelijk is om advertenties voor dergelijke valse artikels op, bijvoorbeeld, Facebook te plaatsen.

Indien die advertenties of mails rechtstreeks het Bitcoinsysteem zouden aanprijzen, zouden ze snel worden verboden. Maar door een extra laag tussen de advertentie en het systeem te zetten, kunnen de oplichters dit omzeilen.

Dit is hoe de structuur van een gemiddelde Bitcoinscam er meestal uitziet:

ADVERTENTIE – PRELANDER – REGISTRATIE – DASHBOARD

Omdat Facebook slimmer wordt zijn er tegenwoordig nog stappen (zoals een cloaker die Facebook-controlebots naar een onschuldige prelander brengt en echte mensen naar de scam-prelander), maar je kan het bovenstaande in het algemeen aanhouden.

Die prelanders lijken op het eerste gezicht op echte nieuwsartikels, maar als je wat meer in detail kijkt kan je al snel zien dat het om Bitcoin oplichting gaat.

Hoe kan je Bitcoinscam-prelanders herkennen:

1) Rare URL

Een artikel op een echte site heeft vaak een lange URL met meerdere onderdelen, bij een cryptocurrency scam staat het artikel op de voorpagina (of dicht erbij) van een site. De site is meestal ook niet beveiligd.

2) Vaag bekende media

Ze stelen de naam van een bekende krant of televisiezender, of nemen een naam die er erg op lijkt. De Volkskrant zal bijvoorbeeld Volkkrant worden, met een vergelijkbaar logo zodat mensen het vaag denken te herkennen.

3) Slecht taalgebruik

Dergelijke Bitcoin-scams-prelanders worden en-masse gemaakt, en zijn gewoon vertaald van het Engels, met soms overduidelijk slordige en hilarisch letterlijke vertalingen.

4) Duidelijke stockfoto’s.

De foto’s die je bij dergelijke Bitcoin oplichterij kan vinden zijn vrij duidelijk ergens van een website gehaald. Ze zijn net iets te gelikt, de mensen lachen iets te veel, je voelt dat er iets niet klopt.

Als je die foto’s in de Russische zoekbot Yandex gooit, kan je ontdekken waar die foto’s nog allemaal te zien zijn.

 

5) Korte valse getuigenissen met expliciete cijfers

Dergelijk social proof heeft een groot effect op mensen om ze te overtuigen om door te klikken.

6) Slechts 1 uitgaande link

De links in het artikel gaan allemaal naar dezelfde pagina, zelfs ‘Nieuws’ en ‘Mode’.

6) Internationale bekendheden

Grote internationale namen zoals Bill Gates worden erbij gehaald om nog meer geloofwaardigheid aan de Bitcoin oplichting te lenen.

7) Langere getuigenissen van gewone mensen

Deze zijn bedoeld om de lezer een gevoel te geven van ‘dat zou ik kunnen zijn!’.

8) 'We hebben het zelf getest'

De ‘redactie’ beweert het systeem zelf te hebben geprobeerd, en ook geld te hebben verdiend met deze Bitcoin oplichterij.

9) Inconsistente informatie

Zoals een afbeelding van ‘Oliver’ tonen bij een verhaal van ‘Noah’, meerdere munteenheden door elkaar gebruiken, enzovoort.

10) Illusie van schaarste

Vaak herhalen dat er maar een bepaald aantal plaatsen over zijn bij het systeem, dat mensen zich dus snel snel moeten inschrijven.

11) Geen objectieve toon

Het leest meer als een verkooppraatje dan een echt nieuwsbericht.

12) Facebook-commentaar

Soms staan er onderaan valse Facebook-berichten, opnieuw om social proof te leveren.

13) Belachelijk privacybeleid

Vaak is er ook een hilarisch privacybeleid te vinden op de pagina, om ze wat in te dekken. Als je dat in detail bekijkt, moet je al enorm naïef zijn om deze oplichters nog te geloven. Dit is verbatim gekopieerd, met mijn nadruk in het vet:

“We zijn niet aangesloten bij een nieuwspublicatie? Alle handelsmerken op deze site zijn geregistreerd of niet, zijn eigendom van hun respectieve eigenaars. De auteurs van deze website worden niet gesponsord door of gelieerd aan enig handelsmerk van derden of geregistreerde handelsmerkeigenaren, en doen geen uitspraken over hen, hun eigenaars, hun producten of diensten. Het is belangrijk op te merken dat deze site en de opmerkingen / antwoorden. Hun website, en elke pagina op de website, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar is op meerdere manieren aangepast, waaronder, maar niet beperkt tot: het verhaal, de foto’s en de opmerkingen.”

Kortom

Dat privacybeleid is een goede vertegenwoordiging van dergelijke prelanders: als je met iets van kritische blik ernaar kijkt, is meteen duidelijk dat dit nep is, en dat alles amateuristisch is samengesteld met als doel om je vertrouwen te winnen.

Maar als je je desondanks laat verleiden en je toch wil “Philippeen”, kan je op om het even welk element in de prelander klikken, en je zal naar de volgende stap worden gebracht.

Stap 3: Registratie bij het systeem

Dit is hoe een gemiddelde registratiepagina voor een Bitcoinscam eruit ziet:

Wat ze bijna allemaal gemeen hebben:

 • Een debiele (maar flashy en opwindende) video die je moet overtuigen om je zo snel mogelijk in te schrijven
 • Vals social proof met onbestaande mensen die een expliciet aantal euro winst hebben gemaakt
 • Frequent gebruik van modewoorden zoals exclusief, miljonair, officieel, gratis, winst,…
 • Valselijk gebruik van bekende merken om hun systeem te legitimeren, zoals McAfee

Vergelijkbare onzin als bij de prelanders dus, maar dan meer bedeesd en het lijkt allemaal professioneler.

Je moet je gegevens invullen en hun beleid aanvaarden om je in te schrijven.

Merk ook op dat je vaak akkoord moet gaan met allerlei SMS en email-marketing te ontvangen.

Veel van deze oplichters verkopen je gegevens immers door aan andere louche bedrijven, om je op allerlei andere wijzes te proberen oplichten.

Stap 4: Telefoontje van een ‘expert’

Zodra je geregistreerd bent en naar een dashboard wordt geleid, zal je vrij snel telefoon krijgen van een slinkse verkoper/oplichter.

Wat die nu zal doen is zo vriendelijk mogelijk proberen zijn en je proberen overtuigen om ‘rijk te worden’ door een bepaalde som op je account te zetten.

Meestal is dit €250 tot €500, nog niet geweldig veel geld.

Deze persoon stelt zich steevast voor als een expert, als iemand die je wil helpen om rijk te worden.

Maar maak je geen illusies, dit is een oplichter die alle verkooptrucjes zal aanwenden om je te overtuigen geld te storten.

Soms zal deze persoon ook de trades voor jou maken, als ze je niet hebben wijsgemaakt dat het om een automatisch systeem gaat.

Stap 5: Winst!

Om je vertrouwen in het systeem te vergroten, zal je nu winst maken. Ze willen je immers niet oplichten voor een paar honderd euro.

Je zal snel zien dat er op je account een klein aantal Bitcoin is verschenen. Hoera!

De expert belt je dra erna terug op, en zal dit bespreken met je. Wat hij nu zal doen is je proberen overtuigen om meer geld te investeren, want…hoe meer je investeert, hoe meer winst je kan maken, toch?

Stap 6: Blut

Als je nu in de val bent gelopen, deze smeerlap hebt geloofd en een grote som op je account hebt gezet, ben je dat geld kwijt.

Het kan op verschillende manieren mis lopen:

 • Je expert kan je bellen om te zeggen dat je je geld hebt verloren, dat er een trade is misgelopen, ‘oeps!’. Wil je anders nog wat geld op je account zetten om het terug te winnen?
 • Je zal gewoon geen toegang meer krijgen tot je account, je geld, en je expert.

Hangt een beetje af van hoe naïef de expert je inschat.

Om het even hoe het misloopt, het komt op hetzelfde neer: je bent je geld kwijt.

5. Bitcoin scams samengevat:

Bitcoin scams komen steeds vaker voor en richten zich op goedgelovige mensen die snel rijk willen worden.

Deze Bitcoin oplichterij maakt frequent gebruik van bekende Vlamingen of Nederlanders om hun slachtoffers te overtuigen hun “revolutionair” systeem te vertrouwen.

Bitcoin scams werken meestal in 6 stappen:

 • Stap 1: Aantrekkelijke, intrigerende en mysterieuze advertentie, mail of andere vorm van communicatie
 • Stap 2: Prelander met (meestal) een bekende persoon die praat over het systeem in kwestie
 • Stap 3: Registratie bij het Bitcoinsysteem
 • Stap 4: Telefoontje van een “expert”
 • Stap 5: Winst!
 • Stap 6: Blut

Kan je mensen met Bitcoin oplichten? Ja! Zonder twijfel is er veel Bitcoin oplichterij in de wereld, en is er menige cryptocurrency scam op het internet te vinden.

Maar dat wil niet zeggen dat wegens dergelijke oplichting Bitcoin geen goede investering is.

Het is niet omdat je door Bitcoin Evolution opgelicht bent of dat je voor de Bitcoin Revolution hoax bent gevallen, dat je met cryptocurrency geen geld kan verdienen.

Snel rijk worden met cryptocurrency is mogelijk, maar dat is gebaseerd op speculatie en veel geluk.

Er zijn meerdere legitieme manieren om gestaag geld te verdienen met cryptocurrency, zoals kopen en verkopen (zonder hiervoor een automatische en revolutionaire software nodig te hebben), cryptocurrency mijnen, en copytrading.

Als je een advertentie of nieuwsbericht ziet zoals beschreven in dit artikel, kijk je naar de eerste stappen van een Bitcoin oplichting die al miljoenen mensen over de hele wereld heeft bedrogen.

Wees gewaarschuwd en voorzichtig online, Bitcoin scams zijn overal te vinden en zullen niet snel verdwijnen.

2 thoughts on “Bitcoin Scams

 1. Callebaut Peter

  Beste,

  Ik ben er ook bijna ingetrap wat betreft scam van bitcoincurrency.
  Dit met het tradingplatform OTPFX.

  Nadat de gesprekken met een medewerker (ik had het gevoel dat dit vanuit een callcenter was)
  agressief werden en bedreigend.Heb ik alle contacten verbroken. Ze bellen mijn nog regelmatig met tfnr vanuit Nederland, Belgie, en Zwitserland.
  Zij hadden natuurlijk al wat info van mij vergaard. En ik heb ook een wallet aangemaakt. Maar ik heb onlangs geprobeerd deze open te doen en mijn paswoord werkt niet meer. Wallet is KRAKEN
  Vraagje ; de medewerkster zei mij dat ik een boete moest betalen voor hun diensten. Kunnen ze dit waar maken ?

  Mvg

  1. Stefan

   Peter, bedankt voor je reactie.

   OTPFX is inderdaad nog een Bitcoin scam. Dat aggressief doen en spam-bellen is deel van het spel, zo proberen ze mensen toch nog te dwingen om verder te gaan met het bedrog.

   KRAKEN is geen wallet, het is een ruildienst (exchange service). Ik weet niet goed hoe dit verband houd met OTPFX. Als je problemen hebt met Kraken, zou ik je aanraden om gewoon hun klantendienst te contacteren.

   Antwoord op je vraagje: Ik neem aan dat je de medewerkster van OTPFX bedoelt? In dat geval zou haar zeggen dat ze je kloten kan kussen. Bij een legitiem systeem zou je wellicht een boete moeten betalen als je een of andere overeenkomst hebt getekend en die hebt verbroken, maar OTPFX gaat echt niet naar de politie of de rechtbank lopen en jou proberen aanklagen. Het is net als het aggressief zijn en spam-bellen gewoon een truc om mensen te intimideren en er zoveel mogelijk geld uit te proberen kloppen.

   Hopelijk heb je wat aan dit antwoord, laat weten als je nog vragen hebt!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *