indexbeleggen de giro

Wat is indexbeleggen?

1. Wat is een index?

Een index (als we het hebben over de beurs) is een gewogen gemiddelde van een bepaald aantal prominente aandelen/bedrijven.

In de VS zijn dat bijvoorbeeld de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500. In België hebben we de BEL20, in Nederland de AEX en in Duitsland de DAX-index.

Een index kan ook gebaseerd worden op aandelen uit een bepaalde sector, zoals technologie, buitenlandse marken, vastgoed, enzovoort.

Indexbeleggen komt dus erg eenvoudig neer op geld investeren in alle onderdelen van een index, in tegenstelling tot individuele aandelen selecteren en aankopen.

Dit kan door het aankopen van indexfondsen (of ETF’s): fondsen die gewoon het verloop en de samenstelling van een bepaalde index volgen.

Als je bijvoorbeeld in een indexfonds dat de S&P 500 volgt investeert, dan koop je in feite aandelen aan van alle bedrijven die in die index zitten.

2. Waarom indexbeleggen?

Indexbeleggen is een zeer goed idee vanwege de volgende factoren:

1) Diversificatie: een divers portfolio is cruciaal om zo veilig mogelijk te beleggen.

Als je in een indexfonds investeert dat een brede markt dekt (zoals, opnieuw, de S&P 500), beleg je in 500 verschillende bedrijven, dus ben je erg divers bezig. Als er een bepaalde sector in elkaar stort is dat geen probleem want je bent niet afhankelijk van alleen die sector.

2) Lage kosten: Omdat indexfondsen passief beheerd zijn (ze volgen een index dus er hoeft geen voortdurend gekoop en verkoop aan te pas te komen), zijn de jaarlijkse kosten doorgaans zeer laag.

Dit in vergelijking met actief beheerde fondsen, waarbij de fondsbeheerders vaak aandelen kopen en verkopen, en jij de kosten daarvan moet dragen. En natuurlijk rekenen ze ook een percentje hier eneen percentje daar voor het beheer en andere onkosten.

Op lange termijn kunnen die percentjes jou gemakkelijk de helft van je winst kosten.

3) Hoog rendement: Als je een brede index volgt kan je je op lange termijn verwachten aan een jaarlijks rendement van ongeveer 10%. Het ene jaar zal dat 15% zijn, het andere 5%, maar gemiddeld komt dat op lange termijn neer op een mooi en redelijk betrouwbaar rendement.

4) Geverifieerde beleggingsmethode: Als je mijn serie Portfolio Diversificatie hebt gelezen, waarbij ik kijk naar de portfolio’s van John Bogle, Warren Buffett en Ray Dalio, kan je zien dat ze allemaal 1 ding gemeen hebben in hun advies: investeren in indexfondsen.

Dit zijn drie van de rijkste en meest kennisrijke beleggers ter wereld, dus het lijkt me wel dat ze weten waar ze over praten.

3. Verschil indexfondsen en ETF’s

Als je al een tijdje op deze site leest, weet je dat ik fan ben van beleggen in ETF’s: Exchange-Traded-Funds. Ik heb al een aantal specifieke ETF’s in detail bekeken:

ETF’s zijn vergelijkbaar met indexfondsen in die mate dat ze ook aan indexbeleggen doen: ze pogen ook de inhoud en het rendement van een bepaalde index te volgen en te evenaren.

Maar waar ETF’s van indexfondsen verschillen is dat je ETF’s kan ruilen op de beurs. Ze zijn dus een meer flexibel beleggingsinstrument dan pure indexfondsen.

Het rendement van beide is nagenoeg hetzelfde, en de kosten zijn ook vergelijkbaar – mits je je ETF’s behandelt als indexfondsen. Dat betekent dus: kopen en vasthouden op lange termijn.

Als je ermee gaat beginnen ruilen op korte termijn, dus kopen en verkopen in de hoop er winst mee te maken, ga je veel kosten beginnen bijeen sprokkelen, net als bij aandelen kopen en verkopen.

Dat is dus het tegenovergestelde van waarvoor je in indexfondsen moet investeren.

Als je in een ETF wil beleggen, moet je dat doen op lange termijn. Koop er eentje aan, en hou dat vast voor de rest van je leven.

Op die manier verdien je gestaag geld door middel van de dividenden van alle bedrijven die in die ETF zitten, en stijgt je ETF in waarde aan min of meer hetzelfde tempo als de index die het volgt.

Persoonlijk heb ik met de ETF’s waarin ik beleg momenteel 16,74% winst. Dat is een zeer degelijk rendement.

Als je zelf ook wil indexbeleggen met ETF’s, kan je dat doen met DeGiro of eToro.

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *