wat is dogecoin

Altcoin Analyse #1: Dogecoin

1. Wat is Dogecoin?

Dogecoin is een altcoin die in 2013 werd uitgebracht met de bedoeling om een leuke en ludieke cryptocurrency op de markt te brengen, die een meer algemeen publiek zou kunnen aantrekken.

Een soort grap, een parodie op Bitcoin. Dogecoin heeft als logo een Shiba Inu hond, gebaseerd op het internet meme Doge.

De cryptomunt is redelijk uniek omdat er weinig tot geen nuttige manieren zijn om ze te gebruiken, in tegenstelling tot andere cryptomunten zoals Ripple (XRP), waarmee je gemakkelijk internationale transacties kan doorvoeren.

Een van de weinige manieren waarop je Dogecoin kan gebruiken is om mensen een fooi te geven op Reddit en Twitter.

De cryptomunt is gebaseerd op Litecoin en is erg gemakkelijk te mijnen. Er is geen limiet aan het aantal munten dat kan gemijnd worden, dus het netwerk achter Dogecoin kan een oneindig aantal munten produceren.

Momenteel is 1 Dogecoin $0.0026 waard, en is de coinmarketcap meer dan $300 miljoen.

UPDATE 13 MEI 2021:

Dogecoin heeft een zeer stijle toename in prijs gekend de voorbije maand, met een piek van bijna €0,70. Ondertussen is de prijs terug gedaald naar €0,4, wat nog steeds gigantisch veel meer is dan bij het opstellen van dit artikel.

2. Kan je Dogecoin gratis krijgen?

Ja, het is zeker mogelijk om Dogecoin gratis te krijgen. Dat kan je doen op 2 manieren:

  1. Door fooien te krijgen op Reddit en Twitter, of een andere gemeenschap die deze altcoin gebruikt
  2. Je kan er ook wat krijgen bij Dogecoin faucets, websites die je een klein aantal Dogecoin gratis geven, soms in ruil voor wat kleine taakjes

Hier zijn een aantal van die faucets om Dogecoin gratis te krijgen:

3. Dogecoin kopen bij DeGiro?

Je kan geen Dogecoin kopen bij DeGiro. Dit is een Nederlandse online broker waarbij je kan investeren in een heleboel producten (ETF‘s, CFD’s, obligaties, aandelen, enzovoort), maar cryptocurrency valt niet onder hun aanbod.

Als je Dogecoin wil kopen, moet je bij een cryptocurrency platform gaan, zoals Binance.

4. Dogecoin analyse en oordeel

Dogecoin is een interessante altcoin, zonder twijfel.

De munt bestaat ondertussen al 7 jaar en heeft in die periode een explosieve groei gezien, net als vele andere altcoins.

Er is ook een hele community aan gewijd, veel internet buzz en aandacht:

  • Tesla-CEO Elon Musk heeft er al een aantal keer over getweet en gezegd dat Dogecoin zijn favoriete altcoin is
  • Tijdens de Olympische Spelen van 2014 werden er een paar fundraisers vanuit de Dogecoin community opgericht, onder andere om het Jamaicaanse Bobsleeteam de kans te geven om mee te doen
  • Dogecoin komt soms in het nieuws door markante figuren die de munt proberen gebruiken, zoals een man die zijn huis wou verkopen voor Dogecoin, een prostituee die erin betaald kon worden,…

Een paar maanden geleden was er een actie op Tik-Tok om Dogecoin naar $1 te proberen halen. De prijs is slechts naar $0,0032 gestegen, dus dat is lichtjes gefaald.

Omdat er zo’n gigantisch aantal Dogecoin op de markt is, en er oneindig veel van kunnen worden gemaakt, lijkt $1 per Dogecoin niet waarschijnlijk.

Ja, de prijs heeft een explosieve en volatiele groei gekend (van $0,0017 begin 2014 tot de piek van $0,0094 begin 2018, tot $0,0026 nu), en de kans is groot dat die volatiliteit zal blijven bestaan.

Als je graag cryptocurrency koopt en verkoopt op korte termijn en zo geld verdient, is Dogecoin een goede optie om je aandacht op te vestigen.

Ook Dogemining kan lucratief zijn omdat het weinig vergt van je computer.

Dat is ook mijn overheersend gevoel bij Dogecoin: het is een joke-coin, een munt die als grap, een parodie op Bitcoin werd gemaakt. Ondanks het gebruik online voor fooien, kan je er weinig anders mee doen.

Omdat je er oneindig veel van kan maken, heeft de munt geen intrinsieke waarde.

Schaarste + toenemende vraag = gigantisch winstpotentieel, maar als je die schaarste wegneemt is er al heel wat minder kans op rijk worden.

Er is geen solide basis om te zeggen dat Dogecoin een goede investering op lange termijn zou zijn.

Deze altcoin schreeuwt gewoon HYPE HYPE HYPE. Het kan geen kwaad om er een paar honderd van te kopen, dat kost je een peuleschil, maar ik zou er geen grote bedragen in investeren.

Persoonlijk heb ik €15 in DogeCoin gekocht, via Binance.

UPDATE 13 MEI 2021

Mijn investering in Dogecoin is ondertussen dertig keer meer waard.

De prijs van deze cryptomunt is enorm toegenomen sinds ik dit artikel heb geschreven, mede wegens de bovenvermelde HYPE en nog wat tweets en een SNL-sketch van Elon Musk.

Geld verdienen met Dogecoin is dus zeer goed mogelijk, had je daarin geïnvesteerd toen de prijs laag stond.

Momenteel is die van een piek van ongeveer €0,7 gedaald naar €0,4, en de kans bestaat natuurlijk dat die terug omhoog gaat.

Persoonlijk heb ik een groot deel van mijn Doge verkocht toen die rond de €0,5 stond, waarmee ik inderdaad heel wat winst heb gemist. Maar ik heb het in andere cryptomunten gestoken, en die doen het momenteel ook zeer goed.

Dogecoin blijft immers altijd een risicovolle investering, maar als je een paar honderd euro te investeren hebt, lijkt het me nog altijd de moeite om eens een gokje te wagen. In mijn geval is dat zeker de moeite gebleken.

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *