money master the game review

Money Master the Game review

Laatste update: 27 maart 2022

Wat is Money Master the Game?

Money Master the Game is een financeel-adviesboek geschreven door Anthony Robbins, een bekende figuur uit de Verenigde Staten.

Robbins is erg succesvol als een soort life-coach, iemand die reeds duizenden mensen heeft geholpen met allerlei problemen met productiviteit, geluk, zelfbeeld, psychologie, dieet, enzovoort.

In dit boek probeert hij hetzelfde te doen en iedereen die het leest op weg naar financiële vrijheid te brengen.

Zoals ik reeds heb besproken in Financieel Onafhankelijk worden, is dat een doel dat iedereen in zijn leven zou moeten nastreven.

Financieel onafhankelijk en vrij zijn is immers een vereiste voor een gelukkig leven.

Ik heb dit natuurlijk ook besproken in mijn eigen boek Financieel Onafhankelijk Worden.

Money Master the Game is een klepper van een boek (500-600+ pagina’s) en staat vol financiële wijsheid waarmee je zelf aan de slag kan gaan om je monetaire zaakjes op orde te brengen.

Het is een boek geschreven door en voor Amerikanen, dus er komen veel dingen in die niet van toepassing zijn op Europeanen, zoals Roth IRAs, 401k’s, belastingsadvies, enzovoort.

Dat gezegd zijnde kan iedereen, ongeacht waar je leeft, iets uit dit boek halen.

De wijsheid en algemene filosofie die Robbins steeds maar naar voren brengt is immers universeel toepasbaar.

Samenvatting Money Master the Game

De subtitel van het boek is 7 Simple Steps to Financial Freedom (7 eenvoudige stappen naar financiële vrijheid). Er zijn dus 7 grote hoofdstukken, met een heleboel onderverdelingen:

1. WELCOME TO THE JUNGLE: THE JOURNEY BEGINS WITH THIS FIRST STEP

Hoofdstuk 1 is in feite een lange introductie.

Robbins praat over hoe belangrijk geld is (hoe belangrijk het is om het een non-factor te maken in je leven) en wat je uit Money: Master the Game kan halen (de kennis om een levenslang inkomen te vergaren zonder dat je er ooit nog voor hoeft te werken).

Hij begint meteen met een belangrijke les naar voren te schuiven, eentje waar ik volledig achter sta: je zal niet rijk worden met actief geld te verdienen.

Je moet je geld voor jou laten werken, en dat kan door het principe van compound interest (rente op rente) te gebruiken.

Het is ook enorm belangrijk dat je zo snel mogelijk begint, zodat je zoveel mogelijk verdubbelingscycli van je vermogen in je leven kan ervaren.

2. BREAK FREE: SHATTERING THE 9 FINANCIAL MYTHS

In hoofdstuk 2 ontkracht Robbins 9 financiële mythes, dingen die veel mensen geloven die ervoor zorgen dat ze nooit financeel vrij zullen worden.

Je kan hier lezen over waarom passieve indexfondsen beter zijn dan mutual funds, hoe kleine percentjes jou enorm veel geld kosten, dat financial brokers egoïstische klootzakken zijn, hoe je geen grote risico’s moet nemen om grote beloningen te krijgen, enzovoort.

3. WHAT’S THE PRICE OF YOUR DREAMS? MAKE THE GAME WINNABLE

Hoofdstuk 3 laat je nadenken over hoeveel geld je in feite nodig hebt. Wat is financiële vrijheid VOOR JOU?

Wat zijn jouw dromen, en hoeveel kosten die?

Wat is het grote getal dat je in gedachten hebt? 100.000? 1 miljoen? 100 miljoen?

Robbins geeft je ook goede tips en methodes om sneller bij dat getal te komen, zoals meer sparen en meer investeren, meer verdienen, je belastingen minimaliseren, …

Een aantal van die zaken heb ik ook gedekt in 11 manieren om geld te sparen.

4. MAKE THE MOST IMPORTANT INVESTMENT DECISION OF YOUR LIFE

In hoofdstuk 4 leer je meer over allerlei zaken waarin je kan investeren: obligaties, ETFs, vastgoed, grondstoffen, enzovoort.

Robbins bespreekt de voordelen en nadelen ervan en toont je hoe risicovol ze zijn.

Robbins ziet je portfolio als 2 emmers: eentje voor veiligheid, en eentje voor risico/groeien.

Waar horen al die zaken thuis, en hoeveel moet je in emmer 1 steken ten opzichte van emmer 2?

Een ander belangrijk aspect van dit hoofdstuk is het principe van emotioneel vs rationeel investeren.

5. UPSIDE WITHOUT THE DOWNSIDE: CREATE A LIFETIME INCOME PLAN

6. INVEST LIKE THE .001%: THE BILLIONAIRE’S PLAYBOOK

In hoofdstukken 5 en 6 bespreekt Robbins de beleggingsstrategieën van een twaalftal befaamde en soms erg rijke beleggers.

Aan bod komen onder andere Warren Buffett, Paul Tudor Jones, John Bogle, en, mijn favoriet, de All seasons strategy, een beleggingsstrategie die alle economische seizoenen moet kunnen doorstaan.

Als je mijn vorig artikel Portfolio Ray Dalio hebt gelezen, weet je wat ik hierover denk en hoe effectief het is.

Een aantal van die giganten in de investeringswereld heb ik reeds besproken, dus je kan mijn artikels hierover lezen als je meteen meer info wil.

7. JUST DO IT, ENJOY IT, AND SHARE IT!

En dan tot slot in hoofdstuk 7 kijkt Robbins naar de toekomst, en spreekt hij een beetje over wat je met je geld allemaal kan doen (sharing is caring).

Verder vat hij het boek nog even beknopt samen en overloopt hij wat we hebben geleerd en hoe je meteen kan beginnen.

Money Master the Game review

Dit boek is al een paar keer de (non-fictieve) bijbel voor beginnende beleggers genoemd, en ik begrijp waarom.

Money: Master the Game staat boordevol nuttige informatie, zowel theoretisch als praktisch. Vooral beginnende beleggers kunnen hier zeer veel uit leren.

Het is een beetje jammer dat pakweg 25% van het boek niet toepasbaar is voor Europeanen, maar je kan de onderliggende principes ervan nog steeds min of meer gebruiken in vergelijkbare systemen die wij hier hebben.

Robbins is ook nogal een religieuze moraalridder en het redelijk frequente gezaag over dat je moet terug geven aan andere mensen en dankbaar zijn voor wat je gekregen hebt (van een god) begon snel op mijn zenuwen te werken.

Ik heb je boek gekocht voor financieel advies, niet voor een preek, Tony.

Enfin, dat gezegd zijnde heb ik Money: Master the Game inmiddels al tweemaal gelezen (de tweede keer alleen de praktische informatie), heb het meerdere keren geraadpleegd (ook voor artikels op deze site) en heb er zelf een pak goede informatie uit gehaald, dus voor mij was het zijn geld volledig waard.

Het lezen van dit boek was wat mij in gang heeft gezet met beleggen in ETFs (via DEGIRO) en indirect heeft het dus geleid tot de hele website Passief Inkomen!

Een dikke aanrader! Koop het nu, lees het zo snel mogelijk, en begin met beleggen!

PS: Als je niet kan wachten om te beleggen, kan je dit meteen beginnen doen via DEGIRO. En als je er niet uitraakt, kan je mijn korte gids over hoe je kan beginnen beleggen bij DEGIRO in 5 stappen lezen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *