Portfolio Ray Dalio

Portfolio Ray Dalio

Laatste update: 31 maart 2022

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

Wie is Ray Dalio?

Ray Dalio is de eigenaar en manager van Bridgewater, het grootste hedgefundbedrijf ter wereld, met ongeveer $160 miljard in beheer.

Dalio is een enorm gerespecteerde en veel geraadpleegde investeerder, een zogenaamde “Meester van de markt en van risico”.

Het portfolio Ray Dalio is de dato iets meer dan 20 miljard dollar waard.

Aanzienlijk minder dan Warren Buffet, die we in de vorige aflevering hebben besproken, maar dat zegt niets over zijn kunde.

Hij is ook nog jonger, en als je weet dat Warren Buffet het grootste deel van zijn fortuin in de laatste 10 jaar heeft verdiend, kan je zien dat Ray Dalio goed op weg is om dit te evenaren.

Ray Dalio stelt zichzelf als doel om zoveel mogelijk risico te vermijden en voor zichzelf en zijn klanten een zo stabiel mogelijk portfolio op te stellen.

Hij heeft ook een boek geschreven, genaamd Principles. Redelijk saai, maar het staat vol heldere en handige informatie over zelfverbetering en het leiden van anderen.

Portfolio Ray Dalio

Ray Dalio’s strategie komt neer op zoveel mogelijk winst maken met zo weinig mogelijk risico.

Hiervoor heeft hij een portfolioverdeling ontworpen die alle soorten financiële rampen zou moeten kunnen overleven en zou moeten gedijen in alle economische situaties.

Volgens Dalio zijn er 4 economische situaties (of “seizoenen”) waar markten doorheen gaan:

  • Hoger dan verwachte inflatie (prijzen stijgen)
  • Lager dan verwachte inflatie (of deflatie)
  • Hoger dan verwachte economische groei
  • Lager dan verwachte economische groei

Een gebalanceerd portfolio heeft idealiter 25% van het risico in elke categorie, zodat elk “seizoen” is gedekt.

Concreet kan Ray Dalio de gemiddelde belegger een dergelijke portfolioverdeling aanraden:

Het portfolio Ray Dalio retroactief getest op de vorige 40 jaar zou je gemiddeld 10% per jaar opleveren.

En wat meer is, het doet dat op een stabiele en veilige manier: je zou winst maken 85% van de tijd, en gedurende vier decennia zou je slechts 6 jaren verlies lijden.

Tijdens de crisis van 2008 zou dit portfolio je 4% verlies hebben gegeven. In vergelijking met de markt, die 50% was gezakt ten opzichte van de piek, is dat enorm goed.

portfolio ray dalio

Lessen geleerd uit het portfolio Ray Dalio

Wat me meteen opvalt is het ontbreken van vastgoed in deze verdeling.

Van wat ik heb gelezen over de man, lijkt hij er niet avers tegenover te staan, maar heeft hij er gewoon niet veel ervaring mee. 

Ray Dalio’s aanbevolen portfolioverdeling is een langetermijnaanpak gebaseerd op investeren in de markt voor de stabielst mogelijke rit.

Ja, je zou op zich meer winst kunnen maken per jaar als je wat meer risico neemt en meer van je portfolio in aandelen steekt, of in vastgoed.

Als je nog jong bent kan je wat meer risico veroorloven, dus op zich zou dat geen slecht idee zijn.

Dit portfolio is geschikt voor de meer ervaren belegger die mooie winst wil maken en zo weinig mogelijk risico wil lopen, en daar wel wat werk in wil steken.

De redelijk diverse verdeling betekent immers dat je meer met je portfolio zal moeten bezig zitten (en met het jaarlijks herbalanceren ervan) dan als je gewoon in aandelen en obligaties zou beleggen.

Voor de amateurbelegger die gewoon geld wil verdienen op lange termijn met zo weinig mogelijk risico en werk, is investeren in een indexfonds wellicht nog steeds de beste oplossing.

Enfin, zo lijkt Warren Buffett er toch over te denken, en het lijkt me ook een gedegen strategie.

Maar je kan niet ontkennen dat het portfolio Ray Dalio werkt.

De cijfers liegen er niet om, als je een robuust portfolio wil opstellen waarmee je alle economische situaties zonder angst wil doorstaan, is dit meestal een aanrader.

Dat gezegd zijnde heeft Dalio verklaard dat investeren in obligaties in deze periode enorm dom zou zijn.

De waarde van obligaties in de Westerse wereld is immers laag, je krijgt (bijna) geen opbrengt, of in sommige gevallen zelfs negatieve rente!

Gebruik deze portfolioverdeling dus als een model om lessen uit te trekken, niet om letterlijk te kopiëren.

Waar ik me zeker in kan vinden is zijn aanbeveling om je beleggingen in aandelen te doen via een indexfonds dat de S&P500 volgt.

Als je hier zelf ook mee wil beginnen, kan je dit doen via DEGIRO. Lees zeker ook mijn gids over hoe je kan beleggen bij DEGIRO in 5 stappen!

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

LET OP! Met beleggen is het altijd mogelijk dat je je inleg verliest. Beleg dus alleen wat je kan missen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *