tips om te sparen

11 tips om te sparen

Een passief inkomen vergaren is super, zoals we allemaal al weten! Je zet een stapje dichter naar financiële onafhankelijkheid, je kan wonen waar je ook wil in de wereld, en je bent je eigen baas.

Mijn hele site is gewijd aan hoe je verschillende stromen van passief inkomen kan opbouwen, maar vandaag wil ik tips om te sparen delen.

Weten hoe spaar je geld gaat immers hand in hand met een passief inkomen: hoe minder je verbruikt per maand, hoe meer nettowinst je hebt.

Sparen = je inkomen passief naar boven halen!

Je kan besparen op vaste lasten, geld besparen op boodschappen, en nog een heleboel andere kleine aanpassingen.

Sommige sparen tips leveren je amper een paar euro op, maar als je dit allemaal optelt over een periode van jaren, zal je schrikken hoeveel je kan sparen door wat eenvoudige aanpassingen in je leven!

De volgende 11 tips om geld te besparen heb ik in mijn eigen leven toegepast, met al jaren veel profijt.

11 tips om te sparen

1) Maak een budget en hou alle uitgaven goed bij

Dit is de nummer 1 tip die ik je kan geven. Als je maar één ding onthoudt van dit artikel, hoop ik dat het dit is.

Een budget opstellen zal je helpen met geld sparen op alle vlakken.

Verbazend weinig mensen weten precies hoeveel ze uitgeven per maand, en aan wat. En hierdoor zijn er veel te veel die van maand tot maand leven en dan amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

De eerste stap is alles strikt bijhouden wat betreft geld. Uitgaven en inkomsten, je moet weten waar je aan toe bent.

Ik doe dit via Airtable. Dit maakt het erg gemakkelijk om in één tab de uitgaven te zetten, in een andere de inkomsten, en dan in het derde tab krijg ik een overzicht van de status van mijn rekeningen.

Airtable maakt het gemakkelijk om al je uitgaven te groeperen, bijvoorbeeld per maand, per type, enzovoort. Als je op zoek bent naar gratis software om een overzicht te creëren in je budget, kan ik dit volledig aanraden.

geld besparen tips
Fictief voorbeeld van uitgaven in Airtable

Als je nog nooit al je uitgaven hebt bijgehouden, is de kans groot dat je zal schrikken op het einde van de maand.

Een dergelijke wake-up-call is vaak wat mensen aanzet om te beginnen besparen, dus het is zeker de moeite waard om dit te doen!

Als je weet hoeveel je verdient en hoeveel je uitgaven ongeveer zijn, kan je gemakkelijk een budget opstellen.

Hierbij is het noodzakelijk dat je je NODEN prioriteit geeft, dan wat je gaat SPAREN, en dan pas wat je WIL.

Als je bijvoorbeeld 50% van je inkomsten spendeert aan je noden, kan je 30% van je inkomsten sparen (of de overige 50%!). Dan heb je nog 20% over voor dingen die je wil.

Nu moet je gewoon discipline aan de boeg  brengen en zien dat je niet over dit getal gaat.

Je kan ook grote aankopen op voorhand inplannen in je budget voor een aantal maanden. Zo ben je zeker dat je nooit over je budget voor de maand gaat.

2) Doe regelmatig aan fysieke activiteiten

Je denkt meteen: ‘Maar dat kost toch geld?’. Niet noodzakelijk! Je kan elke dag gratis gaan wandelen, fietsen, seks hebben, of andere kosteloze fysieke activiteiten doen.

Zelfs al betaal je ervoor, een abonnement in een gym of in een sportclub kost je een peulenschil in vergelijking met wat je zou betalen aan medische kosten als je geen zorg draagt voor je lichaam.

Als je fysiek actief bent voel je je ook beter, heb je minder stress, ben je meer gefocust en zal je dus effectiever aan je inkomen kunnen werken!

3) Huur zo kort mogelijk

Huren vs kopen is een ingewikkeld onderwerp waarover ik een heel boek zou kunnen schrijven. Vastgoed is immers een van de pilaren van Passief Inkomen!

Er zijn zoveel factoren waarmee je rekening moet houden: hoelang blijf je op die plek, wat is de rente op je lening, wat zijn de kosten (belastingen en dergelijke) die je moet betalen bij beide opties, enzovoort.

Wat de beste keuze is voor jouw situatie is onmogelijk te zeggen in een simpele paragraaf.

Hier heb je een video die dit onderwerp goed toelicht:

Maar het blijft een feit dat je bij huren geld aan iemand anders geeft. Wellicht financier jij de afbetaling van andermans vastgoed! En dat is uiteraard niet profijtig.

Probeer zo snel mogelijk een stuk vastgoed aan te kopen waarin je kan leven, en waarvoor je elke maand afbetaalt. Jij betaalt je huur aan jezelf als het ware, en daarmee betaal je de bank (of wie dan ook) terug.

En indien je dan later wil verhuizen, geen probleem. Je zet je eigendom gewoon te huur, en hebt zo een bron van passief inkomen!

Als je meer wil weten over een Koop-Woon-Verhuur-cyclus, kan je mijn artikel hierover lezen.

4) Geld besparen op boodschappen: Vermijd impulsieve aankopen

Gewoon naar de winkel gaan en kopen waar je zin in hebt is leuk, maar je zal gegarandeerd dingen kopen die je niet nodig hebt.

Maak op voorhand een lijstje van de dingen die je absoluut moet hebben, en koop dat en alleen dat.

Dit geldt zeker voor duurdere dingen die je niet in de supermarkt koopt. Denk aan schoenen, kledij, elektronica, meubels, enzovoort.

Alles wat meer dan €100 kost verdient een paar dagen nadenken alvorens je het koopt.

Maak de afweging tussen wat je wil en wat je effectief nodig hebt.

Als je een grote aankoop van pakweg €500+ overweegt, geef jezelf genoeg bedenktijd om er zeker van te zijn dat je dit echt nodig hebt en dat je het niet zal betreuren in de toekomst.

5) Besparen op eten: Koop voedsel in bulk en maak het zelf klaar

geld besparen op boodschappen

Als je vaak  uit eten gaat, zal dat je erg duur uitkomen. Als je al je eten bereid koopt, hetzelfde (en je zal niet erg gezond zijn).

Koop je eten in bulk aan en maak het zelf klaar, zo weet je precies waar je je geld aan uitgeeft. Je krijgt veel meer waarde voor hetzelfde geld, en het is gezonder.

Hierdoor kan je langer goed leven, en dus meer passieve inkomsten vergaren en er langer van genieten!

6) Besparen op vaste lasten

Velen van ons hebben elke maand een X aantal kosten die automatisch van de rekening gaan. Denk aan Netflix, je smartphone abonnement, enzovoort.

Ja, per stuk en per maand zijn die goed te doen.

Slechts €8 voor dit, slechts €20 voor dat, en voor je het weet zit je aan €1000+ per jaar aan dingen die je niet nodig hebt! Er zijn immers genoeg gratis alternatieven.

Je kan gewoon je WIFI thuis gebruiken, prepaid kaarten gebruiken voor je gsm, gratis video’s bekijken op YouTube, de bibliotheek gebruiken om boeken of films te huren,…

7) Zoek een andere bank

Iedereen heeft een bank waar ze al een tijdje klant bij zijn, en vaak is dit niet de goedkoopste.

Veel banken rekenen je maandelijkse en/of jaarlijkse kosten aan, gewoon omdat je een rekening hebt!

Als je de bank alleen gebruikt om je spaargeld te bewaren, moet je ervoor zorgen dat je er eentje hebt met geen standaard kosten.

Zoek de bank met de laagste tarieven. Niet alleen voor je spaargeld, maar ook voor leningen.

Stel nu dat je €300.000 wil lenen voor een investering in vastgoed. Jouw bank, waar je al jaren klant bent, geeft je een lening aan 3%. Een andere bank zou dit kunnen geven aan 2,5%.

De kans is groot dat je geen lening zal aangaan bij die andere onbekende bank, met het excuus dat die halve percent de moeite niet waard is.

Je voelt je immers veilig bij je vertrouwde bank en het kost je wat moeite om naar de andere bank over te stappen.

Even rekenen en dat halve procent verschil komt neer op €1500. Niet gigantisch veel, maar als je een gemiddeld loon hebt, is dat ongeveer wat je op een maand verdient.

En dat gooi je zomaar weg omdat je de moeite niet wou nemen!

Investeer die €1500 en na 20 jaar (pakweg de looptijd van je lening) zou die al een heel pak meer waard zijn.

8) Beleg aan de laagst mogelijke tarieven

Als je bezig bent met beleggen/investeren (wat ik je ten zeerste kan aanraden!), kan je jezelf snel blauw betalen aan allerlei kosten.

Betalen per transactie, betalen om je account open te houden, beurstaks, enzovoort.

Kleine bedragen, maar in de loop van je decennialange beleggingscarrière kunnen die oplopen tot duizenden, zelfs tienduizenden euro!

Vooral banken zijn schuldig aan gewone mensen die niets van beleggen weten te belazeren.

Vaak zal je 30-40% van je eventuele winst kwijt zijn aan kosten hier, kosten daar.

En dat is nog voor de belastingdienst komt aankloppen!

Beleg bij DEGIRO, een makelaar/beleggingsplatform met misschien de laagste kosten van Europa, en als je uit hun kernselectie belegt, betaal je een paar eurocent per transactie. That’s it!

Ik gebruik dit platform zelf en heb een gids geschreven over hoe je kan beleggen bij DEGIRO in 5 stappen.

Wat betreft tips om te sparen is dit wellicht de meest invloedrijke op je uiteindelijke vermogen – als je belegt!

LET OP! Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

9) Verhuis naar een goedkopere locatie

passief inkomen

Veel mensen geloven me niet als ik zeg dat ze met 1 handeling 30, 40, 50% minder kosten kunnen maken per maand. En toch is dit het geval.

Als je verhuist naar een goedkopere locatie, kan je je maandelijkse kosten gemakkelijk halveren.

Ik leef in Zuidoost-Azië, waar mijn maandelijkse vaste kosten 1/4de zijn van wat ze in België zouden zijn. Al het geld dat ik zo spaar, investeer ik.

Je moet het niet zo extreem doen om al voordelen te ondervinden.

Vaak is verhuizen naar een andere wijk in de stad al goed voor een goedkopere levensstijl.

Of gewoon in een kleinere stad/dorp gaan wonen, op minder dan een halfuurtje van waar je nu woont, kan je maandelijkse kosten enorm naar beneden halen.

10) Drink veel (kraantjes)water

Ik besef dat dit raar klinkt, maar kraantjeswater is super goedkoop en in de meeste Belgische en Nederlandse gemeentes van uitstekende kwaliteit.

Water is veel goedkoper en gezonder dan bier, cola, wijn, enzovoort.

Toen ik in Gent woonde, dronk ik niets anders dan het kraantjeswater, en dit zorgde ervoor dat mijn maandelijkse kosten voor drinken – een basisbehoefte – vrijwel onbestaand waren.

Als je veel drinkt, zit je sneller vol en zal je minder eten. Het is ook gezond, wat ervoor zorgt dat je minder vaak naar de dokter moet.

11) Koop kwaliteit voor dingen die het waard zijn

Je kan veel geld besparen door goedkope prullen te gebruiken in de plaats van luxueuze alternatieven.

Dat is zeker een optie, en kan je doen voor bepaalde dingen (zoals geen kleren kopen van een duur merk), maar voor dingen die echt belangrijk zijn voor jou en je gezondheid kan ik je aanraden om toch extra geld te spenderen.

Denk bijvoorbeeld aan een bureaustoel. Ja, je kan je hele leven in tuinstoelen van plastic zitten, maar dat is slecht voor je rug. En die zijn van slechte kwaliteit, dus je zal er veel stuk maken en moeten vervangen.

De kosten van een kwaliteit bureaustoel zijn in het begin veel hoger, maar je kan die jarenlang gebruiken, zit er gemakkelijk is, en zal je productiever laten werken.

Wat je wel best doet is dergelijke aankopen op voorhand plannen, en je ogen open houden voor goede deals.

Rond feestdagen en de soldenperiode kan je vaak hoge kortingen krijgen.

Als je een budget hebt opgesteld en over elke aankoop goed hebt nagedacht op voorhand, kan je alle kwalitatieve dingen die je wil aan een goede prijs kopen, en er geen financiële kater aan overhouden.

11 manieren om geld te sparen samengevat

Als je wat moeite doet om geld te sparen, kan je je totale nettowinst per maand enorm verhogen. Dit zijn 11 tips om te sparen die ik consistent in mijn leven heb toegepast, en ik heb er echt goed door kunnen sparen:

 • Maak een budget en hou alle uitgaven goed bij
 • Doe regelmatig aan fysieke activiteiten
 • Huur zo kort mogelijk
 • Geld besparen op boodschappen: Vermijd impulsieve aankopen
 • Besparen op eten: Koop voedsel in bulk en maak het zelf klaar
 • Besparen op vaste lasten: Overloop je maandelijkse abonnementen en schrap wat je echt niet nodig hebt
 • Zoek een andere bank
 • Beleg aan de laagst mogelijke tarieven
 • Verhuis naar een goedkopere locatie
 • Drink veel (kraantjes)water
 • Koop kwaliteit voor dingen die het waard zijn

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *