Why A students work for C students

Why A students work for C students

Laatste update: 27 maart 2022

Wat is Why A students work for C students?

Why A Students work for C Students is een educatief financieel boek geschreven door Robert Kiyosaki, de auteur van Rich Dad, Poor Dad.

In dit boek bespreekt Kiyosaki waarom financiële educatie zo enorm belangrijk is, zowel voor jezelf als voor je kinderen.

Hij wijst erop dat het oeroude advies van: “studeer hard, haal goede punten zodat je een goed diploma kan halen en je een goede job kan uitvoeren” statistisch gezien geen goede manier is om financieel welvarend te worden, en dat dit stramien aan je kinderen leren een slecht idee is.

De “A” studenten uit het boek zijn zij die altijd goed studeerden en hoge punten haalden, met het oogpunt op een goede job te vinden.

De “C” students zijn de kapitalisten, zij die het op school niet noodzakelijk goed deden, maar meer interesse hadden in dingen die de “A” studenten niet leerden, zoals financieel vooruit geraken.

In dit artikel geef ik je een samenvatting van Why A students work for C students, en tot slot een beoordeling.

Samenvatting Why A students work for C students

De onderliggende basis van dit boek is een tekening:

Why A students work for C students

Je ziet hier 4 kwadranten.

  • Kwadrant E: staat voor “Employees”, werknemers. De grote meerderheid van de arbeidsmarkt valt hieronder, zij wiens doel voornamelijk een hoger salaris is.
  • Kwadrant S: dit staat voor “Small business”, kleine zaken. Voornamelijk de “A” studenten zoals doktors, advocaten, enzovoort.
  • Kwadrant B: “Big business,” grote pioniers in hun industrie, zij die bedrijven creëren, zoals Bill Gates of Steve Jobs.
  • Kwadrant I: “Investeerders”. Mensen die hun geld verdienen met het rendement van investeringen, zoals dividenden of vastgoed.

Op school leren we alleen dingen waarmee je succesvol kan worden in de E en S kwadranten.

Je kan een goede werknemer worden of een zelfstandig beroep uitoefenen.

Mensen die ofwel voor een salaris werken, ofwel op commissie/eigen loon.

Als je in deze kwadranten blijft zal je niet ver geraken. Er is een (redelijk laag) plafond en een limiet op je inkomen.

Hierdoor raak je ook erg beperkt wat betreft je mentale capaciteiten.

Hierbovenop komt nog dat je hier het meeste belastingen betaalt.

De zogenaamde “C” studenten zijn zij die meer naar de B en I kwadranten gaan, op weg naar financiële vrijheid.  Kapitalisten, met andere woorden.

Hierdoor werken “A” studenten voor “C” studenten.

Veel meer mensen vertoeven in de E en S kwadranten omdat het comfortabel en veilig is.

De maatschappelijke tendens is om dit (aan de oppervlakte) toe te juichen. Je ouders zullen dit ongetwijfeld ook hebben aangemoedigd.

Als je je kinderen een goede toekomst wil geven, is het veel beter om ze voor te bereiden op een leven in de B en I kwadranten. En uiteraard moet je daarvoor er eerst zelf in gaan!

Geld geven aan je kinderen is een bijna gegarandeerde manier om ze een financiële handicap te geven en ze in socialisten te veranderen.

Ze beginnen immers geld voor niets te verwachten, en zelfs denken dat ze dit verdienen, dat ze er recht op hebben.

Een dergelijke houding is nefast voor hun toekomst, en dat wil je te allen koste  vermijden.

In plaats van je kinderen geld te geven, leer ze hoe ze geld kunnen verdienen, en hoe geld precies werkt. Geef ze geen financieel advies, maar een financiële opleiding.

Kiyosaki vermeldt hier ook de financiële balans die hij in zijn vorige boek heeft besproken.

Eindoordeel Why A students work for C students

Je kan het wellicht al raden, ik vind Why A Students work for C students een goed boek (anders zou ik er geen artikel over schrijven).

Kiyosaki heeft een heldere stijl – de man zal nooit een literaire prijs winnen, maar bij dergelijke materie is duidelijkheid belangrijker dan stijl.

De lessen die je kan leren uitdit boek zijn enorm belangrijk, en persoonlijk heb ik er veel uit gehaald.

Het is slechts 200 pagina’s lang, dus je kan dit op een avond of 2 uitlezen. Zoals alle andere boeken die ik hier heb besproken zal je dat geen windeieren leggen.

Om te eindigen nog even wat quotes van Kiysosaki, met de vertaling eronder.

It is insanity to say to your child, “Go to school and get a job,” when jobs are being shipped overseas or replaced by advances in technology.

Het is gekte om tegen je kind te zeggen, “Ga naar school en haal een job” in een periode waarin jobs naar andere landen worden gebracht of vervangen worden door technologische vooruitgang.

It is insanity to say, “Work hard,” when the harder you work, to earn more money, the more taxes you pay.

Het is gekte om te zeggen, “Werk hard,” wannneer je meer belastingen moet betalen naarmate je meer geld verdient door harder te werken in een job.

It is insanity to say, “Save money,” when money is no longer money … but debt, an IOU from the taxpayers.

Het is gekte om tegen je kind te zeggen, “Spaar geld,” wanneer geld geen geld meer is, maar wel schuld. Spaarboekjes brengen niets meer op, en je verliest geld omdat de rente lager is dan de inflatie.

It is insanity to say, “Your house is an asset,” when it is really a liability.

Het is gekte om tegen je kind te zeggen, “Je huis is een aanwinst,” wanneer het in feite een aansprakelijkheid is.

Ware woorden!

De wereld is er financieel niet goed aan toe, en ik vrees dat de komende decennia nogal hard zullen worden voor mensen in de E en S kwadranten, dus jouw kinderen een goede financiële opvoeding geven is, volgens mij, je uiterste plicht als ouder.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *