financiële onafhankelijkheid

Financieel onafhankelijk worden

1. Wat is financieel onafhankelijk zijn?

Financieel onafhankelijk zijn is toereikende passieve inkomsten hebben – of gewoon genoeg geld hebben – om je gewenste levensstijl te kunnen houden voor de rest van je leven, zonder hiervoor te moeten werken of beroep te moeten doen op iemand anders.

Het komt neer op: je hoeft niet te werken om een bepaalde graad van welvaart te houden.

Om financieel onafhankelijk te zijn, mag je zeker niet volledig betrouwen op één enkele bron van actief inkomen. Als die zou wegvallen, heb je immers geen inkomen meer.

Iedereen met een gewone 9-5 job valt dus in die categorie. Die mensen zijn niet financieel onafhankelijk.

Financiële onafhankelijkheid komt in meerdere vormen en gradaties. Wat de ene welvaart noemt, is voor de ander armoede.

1.1 Financiele veiligheid

De eerste laag van financiële onafhankelijkheid is financiële veiligheid, waarbij je niet meer moet werken om je basisbehoeften te dekken.

Denk hierbij aan

 • Je hypotheek (afbetaald, of je passieve inkomen is genoeg om de aflossing te betalen) of huur
 • Vaste kosten (zoals elektriciteit/water)
 • Voedsel en drinken
 • Transportatie
 • Verzekeringen en ziekenzorg

Meteen is duidelijk dat je over een aantal van deze elementen kan discussiëren. Transportatie is bijvoorbeeld geen factor als je overal heen wandelt of fietst.

Zodra je deze eerste laag van financiële onafhankelijkheid hebt bereikt, ben je in feite al beter af dan 90% van de bevolking.

Het is een prima doel om in je leven te hebben, maar hierna kan je nog verder gaan.

Tenzij je je hele leven minimalistisch wil leven, zal je ook geld willen om wat leuke gadgets te kopen, uit eten te gaan, reizen, je kinderen een goede opleiding te geven, enzovoort.

De volgende stap is dus genoeg geld hebben of passief inkomen verdienen om je basisbehoeften te dekken, plus andere dingen die jij belangrijk vindt.

1.2 Financiele vrijheid

En als je dan nog verder gaat, kom je bij financiele vrijheid: je verdient passief geld om het even waar je bent. Je bent niet verplicht om in een bepaalde stad of bepaald land te blijven om je inkomen te behouden.

Naar financiele vrijheid streven is een nobel en haalbaar doel voor iedereen.

Een financieel vrij man/vrije vrouw kan leven waar hij/zij wil, zonder verlies van welvaart. Een passief inkomen, onafhankelijk van je locatie.

2. Wat is financieel onafhankelijk zijn niet?

Financieel onafhankelijk zijn betekent niet (noodzakelijk) dat je stinkend rijk bent. Je hebt geen miljoenen nodig om een comfortabel leven te leiden.

Dat kan zeker geen kwaad, maar het is geen vereiste.

Uiteraard hangt dat volledig af van je levensstijl, je verwachtingen en wat jij ‘nodig’ hebt in je leven.

Als je echt elk jaar een nieuwe BMW wil, zal je veel meer geld nodig hebben om financieel onafhankelijk te zijn dan iemand die overal met de fiets heen gaat.

Als je in Manhattan leeft, heb je veel meer geld nodig dan iemand die in Gent of de Filipijnen woont.

3. Hoe word je financieel onafhankelijk?

De eerste stap is nadenken wat jij absoluut nodig hebt in je leven om gelukkig te zijn.

Neem er wat papier bij en schrijf neer wat jouw basisvereisten zijn. Gebruik hiervoor echte cijfers als je die hebt, of neem een ruime gok als je die nog niet hebt.

Bijvoorbeeld:

 • Hypotheek/huur: €500
 • Vaste kosten: €100
 • Transport: €50
 • Verzekeringen: €100
 • Eten en drinken: €200
 • Totaal: €950

In dit voorbeeld heb je dus €950 per maand nodig (laten we afronden naar €1000) om gewoon te bestaan.

Je basis is gedekt, dus als je voor de rest van je leven €1000 per maand passief verdient, hoef je nooit meer te werken.

Klinkt erg redelijk, toch?

Uiteraard zijn die cijfers redelijk laag, en zal dat ongetwijfeld hoger liggen bij de meeste mensen, maar in mijn studententijd heb ik jarenlang geleefd op een budget van €600 per maand, en ik kwam niets tekort.

Jouw cijfers zullen ongetwijfeld anders zijn, maar het is belangrijk dat je de tijd neemt om ze neer te pennen en een realistisch beeld te vormen van wat jij nodig hebt in je leven om gelukkig te zijn, en hoeveel per maand je hiervoor nodig hebt.

Met dat getal in gedachten, kan je een veel gerichter plan maken met betrekking tot waar je je passieve inkomsten moet brengen.

Gewoon gokken en zeggen “ik moet absoluut €10.000 per maand verdienen om gelukkig te zijn!” kan een serieuze vergissing zijn en je veel te veel stress opleveren als je in feite tevreden bent met veel minder.

De tweede stap is een betrouwbare bron van passief inkomen aanleggen.

Als dat in orde is, maak je er nog eentje. En dan nog eentje.

En dat is waar deze site volledig aan gewijd is, dus je kan de andere blogposts lezen om te leren hoe je dit kan doen!

4. Wat betekent financieel onafhankelijk zijn voor mij?

Voor mij persoonlijk betekent financiële onafhankelijkheid genoeg geld hebben/passief verdienen per maand dat ik niet meer hoef te werken om alle basisvereisten te dekken, plus wat luxe (zoals meermaals per jaar reizen, gym-abonnement, een motor, andere hobby’s, enzovoort).

Hier bovenop wil ik ook een ruime spaarpot hebben, en meerdere appartementen die volledig zijn afbetaald.

Tegenwoordig leef ik in de Filipijnen met een familie, en hoewel mijn uitgaven per maand nu veel hoger liggen dan in mijn studententijd (wegens investeringen en dergelijke), zijn mijn/onze basisbehoeften meer dan gedekt met €800 per maand.

En hiermee leven we erg goed, zeker ten opzichte van de gemiddelde persoon hier.

Als ik de kosten van alle luxe die ik ‘nodig heb’ om gelukkig te zijn erbij tel, en wat andere kosten die sowieso in de toekomst naar voren zullen komen, zal ik genoeg hebben met €2000 per maand.

Dat is een erg aanvaardbaar en realistisch getal voor mij.

Als je meerdere bronnen van passief inkomen hebt, kan je dit zonder twijfel halen.

Het probleem is dat een van die bronnen kan wegvallen, dus mijn doel is om elke bron tot dit niveau te halen.

Dat is voor mij financiële onafhankelijkheid: 3-4 bronnen van passief inkomen hebben die elk individueel mijn maandelijkse kosten dekken, plus een gevarieerd portfolio van investeringen en activa.

PS: een aanrader om te lezen is Money: Master The Game, van Tony Robbins. Dit boek is een goudmijn van financiële informatie, je kan hier veel leren over investeren, en hoe je financieel onafhankelijk kan worden.

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *