wat is airbnb

Geld verdienen met Airbnb

Laatste update: 27 maart 2022

Vandaag leg ik je uit wat is Airbnb en toon ik je hoe je kan geld verdienen met AirBnb.

Wat is AirBnB?

Airbnb is een Amerikaans bedrijf, een online platform waar men privé-acconomodaties kan boeken of kan verhuren.

Momenteel is Airbnb actief in bijna 200 landen en meer dan dertigduizend steden.

Kortom, je kan naar de website van Airbnb surfen en hier een extra kamer in iemands huis huren, een aparte studio, of zelfs een volledige villa.

En natuurlijk kan je hier ook je eigen vastgoed verhuren.

Als investeerder in vastgoed is Airbnb een uitgelezen kans, want het geeft je de mogelijkheid om erg eenvoudig huurders te vinden, doorgaans voor slechts korte periodes.

Geld verdienen met AirBnB

Wanneer je wat vastgoed hebt aangekocht, of gewoon wat extra geld wil verdienen met een vrije kamer aan te bieden aan vreemden tegen betaling, dan is verhuren met Airbnb meteen een duidelijke optie.

Het is immers zeer eenvoudig om hiermee te beginnen, en het platform van Airbnb neemt veel werk uit handen.

Indien je niet zou werken via een dergelijk platform, zou je huurders moeten vinden via vastgoedsites, social media, mond-tot-mondreclame, enzovoort.

Dat neemt allemaal vrij veel tijd in beslag, en geeft je zelden een garantie op succes.

Bij Airbnb daarentegen kan je vrij snel beginnen met geld te verdienen. En als je op een goede locatie zit, zal dat doorgaans vrij veel geld zijn.

Je hebt twee duidelijke opties: verhuren voor korte of voor lange termijn.

Verhuren op lange termijn zal je meestal minder geld opleveren, maar zal je ook minder moeite kosten en hoofdpijn bezorgen.

Als je 30 mensen 1 dag per maand in je appartement laat vertoeven, zal je veel meer geld verdienen dan als je 1 iemand daar 30 dagen laat zitten.

Maar natuurlijk moet je in dat laatste scenario slechts eenmaal opruimen en je appartement reinigen, terwijl je dat bij het eerste scenario 30 keer zal moeten doen.

De kans dat 30 personen iets stuk maken is ook groter dan dat 1 iemand dat zal doen.

Hier komt ook nog bij dat je veel meer werk zal hebben bij het vinden van 30 personen, ermee te praten en alles te regelen.

Dat gezegd zijnde zal je in de meeste normale gevallen nog steeds meer geld verdienen door te verhuren met Airbnb op korte termijn. 

Je zal er gewoon veel meer bezig mee moeten zijn.

Je inschrijven bij Airbnb als verhuurder is gratis, en je kan je pand ook gratis tentoonstellen.

Je zal wel in de meeste gevallen een 3% “host fee” moeten betalen per boeking.

Gasten betalen rond de 14% van het subtotaal van de reservering aan kosten aan Airbnb.

1. Bijvoorbeeld

Laten we dit even illustreren met een echt voorbeeld van de situatie waar ik momenteel woon.

Zoals je misschien weet als je deze blog vaak leest, heb ik vastgoed in Zuidoost-Azië aangekocht met als expliciet doel om er een passief inkomen mee te vergaren.

Enfin, erg passief is dat niet via Airbnb, maar het is wel sowieso een activa, iets dat me elke maand geld oplevert.

Wanneer ik dat condominium voor een maand verhuur, krijg ik daar ongeveer €300 netto voor.

Als je bedenkt dat ik hier slechts €40.000 voor heb moeten betalen, kan je snel inzien dat de rental yield hier een pak hoger ligt dan in België en Nederland!

Ik moet het daarna eenmaal laten opruimen en reinigen, en dat kost ongeveer €20.

De gasten betalen ook de vaste kosten (elektriciteit en water), maar ik betaal het internet.

Dat kost me €30 per maand.

In totaal heb ik dus ongeveer €250 winst per condominium per maand, en daar moet ik erg weinig moeite voor doen, alleen in het begin en het einde van de maand wat communiceren en dingen regelen.

De bezettingsgraad voor langetermijnhuren is gemiddeld 10 maanden per jaar, wat neerkomt op €2500 winst elk jaar.

Wanneer ik datzelfde condominium per dag/nacht verhuur, kan ik hier ongeveer €32 netto per nacht voor krijgen.

De bezettingsgraad is gemiddeld 20 dagen per maand, dus €640 per maand.

Ik moet het telkens laten reinigen, maar omdat het meestal niet nodig is om zeer grondig te reinigen zoals na een verblijf van een maand, kost me dat ongeveer €10 per huurder, oftewel €200 per maand.

Hier komt ook nog bij kijken dat ik wel moet opdraaien voor elektriciteit en water.

Per maand is dat ongeveer €100, plus nog het internet aan €30.

Dat betekent dat ik met kortetermijnverhuren kan rekenen op een gemiddelde van (640-200-130=) €310. Per jaar is dat €3720.

Dit is een redelijke extra som ten opzichte van verhuren op lange termijn, maar persoonlijk is al de extra moeite die komt kijken bij verhuren op korte termijn het me echt niet waard.

Mijn tijd is waardevol, en als ik iemand in een studio kan steken voor een paar maanden aan een stuk via Airbnb, verkies ik dat zeker boven een paar honderd verschillende mensen moeten zoeken en alle rompslomp die hiermee komt kijken.

Kortom: geld verdienen met Airbnb is erg eenvoudig, en als je puur geld wil verdienen dan is per nacht verhuren de beste optie, maar voor een passief inkomen ben je beter met langetermijnverhuren.

Tips om te verhuren met AirBnb

Tot slot nog enkele tips als je zelf wil beginnen met geld verdienen met Airbnb:

 • Voordat je eraan begint, hou rekening met het feit dat je wat zal geld moeten investeren in je pand, zeker als je daar voorheen zelf woonde. Alles moet gereinigd worden, wellicht een nieuwe matras, kleine reparaties, decoratie, enzovoort. Hiernaast moet je ook specifieke dingen aanschaffen zoals handdoeken, toiletgerief en keukengerei
 • De competitie is meestal sterk, dus je zal jezelf minstens tot hun niveau moeten brengen. En dat betekent vaak dat je Wi-Fi moet voorzien, NetFlix, een SmartTV, enzovoort.
 • Gebruik een digitaal sleutelloos toegangsysteem, om je gasten eenvoudig toegang te verschaffen tot je pand
 • Neem kwalitatieve foto’s zodat je vastgoed in een zo goed mogelijk licht wordt getoond. Huur desnoods een professionele fotograaf in
 • Hang een lijst met huisregels en een inventaris naast de ingang tot je pand, om disputen en diefstal te vermijden
 • Investeer in een goede verzekering waarbij alle mogelijke schade gedekt wordt
 • Verwacht niet om meteen rijk te worden. Verhuren met Airbnb is simpel, maar het vergt doorgaans wat tijd tot je een topverhuurder bent en consistent huurders kan aantrekken
 • Wanneer je nog geen pand hebt maar wel in eentje wil investeren, doe dan zeker goed onderzoek naar een geschikte locatie. Waar je pand zich bevindt bepaalt immers hoeveel geld je ermee kan verdienen
 • Je zal er tijd in moeten steken – communicatie, schoonmaak, enzovoort. Hou hier rekening mee, dit is niet zoals investeren op de beurs in ETFs waarbij je gewoon wat geld neerlegt en dan niets meer moet doen
 • Geef een zo rooskleurig mogelijke omschrijving van je vastgoed, waarbij alle voordelen prominent aanwezig zijn, om zoveel mogelijk huurders aan te trekken. Vermeld restaurants, shoppingcenters, openbaar vervoer, een zwembad, Netflix, enzovoort
 • Ga op voorhand na welke belastingen je zal moeten betalen en bereken je geschatte winst om te kijken of het evenwel de moeite zal zijn om te verhuren via Airbnb of niet
 • Overweeg om alleen gasten te aanvaarden die het “Airbnb Verifief ID process” hebben doorlopen
 • Ga goed na welke wetten er gelden in je gemeente. In Amsterdam bijvoorbeeld mag je je woonverblijf maximaal 30 nachten per jaar verhuren! En je moet dit elke keer ook gaan melden bij de gemeente

Zin om zelf een passief inkomen op te stellen door middel van te investeren in vastgoed en dat te verhuren via Airbnb? Lees dan zeker eens de gidsen die ik heb opgesteld voor interessant vastgoed doorheen de wereld:

 1. Zuidoost Azië
 2. Azië
 3. Centraal Azië
 4. Oost Europa
 5. Latijns-Amerika

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *