vastgoed voor beginners

Belastingen op vastgoed in België

Zoals je zonder twijfel weet, zijn de Belgische en Nederlandse regeringen nogal fan van alles en iedereen te belasten op wat ze ook maar kunnen. Dit is uiteraard ook het geval bij vastgoed.

Waarom we de regering elk jaar moeten betalen voor het privilege om iets te bezitten is me een raadsel, maar kijk, hier zijn we dan.

Persoonlijk investeer ik niet in vastgoed in Nederland en België, en belastingen zijn hier 1 van de 3 voornaamste redenen van.  

In dit artikel bekijk ik welke belastingen je allemaal zal moeten betalen bij het hebben, verhuren en/of verkopen van vastgoed in België. Later bekijken we hetzelfde voor Nederland.

1. Belastingen op vastgoed bezitten

Om te beginnen zal je registratierechten moeten betalen bij het aankopen van vastgoed.

Deze hangen af van waar je pand zich bevindt en in welke situatie je zit (is het de eerste woning, tweede verblijf, …), de grootte van het pand, kadastraal inkomen, enzovoort.

In Vlaanderen is dat ongeveer 6%, maar je kan “korting” krijgen voor bescheiden woningen(<€200.000, of als je ingrijpende energetische renovatiewerken uitvoert binnen 5 jaar na aankoop).

Bij de aankoop van nieuwbouw zijn er geen registratierechten, maar wel BTW.

Uiteraard houdt het hierbij niet op, want als je denkt dat je na het betalen van de aankoopsom en de belastingen daarop geen kosten meer hebt, ben je serieus mis.

Elk jaar zal je zaken moeten betalen zoals grondlasten/onroerende voorheffing (gebaseerd op het kadastraal inkomen), lokale belastingen zoals milieaubelasting, huisvuilbelasting, heffingen via personenbelasting, enzovoort.

En als je een pand aankoopt met het oog op dat te verhuren, en dit niet je eerste verblijf is, zal je ook nog een tweedeverblijftaks mogen ophoesten.

2. Belastingen op vastgoed verkopen

Het is jouw eigendom, dus je zou denken dat je dit gewoon van de hand kan doen en dat vadertje staat zich hier niets mee zal moeien, maar uiteraard is dat niet het geval.

Je moet afdokken in de vorm van meerwaardebelasting.

Dit komt neer op 16,5% van het verschil tussen de aan- en verkoopprijs, maar er zijn een heleboel andere factoren die hierbij een rol spelen.

3. Belastingen op vastgoed verhuren

Inkomsten van je vastgoed moet je altijd aangeven bij de personenbelasting, waarbij er verschil wordt gemaakt tussen verhuren aan particulieren of verhuren aan iemand die het huurt voor professionele doeleinden.

De belastingen worden berekend op basis van het kadastraal inkomen van je pand.

4. Conclusie

Zoals je kan, een hele warboel. Ik heb het al meermaals gezegd, en aangetoond door middel van mijn serie Vastgoed doorheen de Wereld: investeren in vastgoed en België is een slecht idee, als je kijkt naar welke andere opties er zijn.

Als je een huis, appartement of wat dan ook wil aankopen in de Lage Landen, om wat voor reden dan oo, zou ik je aanraden om eerst de andere opties eens te overlopen:

Als je hier zelf in vastgoed in Azië wil investeren, kan je Serenity Real Estate Investing contacteren.

Geschreven door

Stefan

Stefan

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *