how I found freedom in an unfree world

How I Found Freedom in an Unfree World

Wat is How I Found Freedom in an Unfree World?

How I Found Freedom in an Unfree World (A Handbook for Personal Liberty) is een van de beste non-fictieboeken die ik ooit heb gelezen.

Het is geschreven door Harry Browne in 1973 en was een indertijd revolutionair boek – doch niet super veel gelezen.

Harry Browne is een interessant man, die een dozijn boeken heeft geschreven en in de presidentiële verkiezingen van 1996 en 2000 kandidaat was voor de Libertarian Party.

In How I Found Freedom in an Unfree World bespreekt Browne het concept en belang van persoonlijke vrijheid, en hoe je dit kan bereiken.

Vrijheid, zo stelt hij, is je leven leiden hoe jij het wil.

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar de overgrote meerderheid van de mensen beschikt niet over dergelijke vrijheid.

Ik ook (nog) niet (volledig), maar ik ben wel goed op weg om dit te bereiken – want ik heb het een prioriteit in mijn leven gemaakt. 

Bijna al mijn levensdoelen zijn hierop gericht en eraan verwant, op een of andere manier.

Waarom zijn zo weinig mensen vrij?

De eerste reden is dat ze zich niet bewust zijn van de alternatieven die bestaan.

Ze beseffen niet dat ze sociale restricties kunnen vermijden zonder kluizenaar te worden, dat een traditioneel huwelijk en de bijhorende risico’s en problemen niet nodig is en dat liefde nog steeds mogelijk is.

Ze zien niet in hoe ze succesvol kunnen worden zonder een traditionele job uit te oefenen, of hoe ze belastingen kunnen vermijden zonder naar de gevangenis te gaan.

En de tweede reden is dat ze sociale normen als normaal hebben aanvaard.

Normen die niet gebaseerd zijn op feiten, maar wel op extern opgelegde waarden en restricties.

Denk aan: “Je mag niet egoïstisch zijn”, “je moet je best doen om de wereld beter te maken”, “een huwelijk vereist opoffering en compromissen”, of “wat jij wil is immoreel”.

In dit boek toont Browne niet alleen hoe leeg dergelijke concepten zijn, maar ook hoe je je leven dan wel kan leiden, zoals jij het wil.

Het is trouwens duidelijk dat een vorig boek dat ik heb besproken, The Unchained Man, redelijk zwaar ideeën heeft gehaald bij How I Found Freedom in an Unfree World.

How I Found Freedom in an Unfree World samenvatting

De premise van het boek is dat we in een onvrije wereld leven. 

Dit komt door zaken die we valselijk als waar aannemen, en de omstandigheden waarin we onzelf (vrijwillig, onvrijwillig, bewust en onbewust) plaatsen.

Browne richt zich vooral op de psychologische veranderingen die je moet maken, net als wijzigingen in je levensstijl.

How I Found Freedom in an Unfree World is opgedeeld in 3 grote delen: Waarom je niet vrij bent, Hoe je vrij kan worden, en Een nieuw leven.

1. Waarom je niet vrij bent

Er zijn twee grote redenen waarom je niet vrij bent, volgens dit boek.

Je bent je ofwel simpelweg niet bewust van de vele alternatieven, of je hebt bepaalde restricties op je vrijheid aanvaard en ziet ze als vanzelfsprekend.

Meer persoonlijke vrijheid halen is dus een theoretisch simpele kwestie van je bewust worden van je opties, en de restricties verwijderen.

In de eerste 15 hoofdstukken legt Browne een heleboel “vallen” op tafel, redenen waarom mensen niet vrij zijn.

 • Identiteitsvallen: Het geloof dat je iemand anders dan jezelf moet zijn, en het geloof dat anderen dingen doen of zien zoals jij ze zou doen of zien. Je kan de aard van anderen niet beheersen of leiden, je kan alleen bepalen hoe jij hiermee omgaat.
 • Intellectuele val: Je zit in een intellectuele val als je je “gezond verstand” gebruikt om je emoties te bepalen, en hoe je je “moet” voelen. Je denkt dat je emoties moeten passen bij een of andere vooropgestelde standaard, niet gewoon bij hoe jij bent
 • Emotionele val: Dit omschrijft het geloof dat je belangrijke beslissingen kunt nemen op een moment dat je emotioneel bent. Denk aan trouwen als je verliefd bent, of andere “spontane” beslissingen die verregaande gevolgen kunnen hebben. Je zit in de emotionele val als je je emoties je beslissingen laat bepalen
 • Moraliteitsval: Denken dat je aan de morale code van iemand anders moet voldoen, of aan die van de maatschappij in het algemeen
 • Onzelfzuchtigheidsval: Het geloof dat je het geluk van anderen boven dat van jezelf moet stellen. Jouw persoonlijk geluk is het meest belangrijke in je leven
 • Groepsval: Geloven dat je meer kan bereiken door te delen met anderen, en hen te betrekken bij je beslissingen en projecten en dergelijke, in tegenstelling tot gewoon alles zelf doen
 • Overheidsvallen: Denken dat de overheid sociaal nuttige functies verricht die jouw steun verdienen, dat je een plicht hebt om wetten te volgen, dat je op de overheid kunt betrouwen om een bepaalde gewenste verandering door te voeren, en tot slot ook de angst dat de overheid zo machtig is dat ze je kunnen beletten om vrij te zijn
 • Wanhoopsval: Het beloof dat anderen jou kunnen beletten om vrij te zijn
 • Rechten-val: Geloven dat jouw “rechten” je vrijheid geven, en dat die je zullen geven wat je wil. Alleen het eigenbelang van personen kan gebruikt worden om jou te geven wat je wil
 • Utopieval (ook wel bekend als een klein messiascomplex): Denken dat je eerst een betere maatschappij moet scheppen voordat je vrij kunt zijn. Wees er maar zeker van dat je het lot van een land niet kan bepalen. Het enige dat je kan doen is ervoor zorgen dat je er niet negatief door wordt beïnvloed
 • Brandende-kwestie-val: Telkens je denkt dat er een bepaald sociaal doel is dat jouw hulp nodig heeft
 • Sunk cost fallacy: Het geloof dat je hedendaagse beslissingen moet nemen rekening houden met de tijd, geld en moeite die je eerder hebt gespendeerd in het verleden
 • Zekerheidsval: Kort gezegd, denken dat je alles weet, en handelen zonder rekening houden met de mogelijkheid dat je gewoon fout bent
 • Doos-val (klinkt beter in het Engels, Box Trap): Denken dat uit een bepaalde onaangename situatie die je vrijheid beperkt geraken je zoveel zal kosten (op wat voor vlak dan ook) dat je liever in je doos (de kutsituatie) blijft zitten

Vooral dat laatste is een zeer interessant concept, en iets wat ik ook in mijn review van The Unchained Man heb besproken.

Een “box” is een onaangename situatie waardoor je vrijheid wordt beperkt, maar je bent te bang om eruit te ontsnappen.

Een slechte relatie/huwelijk, een klote job, in een Westers land wonen, enzovoort.

In veel van die gevallen blijf je vrijwillig in je doos, omdat je bang bent voor de kosten die komen kijken bij het ontsnappen eraan.

Maar … elke dag dat je in je doos blijft, betaal je de prijs op het vlak van minder vrijheid en geluk.

En … er is altijd een manier om eruit te ontsnappen.

Je zal er altijd een prijs voor moeten betalen, zij het psychologisch, sociaal, fysiek, monetair, …

Dat zal zeker niet aangenaam zijn, maar het is beter dan de dagelijkse prijs van in je doos te blijven.

Hoe sneller je de knoop doorhakt, door de zure appel bijt, hoe “goedkoper” dit zal zijn.

Persoonlijk ben ik al uit drie dozen ontsnapt, door voor mezelf te gaan werken, een non-monogame relatie aan te gaan, en aan de andere kant van de wereld te gaan wonen.

2. Hoe je wel vrij kan worden

Om te beginnen legt Browne de verantwoordelijkheid volledig bij jezelf.

Het is jouw leven, en jij hebt de macht om ervan te maken wat je wil.

Als je vrij wil zijn, moet je dit zelf worden.

Neem actie, maak positieve beslissingen.

Richt je op wat jij kan beheersen en controleren, niet op wat buiten jouw controle ligt.

Een positieve beslissing is beslissen tussen alternatieven om je geluk te maximaliseren.

Een negatieve beslisisng is beslissen tussen alteratieven om je ongelukkig zijn te minimaliseren.

Een vrij persoon spendeert de meeste tijd aan positieve beslissingen.

In dit deel van het boek zijn er tal van interessante onderwerpen, “tips and tricks” en oerdegelijk advies om een vrijer persoon te worden.

Wees trouw aan jezelf, wees wie je bent, en pas dat niet aan de omgeving aan. Je aanpassen aan de verwachtingen van anderen beperkt je vrijheid.

Wie en hoe jij bent is hoe je anderen zal vinden die net als jij zijn, en die jou aanvaarden om wie je bent.

Als je jezelf beter of slechter voordoet dan je in werkelijkheid bent, zal je die personen die in feite geknipt zijn voor jou niet vinden.

Voel je je gevangen door je ouders, vriendenkring, of familieleden? Dan is het aan jou om daar iets aan te doen en de banden te verbreken.

Het is belangrijk om altijd eerlijk te zijn, ongeacht de gevolgen. Niet alleen voor je persoonlijke integriteit, maar zo zien anderen ook dat ze jou kunnen vertrouwen.

3. Een vrij leven

In het laatste deel van How I found Freedom in an Unfree world geeft Harry Browne je zijn “regels” voor het leven.

Zie dit vooral als suggesties, want in de geest van het boek benadrukt de auteur dat jij 100% moet bepalen hoe je jouw leven wil leiden.

 1. Verwacht nooit dat iemand vanuit jouw perspectief, kennis of doelen zal handelen. Neem altijd aan dat zijn of haar standpunten anders zullen zijn dan de jouwe
 2. Maak geen beslissingen als je emotioneel bent (en dat is zeker het geval bij beleggen!)
 3. Lieg niet, of probeer je niet anders voor te doen dan je werkelijk bent
 4. Steek nooit geld, tijd, of emoties in iets waartoe je niet bereid bent het te verliezen
 5. Neem geen nieuwe verantwoordelijkheden of verplichtingen aan zonder goed te overlopen wat je erdoor zal verliezen (ik denk dan vooral aan een huwelijk of kinderen)
 6. Laat altijd wat plek in je agenda voor onverwachte kansen
 7. Maak geen gebruik van de eigendom van iemand anders op een manier waar hij of zij niet tevreden over zou zijn
 8. Focus je aandacht nooit op de tekortkomingen van iemand anders. Erken ze, neem ze in overweging, maar verlies geen tijd met erover te klagen. Richt je beter op je acties om hiermee om te gaan
 9. Begin niet te klagen over extra (onverwachte) kosten. Verspil je tijd niet, betaal gewoon en ga verder met je leven
 10. Vorm nooit een vennootschap, of een andere partner-relatie waarbij verantwoordelijkheden en beloningen zullen worden gedeeld
 11. Vermijd geweld te allen koste, tenzij je echt niet anders kan
 12. Hou vast aan je persoonlijke code en regels, en pas die zeker niet aan omwille van de mening of acties van anderen

Krachtige woorden, en ik kan me hier bijna volledig in vinden.

How I Found Freedom in an Unfree World is een schitterend boek, en eentje waar veel mensen heel veel uit kunnen halen.

Invloedrijk, motiverend, ingrijpend.

Een absolute aanrader, één van de beste non-fictieboeken die ik ooit heb gelezen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *