Invisible Influence: The Hidden Forces that Shape Behavior

Invisible Influence: The Hidden Forces that Shape Behavior

Wat is Invisible Influence?

Invisible Influence: The Hidden Forces that Shape Behavior is een non-fictieboek geschreven door Jonah Berger, een Amerikaanse professor en internationale best-seller auteur.

Deze man is een expert op het vlak van “verandering”, “mond-tot-mond”, virale marketing, sociale invloed, en hoe ideeën, producten en gedrag zich verspreiden onder de bevolking.

En dat is natuurlijk ook waar Invisible Influence over zal gaan.

Naast dit boek heeft Berger ook nog Contagious: Why Things Catch On en The Catalyst: How to Change Anyone’s Mind geschreven. Allemaal gaan ze over hetzelfde onderwerp.

Ik vond dit boek zeer interessant, en hoewel het op het eerste gezicht niet veel te maken heeft met passief inkomen, kan je er toch lessen uit halen om mensen te overtuigen om, bijvoorbeeld, je producten/diensten te kopen, of zich in te schrijven via een bepaalde affiliate link.

Samenvatting Invisible Influence

Kort samengevat gaat Invisible Influence over de eenvoudige, subtiele en soms verrassende manier waarop andere mensen ons gedrag beïnvloeden.

Iedereen denkt graag dat hij of zij uniek is, origineel en individueel.

Maar de realiteit is dat het bijna onmogelijk is om niet beïnvloed te worden door anderen.

De meeste van ons worden stevig geleid door onze omgeving, en we zijn ons hier niet eens van bewust.

Berger heeft de wetenschappelijke inzichten gebundeld in een vijftal conclusies:

  1. Mensen imiteren elkaar. Beloningen en straffen zijn minder effectief dan imitatie om gewenst gedrag op te wekken
  2. Desondanks voelen we een drang om anders te zijn. Dit hangt sterk af van wie de “andere” groep is, en ook van de dominante cultuur
  3. De verhouding tussen het verlangen om anders te zijn ten opzichte van het verlangen om erbij te horen hangt af van de context en wie de anderen zijn. Als mensen een negatieve associatie leggen bij een bepaald gedrag, zullen ze dat gedrag in veel mindere mate vertonen
  4. Dit betekent dat de meest succesvolle nieuwe producten vergelijkbaar zijn met wat er reeds bestaat, maar net anders genoeg om op te vallen. Succes hangt af van de perceptie van de gebruikers
  5. Mensen doen moeilijke taken beter op hun eentje, maar eenvoudige taken beter als er anderen aanwezig zijn

Ja, andere mensen hebben een invloed op de keuzes die je maakt, maar als je je hier bewust van bent, kan je dit tegenwerken.

Zo kan je altijd nadenken over waarom je een bepaalde belangrijke beslissing zal nemen.

Is dit omdat het iets is dat je echt wil, of omdat anderen jou in die richting hebben geduwd, bewust of onbewust?

Invisible Influence: The Hidden Forces that Shape Behavior is een zeer interessant boek, en het leest erg vlot omdat Berger frequent gebruikmaakt van voorbeelden en over echte experimenten en “cases” vertelt.

Dat maakt de lessen makkelijker te onthouden, en de experimenten blijven je bij.

Kortom, hoewel je van dit boek weinig praktische info zal leren om je eigen zaak op te richten, te beleggen, vastgoed te beheren of andere meer relevante onderwerpen, kan ik het desondanks toch aanraden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *