The 4-Hour Workweek

The 4 Hour Workweek samenvatting

Wat is The 4 Hour Workweek?

The 4-Hour Workweek: Escape 9–5, Live Anywhere, and Join the New Rich is een non-ficitieboek geschreven door Timothy Ferriss in 2007.

Ferriss is een Amerikaanse entrepreneur en schrijven, en in dit pivotale boek omschrijft hij een alternatief voor het traditionele bedrijfsleven.

In plaats van je leven lang 9-to-5 te werken, af en toe een vakantie te nemen, en geld te sparen om eindelijk te kunnen genieten van een pensioen, stelt Ferriss een beter idee voor: een 4-hour Workweek.

Dit boek is immens populair, is vertaald in 40 talen en heeft miljoenen exemplaren verkocht.

Ik overdrijf wellicht niet als ik zeg dat dit boek een enorme impact heeft gehad in de levens van miljoenen mensen, en hen een nieuwe, andere, en betere kijk op het leven heeft gegeven.

Het systeem omvat zoveel mogelijk gedaan krijgen in zo weinig mogelijk tijd, dus je emails slechts eenmaal per dag bekijken, op afstand werken, kleine taakjes aan anderen overlaten, het 80-20 principe toepassen, enzovoort.

Voor mij was het alleszins leuk om te lezen, maar omdat ik al tal van andere boek had gelezen die een vergelijkbaar thema aanhalen, was ik al op de hoogte van de meeste concepten uit dit boek.

Lezers van deze site hebben wellicht al gemerkt dat ik dergelijke zaken volledig kan onderschrijven.

Zo heb ik al duidelijk aangehaald waarom vertrouwen op een pensioen een zeer slecht idee is, waarom je voor jezelf moet werken en niet voor iemand of iets anders, hoe je dit precies kan doen, en waarom het aangeraden is om niet in je eigen land te blijven.

The 4 Hour Workweek samenvatting

Als je The 4 Hour Workweek kort wil samenvatten komt het neer op het Pareto-principe (80-20) toepassen in je professionele leven.

Dit principe stelt dat 80% van je productiviteit te danken is aan 20% van je tijd, en de andere 20% ervan vreet 80% van je tijd op.

Als je de 20% van je productiviteit die het meeste van je tijd inneemt elimineert, kan je een veel efficiënter leven leiden.

Het hele boek gaat om dit concept, en The 4 Hour Workweek betekent dus concreet 4 uur per week werken om 80% van je resultaten te behalen.

The 4 Hour Workweek is onderverdeeld in 4 grote delen:

Definieer je objectieven

Beslis wat belangrijk is voor jou en stel doelen op.

Wat wil je in je leven, wat telt, en wat niet?

Ferriss maakt hier een uitstekend punt dat jezelf kapot werken tijdens de beste jaren van je leven om dan te hopen op een pensioen een gigantische fout is.

Hij legt ook uit waarom relatief inkomen (hoeveel je per uur verdient) belangrijker is dan absoluut inkomen (hoeveel je in totaal per maand of per jaar hebt).

Kwaliteit over kwantiteit.

Stel je voor, stelt hij, dat je een ideaal leven kan opstellen, indien je vrij zou zijn van je huidige verplichtingen. Hoe zou dat leven eruit zien?

En dan vraagt hij je om na te denken over het absoluut ergste scenario dat zou kunnen gebeuren indien je die droom, dat ideale leven, zou nastreven.

Is dat ergste scenario nu echt zó nefast dat je je droom ervoor zou opgeven?

Elimineer afleidingen

Hier krijg je wat tips om effectiever te zijn.

Richt je op de 20% die telt en niet op de 80% die niet telt.

Leer om nee te zeggen tegen dingen, en doe er alles aan om afleidingen te elimineren uit je leven.

In deze sectie van het boek krijg je tal van handige tips om dit te bereiken, zoals:

  • “To-do” lijstjes opstellen. Bij elk item op je lijstje, denk na of je een dag als productief zou kunnen bestempelen als je echt alleen maar dat item zou kunnen voltooien. Dat geeft je een motivatieboost want je weet dat elk item op je lijst echt de moeite is.
  • Stop met multitasken! Richt je op 1 taak tegelijk, en stop niet tot je daar klaar mee bent.
  • Dwing jezelf om limieten te stellen op je dag of werktijd in het algemeen. Als je bijvoorbeeld weet dat je elke dag om 3 uur in de namiddag stipt stopt met werken, zal je je beschikbare tijd productiever gebruiken.
  • Check je email eenmaal of tweemaal per dag, niet meer.
  • Vermijd social media en andere vormen van communicatie, zeker als je aan het werken bent

Automatiseer je inkomen

Ferriss legt uit hoe je taakjes in je bedrijfjes kan uitbesteden aan anderen, zoals aan een Virtuele assistent.

Het doel is om een bedrijf op te richten dat op autopiloot draait, en waar je zelf weinig tot geen moeite mee moet doen.

Passief inkomen, met andere woorden.

Bevrijd jezelf van tradities

Hang niet te veel vast aan de traditionele normen van hoe een bedrijf eruit moet zien, maar richt je eerder op mobiliteit en vrijheid.

Stel je dagelijks werk zo op dat je er maximale vrijheid in hebt, zoals thuiswerken, of naar een ander land verhuizen.

De concepten uit dit boek zijn misschien niet heel nieuw voor je als je deze site al een tijdje volgt, maar ik denk dat de meeste mensen wel waarde kunnen halen uit The 4 Hour Workweek.

Ferriss schrijft vlot, en hoewel de concepten die hij aanhaalt soms iets te simpel en te optimistisch worden beschreven, blijft het een feit dat hij over het algemeen gelijk heeft.

Werk aan je eigen zaakjes, heb geen baas, stel meerdere bronnen van passief inkomen op, vertrouw niet op een pensioen, en leef je leven voor jezelf.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *