mythes over beleggen

Vroeg beginnen beleggen

Laatste update: 2 juni 2022

Beleggen is volgens mij een absolute vereiste om financieel onafhankelijk te worden – voor de gemiddelde persoon.

Je moet je geld immers laten groeiten, en op een spaarboekje zal daar niet veel van in huis komen.

Door te beleggen stel je allerlei bronnen van inkomen op, zogenaamde activa’s.

De hele website Passief Inkomen is opgericht om mensen hierbij te helpen.

Maar niet alle vormen van beleggen zijn gelijk, en er zijn heel wat factoren belangrijk om succesvol te beleggen.

Diversificatie van je beleggingsportfolio is er eentje van, net als financieel geletterd worden.

Maar wat veruit de grootste impact zal hebben op je welvaart (mits je een goede beleggingsstrategie hebt), is vroeg beginnen beleggen.

Voor sommige mensen klinkt dat vanzelfsprekend, maar er zijn ook mensen die denken dat later beginnen beleggen beter is, omdat je dan doorgaans reeds meer geld verdient en dus kunt beleggen.

Dat is niet het geval.

Vandaag leg ik uit waarom vroeg beginnen beleggen zo belangrijk is, en waarom je hier dus zo snel mogelijk mee moet starten.

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

Je kan veel meer winst behalen

Laten we van start gaan met de meest indrukwekkende reden: door vroeg beginnen beleggen zal je uiteindelijke mogelijke winst vele keren hoger liggen dan er op latere leeftijd pas mee te beginnen, zelfs als je op latere leeftijd meer belegt.

Bekijk even hoe het Jan en Piet zou vergaan in deze hypothetische scenario’s:

  • Piet gaat eerst studeren, en spendeert zijn geld dan aan het afbetalen van een mooi wagen, een huis, enzovoort. Hij begint dus maar op zijn 40ste te beleggen, maar kan het zich op dat punt wel veroorloven om elke maand €500 te investeren, in een indexfonds met een rendement van 8%.
  • Jan gaat meteen werken na de middelbare school en begint vroeg te beleggen, op zijn 20ste. Hij kan elke maand €100 opzij zetten, en belegt dat in het indexfonds met een jaarlijks rendement van 8%.

Hoe denk je dat het Jan en Piet zal zijn vergaan tegen de tijd dat ze 60 jaar oud zijn?

  • Piet heeft een totale eigen inleg van (€500*12*20) €120.000 gedaan, en dankzij de magie van compound interest (rente op rente) is zijn belegging gestegen naar €274.572. Een zeer mooie som, en de winst is €154.572.
  • Jan heeft op die 40 jaar beleggen een eigen inleg van (€100*12*40) €48.000 kunnen bijeen sprokkelen. Heel wat minder dan Piet, iets meer dan een derde! Maar zijn beleggingen zijn wel gestegen naar €310.868, wat zijn winst op €262.868 brengt.

Zelfs met een inferieure eigen inleg komt Jan nog steeds met gemak als de winnaar uit de boot.

Zijn totale winst is een stuk groter dan dat van Piet, met slechts iets meer dan een derde van de inleg, gewoon omdat hij vroeger is beginnen beleggen.

Dat komt omdat er in het beleggingsleven van Jan 2,5 meer verdubbelingscycli waren. Ik leg dit in detail uit in het artikel over Compound Interest.

Stel nu dat je aandelen koopt van bedrijven bij hun beursgang.

Dit heet de IPO, en die aandelen zijn meestal lager geprijsd dan de geschatte waarde.

Als je er vroeg bij bent, kan je dus een koopje doen, en IPO aandelen stijgen na 93 dagen gemiddeld met 50% in waarde.

Als je dit je hele leven blijft doen, stel je dan eens voor hoeveel winst je kan maken.

Je kan IPO aandelen kopen via Freedom24.

Je kan met kleine bedragen beginnen

Zoals ik net heb aangetoond, is het mogelijk om met een lage eigen inbreng nog steeds een aanzienlijke spaarpot bij elkaar te sprokkelen, gewoon door vroeg genoeg te beginnen.

Alles wat je kunt beleggen is goed. 

Je moet geen grote sommen investeren, als je maar vroeg genoeg begint.

Dat geeft je veel meer vrijheid op lange termijn, want hoe ouder je bent als je begint te beleggen, hoe meer je zelf zal moeten opleggen om een vergelijkbaar resultaat te behalen.

Je hebt veel meer tijd om fouten te maken

Een niet te onderschatten aspect van vroeg beginnen beleggen is het feit dat je nog decennialang kunt beleggen, en dus nog decennia hebt om te herstellen van eventuele financiële katers.

Al je geld inzetten op een bepaalde cryptomunt en die in elkaar zien storten heeft een veel kleinere impact op je latere welvaart als je dat doet op je 22ste, in vergelijking met dit te doen op je 52ste.

In beide scenario’s verlies je alles, maar op je 22ste heb je nog meer dan 40 jaar voordat je eventueel met pensioen zou gaan (wat ik je zou afraden).

Op je 52ste alles verliezen is al iets minder makkelijk om van te herstellen.

Niet alleen zal je in de meeste gevallen een grotere som geld hebben verloren, maar je hebt ook nog maar iets meer dan 10 jaar om ervan te herstellen.

Vroeg beginnen beleggen geeft je de mogelijkheid om fouten te maken bij het beleggen, hiervan te leren, en er sterker uit te komen.

Wil je zelf meteen beginnen beleggen, en geen tijd meer verspillen? Maak dan snel een account aan bij de Nederlandse online lagekostenbroker DEGIRO.

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *