mythes over beleggen

3 mythes over beleggen

Beleggen is een van mijn favoriete onderwerpen, zoals je ongetwijfeld kan zien aan de vele artikelen die ik erover heb geschreven.

Ik ben er zelf actief mee bezig, en kan het aan iedereen aanbevelen. Het is immers een ideale bron van passief inkomen en dus om financieel onafhankelijk mee te worden.

Maar ik begrijp dat er veel mensen zijn voor wie het hele concept van beleggen nogal vaag en verwarrend is, en hierdoor onstaan er heel wat onduidelijkheden, bepaalde “mythes” die een eigen leven leiden.

In dit artikel overloop ik 3 mythes over beleggen, en probeer die zo goed mogelijk te ontkrachten.

Let op dat beleggen nooit zekerheden geeft. Je kan altijd geld verliezen, dus beleg alleen wat je je kan veroorloven te verliezen.

Mythe #1: Beleggen kost veel geld

Laten we meteen beginnen met eens te kijken naar de gedachte dat beleggen veel geld kost, dat het alleen voor rijke mensen is, en dat “gewone” mensen hier dus niets bij te zoeken hebben.

Niets is minder waar.

Ja, je hebt heel veel rijke mensen die actief beleggen … maar in veel gevallen zijn die rijk geworden door hun beleggingen.

Met andere woorden, je kan rijk worden door te beleggen, je moet het niet reeds zijn om te beginnen beleggen.

Kijk ter illustratie eens naar mijn reeks ETF: Uitgelicht, waarbij ik een aantal ETFs in meer detail bekijk. Wat je daar meteen zal opvallen – in deze context – is het feit dat die ETFs helemaal niet zo duur zijn, gemiddeld kosten ze tussen €30 en €100 per stuk.

Het klopt dat je met slechts 1 ETF per maand aan te kopen niet snel financieel onafhankelijk zal worden, maar het is een prima begin en zelfs met een dergelijke bescheiden investering kan je na verloop van tijd (decennia) nog steeds een mooi spaarpotje aanleggen.

Neem nu bijvoorbeeld de iShares S&P 500 UCITS ETF (IE0031442068), een ETF waar ik persoonlijk in investeer (en op moment van schrijven ongeveer 30% minst mee heb gemaakt).

Deze kost ongeveer €30, en we kunnen stellen dat die jaarlijks gemiddeld 8% winst maakt (het is doorgaans meer, maar laten we naar beneden afronden).

Na 30 jaar heb je hiermee een spaarpotje van meer dan €40.000. Niet slecht, voor een maandelijkse investering kleiner dan het smartphoneabonnement van de meeste mensen.

Kortom, deze mythe is volledige onzin. Je kan beginnen beleggen met een zeer bescheiden som geld, en ook hiermee mooie winst maken.

Mythe #2: Beleggen is ingewikkeld/neemt veel tijd in

Nog een mythe die volledig uit de lucht is gegrepen en vorm heeft gekregen door de uitlatingen van mensen die er helemaal niets over weten.

Beleggen is niet ingewikkeld. Iedereen kan het doen. Als ik het heb kunnen uitvogelen zonder hulp, dan kan jij dat ook – en zeker als je gebruik maakt van een aantal van de gidsen die ik hiervoor heb opgesteld:

  1. Beleggen bij DEGIRO
  2. Beleggen bij eToro
  3. Copytrading met eToro
  4. Cryptocurrency aankopen bij Binance
  5. Vastgoed voor beginners

Ik heb zo de indruk dat veel mensen beleggen serieus overschatten. Ze denken dat ze hiervoor allerlei ingewikkelde grafieken zullen moeten bestuderen, met allerlei financiële “experten” zullen moet omgaan, enzovoort.

Nope. Je kan dat natuurlijk doen, maar dat is bijlange niet nodig.

Ik heb het al duizend keer gezegd, en ik zeg het nog eens: de meest betrouwbare manier om geld te verdienen op de beurs voor amateurbeleggers die hier weinig tot geen tijd in willen steken is gewoon investeren in een breed indexfonds (of ETF) via een online lagekosten broker, zoals DEGIRO.

Al wat je moet doen is een account aanmaken, en dan om de zoveel tijd (ik kan je aanraden eens per maand) een investering te doen. Bij sommige brokers kan dat zelfs automatisch.

Persoonlijk ben ik hier maandelijks ongeveer 10 minuten mee bezig. De rest van de tijd denk ik er zelfs niet aan. Ik laat mijn investeringen gewoon passief op de achtergrond groeien.

Dat gezegd zijnde, kan ik je natuurlijk wel aanraden om zoveel mogelijk onderzoek te doen op voorhand. Weet waarin je belegt, en een basiskennis hebben over beleggen in het algemeen en de specifieke sectoren waarin je belegt is zeker handig.

Lees eens een aantal artikelen op deze site, en als je nog steeds vragen hebt, kan je me altijd contacteren.

Mythe #3: Beleggen is gevaarlijk/een vorm van gokken

Deze mythe is al wat meer gevestigd in de realiteit, want over het algemeen klopt ze wel. Beleggen is inderdaad een vorm van gokken, zoals ik heb uitgelegd in Beleggen voor Beginners.

Wanneer je belegt, zet je jouw geld in op een bepaald beleggingsinstrument in de hoop dat je daar geld mee verdient. Of dat nu op de beurs is, in obligaties, cryptocurrency of vastgoed, er bestaat altijd een kans dat je investering flopt en dat je (een deel van) je geld verliest.

Dat is 100% waar en je moet dit zeker in gedachten nemen.

Maar … en er is een grote maar. Sommige vormen van beleggen zijn “veiliger” dan andere.

Cryptocurrency bijvoorbeeld is erg volatiel en geeft je de kans om woekerwinsten te maken (je geld x10 zien gaan op een paar maanden tijd? Geen probleem!), of om je geld te zien verdampen.

Obligaties (en dan vooral die van een overheid) zijn veiliger, en daar zal je bijna gegarandeerd nooit je geld verliezen. Maar … het rendement is daar in bijna alle gevallen enorm laag (<1%) en in sommige gevallen zelfs negatief.

Hoe groter het risico, hoe hoger het rendement.

En voor we verdergaan, moet je ook in gedachten nemen dat je geld op een spaarboekje zetten ook geen veilige manier is om je geld te beleggen.

Naast het bestaande risico dat de bank failliet gaat en dat jij je geld verliest (crisis van 2008), krijg je meestal ook een erg laag rendement op een spaarboekje, en verliest je geld dus elk jaar aan koopkracht wegens inflatie.

Om die redenen beleg ik voornamelijk in brede indexfondsen en vastgoed. Hiermee heb je (op lange termijn, meerdere decennia) een bijna 100% kans op mooie winst (gebaseerd op het verleden, wat natuurlijk geen garantie is voor de toekomst).

Wil je zelf ook beginnen beleggen op de beurs in ETFs? Dan kan ik je DEGIRO aanraden, een online broker met lage tarieven.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *