vastgoed-NFTs

NFTs in de vastgoedmarkt

Vandaag bekijk ik de kwestie van NFTs in de vastgoedmarkt, want dit is niet alleen een erg interessant onderwerp, vastgoed-NFTs zijn ook een groeiende sector met heel wat mogelijkheden.

Wat zijn NFTs nu weer?

NFTs zijn Non-Fungible-Tokens, een digitale vertegenwoordiging van fysieke zaken of, helaas, andere digitale dingen.

De meeste zijn dus leuke kunstwerkjes, GIFs of alternatieven voor cryptocurrency-beleggingen.

Zoals ik heb uitgelegd in mijn artikel over Wat is een NFT?, blijf je best ver weg van NFTs die digitale zaken vertegenwoordigen – op dit moment heeft dit immers veel weg van een “greater fool scheme”.

Maar dit is gelukkig slechts het tipje van de ijsberg, want NFTs zijn tot zoveel meer in staat.

Ze worden immers gebouwd op de blockchain, en zoals je wellicht wel weet als je mijn artikel erover hebt gelezen, is dit revolutionaire technologie die zeer waarschijnlijk de 21ste eeuw vorm zal geven.

Grote merken registreren reeds producten op de blockchain, gebruiken speciale functies om hun klantenbestand uit te breiden, of om de klanten meer waarde te geven – of meer keuze.

Een NFT, ongeacht wat het vertegenwoordigt, kan worden geprogrameerd om automatische functies uit te voeren door midden van een “smart contract”.

Wat heeft dit te maken met vastgoed?

Wel, NFTs in de vastgoedmarkt bestaan al jarenlang, en de eerste vastgoed-NFT werd zelfs verkocht in 2017!

NFTs hebben de mogelijkheid om de manier waarop we vastgoed kopen en verkopen volledig om te slaan.

Nu moet ik wel duidelijk maken dat ik het hier wel degelijk heb over “echt” vastgoed, dus bestaand land, gebouwen en dergelijke.

Virtueel vastgoed in het metaverse aankopen en verkopen is nog een andere zaak, en daar hebben we het vandaag niet over – lees mijn artikel Virtueel Vastgoed voor meer informatie.

Een fysieke (echte) vastgoed-ETF wordt gemaakt door een echt asset, dus een gebouw of land, te registreren op een blockchain.

Los van kopen en verkopen zijn er voordelen aan dit te doen, zo kan je bijvoorbeeld een eigendomsbewijs aanmaken, net als een overzicht van elke transactie waar dat stuk vastgoed mee gemoeid is/was.

Via de blockchain kan dit makkelijk en snel tussen twee partijen worden uitgewisseld, zonder enige tussenkomst van andere personen, bedrijven of overheden.

Voordelen NFTs in de vastgoedmarkt

  • Een NFT is programmeerbaar, wat betekent dat de “smart contracts” binnen elke ETF alle acties (of die nu simpel of complex zijn) automatiseert, wat voor snellere en vooral efficiëntere transacties zorgt
  • Elke blockchain zorgt voor een geschiedenis van alle transacties van dat vastgoed – er kan niet mee worden geknoeid, het staat onherroepelijk vast. Stel nu dat je een huis koopt met een NFT daaraan vastgehecht, dan kan je alle vorige eigenaars bekijken, de aankoopprijs, eventuele legale problemen, andere acties, en veel meer
  • Transacties met een vastgoed-NFT zijn veilig en bijna ogenblikkelijk. Vergelijk dat eens met huidige vastgoedtransacties, waar het weken, maanden kan duren voor het proces afgehandeld is, met tal van derde partijen, onkosten, en andere ongein
  • Allesomvattend – door het aankopen van vastgoed met een NFT kunnen er tal van automatische processen in gang worden gezet waar je niets meer voor moet doen. Bijvoorbeeld het afbetalen van een hypoteek, de huurinkomsten, eventuele dividenden, onderhoudskosten, enzovoort
  • Fractionele eigendom, waarmee ik bedoel dat het makkelijk is om de eigendom van een stuk vastgoed onder meerdere personen te verdelen door middel van “tokens”, die je kan vergelijken met aandelen. Het stuk vastgoed wordt een “belegging”, en iedereen heeft er een bepaald percentage van in bezit. Dit kan handig zijn voor koppels die beide hun huis willen bezitten, of een groep investeerders die een appartementscomplex willen aanschaffen. Wijzigingen in de NFT gebeuren op basis van stemmen. Let wel op dat dit aspect nog in de kinderschoenen staat, en dat je hier voorlopig best nog wat mee wacht

NFTs in de vastgoedmarkt conclusie

Blockchaintoepassingen zoals cryptocurrency en NFTs zijn altijd een interessant onderwerp, en mits dit goed wordt toegepast zitten er hier heel veel mogelijkheden in.

De vastgoedmarkt is een ideale sector voor NFTs, want door het gebruik van smart contracts en blockchaintechnologie kunnen zowel eigendomsrechten als transacties simpeler, veiliger en sneller worden.

Deze hele sector is zeker nog niet volwassen, en er is nog heel wat werk aan de winkel, maar het feit dat er al sinds 2017 vastgoedtransacties op basis van NFTs worden uitgevoerd geeft wel aan dat er hier zeker mogelijkheden zijn.

Persoonlijk ben ik bezig met onderzoek te doen naar mijn vastgoed te registreren op een blockchain en het op die manier te verkopen en/of te verhuren – de mogelijkheden zijn immens en het is een zeer interessante kwestie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *