wat is de blockchain

Wat is de blockchain?

Laatste update: 27 maart 2022

Wat is de blockchain? Lezers van mijn artikels over cryptocurrency hebben ongetwijfeld het woord “blockchain” al eens horen vallen.

Bitcoin bijvoorbeeld is gebaseerd op de blockchaintechnologie.

Maar wat is dat nu precies? 

In dit artikel leg ik het zo goed mogelijk uit, toon ik je wat toepassingen van de blockchain, en bespreek de diepere langetermijnimplicaties van deze technologie.

ProfitFarmers Banner

Wat is de blockchain?

Blockchain is de software die data bijhoudt van een bepaald netwerk, bijvoorbeeld van Bitcoin.

Het is geen gewone database, maar het slaat informatie op in blokjes die dan aan elkaar worden gezet.

Een “chain” van “blocks”, met andere woorden.

Wanneer er nieuwe data in het network wordt gestoken (pakweg een betaling met Bitcoin), dan zal er een nieuwe blok worden toegevoegd.

Eens die blok vol met data zit, zal die aan de voorgaande blok worden vastgezet.

Hierdoor kan je de blockchain zien als een chronologische keten van alle data (transacties en dergelijke) van een bepaald netwerk.

In veel gevallen, zoals bijvoorbeeld bij cryptocurrency zoals Bitcoin, zal die data niet worden opgeslagen op een centraal punt, maar eerder via het principe van decentralisatie waarbij alle gebruikers tegelijk en evenredig controle hebben.

Wat meer is: iedereen heeft volledig zicht op alles.

Alle transacties zijn openbaar voor alle andere gebruikers (de transacties, niet de persoon die achter de transactie zit, dus anonimiteit is tegelijkertijd volledig gegarandeerd).

Dat zorgt er natuurlijk voor dat deze data zeer veilig is, en dat het enorm moeilijk is om ermee te knoeien.

Als je data wil veranderen om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld om te stellen dat er 100 Bitcoin naar jou zijn overgeschreven in plaats van 1), heb je pech.

Data op de blockchain is onveranderlijk.

Je kan het zien als het verleden: wat er gisteren is gebeurd staat vast. Dat kan je niet wijzigen.

Traditionele databases zijn in dat opzicht meer als een geschiedenisboek, waarbij verschillende auteurs de ware feiten anders kunnen interpreteren, weergeven of zelfs wijzigen.

Kortom, blockchain is erg ingewikkeld als je naar de details begint te kijken, maar op zich is het concept zeer eenvoudig: een gedecentraliseerde database die bestaat uit een blokje per transactie, die in chronologische volgorde wordt toegevoegd aan de rest van de keten.

Welke toepassingen kan je op de blockchain zetten?

Software zoals de blockchain is revolutionair en ik ben er steevast van overtuigd dat dit de technologische toekomst van het menselijk ras sterk zal beïnvloeden, een mening die gedeeld wordt door een heleboel experts.

Blockchain heeft een aantal interessante toepassingen:

1. Cryptocurrency

Gedecentraliseerde digitale munten, waarvan de transacties verifieerbaar, openbaar, redelijk goedkoop (afhankelijk van de situatie), globaal, snel (afhankelijk van de situatie) en niet-controleerbaar door de overheid zijn.

Vergelijk dat even met traditioneel geld, waarop je een heleboel belastingen en vergoedingen moet betalen, dat de overheid of de bank op elk moment in beslag kan nemen, waarvan de waarde volledig afhangt van wat de overheid doet, enzovoort.

Ik heb het al meerdere keren gezegd, fiatgeld is gedoemd om te falen.

Quasi onbeperk printen van een bepaalde munt zorgt ervoor dat de bestaande eenheden ervan in waarde zakken.

Elk jaar wordt jouw geld minder en minder waard omdat:

  1. de prijzen van producten stijgen (inflatie)
  2. er meer van jouw munteenheid wordt aangemaakt

Zoals je je wel kan voorstellen is een alternatief zoals cryptocurrency nogal aantrekkelijk voor een heleboel mensen.

Als je hier meer over wil lezen, bekijk dan even Cryptocurrency voor beginners.

2. Gezondheidszorg

De medische geschiedenis van een patiënt kan perfect op de blockchain worden gezet.

Dit zorgt ervoor dat het volledig beveiligd vastligt, en dat jij een private sleutel ertoe krijgt.

Ga je dan naar een andere dokter, kan je die sleutel gebruiken om de nieuwe dokter meteen toegang te geven tot jouw hele medische geschiedenis.

Vergelijk dat eens, opnieuw, met het huidige systeem.

Zeker als je vaak naar andere landen reist, is het een heel karwei om nieuwe dokters op de hoogte te stellen van je medische problemen, wat andere dokters je hebben voorgeschreven, enzovoort.

3. Eigendom

Hiermee bedoel ik in feite gewoon een database van wie wat bezit, bijvoorbeeld grond.

Vandaag de dag moet dit allemaal nog met de hand gebeuren.

Koop je iets, dan zal dat manueel (en uiteraard ook digitaal) moeten worden ingevoerd in het openbare kantoor van de overheid, waarbij er natuurlijk problemen kunnen voorvallen.

Menselijke fouten, corruptie en dergelijke maken dit proces ver van feilloos.

En als er dan eens een dispuut ontstaat, is het mogelijk dat bepaalde belangrijke documenten niet beschikbaar zijn, beschadigd werden, of wat dan ook.

Dergelijke informatie op een blockchain opslaan zorgt ervoor dat er een onverderfelijk systeem wordt opgesteld waar eigendomsrechten snel en accuraat kunnen worden toegevoegd, en dat er bij disputen meteen duidelijkheid zal worden geschept.

4. Toeleveringsketens

Meer specifiek: waar ons voedsel vandaan komt.

Weet jij precies waar het eten op je bord vandaan komt? Tenzij je alles in je tuin groeit, wellicht niet.

Met blockchain is het mogelijk om de oorsprong van alles, groenten, eieren, vlees, kruiden, noem maar op, volledig traceerbaar te maken.

Als iemand “Lokaal” of “Grasgevoederd” op zijn of haar product zet, moet je dat momenteel maar als waar aannemen.

Maar als je via een bepaalde code op dat product exact kan nagaan van welke koe of kip of varken dat stuk vlees op je bord komt, zullen er geen publieke gezondheidsschandelen meer voorvallen.

5. Verkiezingen

Als je de Amerikaanse verkiezingen van 2020 hebt gevolgd, weet je wellicht dat een beschrijving van “shit show” wellicht nog te gul is.

Wat een gigantische clusterfuck van jewelste was dat!

Voter fraud” wat het kernwoord hier, en vooral aanhangers van Trump bleven beweren dat er massale fraude was gepleegd door de Democraten.

Was dat waar? Wellicht op een bepaald niveau, zoals altijd het geval is, maar er is geen enkel bewijs voor.

Het stemsysteem in Amerika is niet meteen een goed voorbeeld, maar ook bij ons kan het voorvallen dat er fouten gebeuren, ofwel door onopzettelijk menselijk falen (stemmen verkeerd tellen, stembriefjes kwijtraken) of door opzettelijke fraude.

Niet zo als men stemt via blockchain.

Alle mogelijkheden tot fraude worden meteen geëlimineerd, iedereen kan van thuis uit stemmen, het tellen kan automatisch gebeuren, enzovoort.

Maar … net om die redenen is het zeer onwaarschijnlijk dat een dergelijk systeem ooit zal worden geïntroduceerd.

Het is immers niet in het belang van de elite om een eerlijk en transparant verkiezingssyteem aan de bevolking aan te bieden … maar dat is een onderwerp dat ons te ver zou brengen.

Wat zijn de implicaties van de blockchain?

De implicaties van blockchain kunnen gigantisch zijn.

Gewoon de 5 bovenstaande toepassingen aan de meerderheid van de globale bevolking geven zou een revolutionaire nieuwe stap in de geschiedenis van de mensheid vormen.

Blockchain is de toekomst, of heeft op zijn minst de potentie om dat te worden.

Er zijn natuurlijk heel wat factoren die eerst moeten worden opgeklaard, zoals de kosten die bijvoorbeeld komen bij het mijnen van bepaalde crypto, hoe men illegale activiteiten kan vermijden (niet, dat is het voordeel en nadeel van blockchain), en hoe men dit kan reguleren.

Dat gezegd zijnde wegen die factoren niet op tot de immense technologische vooruitgang die we kunnen verwachten naarmate meer en meer mensen zich bewust worden van blockchain.

Hoe meer programmeurs deze technologie gebruiken, hoe beter ze zal worden, en hoe sneller we overgaan tot een wereld waarin blockchain een terecht prominente plaats inneemt.

Beleg in cryptocurrency aan lage kosten

Bezoek Binance
ProfitFarmers Banner

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *