Betalen met cryptocurrency

Betalen met cryptocurrency

Wat is betalen met cryptocurrency?

Betalen met cryptocurrency komt simpelweg neer op crypto te gebruiken voor het aankopen van goederen.

Dit gebeurt momenteel in 99% van de gevallen online, maar er zijn ook al offline betaalterminals waar je bijvoorbeeld met Bitcoin kan betalen.

Betalen met cryptocurrency begint steeds populairder te worden, naarmate steeds meer mensen cryptomunten beginnen te bezitten, en naarmate er meer en meer bedrijven dit aanvaarden.

Hoe sneller cryptocurrency als “echt” wordt gezien door de meerderheid van de bevolking, hoe sneller betalen met cryptocurrency een alledaagse realiteit zal worden en hoe sneller crypto fiatgeld / fiduciair geld zal vervangen.

Een voorbeeld hiervan is de Binance Visa Card, een kaart die gelinkt is aan je Binance account en die je cryptomunten omzet in de lokale munteenheid, en waarmee je dus simpelweg crypto kan gebruiken om voor min of meer alles te betalen.

Maar dat is nog iets anders dan rechtstreeks betalen met cryptocurrency uiteraard, want de Visa Card zet crypto nog steeds om in fiatgeld.

Voordelen van betalen met cryptocurrency

 • Betalen met cryptocurrency kan globaal gebeuren. Je moet je lokale munteenheid niet omzetten in die van de ontvanger, cryptocurrency is internationaal
 • Dit is doorgaans veel sneller dan een internationale overschrijving via een bank
 • Cryptocurrency is gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen grote entiteit aan de kern ervan ligt, zoals een Centrale Bank. In The Creature of Jekyll Island werd duidelijk gemaakt hoe malafide een dergelijke systeem is, dus het feit dat betalen met cryptocurrency dit kan tegenwerken is zeker een groot voordeel
 • Cryptocurrency is peer-to-peer, er zitten geen middelmannen tussen zoals creditcardbedrijven. Dat betekent dat je dus ook geen percentje hier, percentje daar zal moeten betalen aan onkosten. Op lange termijn kan dat veel schelen

Nadelen van betalen met cryptocurrency

 • De prijs van de meeste cryptomunten is zeer volatiel, en kan van de ene dag op de andere sterk fluctueren. Dat betekent dat je op een bepaalde dag het equivalent van, pakweg, €10 voor een product betaalt, en dat dezelfde hoeveelheid cryptocurrency de dag erna €15 waard zou zijn … of €5
 • Betalen met cryptocurrency is nog niet wijdverspreid, en veel bedrijven staan er nog twijfelachtig tegenover
 • Sommige munten zoals Bitcoin hebben de reputatie van zeer energie-intense-transacties te hebben. En het klopt dat een betaling met Bitcoin meer energie kost dan een betaling met een creditcard – maar dit feit schetst niet het hele plaatje. Per transactie is betalen met cryptocurrency slechter voor het klimaat, maar in het algemeen is het veel beter. Cryptocurrency heeft immers geen gigantisch netwerk van fysieke kantoren, miljoenen werknemers en plastieken kaartjes, zoals traditionele vormen van betalen

Waar kan je betalen met cryptocurrency?

Op dit moment kan je slechts in een beperkt aantal plekken betalen met cryptocurrency.

Het gaat voornamelijk om kleinere webshops, online casino’s, videogamebedrijven, en andere technologische bedrijfjes.

In de Delhaize of Colruyt of Aldi zal je nog niet gauw met Dogecoin je boodschappen kunnen afrekenen.

Hier zijn een aantal voorbeelden van bedrijven en winkels die cryptocurrency aanvaarden:

 • Starbucks
 • Microsoft
 • Overstock
 • Marktplaats
 • Nordklaer
 • Shirtmeister

En er zijn nog dozijnen andere specifieke kleinere winkeltjes waar je online kunt betalen met crypto.

Samenvatting

Betalen met cryptocurrency is de toekomst.

Hoewel heel wat bedrijven en “experts” er skeptisch tegenover staan, is er geen ontsnappen aan het feit dat cryptocurrency en de technologie erachter (Blockchain) revolutionair zijn en een blijvende impact zullen hebben op de wereldeconomie.

Er zijn wat nadelen aan betalen met cryptocurrency, dat klopt.

Maar de voordelen zijn heel wat talrijker, en de weinige nadelen worden minder significant met de dag.

Investeren in cryptocurrency is iets wat ik je van harte kan aanraden – niet alleen voor de mogelijke winst (persoonlijk heb ik op dit moment 2500% winst) maar vooral voor de diversiteit die het in je portfolio kan brengen.

Cryptocurrency is niet gelinkt aan de beurzen, dus als die in elkaar storten – wat bijna zeker zal gebeuren in de nabije toekomst, zal crypto het alleen maar beter en beter beginnen doen.

En dat betekent dat er meer en meer mensen hierin zullen investeren, wat zal leiden tot meer en meer plaatsen om crypto te spenderen.

Hoe slechter het huidige economische systeem het doet (en het zal bijna zeker slechter en slechter worden in de komende jaren), hoe beter crypto het zal doen.

Kortom, betalen met cryptocurrency is nog vrij niche op dit moment, maar binnen 10 jaar tijd is het goed mogelijk dat dit de nieuwe standaard is geworden.

Wil je zelf cryptocurrency aankopen, dan kan je dat doen via Binance of Bitvavo. Persoonlijk doe ik beide, en ben hier zeer tevreden over.

Beleg in cryptocurrency aan lage kosten

Bezoek Binance

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *