wat zijn CBDCs

Wat zijn CBDCs?

CBDC’s staan voor Central Bank Digital Currencies, wat vertaald kan worden naar “centrale bank digitale valuta” in het Nederlands. Het zijn digitale vormen van nationale valuta die worden uitgegeven en beheerd door de centrale bank van een land.

In tegenstelling tot traditioneel fysiek geld, zoals bankbiljetten en munten, bestaan CBDC’s alleen in digitale vorm. Ze worden meestal opgeslagen in digitale portefeuilles die kunnen worden beheerd via mobiele apps of online platforms.

CBDC’s zijn ontworpen om de voordelen van digitale betalingen te combineren met de stabiliteit en betrouwbaarheid van door de overheid uitgegeven geld.

Je kan deze gewoon zien als digitale versies van de euro of de dollar.

Klinkt dit vrij bekend in je oren? Dat komt wellicht omdat dit min of meer hetzelfde is als cryptocurrency, maar dan uitgegeven door een centrale bank van een land – wat natuurlijk het hele achterliggende principe van crypto tenietdoet.

Hoe worden CBDCs gebruikt?

Er zijn verschillende benaderingen voor de implementatie van CBDC’s. Sommige landen overwegen een “retail”-CBDC, die rechtstreeks beschikbaar zou zijn voor het grote publiek en zou functioneren als een alternatieve vorm van geld naast contant geld en bancaire deposito’s.

Andere landen richten zich op een “wholesale”-CBDC, die voornamelijk bedoeld is voor interbancaire transacties en het vergemakkelijken van de liquiditeit in het financiële systeem.

De motivaties achter de ontwikkeling van CBDC’s kunnen variëren. Enkele van de potentiële voordelen zijn onder meer het verbeteren van de efficiëntie van betalingen, het verminderen van de afhankelijkheid van contant geld, het bevorderen van financiële inclusie en het versterken van de rol van de centrale bank in het financiële systeem.

Het is belangrijk op te merken dat de ontwikkeling en implementatie van CBDC’s nog in een vroeg stadium zijn en dat de specifieke kenmerken en implicaties ervan kunnen verschillen tussen landen.

Elk land zal zijn eigen beleidsbeslissingen nemen over hoe CBDC’s kunnen worden geïntroduceerd en gebruikt binnen hun respectieve economieën.

Vergelijking cryptocurrency en CBDCs

  • Uitgevende autoriteit: Cryptocurrency’s zoals Bitcoin worden gedecentraliseerd uitgegeven en beheerd door een gedistribueerd netwerk van computers. Er is geen centrale autoriteit die verantwoordelijk is voor het beheer ervan. CBDC’s daarentegen worden uitgegeven en beheerd door de centrale bank van een land, waardoor er een centrale autoriteit is die toezicht houdt op het systeem.
  • Technologie: Cryptocurrency’s zijn gebaseerd op blockchain-technologie, waarbij transacties worden vastgelegd in een gedistribueerd grootboek. CBDC’s kunnen ook gebruikmaken van blockchain-technologie, maar dit is niet noodzakelijk het geval. CBDC’s kunnen op verschillende technologische platforms worden gebaseerd, afhankelijk van de voorkeur van de uitgevende centrale bank.
  • Waarde en stabiliteit: Cryptocurrency’s hebben vaak een volatiele waarde en kunnen onderhevig zijn aan grote schommelingen op de markt. De waarde van een CBDC wordt meestal gekoppeld aan de nationale valuta van een land, wat betekent dat de waarde stabiel en minder volatiel kan zijn.
  • Toegankelijkheid: Cryptocurrency’s kunnen wereldwijd worden gebruikt zonder beperkingen, zolang je toegang hebt tot internet. CBDC’s worden meestal beperkt tot de rechtsgebieden waarin de uitgevende centrale bank actief is. De toegankelijkheid kan variëren, afhankelijk van het beleid van de centrale bank en de regelgeving.
  • Doel en beleidsdoelstellingen: Cryptocurrency’s zijn ontstaan als alternatieve vormen van geld en betalingssystemen, vaak met het doel om decentralisatie, financiële vrijheid en privacy te bevorderen. CBDC’s worden daarentegen ontwikkeld door centrale banken met verschillende beleidsdoelstellingen, zoals het verbeteren van de efficiëntie van betalingen, het bevorderen van financiële inclusie en het handhaven van de stabiliteit van het financiële systeem.

Kan je geld verdienen met CBDCs?

Het verdienen van geld met CBDC’s kan mogelijk zijn, maar het hangt af van de specifieke context en het beleid dat wordt toegepast door de uitgevende centrale bank.

Hier zijn enkele mogelijke manieren waarop mensen geld zouden kunnen verdienen met CBDC’s:

  • Beleggen: Als een CBDC wordt beschouwd als een nieuwe vorm van digitale activa, kan het mogelijk zijn om te beleggen in CBDC’s op dezelfde manier als bij andere cryptocurrencies. Dit zou betekenen dat je CBDC’s zou kunnen kopen tegen een bepaalde prijs en ze later kunt verkopen tegen een hogere prijs als de waarde stijgt. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle centrale banken CBDC’s beschouwen als beleggingsinstrumenten en dat investeren altijd gepaard gaat met risico’s.
  • Dienstverlening: Met de introductie van CBDC’s kunnen nieuwe zakelijke kansen ontstaan. Dit kan variëren van het aanbieden van diensten zoals het wisselen van CBDC’s naar andere valuta’s, het faciliteren van betalingen en transacties met CBDC’s, of het ontwikkelen van nieuwe financiële producten en diensten rondom CBDC’s. Door dergelijke diensten aan te bieden, zou het mogelijk zijn om geld te verdienen.
  • Staking of rente: Sommige centrale banken kunnen de mogelijkheid bieden om CBDC’s te ‘staken’ of vast te houden in een digitale portemonnee. In ruil daarvoor kun je mogelijk een rente verdienen op de CBDC’s die je bezit. Dit kan vergelijkbaar zijn met het verdienen van rente op spaargeld bij een traditionele bank.

CBDCs conclusie

In conclusie, CBDC’s (Central Bank Digital Currencies) en cryptocurrency’s hebben verschillende kenmerken en doelen.

CBDC’s worden uitgegeven en beheerd door centrale banken en zijn bedoeld als digitale vormen van nationale valuta. Ze hebben meestal een stabiele waarde en worden gebruikt binnen het kader van bestaande regelgeving en monetaire beleidsdoelstellingen.

Cryptocurrency’s daarentegen zijn gedecentraliseerd en worden niet beheerd door een centrale autoriteit. Ze hebben vaak een volatiele waarde en worden gezien als alternatieve vormen van geld en betalingssystemen, met als doel decentralisatie, financiële vrijheid en privacy.

Wat betreft de controle op de bevolking, de introductie van CBDC’s kan zorgen voor een verhoogd toezicht vanwege de digitale aard en de mogelijkheid om transacties gemakkelijker te volgen.

Centrale banken kunnen strengere regelgeving en controlemechanismen implementeren om bijvoorbeeld witwassen, belastingontduiking en illegale activiteiten tegen te gaan. Dit kan de controle van de overheid op financiële transacties vergroten.

Aan de andere kant hebben cryptocurrency’s vaak het potentieel om anonimiteit en privacy te bieden, aangezien ze niet direct gekoppeld zijn aan persoonlijke identificatie.

Dit kan echter ook uitdagingen met zich meebrengen, aangezien het moeilijker kan zijn om illegale activiteiten te voorkomen en te bestrijden.

Dat gezegd zijnde – overheidsinmenging is nooit een goed idee, dus ik hou het bij cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en Tether, via Binance en Bitvavo.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.