kantoorruimte verhuren

Een kantoorruimte verhuren

Investeren in vastgoed is een prima optie om geld te verdienen omdat je het kan verhuren en zo een passief inkomen kan opstellen.

De meest voorkomende methodes zijn fysieke appartementen en huizen kopen en verhuren, maar ook zaken zoals studentenkamers en zelfs REITs zijn een optie (doch met dat laatste heb je geen inkomen).

Vastgoed is dus een meer gevarieerde sector dan je op het eerste gezicht zou denken.

Nog een andere manier om in vastgoed te investeren is een kantoorruimte verhuren.

Hier komen een aantal voor- en nadelen bij kijken, die we in dit artikel eens overlopen.

Hoe kan je beginnen met het verhuren van een kantoorruimte?

De eerste stap bij een kantoorruimte verhuren is natuurlijk onderzoek doen.

Dit is hetzelfde als bij andere soorten vastgoed, en bij alle vormen van beleggen. Je moet weten waaraan je begint.

Kijk bij kantoorruimtes eerst en vooral goed naar de locatie.

Als je een klein pand koopt op een fantastische locatie in het midden van een drukke straat, zal je dat voor heel wat meer kunnen verhuren dan een groter pand ergens in een afgelegen deel.

Dat hangt natuurlijk af van wat voor kantoorruimte je aankoopt, aan wat voor bedrijven je wil verhuren, en in welke stad je zit.

Kijk ook goed naar de lokale wetten, want op he vlak van vastgoed kunnen de regels soms serieus afwijken afhankelijk van de gemeente.

 • Wat voor belastingen zal je moeten betalen, hoe gaat alles concreet in zijn werk?
 • Zal je een lening moeten aangaan om het pand aan te kunnen kopen? Zo ja, hoe ga je dat doen, op welke termijn?

Stel een uitgebreid plan op, waarbij je alle details opsomt en met alle factoren rekening houdt.

Zodra je een plan hebt opgesteld voor een concrete kantoorruimte waarmee je vrijwel zeker bent dat je geld kan verdienen, is de volgende stap simpelweg om het pand aan te schaffen.

Regel alles tot in de puntjes, en vanaf het pand in je bezit is, kan je beginnen met het eventueel op te knappen en klaar te maken voor verhuur.

Daarna moet je gewoon een huurder vinden. Je kan hiervoor zelf advertenties beginnen plaatsen (online en offline), via social media zoeken, of een vastgoedmakelaar inhuren.

Die laatste optie zal je wellicht geld kosten, maar het is op zich ook de makkelijkste optie, en de makelaar kan je ook helpen bij het opstellen van een contract en ervoor zorgen dat alles legaal en vlot verloopt.

Eens je een huurder hebt, is het gewoon een kwestie van goede afspraken maken, en elke maand je huur in ontvangst nemen.

Voordelen van een kantoorruimte verhuren

 • Door een kantoorruimte te verhuren breng je diversificatie in je portfolio, zowel door het bloot te stellen aan de vastgoedmarkt in het algemeen, als specifiek aan commercieel vastgoed
 • Je kan een kantoorruimte doorgaans voor een veel langere termijn dan standaard appartementen en huizen verhuren, wat betekent dat je veel minder tijd zal moeten steken in nieuwe huurders vinden
 • Een kantoorruimte kan je doorgaans verhuren voor meer geld dan een residentieel pand
 • Met een kantoorruimte zal je vaak minder last hebben als huurbaas dan je bij een huis of appartement zal hebben. Zakelijke huurders zullen je minder vaak nodig hebben dan private huurders, want niemand woont in je pand en dus is er minder gelegenheid voor zaken stuk te maken
 • Afhankelijk van de locatie kan je pand enorm in waarde stijgen, wat je inkomen van huur ook omhoog trekt

Nadelen van een kantoorruimte verhuren

 • Je kan er niets anders mee doen dan een kantoor/bedrijf in zetten. Bij een appartement of huis kan je er zelf in gaan wonen als je geen huurders kan vinden, maar een kantoorruimte is meestal slechts geschikt voor één doel
 • De wetten en regels omtrent kantoren kunnen ingewikkelder en strenger zijn, dus je zal aan meer normen moeten voldoen
 • Het inkomen van de huur die je kan vragen hangt sterk af van de locatie – maar panden op die locaties zijn meestal ook een pak duurder, dus je zal rekening moeten houden met een grotere investering in het begin – en dus ook een groter risico
 • Bedrijven kunnen failliet gaan, wat betekent dat er een kans is dat je een geruime tijd geen huur zal ontvangen, en hier soms legaal zelfs niets aan zal kunnen doen

Is een kantoorruimte verhuren een goed idee?

Over het algemeen is een kantoorruimte verhuren een goed idee – mits je goed onderzoek hebt gedaan, je geen al te groot risico loopt, je een pand op een goede locatie hebt gekocht, en je weet waar je mee bezig bent.

De voordelen zijn significant, vooral dan het feit dat er een grote appreciatie kan gebeuren voor je eigendom (afhankelijk van de locatie) gepaard met een doorgaans hoger en meer stabiel inkomen van huur (want bedrijven zijn minder geneigd om je niet te betalen, én ze huren meestal voor minstens een jaar).

Er komen natuurlijk ook een aantal nadelen bij kijken, en voor mij is vooral het feit dat er meer restricties aan vasthangen een probleem.

Met mijn eigen vastgoed heb ik altijd de optie om er zelf in te gaan wonen als ik in de problemen zit of als er geen huurders zijn, maar dat is niet het geval bij een kantoorruimte.

Je kan natuurlijk altijd in je kantoor gaan wonen als je echt wil, maar voor zover ik weet is dat illegaal … in het Westen).

Kortom, voor mij persoonlijk hoeft het voorlopig niet, maar ik kan zeker zien waarom mensen een kantoorruimte kopen en dan verhuren.

Ik investeer ook onrechtstreeks in deze sector via REITs, en dat geeft mij het voordeel van een divers portfolio, zonder veel van het risico dat erbij komt kijken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *