beleggen in platinum

Beleggen in Platinum

Wat is investeren in platinum?

Beleggen in platinum verwijst naar het kopen van platinum als een investering met als doel winst te maken op basis van prijsstijgingen in de toekomst.

Platinum is een edelmetaal dat wordt beschouwd als een waardevolle grondstof vanwege zijn industriële toepassingen en beperkte aanbod. Het wordt veel gebruikt in de automobielindustrie, de elektronica, juwelen en in de chemische sector.

Er zijn verschillende manieren waarop beleggers in platinum kunnen investeren:

Fysiek platinum aankopen

Beleggers kunnen fysiek platinum aanschaffen in de vorm van munten of baren.

Het voordeel hiervan is dat je daadwerkelijk eigenaar bent van het edelmetaal, maar je moet het veilig opslaan en het kan moeilijker zijn om te verhandelen dan financiële instrumenten.

Platinum ETFs

Dit zijn fondsen die worden verhandeld op beurzen en die de prijs van platinum volgen.

Het biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van prijsbewegingen van platinum zonder fysiek metaal te hoeven bezitten.

Zelf beleg ik in ETFs via DEGIRO.

Platinum-futures en opties

Beleggers kunnen ook futures- en optiecontracten kopen die betrekking hebben op de toekomstige prijs van platinum.

Dit vereist echter meestal meer kennis van de markten en het brengt een hoger risico met zich mee.

Voordelen beleggen in platinum

 • Diversificatie: Platinum biedt een mogelijkheid tot diversificatie van je beleggingsportefeuille. Het is een unieke activaklasse die niet sterk gecorreleerd is met aandelen, obligaties en andere traditionele beleggingen. Hierdoor kan het helpen om je risico’s beter te spreiden.
 • Schaarste en waardebehoud: Platinum is een zeldzaam edelmetaal met beperkte voorraden. De vraag naar platinum is hoog vanwege de vele industriële toepassingen, maar de productie is beperkt. Dit schaarste-element kan bijdragen aan het behoud van waarde op lange termijn, vooral tijdens periodes van economische onzekerheid.
 • Industriële vraag: Platinum heeft diverse industriële toepassingen, waaronder in katalysatoren voor auto’s, elektronica, juwelen en de chemische industrie. De industrie vraagt regelmatig naar platinum, wat de prijzen op lange termijn kan ondersteunen.
 • Bescherming tegen inflatie: Edelmetalen, waaronder platinum, hebben vaak de eigenschap om hun waarde te behouden of zelfs te stijgen tijdens periodes van hoge inflatie. Beleggen in platinum kan een vorm van inflatiebescherming bieden.
 • Hedge tegen geopolitieke risico’s: Tijdens periodes van geopolitieke spanningen en onzekerheid kan platinum als een veilige haven fungeren voor beleggers, vergelijkbaar met goud en zilver.
 • Potentiële waardestijging: Als de vraag naar platinum blijft stijgen en het aanbod beperkt blijft, kunnen de prijzen op lange termijn stijgen, waardoor beleggers kunnen profiteren van waardestijgingen.

Nadelen beleggen in platinum

 • Prijsvolatiliteit: Net als andere grondstoffen is platinum gevoelig voor prijsvolatiliteit. De prijzen kunnen sterk schommelen als gevolg van veranderingen in de vraag en aanbod, economische omstandigheden, geopolitieke factoren en andere marktinvloeden. Deze volatiliteit kan leiden tot aanzienlijke verliezen als de prijzen onverwacht dalen.
 • Beperkte liquiditeit: De markt voor fysiek platinum is minder liquide dan die van andere financiële activa, zoals aandelen of obligaties. Dit betekent dat het moeilijker kan zijn om fysiek platinum snel te verkopen zonder aanzienlijke prijsconcessies te doen, vooral bij grote volumes.
 • Opslag- en verzekeringskosten: Als je ervoor kiest om fysiek platinum te kopen, moet je rekening houden met opslagkosten om het edelmetaal veilig te bewaren. Bovendien kan het verstandig zijn om een verzekering af te sluiten om je investering te beschermen, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Afhankelijkheid van industriële vraag: Een aanzienlijk deel van de vraag naar platinum komt van de industrie, met name de automobiel- en elektronica-industrie. Als de industriële activiteit vertraagt, kan dit de vraag naar platinum verminderen en de prijzen onder druk zetten.
 • Geopolitieke risico’s: Platinum wordt vaak gewonnen in politiek onstabiele regio’s, waardoor beleggers worden blootgesteld aan geopolitieke risico’s. Politieke instabiliteit, handelsspanningen of beleidsveranderingen in de producerende landen kunnen de aanvoer van platinum beïnvloeden.
 • Concurrentie van alternatieve investeringen: Beleggers hebben verschillende alternatieven om in te investeren, waaronder andere edelmetalen zoals goud en zilver, evenals andere activaklassen zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Platinum moet concurreren met deze alternatieven om beleggers aan te trekken.

Is beleggen in platinum verstandig?

Beleggen in platinum kan potentieel voordelig zijn als onderdeel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille, aangezien het kan dienen als een hedge tegen inflatie en profiteren van industriële vraag op de lange termijn.

Echter, beleggers moeten zich bewust zijn van de prijsvolatiliteit en beperkte liquiditeit van fysiek platinum, en het is essentieel om hun eigen financiële situatie, doelen en risicotolerantie te overwegen.

Professioneel advies kan waardevol zijn voor degenen die niet vertrouwd zijn met de grondstoffenmarkt.

Onthoud dat elke investering risico’s met zich meebrengt, en diversificatie wordt aanbevolen om risico’s te beperken.

Heb je interesse om zelf te investeren in platinum via ETFs? Dan kan je dat doen bij de Nederlandse lagekosten broker DEGIRO!

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

LET OP! Met beleggen kan je altijd je inleg verliezen, dus investeer alleen wat je kan missen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *