verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland

Laatste update: 4 december 2022

Heb je interesse om te verhuizen naar het buitenland? Dan zit je goed bij dit artikel. Ik heb persoonlijk vele jaren geleden die stap reeds gezet, en ga nu mijn ervaringen en mening delen.

1. Waarom zou je verhuizen naar het buitenland?

Verhuizen naar een ander land is iets dat ik iedereen kan aanraden, want zoals je ongetwijfeld weet als je mijn artikels wat volgt, ben ik van mening dat de Westerse wereld op een serieuze crisis afstevent en dat het een goed idee is om er niet aanwezig te zijn wanneer dat gebeurt.

De reden waarom ik tot deze overtuiging ben gekomen is analyse van het desastreuze politieke, economische en sociale klimaat dat er tegenwoordig heerst. Dit verder uit de doeken doen gaat ver buiten het onderwerp van vandaag, je kan er in dit artikel meer over lezen: De ondergang van het Westen.

Waarom zou je dus verhuizen naar het buitenland? Ik zie hiervoor een aantal redenen:

  • Meer vrijheid: Naar een ander land emigreren geeft je vrijheid op allerlei vlakken, waaronder geografische mogelijkheden om waar dan ook je tijd te gaan vertoeven. Als je in België of Nederland blijft, zit je daar per definitie vast – occasionele vakanties niet meegeteld. Je kan zeggen dat eens je naar een ander land bent verhuisd, je daar ook vastzit, en dat klopt. Maar naar mijn ervaring is het voor mensen die ooit al eens naar het buitenland zijn verhuisd, een stuk makkelijker om daarna naar nog een ander land te gaan, zodra ze dat willen.
  • Andere kansen: In een ander land krijg je (duh) andere kansen. Werken voor internationale bedrijven, investeren in vastgoed, een bedrijfje opstarten in een ander land, enzovoort. Je komt in contact met andere “expats” en dankzij een dergelijk netwerk zal je voor mogelijkheden worden gesteld die je nooit zou kunnen hebben gekregen had je gewoon in je eigen land gebleven.
  • Het is goedkoper: Het is natuurlijk niet in elk land goedkoper dan in West-Europa, maar als je verhuist naar pakweg Azië of Zuid-Amerika, zal je enorm kunnen snoeien in je maandelijkse uitgaven. Zoals ik reeds eerder heb vermeld heb ik hier in Azië mijn kosten met meer dan 50% kunnen verminderen, gepaard met een redelijk aanzienlijke upgrade in levensstijl.
  • Je komt in contact met een andere cultuur: Als je nog nooit naar een land hebt gereisd met een radicaal andere cultuur dan de onze, heb je geen idee van wat je mist. Bij mij kwam dit inzicht toen ik naar Indië op reis ging, wat toch wel een lichtjes anders land is dan België of Nederland. Door andere culturen op te snuiven en te ontdekken wat voor wonderen er in de wereld zijn, zal je sowieso groeien als een persoon.
  • Andere seksuele of romantische smaak: Geen fan van blanke vrouwen of mannen? Liever wat Aziatische ladyboys, Colombiaanse mamasita’s of Nigeriaanse prinsen? Dan is verhuizen naar een ander land uitermate geschikt voor jou.
  • Minder belastingen: In de meeste andere landen zal je minder belastingen moeten betalen dan in je eigen land. Het is nu eenmaal een feit dat we in West-Europa enorm belast worden, en dat is naar mijn mening schandalig. Dit is een van de grootste redenen waarom ik het daar ben afgetrapt, want het lijkt me niet eerlijk dat je meer moet betalen naarmate je meer verdient. En ik wil al zeker niet betalen voor het legertje incompetente politici, of voor de onverkozen parlementairen van de Europese Unie.
  • Ander/beter klimaat: Er zijn natuurlijk mensen die het leuk vinden dat het weer zo wisselvallig en regenachtig is, maar daar hoor ik niet bij. Ik heb graag veel zon, want dat maakt je (wetenschappelijk bewezen) gelukkiger. En opnieuw geldt dit niet voor alle landen, want als je bijvoorbeeld naar Noorwegen verhuist zal je zelfs moeten inboeten qua klimaat (tenzij je echt fan bent van lange, donkere en koude nachten).
  • Vluchten van een verleden: Heb je fouten gemaakt in je verleden waar je echt niet trots op bent, en die je graag achter je zou laten, maar dat lukt echt niet omdat je in dezelfde omgeving blijft? Dan is verhuizen naar het buitenland een geschikte oplossing. In een ander land waar je niemand kent, of niemand jou kent, heb je volledige vrijheid om jezelf te herontdekken en een nieuwe identiteit te scheppen. Je kan een nieuwe start krijgen, en je leven invullen zoals jij het wil.

2. Wie kan verhuizen naar een ander land?

Simpel gezegd kan iedereen verhuizen naar een ander land – mits er aan wat voorwaarden is voldaan.

Ten eerste moet je dit volledig willen, en je moet weten waaraan je begint.

Als je nog nooit buiten Europa bent geweest en je stapt gewoon op het vliegtuig met je koffers en het plan om je in Botswana, Peru of Laos te vestigen, dan zijn de kansen niet heel hoog dat je dit zal volhouden.

Je moet weten waar je aan begint, want verhuizen naar een ander land is een ingrijpende beslissing die je niet zomaar kan nemen.

Enfin, persoonlijk heb ik dat wel gedaan, van de ene dag op de andere beslist dat het mij beu was in België, een ticket geboekt, een koffer gepakt, en op het vliegtuig gestapt naar een land waar ik niemand kende.

Maar ik had voorheen wel wat ervaring opgedaan met in Azië wonen voor een aantal maanden, dus ik had een ruw idee van hoe het eraan toe zou gaan.

En ik had een online inkomen – wat natuurlijk ook een vereiste is voor een succesvolle verhuis naar een ander land.

3. Verhuizen naar het buitenland checklist

Om te kijken of verhuizen naar een ander land haalbaar is voor jou, heb ik een checklist opgesteld met de naar mijn mening belangrijkste factoren die je nodig hebt om een dergelijke stap statistisch gezien met succes te kunnen zetten – en vol te houden.

Dit zijn drie absoluut vitale vereisten waaraan je echt moet voldoen als je wil emigreren naar het buitenland:

  1. Doe onderzoek naar het land waar je heen wil gaan. Je moet precies weten hoe het klimaat er is, welke taal men spreekt, eigenaardigheden van de cultuur, wat voor voedsel er gebruikelijk is, hoe de mensen zijn, enzovoort. Alle factoren die belangrijk zijn voor jou moet je nagaan, want als je dit niet doet zal je voor onaangename verrassingen komen te staan die je zelfs kunnen dwingen tot een terugkeer.
  2. Ga ernaartoe voor een aantal weken. En dan bedoel ik niet in een resort of in een hotel. Zie dit niet als vakantie, maar meer als een testrit. Je doet gewoon alles wat je zou doen als je daar echt zou wonen, inclusief een appartement of huis huren, je inkopen zelf doen, je was (laten) doen, enzovoort. Ervaar hoe het leven daar zou zijn, en of je hiermee kan omgaan.
  3. Zet een vorm van online inkomen op. Tenzij je een spaarpot hebt die groot genoeg is om je voor de rest van je leven te dienen, zal je een inkomen moeten vergaren. En het is geen goed idee om te hopen dat je in je land van bestemming wel een job zal vinden, want dat loopt zelden goed af. Als je naar een goedkoper land verhuist, zal je doorgaans ook alleen een job kunnen vinden met een lager inkomen, wat natuurlijk niet goed is voor je zelfbeeld. Een eigen online bedrijfje is ideaal, maar vormen van passief inkomen of een online job zijn natuurlijk ook goed. Persoonlijk had ik eerst een online job toen ik verhuisde, en kreeg dan toevallig een aanbod om voor een internationaal bedrijf te gaan werken toen ik hier was. Daarna heb ik dan mijn eigen online inkomen beginnen opzetten.

Eens je aan deze 3 vereisten voldoet, zijn er nog een aantal secundaire stappen die je kan nemen voordat je op het vliegtuig stapt, maar geen ervan is noodzakelijk. Je kan zonder, maar ik zou je wel aanraden om die zo goed mogelijk te vervolledigen:

  1. Verkoop alles dat je niet mee zal nemen, of dat je niet bij iemand anders (familie of goede vrienden) kan achterlaten. Ik denk dan aan meubels, een auto of andere grote zaken die je niet met je mee kan nemen. Alleen het meest essentiële moet je meenemen, de rest kan je vervangen eens je gevestigd bent. Zeg uiteraard ook alle abonnementen en andere financiële verplichtingen die je hebt in je thuisland op.
  2. Haal een internationale verzekering. Een internationale verzekering is zeer handig bij het verhuizen naar een ander land. Je wil immers niet afhankelijk zijn van de ziekenzorg van een derdewereldland – als die al bestaat. Persoonlijk heb ik dit lange tijd niet gedaan, want medische kosten waar ik woon zijn een fractie van wat ik in België moest betalen, maar veilig was dat niet.
  3. Zorg dat je meerdere nieuwe kredietkaarten hebt, of manieren om online te betalen. Laat ook aan je bank(en) weten dat je naar het buitenland gaat, zodat ze eventuele transacties daar niet blokkeren. Tenzij je je Nederlandse of Belgische bankrekeningen opzegt, zal je om de zoveel tijd nieuwe kaarten nodig hebben. Creditcards blijven pakweg 3 tot 5 jaar geldig, dus als de jouwe bijna vervalt, is het zaak dat je die vervangt voordat je het vliegtuig op stapt. Je wil niet tot het besef komen dat je kaarten zijn vervallen als je nog maar een paar maanden in je nieuw land bent.
  4. Schrijf je uit bij je gemeente. Deze stap is niet altijd nodig, zeker als je ingeschreven adres ergens is waar familie of vrienden blijven wonen, maar als je je niet uitschrijft, zal je als inwoner van je land worden beschouwd. Dat betekent dat je nog steeds zal vasthangen aan allerlei verplichtingen, zoals stemmen, een belastingsbrief, enzovoort.

4. Naar welk land kan je dan best verhuizen?

Eens je onderzoek hebt gedaan en een online inkomen hebt, kan je naar om het even welk land verhuizen dat je wil  … within reason.

Noord-Korea bijvoorbeeld lijkt me niet mogelijk.

Ik had een aantal vereisten voor mezelf opgesteld om te bepalen of een land goed was om in te gaan wonen, maar deze zijn puur persoonlijk:

  • Zonnig klimaat
  • Goedkoop
  • Relatief veilig
  • Vriendelijk ten opzichte van buitenlanders
  • Engels kan gebruikt worden om te communiceren met de meeste mensen
  • Aantrekkelijke vrouwen
  • Mogelijkheden om te investeren (voornamelijk in vastgoed)
  • Bankrekening als buitenlander is mogelijk
  • Makkelijke visumregeling

En dan kwam ik automatisch uit bij een aantal landen in Zuidoost-Azië.

Maar als je bijvoorbeeld vloeiend Spaans spreekt, dan kan je jouw mogelijke landen met nog een tiental Zuid-Amerikaanse landen (of gewoon Spanje) uitbreiden.

Kortom, iedereen heeft zijn of haar eigen vereisten, dus stel een lijstje op met wat voor jou echt noodzakelijk is om je goed te voelen, en begin dan onderzoek te doen.

Klaar met je onderzoek en je hebt een vaag idee van welke landen potentieel hebben? Ga dan op vakantie en verken de mogelijkheden!

Na grondig onderzoek te hebben gedaan over vijftigtal landen, kwam ik uit bij deze landen:

  1. Paraguay: 8.4/10
  2. Dominican Republic: 8.4/10
  3. Bolivia: 8.3/10
  4. Armenia: 7.9/10
  5. Georgia: 7.8/10
  6. Fiji: 7.7/10
  7. Belize: 7.7/10
  8. Uruguay: 7.6/10
  9. Singapore: 7.6/10
  10. Zimbabwe: 7.6/10
  11. Panama: 7.4/10
  12. Costa Rica: 7.4/10
  13. Argentina: 7.4/10
  14. Philippines: 7.4/10
  15. Malaysia: 7.4/10
  16. Cambodia: 7.4/10
  17. Ghana: 7.4/10
  18. Dubai: 7.4/10

De cijfers die erachter staan zijn de score op 10, gebaseerd op een aantal factoren. 

Voor meer informatie hierover zal je even moeten wachten op mijn boek!

5. Is emigreren naar het buitenland een goed idee?

Ja en nee.

Ik ga de eerste zijn om toe te geven dat verhuizen naar het buitenland niet voor iedereen is.

Doorheen de jaren heb ik immers veel mensen leren kennen die het na een tijdje gewoon niet meer konden volhouden.

Ze misten hun thuis, ze konden gewoon niet aarden in een vreemde omgeving.

Emigreren naar het buitenland is, in mijn mening, een goede stap als je alle factoren op een rijtje zet, maar het is een feit dat niet iedereen dit wil en kan.

En dan gaat het niet alleen om doorzettingsvermogen en een sterk genoeg gestel om te kunnen omgaan met een vreemde cultuur en een ander klimaat.

Veel mensen kunnen gewoon de banden die ze in hun thuisland hebben niet verbreken of loslaten.

Je familie niet elke dag zien of je vrienden moeten missen is een belemmerende factor die je zeker niet mag onderschatten, hoewel dat in mijn mening vandaag de dag eenvoudig te omzeilen is met online videogesprekken.

Dat gezegd zijnde kan je opmaken uit alle redenen die ik eerder heb gegeven, dat het een goed idee is om te emigreren naar het buitenland, mits je aan de voorwaarden en de checklist voldoet.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our advertising partner, Google. See  Google’s Privacy & Terms site for more information. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Who we are

Our website address is: https://www.passiefinkomen.eu.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

Save settings
Cookies settings