beleggen als bedrijf

Beleggen als bedrijf

Laatste update: 2 juni 2022

Vandaag kijken we eens naar de mogelijkheden die je hebt om te beleggen als bedrijf. Zijn er überhaupt verschillen met beleggen als particulier?

Wat is beleggen als bedrijf?

Klinkt nogal wiedes, maar beleggen als bedrijf komt er gewoon op neer dat je investeringen maakt uit naam van een bepaald bedrijf.

Dit gaat via een zakelijke beleggingsrekening en alles staat op naam van het bedrijf, dus ook de winst en belastingen.

Een bedrijf is een legale entiteit die gemachtigd is om financiële transacties zoals investeringen door te voeren.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hun extra winst te investeren, zodat het bedrijfsvermogen groeit, en zodat er een andere stroom van inkomen is, buiten de winst van het bedrijf.

Dat is handig als de zaken eens wat minder goed lopen.

Er zijn geen verschillen op het vlak van waarin je kan investeren als particulier aan de ene kant en als bedrijf aan de andere kant.

Als bedrijf kan je in alles investeren dat een particulier kan, en vice versa.

Maar als bedrijf is het doorgaans wel eenvoudiger om meer geld op korte tijd te investeren en dus voor een meer divers portfolio te gaan.

Ook kan een investering zoals vastgoed gepaard gaan met een aantal voordelen, zoals het aanschaffen van een groot kantoorgebouw waarvan je zelf maar een aantal ruimtes gebruikt, en de rest kan je verhuren aan andere bedrijven.

Zo voeg je een extra bron van passief inkomen toe aan je bedrijfswinst.

De meest voorkomende beleggingsvormen waar bedrijven zich op storten zijn fondsen, aandelen en obligaties.

Deze geven immers een vrij gegarandeerde en redelijke winst.

Uiteraard zijn er ook bedrijven zoals Tesla die in cryptocurrency investeren, maar dat is meer uitzondering dan norm.

Bedrijven die wat meer met hun beleggingen bezig kunnen zijn, hebben ook de optie om IPO aandelen aan te kopen via Freedom24.

Dit zijn aandelen van andere bedrijven die net op de beurs zijn gekomen, en die dus aan een lagere prijs worden uitgegeven.

Gemiddeld stijgen deze met meer 50% in waarde na 93 dagen.

Waarom zou je belegen als bedrijf?

  • Toegang tot experts: Je hebt wellicht een boekhouder en andere financiële experts ter beschikking voor je bedrijf, die je eenvoudig kan inschakelen om de beleggingen op hen te nemen
  • Fiscaal aantrekkelijk: Als bedrijf kan je beleggen aan een voordelig belastingtarief, je zal (in Nederland) belast worden op het werkelijk behaalde rendement terwijl een particulier belast zal worden op het verwachte rendement
  • Eventuele verliezen van de beleggingen kunnen ook worden afgetrokken van de bedrijfswinst
  • Je hebt als bedrijf (hopelijk) een grotere buffer op het vlak van cash reserves, en je kan dus beleggen met een hogere risicotolerantie

Hiernaast moet je ook wel rekening houden met het feit dat je meer risico loopt als je belegt als bedrijf op een bepaald vlak, want als je bedrijf failliet gaat verlies je ook het zakelijk belegde vermogen.

Dat betekent dat je twintig jaar lang kan zitten investeren en een mooie spaarpot proberen opbouwen, maar als je bedrijf in de problemen komt zal je dat geld verliezen.

Had je dat als particulier geïnvesteerd daarentegen, zou je daar nog steeds over kunnen beschikken, zelfs als je bedrijf ten onder gaat.

Dat is in feite het grootste en voor zover ik kan zien enige voorname nadeel aan beleggen als bedrijf.

Voor de rest zijn er alleen maar voordelen, dus als je in een land woont waar je zwaar belast wordt als particulier (zoals in België en Nederland), is beleggen met je bedrijf een goede manier om wat extra vermogen op te bouwen.

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *