Waarom actief beleggen of passief beleggen?

Waarom actief beleggen of passief beleggen?

Beleggen komt in alle vormen en maten. Je kan in heel wat verschillende zaken investeren, en je kan dit op een aantal manieren doen. Voor elk wat wils.

Naast de aard van de beleggingen zelf (in wat je precies je geld legt), kan je er ook voor kiezen om aan actief of passief beleggen te doen.

In dit artikel bekijk ik beide, en leg ik uit waarom ik denk dat passief beleggen de beste optie is.

Wat is actief beleggen?

Actief beleggen is op regelmatige basis winst te proberen maken door middel van te beleggen.

Je koopt iets aan, en door middel van analyse, onderzoek en geluk, denk en hoop je dat je winst zal maken als je het later terug verkoopt.

Een goed voorbeeld hiervan is “day trading”.

Bij day trading kan je bijvoorbeeld vandaag een bepaald aandeel aankopen, en door het verloop van de waarde ervan te analyseren, kan je besluiten dat het morgen wellicht in waarde zal stijgen.

Je verkoopt het dan, en maakt wat winst.

Andere opties om aan actief beleggen via day trading te doen zijn vreemde valuta (forex), cryptomunten, NFTs, CFDs, enzovoort.

Om succesvol actief te beleggen zal je hier redelijk veel tijd in moeten steken, niet in het minst bij het leren van hoe je ermee kan beginnen.

En dan zal je ook nog op quasi dagelijkse basis de markten in de gaten moeten houden.

Actief beleggen via day trading gaat tegenwoordig voornamelijk via mini-transacties: het razendsnel aankopen van een klein deeltje van bepaalde zaken (ter waarde van een paar cent) en die dan terug te verkopen vanaf de waarde omhoog is gegaan.

Dit gebeurt door geavanceerde computers, waar jij wellicht geen toegang tot hebt.

Een andere optie om actief te beleggen is het aankopen van vastgoed, dat op te knappen, en dan later te verkopen voor winst.

In tegenstelling tot de mini-transacties van day trading is dit één grote transactie, en waar je zonder twijfel ook werk mee zult hebben – maar je zal niet dagelijks naar een scherm moeten zitten staren.

En actief beleggen in vastgoed geeft je doorgaans ook meer kans op winst.

Waarom actief beleggen?

Actief beleggen is voor jou als je echt graag actief aan je vermogen zit te werken, en hier “controle” over wil hebben.

Je moet graag analyses uitvoeren en vaak urenlang naar een scherm zitten turen en cijfers en statistieken bekijken.

Het is waar dat je met actief beleggen op korte termijn heel wat winst kan maken – maar het is meer waarschijnlijk dat je er verlies mee maakt.

Als particuliere beginner ga je immers op tegen niet alleen professionele particulieren, maar ook tegen grote bedrijven die de bovenvermelde geavanceerde computers inzetten om miljoenen transacties per minuut uit te voeren.

Actief beleggen is een goed idee als je niets anders te doen hebt, of dit als een intense hobby wil uitvoeren.

Als je echt de tijd hebt om hier goed in te worden, en er talent voor hebt, dan kan dit een prima bron van actief inkomen voor je worden.

Twee interessante vormen van actief beleggen zijn:

  • Crypto trading met Profitfarmers: door middel van een semi-automatische crypto trading bot krijg je regelmatig signalen toegestuurd, en via je dashboard zal je dan (gelinkt aan je Binance account) de trades kunnen uitvoeren met op enkele knoppen te klikken. Dit is een erg eenvoudige en winstgevende manier om actief te beleggen in cryptocurrency
  • IPO aandelen kopen: aandelen van bedrijven die net op de beurs komen (hun eerste beursgang) zijn doorgaans goedkoper dan hun geschatte waarde. Je kan deze aankopen via een platform zoals Freedom24, en gemiddeld stijgen die in de eerste 93 dagen (hun lock-out periode) met meer dan 50% in waarde 

Wat is passief beleggen?

Passief beleggen is een beleggingsinstrument aankopen en hier verder niets meer mee te doen.

Je laat het gedurende vele jaren en decennia in waarde groeien, en je verdient geld door zaken zoals dividenden.

Na een aantal decennia kan je je investeringen natuurlijk ook verkopen, want de kans is groot dat deze sterk in waarde zijn toegenomen.

Passief beleggen kan je doen in min of meer alles:

Waarom passief beleggen?

Passief beleggen is een veel veiligere vorm van beleggen, waar je doorgaans ook heel wat meer winst mee kan halen dan met actief beleggen – op lange termijn.

Zoals ik reeds meerdere keren hebt aangetoond in mijn reeks ETF: Uitgelicht, kan je met het routineus aankopen van ETFs en die gewoon in waarde laten groeien heel wat winst maken – 8 tot 10% per jaar.

Op lange termijn betekent dit dat je je geld maal 20, maal 30 kan zien gaan.

En hoe langer je belegt, hoe lager je risico wordt.

Passief beleggen is dus voor jou als je je vermogen gestaag wil zien groeien, met zo weinig mogelijk risico, en hier zelf zo weinig mogelijk moeite/tijd wil insteken.

Actief versus passief beleggen conclusie

Tenzij je echt tijd genoeg hebt om goed te worden in actief te beleggen, is passief beleggen altijd de beste optie.

Je hebt er minder werk aan, je moet er bijna niets voor leren, je risico is vele malen lager, en op lange termijn haal je bijna altijd een hoger rendement.

Deze site heeft Passief Inkomen, dus ik heb een duidelijke voorkeur voor mijn geld voor mij te laten werken, en op de achtergrond gewoon steeds meer en meer rendement te laten vergaren.

Dit doe ik door het investeren in ETFs via DEGIRO, waarmee ik op moment van schrijven een slordige 35% winst heb gemaakt op iets minder dan 2 jaar tijd met mijn groei ETFs iShares S&P500 en Vanguard FTSE All World.

Andere ETFs waarin ik investeer (iShares Asia Pacific Dividend) zijn dan meer gericht op het uitkeren van dividenden, en die voorzien me van een mooi passief inkomen.

Ook beleg ik in vastgoed in Zuidoost Azië, waar ik momenteel een jaarlijks rendement van 8% heb door het te verhuren. Ik denk er wel over om een condominium te verkopen, omdat de marktwaarde op een paar jaar tijd is verdubbeld.

Kortom, voor mij is het duidelijk dat passief beleggen de beste manier is om gestaag en redelijk veilig geld te verdienen.

Ja, dit is heel wat saaier, maar als het op beleggen aankomt is passief, saai en betrouwbaar heel wat beter dan actief, opwindend en risicvol.

Beleg aan lage kosten

Bezoek DEGIRO

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *