blackhat seo whitehat seo

Whitehat SEO / Blackhat SEO

Laatste update: 27 maart 2022

Whitehat en blackhat SEO zijn twee termen die je wellicht al eens bent tegengekomen als je bezig bent met je blog en de SEO ervan probeert aan te pakken.

SEO kan doorgaans verdeeld worden in 2 grote delen:

 • On-page: alle elementen op de voorkant van je pagina (dus wat je lezers kunnen zien) die effect hebben op de SEO, zoals het gebruik van je keyword in je kopjes en in je tekst, goed gebruik van kopjes (duidelijke structuur ed)
 • Off-page: alle elementen aan de achterkant van je pagina (wat lezers niet meteen kunnen zien) die effect hebben op SEO, zoals hoe snel je website is, het gebruik van een keyword bij de Alt-tag van je afbeeldingen, je Metabeschrijving, enzovoort

Hiernaast kan er ook een onderscheid worden gemaakt tussen Whitehat SEO en Blackhat SEO.

In een vorig artikel (SEO technieken) heb ik kort besproken wat dit is, en in deze post ga ik er meer in detail op in.

Wat is Whitehat SEO?

Whitehat SEO komt simpelweg neer op SEO technieken gebruiken die goedgekeurd worden door de grote zoekmachines, zoals Google.

Alle praktijken die je hoger laten verschijnen op de resultatenpagina van een bepaalde zoekmachine (Search Engine Results Page, SERP), terwijl je de “integriteit” van je website behoudt en min of meer doet wat de zoekmachines niet afkeuren, is Whitehat SEO.

De SEO technieken die ik met je heb gedeeld in het vorige artikel zijn allemaal Whitehat SEO.

Even kort herhalen:

 1. Doe zoekwoordonderzoek
 2. Gebruik dat zoekwoord (doorheen je artikel, in je Metatekst, SEO-titel, kopjes, …)
 3. Richt je op snippets
 4. Haal backlinks (mits wat voorwaarden, zie verder)
 5. Optimaliseer je website (snelle laadtijd, mobile responsive)
 6. Duidelijke sitestructuur (eenvoudig te navigeren zowel voor gebruikers als voor de bots van de zoekmachines)
 7. Schrijf goede artikels

Wat is Blackhat SEO?

Blackhat SEO is min of meer het omgekeerde van whitehat SEO: hiermee probeer je de zoekmachineresultaten te “manipuleren”, in plaats van je website en de bezoekerservaring zo optimaal mogelijk te maken.

Blackhat SEO zijn alle technieken en methodes waarmee je hoger in de resultaten van een zoekmachine wil komen die in theorie afgekeurd worden door die zoekmachine.

Dit kan je zeker een hogere positie opleveren, en snel, maar dat gaat vaak gepaard met risico.

Het is immers vrij gevaarlijk, want als de zoekmachine dit ontdekt, kan je tijdelijk of zelfs permanent geband te worden uit de resultaten.

Het moge duidelijk zijn dat dit nefast zou zijn voor je blog of website.

Een aantal voorbeelden van blackhat SEO:

 • Geautomatiseerde teksten: er bestaat veel software waarmee je je tekst gewoon automatisch kan laten maken. Je voegt wat keywords in, en dan krijg je een tekst die, voor een bot, meestal vrij goed is. Een mens zou meteen zien dat er onzin staat, maar bots zijn zo slim niet. Nog niet, want het zal niet lang duren voor de Google “spiders” meer dan in staat zijn om dergelijke onzin er meteen uit te halen.
 • Keyword stuffing: je keyword zoveel mogelijk in je tekst rammen. Een goede richtlijn is een keyword/sleutelwoord ongenveer 3 tot 5 keer gebruiken per 1000 tot 1500 woorden. Meer mag, minder niet, en veel meer is zeker uit den boze. Jaren geleden was dit een effectieve SEO strategie (vooral voor niet-Engelse sites), maar tegenwoordig beboeten de zoekmachines dit. Ik heb dit reeds besproken in Zoekwoordonderzoek voor Beginners.
 • Negatieve SEO: je competitie (voor een bepaald keyword) gaan rapporteren bij Google en ze gaan zwartmaken. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat ze teksten stelen van anderen, backlinks aankopen, verkeer kopen, enzovoort. Het doel hiervan is dat de zoekmachine dit zal onderzoeken en, zelfs als er geen concreet bewijs gevonden wordt, de competitie toch wat straft. Als de zoekmachine echter ontdekt dat je met opzet met negatieve SEO bezig bent, zal jij degene zijn die – terecht – zwaar gestraft zal worden.
 • Verborgen tekst: je kan op een witte pagina tekst in het wit publiceren. Bezoekers zien die tekst dan niet, maar de zoekmachines wel. Zo kan je bijvoorbeeld meer sleutelwoorden op een onnatuurlijke wijze in een artikel steken.
 • Backlinks manipuleren: backlinks zijn erg belangrijk voor je SEO, maar als je die gaat beginnen aankopen of beginnen ruilen, zullen de zoekmachines hier niet tevreden mee zijn. Ze hebben immers het liefst dat je natuurlijke links haalt. Ik heb een gids geschreven over hoe je gratis legitieme backlinks kan halen.
 • Dubbele content: je moet unieke inhoud op je website hebben. Als je tekst van iemand anders gaat beginnen overnemen (zonder duidelijk te maken dat het om een quote of een parafrasering gaat), zal je hiervoor zwaar beboet worden. Dit is immers plagiaat.
 • Pagina’s met phishing, virussen, trojan horses en andere soorten malware. Zoekmachines willen de meest optimale ervaringen voor hun bezoekers, dus gaan ze die zeker niet doorsturen naar websites waar ze een virus kunnen halen!
 • Spam commentaar: als je zelf een blog hebt kom je wellicht soms tegen dat je spam comments krijgt, meestal in het Engels voor Viagra of andere onzin:
 • Websites betalen vaak bedrijven om op zoveel mogelijk andere websites te gaan spammen met een link naar hun site, want dat telt (een beetje) mee als een backlink. Uiteraard zijn zoekmachines hier geen fan van, en als ze ontdekken dat er veel van dergelijke spam commentaar naar jouw site linkt, zal je daar de prijs voor moeten betalen.
 • Cloaking of sneaky redirects: Ooit al gehad dat je op een specifieke link in een zoekmachine drukt en dat je naar een andere website wordt verwezen? Dat is een redirect. Meestal is dat okay, gewoon hetzelfde bedrijf dat van URL is veranderd, en je gebruikerservaring blijft dus hetzelfde. Maar soms klik je op iets onschuldigs en word je doorverwezen naar een totaal andere website. In mijn artikel over Bitcoin Scams heb ik getoond dat dit bij dergelijke praktijken vaak wordt gebruikt. Hieraan gerelateerd zijn de zogenaamde Prelanders, een schijnbaar onschuldige pagina die volledig is geoptimaliseerd voor SEO, maar die je doorstuurt naar een bepaalde scam of andere ongein.

En zo zijn er nog een heleboel andere wanpraktijken die je best vermijdt als je hoog in de resultaten van zoekmachines wil komen – en daar blijven.

Sommige websites raden de volgende stelregel aan, als je bezig bent met SEO:

Draagt wat ik nu doe bij tot de gebruikerservaring van mijn lezers, of doe ik dit gewoon zodat ik hoger in de rangschikking zal komen? Als er geen waarde wordt toegevoegd voor je lezers, is het wellicht blackhat SEO.

Ik ben het eens met de achterliggende gedachte. Het is een goed principe om te volgen, maar ik denk dat je dit niet té letterlijk moet opvatten.

Je keyword in je kopjes steken draagt meestal niet enorm bij tot de gebruikerservaring van je lezers, maar toch is het een goed idee om dat te doen.

Backlinks halen (op een legitieme manier) draagt ook niets bij tot hun ervaring, maar toch moet je dat doen.

Persoonlijk richt ik mij ook volledig op whitehat SEO en probeer blackhat SEO zoveel mogelijk te vermijden.

Volg gewoon de SEO technieken die ik eerder heb gedeeld, vooral dan “Schrijf goede artikelen”, en je zal vanzelf hoog in de rangschikking komen.