passief inkomen uit andere landen

Passief inkomen uit andere landen

Laatste update: 27 maart 2022

Om financieel onafhankelijk te worden, moet je ook geografisch onafhankelijk worden.

Dat komt eerst en vooral neer op waar dan ook ter wereld te kunnen gaan leven, terwijl je nog steeds je geld kan verdienen: een locatie onafhankelijk inkomen.

Dat kan bijvoorbeeld door een online job uit te oefenen waarvoor je nooit ergens op locatie moet gaan.

Dan maakt het niet uit waar je bent, als je maar een computer en internet hebt.

Freelancing is hier een goed voorbeeld van, want dat kan je in de meeste gevallen van waar dan ook ter wereld uitvoeren, wanneer je ook maar wil.

Maar een ander belangrijk aspect van geografische onafhankelijkheid is dat jouw inkomen ook niet uit 1 bepaalde regio of land komt.

Stel dat er iets zou gebeuren met dat land of die regio?

Een land kan ten onder gaan door bijvoorbeeld een economische crisis of een invasie door Rusland.

Maar er kan ook gewoon iets gebeuren met de sector waarin jij actief bent, bijvoorbeeld een nieuwe strenge wet die je inkomen enorm beperkt.

Als je afhankelijk bent van 1 bepaalde regio om je inkomen te verdienen, kan je niet financieel onafhankelijk worden, zelfs als je je geld kan verdienen waar je ook bent.

In dit artikel bekijken we hoe je een passief inkomen kan verdienen uit andere landen.

Waarom wil je passief inkomen uit andere landen?

Het moge duidelijk zijn, je tonen hoe je een passief inkomen verdienen is het ultieme doel van deze website.

Min of meer alle artikelen hebben hier iets mee te maken, en kunnen je tonen hoe je dit kan bereiken.

Een passief inkomen is immers een vereiste voor financiële onafhankelijkheid.

Maar zoals ik daarnet reeds zei, als jouw passief inkomen slechts uit 1 land of regio komt, ben je zeer afhankelijk van de situatie in dat land.

Je kan bijvoorbeeld een e-Commercewinkeltje hebben dat producten levert in België en Nederland, maar wat als die landen de belastingen op dergelijke inkomsten met 50% verhogen?

Of nog leuker, wat als die landen in elkaar storten? Ik ben van mening dat dit een waarschijnlijk scenario is binnen dit en pakweg 50 jaar.

Er zijn immers heel wat factoren die als tikkende tijdbom kunnen worden bestempeld, zoals de steeds groeiende overheidsschuld, inflatie, het onbeperkt kunnen printen van geld, een onhoudbaar sociaal welvaartsysteem, toenemende immigratie, verlinksing van de maatschappij en de bijhorende polarisatie, enzovoort.

Een passief inkomen verdienen dat uit meerdere diverse landen komt kan je behoeden voor dergelijke scenario’s en ervoor zorgen dat je geld blijft verdienen, zelfs als er iets gebeurt met je primaire markt.

Diversificatie is een concept dat je zou moeten toepassen in je hele leven, van je inkomen en je investeringen tot je burgerschap en verblijfplaatsen.

Lees hiervoor zeker mijn artikel over Five Flags.

Hoe kan je passief inkomen uit andere landen verdienen?

Je kan op vrij simpele manieren een passief inkomen uit andere landen verdienen, maar het hangt natuurlijk af van de aard van dat passief inkomen.

Laten we even de meest prominente opties overlopen:

1. Beleggingen op de beurs

Tenzij je uitsluitend aandelen koopt van Belgische en Nederlandse bedrijven, is geografische diversificatie via de beurs erg eenvoudig.

Een van de beste manieren om een redelijk betrouwbaar passief inkomen op te stellen is door het investeren in brede indexfondsen of ETFs die bijvoorbeeld de S&P500 volgen, zoals iShares S&P500 ETF.

Dit kan je doen via DEGIRO.

Hiermee verdien je dus een passief inkomen via dividenden van Amerikaanse bedrijven.

Maar dat blijft natuurlijk een Westers land, dus ik zou je aanraden om ook ETFs aan te kopen van andere regio’s, denk aan iShares Asia Pacific of iShares MSCI EM Latin America.

Daarnaast kan je ook gewoon rechtstreeks aandelen kopen van buitenlandse bedrijven.

2. Vastgoed

Investeren in vastgoed in andere landen dan die in West-Europa is iets dat ik al meerdere keren heb aangeraden en besproken.

Je kan er in de meeste gevallen immers een beter rendement uit halen, en beginnen investeren met een kleinere som geld.

En hier komt natuurlijk nog bij dat het een ideale bron is van passief inkomen uit een ander land.

Een aantal regio’s die ik kan aanraden zijn Zuidoost-Azië, Latijns Amerika en Centraal-Azië.

3. Intellectuele eigendom

Met intellectuele eigendom bedoel ik dan voornamelijk een boek schrijven of cursus opstellen, en die online verkopen.

Als die wat goed verkopen, heb je een uitstekende bron van eenvoudig passief inkomen vast.

Dit uitbreiden naar andere landen hangt af van welke taal je hebt gehanteerd.

Gebruik je de globale taal Engels voor je boek of cursus, moet je weinig anders doen, behalve misschien wat advertenties in de andere gewenste markten oprichten.

Als dat niet het geval is, dan zal je dit moeten vertalen.

Ik heb deze kwestie reeds besproken in Je eigen boek schrijven en Je eigen boek vertalen.

4. e-Commerce

Met een e-Commercewinkel passief geld verdienen uit andere landen betekent eenvoudigweg dat je in die landen begint te leveren, en eventueel je webwinkel opstelt in andere talen.

Als je reeds in het Engels een winkel hebt, is dat doorgaans genoeg, maar een webwinkel in een lokale taal zoals het Nederlands zal je wellicht moeten laten vertalen als je je op andere landen wilt richten.

Kortom

Een passief inkomen uit andere landen halen is vrij eenvoudig, en ik zou je echt aanraden om dit een doel in je leven te maken.

Richt je eerst op een paar betrouwbare bronnen van passief inkomen op te stellen, waar het geld dan ook vandaan komt, maar eens die er staan, zal het je sterk baten als je begint te diversifiëren op geografisch gebied.

Zo kan je je immers behoeden voor heel wat potentiële financiële problemen, en het is ook een feit dat op hoe meer markten je je richt, hoe meer geld je kan verdienen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *