mythes over vastgoed

Tips van professionele vastgoedinvesteerders

Investeren in vastgoed is iets dat iedereen kan doen – het concept is immers zeer eenvoudig: je koopt een pand aan, en verkoopt het voor winst of verhuurt het voor een inkomen.

Persoonlijk hou ik me vooral bezig met de tweede optie (in de Filipijnen, voor meerdere redenen!), maar ook de eerste optie is zeker een goed idee.

Daarnaast zijn er nog tal van andere subsecties, zoals een kamer in je eigen huis verhuren, bedrijfsvastgoed, REITs, noem maar op.

En hoeweel iedereen (ja, jij ook) hier van de ene dag op de andere mee kan beginnen (mits wat voorwaarden), blijft het een feit dat investeren in vastgoed GEEN garantie is op winst.

Helaas leren ze ons niets over beleggen op school, dus je bent op jezelf aangewezen, en daarom is financiële kennis verwerven een vereiste om financieel onafhankelijk te worden.

Vandaag geef ik je de 3 beste tips van professionele vastgoedinvesteerders die ik kon vinden, zodat je zo goed mogelijk voorbereid aan je belegging kan beginnen.

Begin zo snel mogelijk te investeren

Hoe sneller je een eigendom aankoopt, hoe goedkoper het doorgaans is, en hoe meer het in waarde kan stijgen in de jaren dat je het bezit.

En natuurlijk krijg je ook meer inkomen van elk jaar extra dat je het verhuurt.

Als jonge persoon kan investeren in vastgoed ook een prima les zijn in hoe je je financiën moet beheren, en dat je spaargeld in feite niets opbrengt tenzij je het belegt.

Een pand aankopen heeft nog andere voordelen, zo kan je bijvoorbeeld als digitale nomade leven ergens in Thailand of Paraguay, en om de zoveel tijd eens terugkeren naar je land – dit kan je afstemmen met wanneer je huurders uit je pand gaan, en dan moet je nergens iets huren, of, nog erger, bij je ouders gaan wonen.

Zo snel mogelijk beleggen is iets dat ik elke jonge persoon kan aanraden en vastgoed is natuurlijk een uitstekende vorm hiervan.

Koop vastgoed aan in de buurt van stabiele zaken

Wat ik hiermee bedoel is dat het een goed idee is om de locatie van je vastgoed af te stemmen met de locatie van bepaalde “ouwe gouwe” dingen, zoals universiteiten, ziekenhuizen, shoppingcenters, enzovoort.

Dat geeft je immers een vrij grote zekerheid dat je altijd een huurder zal vinden, en dat de buurt rond je vastgoed altijd wel iets van welvarendheid zal kennen.

Locatie is een van de meest belangrijke factoren bij het beleggen in vastgoed, en door te kijken wat er in de buurt ligt en dat er wellicht binnen 50 jaar nog zal liggen, speel je op veilig.

Dat is een techniek die ik zelf ook heb toegepast hier in de Filipijnen.

Ik heb studio condominiums aangekocht die lichtjes duurder waren dan grotere condominiums elders in de stad – maar de locatie waar ik ze heb aangekocht kan moeilijk beter.

Binnen een straal van een paar kilometer heb je:

  • Meerdere ziekenhuizen
  • 5 shopping centers
  • Meerdere gyms
  • De snelweg
  • Kruispunt van belangrijke wegen in de stad
  • Ontelbare winkels, massagesalons, scholen en andere veelbezochte instellingen
  • De zee en havens vanwaar er boten vertrekken naar andere eilanden

Zoals je kunt zien kan dat echt wel tellen, alles wat ik (en mijn huurders) nodig zou hebben is goed bereikbaar, wat de waarde van het vastgoed verhoogt en min of meer verzekert dat het gewild zal blijven in de komende decennia.

Als je interesse hebt om zelf vastgoed aan te kopen in de Filipijnen, kan ik je daarbij helpen via mijn bedrijfje Serenity Relocation!

Een realistisch budget opstellen

Vastgoed kost geld, ik denk niet dat ik dat punt nog moet maken.

Maar veel mensen onderschatten die kosten vaak.

Er komt immers heel wat meer bij kijken dan gewoon maar de prijs van het pand betalen.

Zo moet je ook belastingen betalen, onkosten voor bepaalde personen, reparaties, meubels, eventuele advertenties om huurders/kopers te vinden, vaste lasten, noem maar op.

Als je overweegt om een pand te kopen, is het een prima idee om eerst goed neer te schrijven hoeveel je denkt dat alles je zal kosten.

Neem alle extra kosten (naast de aankoopprijs) en verdubbel die.

Dit cijfer zal wellicht dichter in de buurt liggen van wat je echt zal mogen ophoesten dan je eerste inschatting.

En dit geldt zeker als je vastgoed aankoopt met als doel om het te verkopen voor winst, reparaties zijn bijna gegarandeerd veel duurder dan je op voorhand zou denken – zeker in Europa.